I budgetpropositionen kring högre utbildning och forskning föreslås att de resurskrävande praktisk-estetiska utbildningarna koncentreras till ett fåtal lärosäten. Idrottshögskolan i Stockholm, Högskolan i Örebro, Lärarhögskolan i Stockholm samt Umeå universitet är de enda utbildningsorter som föreslås tilldelas utbildningsområde idrott.
Göteborgs universitet är det enda lärosäte - vid sidan av de ovan nämnda - som hittills har utbildat lärare i ämnet Idrott och hälsa för åk 4-9 och gymnasiet, men som inte i propositionen föreslås få detta uppdrag framöver. Det är bra att utbildningsuppdragen begränsas något, men det finns mycket starka skäl som talar för att Göteborgs universitet även fortsättningsvis bör få utbilda lärare i ämnet Idrott och hälsa för åk 4-9 och gymnasium.
Dessa skäl sammanfattas nedan:
Det vore ett mycket stort resursslöseri att lägga ner en väl fungerande utbildning i Idrott och hälsa, en utbildning som är mycket uppskattad av såväl studenterna på utbildningen som idrottslärarnas fackliga organisationer. Bl a försvinner en livaktig verksamhet i regionen i form av fortbildning, vidareutbildning, seminarieserier etc.
Rent geografiskt och i en av Sveriges befolkningstätaste regioner är det högst rimligt med en utbildning i Idrott och hälsa. Göteborgsregionen har ett stort befolkningsunderlag, utmärkta kommunikationer, en bra studiesocial miljö samt inte minst möjligheter till alla ämneskombinationer inom lärarutbildningen. I Västsverige finns dessutom en mycket stark idrottslig tradition, och det är inte för inte som Göteborg går under epitetet "Sveriges idrottshuvudstad". Det förefaller märkligt och mindre genomtänkt att Sveriges näst största stad och tillika Sveriges idrottshuvudstad, med ett av de största universiteten, inte skulle få rätt att även fortsättningsvis utbilda lärare i ämnet Idrott och hälsa.
På personalsidan finns vid Göteborgs universitet god kompetens inom det idrottsliga ämnesområdet med en stor grupp universitetslärare och forskare inriktade mot idrott och hälsa. Den idrottsforskning som producerats vid GU har på många områden utgjort den absoluta frontlinjen i Sverige och även hävdat sig väl internationellt. Forskningsaktiviteten och kompetensen inom exempelvis det idrottsmedicinska/humanbiologiska området är idag mycket stor i Göteborg. Vad gäller idrottspedagogik intar GU en särställning i landet sett till antalet personer som disputerat med idrottsinriktade avhandlingar. Vidare bedrivs det exempelvis idrottsrelaterad forskning inom historia, kulturgeografi, socialt arbete, litteraturvetenskap, klinisk näringslära, Han- delshögskolan, journalistik och masskommunikation m fl, m fl. Flera idrotts- inriktade kurser - på alla nivåer från grundutbildning till forskarutbildning - har erbjudits och erbjuds kontinuerligt inom GU. Utbildningen i Idrott och hälsa har en mycket hög andel undervisande lärare som har disputerat.
Göteborgs universitet har låtit utreda möjligheterna att inrätta en idrottshögskola vid GU. Tanken är att en sådan relativt fristående organisation skall - vid sidan av utbildning av lärare och tränare - utveckla områden som hälsopromotion, idrottsjournalistik etc. Detta skall göras genom tematisk verksamhet över institutions- och fakultetsgränser, och inte minst har företrädare för den medicinska fakulteten sett positivt på möjligheterna att här skapa något nytt inom den förebyggande verksamheten, där frisk- och sjukvård kan mötas. Idrott skall definieras brett och folkhälsoperspektivet skall utgöra den genomgående profileringen. Kontakter kring externfinansierade professurer har knutits, och kommuner, skolor och den regionala idrottsrörelsen är entusiastiska över projektet. Det blir mycket svårt att fullfölja dessa visionära idéer om en av hörnstenarna i en framtida verksamhet - lärarutbildning i ämnet Idrott och hälsa - tvingas upphöra.
Tillgången till lokaler och anläggningar för bedrivande av en utbildning av lärare i ämnet Idrott och hälsa vid GU är mycket god. Området kring Pedagogen i Mölndal omfattar utan överdrift ett av Sveriges absolut bästa idrotts- och friluftsområden.
