Under de senaste tjugo åren har Sveriges vårdhögskole- och hälsohögskoleutbildningars "eventuella" organisatoriska placering i den akademiska högskolevärlden varit föremål för den ena statliga utredningen efter den andra. Debatten har koncentrerats på organisatoriska förhållanden.
Det borde vara självklart att varje student inom den egna vård- eller högskolan redan från första dagen av sina studier kan upplysas om den effektivaste vägen fram till forskarexamen och forskningsarbete inom det egna ämnes- och yrkesområdet. Sådana möjligheter som redan finns i alla etablerade universitetsämnen saknas fortfarande för de studerande inom vården, trots att de har ett helt arbetsliv framför sig.
Vårdhögskolan bedriver utbildningar som täcker in hela det vårdveten- skapliga kunskapsområdet.
Sjuksköterskeprogrammet har som målsättning att ge breda och djupa kunskaper inom såväl det biomedicinska som det samhällsvetenskapliga området med djup förankring inom humaniora. Professionen kräver en helhetssyn på patientens behov eftersom sjuksköterskan medverkar till patientens individuella vårdplanering tillsammans med läkare och övriga i vårdteamet.
Det sociala omsorgsprogrammet kräver djupa och breda kunskaper inom samhällsvetenskap, humaniora och juridik samt inom rehabiliterande kunskapsområden och primärvård. Omsorgen har bland annat som målsätt- ning att vara en viktig länk mellan akutvårdens omedelbara insatser och den efterföljande hemvårdande delen av patientens rehabilitering inom den totalt omstrukturerande vård- och omsorgsorganisationen.
Audionomutbildningens målsättning är att introducera studenterna i audiologi, kommunikation och lingvistik med intensiv träning inom hörsel- vårdens vetenskap så att patienterna har möjlighet att bearbeta olika former av kommunikationssvårigheter. En samverkan med logopedutbildning liksom medicinsk och teknisk utbildning är nödvändig i den ömsesidiga kunskapsutvecklingen och forskningen inom hörselområdet.
Arbetsterapeut- och sjukgymnast/fysioterapeutprogrammet har en nära förankring i biomedicinsk, samhällsvetenskaplig och humanistisk kunskap, och forskning har till målsättning att främja hälsa såväl som att förebygga, reducera och eliminera arbetsoförmåga samt aktivitetsoförmåga som har fysiska, psykosociala eller miljöbetingade orsaker och kräver en individuell patient/klientbehandling. Programmen skall också förbereda för profes- sionella roller som undervisare, forskare och kliniskt verksamma, inom såväl akut- som primär- och privatvård.
Utbildningsprogrammet inom medicinsk laboratorievetenskap liksom tand- hygienistprogrammet har sin naturligaste utgångspunkt i biomedicin och odontologi men är en nödvändighet och en bas för den vårdvetenskapliga kunskapsutvecklingen.
En ny vårdvetenskaplig miljö bör således organiseras i en fakultet för vårdvetenskap med möjlighet att inrätta professurer inom följande ämnen: arbetsterapi, medicinsk laboratoriemetodik, omvårdnad, sjukgymnastik och social omsorg. Detta skulle möjliggöra tillskapandet av en ny fakultet.
Sådana möjligheter finns redan i andra länder - Kanada, Australien och USA.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en vårdvetenskaplig fakultet.
Stockholm den 3 oktober 1996
Maud Ekendahl (m) Gullan Lindblad (m)