Under läsåret 1994/95 läste uppskattningsvis 18 000 svenska studenter utomlands. En termin eller ett läsår i ett annat land är en naturlig del i många studenters utbildning, både för dem som läser inom ramen för program och dem som plockar ihop sin egen examen genom fristående kurser. För den enskilde studenten är en termin eller ett läsår utomlands ofta en stor investering. Dels genom den tid och det arbete som studenten lägger ner, dels genom de kostnader som är förknippade med utlandsstudier, till exempel i form av de studielån som studenten tar under tiden utomlands. För de studenter som reser ut, vare sig det sker inom ramen för ett utbytesprogram, till exempel Erasmus, eller genom att studenten själv söker sig ut som så kallad "free mover" är det av avgörande betydelse att de har möjlighet att tillgodoräkna sig sina utlandsstudier då de kommer tillbaka till Sverige.
Visst arbete pågår för att förbättra studenters möjligheter att tillgodoräkna sig studier i andra länder, främst inom ramen för det av EU initierade European Credit Transfer System, ECTS, som syftar till att akademiska betyg från olika EU- och EES-länder skall kunna ekvivaleras. ECTS gäller dock främst de vars utlandsstudier sker inom ramen för utbytesprogram inom Europa. Systemet hjälper inte dem som väljer att förlägga sina utlandsstudier till övriga världen. Det är också angeläget att studenterna vet hur de kurser de läser under utlandsvistelsen kommer att tillgodoräknas dem redan innan de reser ut, helst till och med innan de bestämt var de skall resa och vad de skall läsa.
I dag finns ingen skyldighet för högskolorna att i förväg ge besked om hur en kurs som en student läst vid ett utländskt universitet eller högskola kommer att tillgodoräknas. Om de ändå ger besked är inte beskedet bindande. Högskolorna kan alltså lova en student att en termin utomlands skall tillgodoräknas som en termin, 20 högskolepoäng, när de kommer tillbaka till Sverige för att vid hemkomsten ge ett annat besked och bara låta studenten tillgodoräkna sig delar av utlandsterminen.
Mot bakgrund av den avsevärda investering utlandsstudier innebär för den enskilde studenten och det rimliga i att en student kan få besked om hur utlandsstudier skall räknas redan innan studenten bestämmer sig för att studera utomlands bör högskolorna åläggas att ge bindande förhandsbesked om tillgodoräknande av studier vid utländska universitet och högskolor. Då högskolorna är myndigheter och tillgodoräknande är myndighetsutövning i förvaltningslagens bemärkelse, ligger en parallell till de andra fall inom förvaltningsrätten där bindande förhandsbesked kan ges nära till hands.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskolornas skyldighet att ge bindande förhandsbesked om tillgodoräknande vid studier utomlands.
Stockholm den 30 september 1996
Annika Nilsson (s)