Vi står inför en medierevolution med drastiska utmaningar för TV-branschen som följd: ny teknik, nya produktionsformer och nya distributionsformer. TV-mediets plats och funktion hos konsumenten/publiken kommer att förändras.
När konkurrensen tätnar blir behovet av välutbildade TV-producenter allt större. TV-kanalerna kommer att efterfråga producentutbildning vars mål är så vittgående att alla krav som ställs på en TV-producent inte kan ställas på en och samma person. Detta enligt en nyligen genomförd utredning gjord av rektor vid Dramatiska institutet. Slutsatsen är att TV-producentutbildningen måste ha flera inriktningar och att den måste differentieras och individualiseras.
Vi föreslår därför ett komplement och en möjlig variant till det förslag som presenteras i budgetpropositionen, utgiftsområde 16, om mediautbildning.
Vid Högskolan i Kalmar ges f n ett treårigt program för mediaproduktion med möjlighet till etappavgång efter två år. Det tredje året har inriktningen journalistik i radio och TV. De två första åren är mer brett produktionsinriktade. En ny inriktning kan enkelt adderas, nämligen en för blivande TV-producenter.
Det finns många fördelar med en komplettering genom att utöka verksam- heten vid Institutionen för medieutbildning med en TV-producentinriktning:
Det väl etablerade samarbetet med Sveriges Television utvecklas,
Spetskompetens inom management och ledarskap vid högskolans institution för samhällsvetenskap engageras.
Institutionens väl etablerade samarbete med medieutbildade högskolor i Europa skapar många möjligheter, inte minst genom medlemskap i "Gutenberg network" och Socratesprojektet "Digital Journalism".
Möjligheterna till samarbete och erfarenhetsutbyte med FOJO (fortbildning av journalister) som ligger i Kalmar.
Grunden läggs för en kritisk debatt om mediernas framtida roll och funktion med hjälp av Internet, som under de senaste åren blivit det bärande pedagogiska hjälpmedlet vid institutionen.
Redan gjorda investeringar i professionell TV-teknik kan utnyttjas.
Vid institutionen integreras teori med praktik. Mediecentrum Ugglan är basen för de praktiska övningarna där den välutrustade anläggningen är en förutsättning för kvaliteten på utbildningen. Det är möjligt att göra direktsändningar med professionell standard eftersom man har en permanent län och trekamerastudio.
Mediecentrum Ugglan och Institutionen för medieutbildning kan med fördel ses som ett komplement till den föreslagna TV- producentutbildningen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletterande TV-producentutbildning.
Stockholm den 2 oktober 1996
Agneta Ringman (s)
Bengt Kronblad (s) Krister Örnfjäder (s) Ann-Marie Fagerström (s) Håkan Juholt (s)