Skolan förändras ständigt. Som en följd av de nya läroplanerna blir arbetet mer temainriktat. I många kommuner arbetar man med åldersintegrerade grupper och i nära samverkan med förskolan, vilket gör att arbetsmetoderna måste förändras. Lärarens roll som handledare blir allt tydligare när undervisningen går över från katederundervisning till ett mer undersökande arbetssätt. Såväl elever som föräldrar ställer allt större krav på skolan som en demokratisk organisation. Den snabba tekniska utvecklingen påverkar skolarbetet på många sätt och ger möjligheter till kontakter med omvärlden vi tidigare inte kunnat drömma om. Informationssamhällets mångsidiga och samtidigt snuttifierade bild av omvärlden påverkar skolarbetet både för elever och lärare.
Förändringar som dessa påverkar den framtida lärarrollen och ställer krav på delvis annan kompetens än den som finns i skolan i dag. Dagens lärarutbildning måste förändras, eftersom den kommer att påverka skolan lång tid framöver. Den måste svara mot de krav som ställs på en modern skola.
Grundskolans lärare och barnomsorgens personal arbetar med samma barn och ungdomar. Det är därför rimligt att en del av deras utbildning är gemensam. Den del av utbildningen som behandlar kunskapen om barn och barns utveckling bör vara gemensam för grundskolelärare, förskollärare och fritidspedagoger.
Den splittrade bild av lärarutbildningen som uppvisas i nyligen redovisade rapporter är oroande. Friheten för utbildningsanordnarna att själva besluta om former och innehåll i utbildningen har lett till att man egentligen inte kan tala om en gemensam yrkesutbildning för lärarna.
Kommunernas - avnämarnas - synpunkter på lärarutbildningen är viktiga och bör tas tillvara. Det är kommunerna som har det huvudsakliga ansvaret för utvecklingen av skolans verksamhet. En nära dialog om nya arbets- metoder och pedagogik mellan högskolan och kommunerna är nödvändig. Staten har, som uppdragsgivare för båda, ett ansvar för att medverka till detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar av lärarutbildning.
Stockholm den 7 oktober 1996
Åsa Stenberg (s)
Eva Arvidsson (s) Nikos Papadopoulos (s)