Teckenspråket blev erkänt som ett eget fullvärdigt språk i LGR 80. Alltsedan dess har intresset för och behovet av språket ökat starkt i Sverige. Det gäller självklart för döva och hörselskadade men också bland anhöriga och vänner liksom för personal inom alla serviceyrken som inser att de har nytta av teckenspråk i kontakt med döva. Även andra utan direkt knytning till döva/hörselskadade har intresse för språket vilket visas av den stora mängd elever på grund- och gymnasieskolorna som väljer teckenspråk som B- eller C- språk.
Behovet av utbildad personal på området är skriande. Det finns läroplaner i ämnet teckenspråk både för grund- och gymnasieskolan och ämnet erbjuds som tillval eller C-språk. Däremot finns ingen adekvat, behörighetsgivande lärarutbildning för teckenspråkslärare i hela landet.
I Vänersborgs kommun, där en av landets fem statliga grundskolor för döva elever - Vänerskolan - finns, startade landets första specialprogram med inriktning Teckenspråk för hörande elever hösten 1995. Fullt utbyggd kommer den hösten 1997 att omfatta 90 elever. När de går ut gymnasiet 1998 kommer många av dem att vilja fortsätta sina studier direkt och i nära anslutning till gymnasiet, liksom ett stort antal lärare, som saknar behörighet.
Det är synnerligen angeläget att nu få igång en akademisk utbildning i ämnet teckenspråk för t ex tolkar och en teckenspråklärarutbildning som skulle ge teckenspråkslärare behörighet och status och så att de kan arbeta inom ett område där det råder stor brist på personal. En sådan utbildning skulle kunna bedrivas vid Högskolan i Trollhättan/Uddevalla som finns nära den teckenspråkliga miljön i Vänerskolan, en förskola för döva barn och VKC, det regionala kunskapscentret för döva i Västsverige, knutet till Vänerskolan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en akademisk utbildning i teckenspråk och teckenspråkslärarutbildning vid Högskolan i Trollhättan/Uddevalla.
Stockholm den 3 oktober 1996
Marianne Andersson (c)
Gotab, Stockholm 1996