Andelen kvinnor är omkring 60 % bland sökande och nybörjare till högskoleutbildningar. Bland det totala antalet examinerade är över 60 % kvinnor, och på minst treåriga utbildningar (minst 120 poäng) är kvinnorna strax över 50 %. Men bland antagna till och examinerade i forskarutbildning dominerar männen. Kvinnorna utgör sedan en mindre andel av lektorerna, strax över 20 %, och endast 7 % av professorerna är kvinnor.
Detta är dagsläget. Går man in på enskilda utbildningsområden finner man mycket stora könsskillnader redan på grundutbildningsnivå. Kvinnor väljer i mindre utsträckning naturvetenskapliga och tekniska utbildningsprogram, och de väljer inte heller utbildningar som normalt förbereder för forskarutbildning. Det finns dock några intressanta avvikelser, kvinnor är nu i majoritet på kemiingenjörsutbildningen och dominerar fullständigt på textilingenjörsutbildningar. Dessa båda exempel tyder på att det inte är teknisk utbildning i sig som är mindre attraktiv för kvinnor utan den tekniska utbildningens karaktär.
Grundutbildningsrådet inbjöd för något år sedan landets universitet och högskolor att komma med förslag till hela utbildningsprogram inom teknik och naturvetenskap där såväl innehåll som undervisningsmetoder anpassats till kvinnors intresse och särdrag. Det pågår nu ett antal mycket intressanta projekt vid universiteten i Göteborg, Stockholm och Linköping, Chalmers tekniska högskola samt vid Högskolan i Karlstad.
Med stöd från "Not"-projektet (Naturvetenskap och teknik) bedrivs en omfattande verksamhet i många kommuner med syfte att stimulera elevernas intresse för naturvetenskap och teknik. Från förskola till gymnasium, en viktig målgrupp är härvid flickorna. Det är viktigt att dessa observationer och försök noga studeras och följs upp för det fortsatta jämställdhetsarbetet.
Det finns tecken som tyder på att kvinnliga studenter systematiskt missgynnas jämfört med sina manliga kollegor (se t.ex. rapporten från den konferens som hölls på Hasselbacken den 28 augusti 1995 med kvinnliga studenter och doktorander). Det tycks uppenbart att formerna för handledning och stöd i samband med examensarbeten ofta missgynnar kvinnor. Det finns vidare allt för få kvinnliga förebilder att hämta inspiration från och se upp till.
En viktig åtgärd bör därför vara att skapa garantier för att även kvinnliga studenter får handledning på ett sådant sätt att de kan dra nytta av den.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av pågående jämställdhetsprojekt i syfte att ge kvinnliga studerande goda studie- och forskningsbetingelser.
Stockholm den 2 oktober 1996
Sonja Fransson (s)