Antalet ungdomar som gör någon form av totalförsvarsplikt har minskat på senare år, och andelen väntas minska än mer i framtiden p.g.a. reducerad krigsorganisation. Detta innebär att de som fullgör värnplikt, civilplikt och olika varianter av befälsutbildning kommer i ett sämre konkurrensläge både ekonomiskt och när det gäller arbetslivserfarenhet, jämfört med dem som ej gör värnplikt.
Det kan inte vara acceptabelt att ungdomar som tas ut till tjänstgöring enligt samhällets pliktlagar får sämre möjligheter än andra. Samhället borde tvärtom visa sin uppskattning för denna typ av samhällstjänst bland annat genom att tillmäta sådan tjänstgöring ett eget meritvärde.
För att i någon mån minska denna orättvisa bör fullgjord totalförsvarsplikt således ges ett meritvärde både inom arbetslivet och för fortsatta studier.
Befälsutbildning bör betraktas som ytterligare en merit alldenstund de s.k. KB-uttagna gör 15 månaders tjänst och reservofficerarna därutöver ytterligare ett år på officershögskola (OHS), totalt ca 2,5 år. Detta extra år på OHS motsvarar tidsmässigt ca 40 poäng och bör således få tillgodoräknas. Man läser ämnen som samhällskunskap, engelska, ledarskap och psykologi förutom de rent militära ämnena.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fullgjord totalförsvarsplikt och befälsutbildning ges ett meritvärde i arbetslivet och för tillträde till högre utbildning.
Stockholm den 25 september 1996
Erik Arthur Egervärn (c)