I Sverige pågår ständigt en diskussion om det ökade behovet av civilingenjörer. Det nationella behovet har belysts i flera utredningar. Det finns därför anledning att framhålla Mitthögskolans förutsättningar för en sådan utbildning. Södra och mellersta Norrlands industrier skapar det största nettotillskottet till vår handelsbalans. Tyvärr har också den industrin det största avståndet till civilingenjörsutbildningen.
Mitthögskolan har de två första åren på kemi- och maskinutbildningarna i samarbete med KTH. Högskolan har också utvecklat lägre utbildningar som systemteknik, processekonomi och processteknik. För närvarande pågår en väsentlig utökning av civilingenjörsutbildningarna i Sverige. Det borde vara naturligt att en del av denna utökning förläggs till Mitthögskolan.
Mitthögskolan har genom sin forskningsanknutna utbildningssatsning bättre förutsättningar än någon annan av de mindre och medelstora hög- skolorna att få examensrätt för civilingenjörsutbildning. Inte bara detta talar till Mitthögskolans fördel. Även av studiesociala skäl borde målet vara att det finns möjlighet för studenterna att slippa bryta upp och tvingas byta studieort för att kunna slutföra utbildningen.
Satsningen bör ske stegvis och i nära samarbete med KTH.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilingenjörsutbildning vid Mitthögskolan.
Stockholm den 26 september 1996
Susanne Eberstein (s)
Sven Lundberg (s) Hans Stenberg (s) Britta Sundin (s) Kerstin Kristiansson (s)