Informations- och biblioteksvetenskap
Tillkomsten av bibliotekarieutbildningen i Umeå i början av 1980-talet har varit av avgörande betydelse för att råda bot på bristen på utbildade bibliotekarier i regionen. Utbildningen har hög attraktionskraft och har rönt stark uppskattning vid genomförda utvärderingar. I kulturutredningen framhölls bibliotekens avgörande betydelse i kulturverksamheten. Bibliotekarierna fungerar, utöver låneverksamheten, som lokalt viktiga kulturpersoner. Den välutbildade bibliotekarien är en tillgång för kulturverksamhet på alla områden.
För att säkra utveckling och kvalitet i bibliotekarieutbildningen är det av stor vikt att den kan forskningsanknytas på ett relevant sätt. Den tidigare riksunika bibliotekarieutbildningen i Borås tillförsäkrades på sin tid forskningsanknytning via en professur i informations- och biblioteks- vetenskap vid Göteborgs universitet. Det är väsentligt att utbildningen i Umeå kan kvalitetssäkras på motsvarande sätt. Detta sker bäst genom att en professur i informations- och biblioteksvetenskap också inrättas vid Umeå universitet.
Jazzutbildning
Umeå universitet har haft en stor betydelse för samhällsutvecklingen i norra Sverige. Det har bidragit till en höjd levnadsnivå och livskvalitet inom många områden som skola, vård, kultur och näringsliv. På kulturområdet har utbildningen av bibliotekarier, museitjänstemän, kulturadministratörer med flera varit betydelsefull. Under den senaste tioårsperioden har utbildningen i fri konst och design också tillkommit. Alla dessa utbildningar utgör klara belägg för sambandet mellan utbildnings- och kulturpolitik.
Någon sammanhållen högre jazzutbildning finns inte i landet. En profilerad modern jazzutbildning skulle på ett intressant sätt bredda kulturutbildningarna vid universitetet, samtidigt som den skulle berika den mångåriga högtstående jazztraditionen i Umeå. Välutbildade musiker, allsidigt förberedda för yrkeslivets olika krav, kan aktivt medverka till att bryta den undanskymda position som jazzen trots allt har. Det är därför, både ur utbildnings- och kulturpolitisk synvinkel, angeläget att satsa på jazzutbildning vid Umeå universitet.
Utställningsgestaltning och scenografi
Genom beslutet att inrätta en professur i museologi vid Umeå universitet möjliggörs en naturlig och länge eftersträvad forskningsanknytning av den grundutbildning i museologi som sedan början av 1980-talet bedrivs vid universitetet. Professuren är riksunik och av stor betydelse inte minst ur kulturpolitisk synvinkel. Institutionen för museologi har i begränsad skala bedrivit fortbildning och vidareutbildning för yrkesverksamma i museer och inom kulturmiljövården. Korta kurser i utställningsgestaltning har varit mycket efterfrågade. Denna gren av museiverksamheten har varit eftersatt i Sverige. Mer gedigen utbildning på området saknas.
Ett förslag till samlad utbildning i utställningsgestaltning och scenografi finns i utredningen Konstnärlig högskoleutbildning, SOU 1992:12. Förslaget utgår från den kompetens som finns vid Umeå universitet. En satsning på utställningsgestaltning/scenografi är både av regionalt och nationellt intresse och helt i linje med kulturpropositionens formulering: "Inrikta museernas yttre verksamhet mot större spridning och delaktighet." En gedigen högskoleutbildning på detta område fyller både ett utbildningspolitiskt och ett kulturpolitiskt behov och bör snarast komma till stånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en professur i informations- och biblioteksvetenskap vid Umeå universitet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jazzutbildning vid Umeå universitet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbildning i utställningsgestaltning och scenografi vid Umeå universitet.
Stockholm den 6 oktober 1996
Torsten Gavelin (fp)