Den utbildning i Idrott och hälsa som bedrivs vid GU idag är en mycket attraktiv utbildning med mellan 1 400 och 1 600 sökande till de 27 platser som erbjudits årligen, vilket innebär att utbildningen har ett större antal sökande än någon annan ämneskombination inom lärarutbildningen. Betygspoängen för antagning är därför mycket hög och faktiskt högst i landet.
Idrott och hälsa i kombination med matte/NO är en attraktiv kombination, medan matte/NO för sig har betydligt svårare att få ett stort antal kvalificerade sökande. Även detta talar för det positiva i att kunna erbjuda Idrott och hälsa vid GU.
GU är den enda utbildningsort i landet som kan erbjuda en magister- utbildning i idrottsämnets didaktik, och flera forskarutbildningskurser har också hållits.
Utbildningen i Idrott och hälsa vid GU har flera för Sverige unika utbildningsinslag. Här kan bl a nämnas utbildningens inriktning mot friluftsliv och marin miljö, den tydliga lärarinriktningen med dess didaktiska perspektiv och ett uttalat internationaliseringsinslag. Vid utbildningen genomförs exempelvis en obligatorisk kurs vid en utländsk idrottshögskola (etablerade nätverkskontakter med flera universitet och regelbundna studentutbyten med universitetet i Hamburg och St Mary´s University College i London förekommer). Utbildningen vid GU är utan tvekan den mest internationaliserade utbildningen i Idrott och hälsa i Sverige.
Ett tydligt hälsoperspektiv finns i utbildningen. Vid GU har man medvetet satsat på en utbildning som satt hälsofrågor i centrum och tydliggjort kopplingar mellan fysisk aktivitet, hälsa och livsstil. Även detta är unikt för Göteborgsutbildningen. I sammanhanget kan nämnas att GU har några av de mest framgångsrika forskargrupperna i världen inom fetmaforskningen och att stora undersökningar kring fetmans prevalens, kostnader och kon- sekvenser kommer att genomföras med GU som centrum. Det finns planer på att koppla denna verksamhet till en eventuell idrottshögskoleverksamhet vid GU och till utbildningen av lärare i ämnet Idrott och hälsa.
Hög kvalitet - goda utvärderingar från studenterna. Studenternas utvärderingar av utbildningen i Idrott och hälsa vid GU är överväldigande positiva, och man tycks mycket nöjd med sin utbildning: "Vi har en betydligt bättre idrottslärarutbildning än universitetet i Hamburg och St Mary´s University College i London, med vilka vi har regelbundna studentutbyten", lyder exempelvis några omdömen.
De skolnätverk inom bl a Idrott och hälsa som håller på att tillskapas, med ett omfattande samarbete mellan universitet och skola, tvingas upphöra. Det blir negativt för hela regionen. Detta motverkar möjligheterna att starta de regionala utvecklingscentrum som föreslås i propositionen.
GU har den enda idrottslärarutbildning i landet som publicerat en gemensam lärobok inom det idrottsdidaktiska området och som nu är obligatorisk inom samtliga utbildningar i Norden.
Vid Pedagogen i Mölndal bedrivs en uppskattad och mycket efterfrågad utbildning i Idrotts- och friskvårdspedagogik, en utbildning med vilken flera utbildningsinslag samordnas mellan lärarutbildning och idrottspedagogik. Kvalitén inom den sistnämnda utbildningen kommer därmed att försämras om lärarutbildningen i Idrott och hälsa vid GU tvingas läggas ned.
GU har av ideologiska skäl satsat på att enbart utbilda tvåämneslärare. Såväl lärarnas fackliga organisationer som flera kommuner har klart och tydligt tagit avstånd från ettämnesutbildning och menar att det tillhör en svunnen tid. I propositionen framhålls också mycket riktigt att det är tvåämneslärare som efterfrågas och att det är detta man i första hand bör utbilda.
Utbildningen vid GU kräver inga investeringar i vare sig lokaler, materiel eller personal. Det är därför ingen besparing att lägga ned utbildningen i Idrott och hälsa i Göteborg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tilldela Göteborgs universitet utbildningsområdet idrott för att bereda möjlighet att bedriva tvåämnesutbildning med idrott och hälsa.
Stockholm den 27 september 1996
Eva Flyborg (fp)