Kvalificerade högskollärare är en bristvara
Det beror på att antalet studenter har ökat kraftigt sedan början av 90-talet men ökningen av antalet lärare har inte följt samma utveckling.
Högskolestuderande har ökat till närmare 270 000 år 1997 och ökar ytterligare med 15 000 årsstudieplatser vart år fram till och med år 2000. Strax efter sekelskiftet tillkommer dessutom att 20 % av de i dag anställda lektorerna når pensionsåldern och 20 % av adjunkterna. Det största frågetecknet kring utökningen av högskolan gäller om det kommer att finnas kompetenta lärare.
Utöver att disputerade lärare kommer att vara en bristvara i högskolan är det värt att notera skollagens bestämmelser om att det i gymnasieskolan och komvux skall finnas lektorer.
Regeringen har varken nu eller tidigare redovisat sin strategi för hur den framtida lärarförsörjningen skall säkras fullt ut och på alla lärarnivåer med kvalitet. Det är bra att 700 pensionerade lärare mellan 65 och 70 år fortfarande är i tjänst. Vi välkomnar flexiblare pensionsålder, men att lita på framtidens pensionärer löser inte högskolans behov av kompetenta lärare.
Det regeringen föreslår i proposition 1996/97:141 Högskolans ledning, lärare och organisation löser alltså inte rekryteringsproblemen. Det är bra att antalet professorer skall fördubblas och att andelen kvinnliga professorer skall tredubblas de närmaste tio åren. Vi delar uppfattningen att det finns ett stort behov av att öka antalet professorer, inte minst kvinnliga. Det är bra att pensionärers erfarenheter och kunskaper används. Men det är ingen övergripande strategi för att säkra ett framtida rekryteringsbehov av kompetenta lärare på alla nivåer inom högskolan.
Regering och riksdag sätter mål. Högskolorna har ansvar för att själva planera för sin lärarförsörjning. För att målen skall kunna nås krävs att det finns ett tillräckligt antal kompetenta personer som vill söka sig till högskolan som lärare. En sådan förutsättning är att det finns disputerade forskare och det kan regeringen styra genom att öka antalet doktorandtjänster.
Folkpartiet anser att det nu är hög tid att regeringen återkommer till riksdagen med en strategi för att tillgodose behovet av lektorer i högskola, gymnasium och komvux. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Förslaget om ny fakultetsorganisation är inte färdigt
Modern forskning är ofta gränsöverskridande och mångvetenskaplig. Den överskrider inte bara disciplingränser utan även fakultetsgränser. Detta gäller en rad forskningsområden och berör samtliga fakulteter. Samtidigt är forskningen fortfarande organiserad i fakulteter, en organisation som infördes för 300 år sedan. Mycket har hänt under den tiden, nya forskningsområden har kommit till och andra har delats eller försvunnit. I många fall har nya ämnen pressats in med "skohorn" i de befintliga fakulteterna.
Folkpartiet har länge pläderat för en ny ordning och att systemet med fakulteter skall förnyas.
Regeringen föreslår nu att fakultetsindelningen slopas och ersätts av en indelning i fyra vetenskapsområden i enlighet med förslag som RUT 93 lämnade. Indelningen är densamma som forskningsrådens. Utifrån dessa områden skall forskningsanslag och forskarutbildning fördelas.
Folkpartiet anser att frågan om ny organisation måste analyseras vidare och avstyrker nu förslaget. Vi delar de farhågor som framförts om att de mindre områdena/ämnena får ännu svårare att hävda sig i den nya organisationen. Vi är heller inte säkra på att forskningsrådens organisation är optimal.
Eftersom regeringen just tillsatt en utredning om den svenska forskningspolitiken föreslår vi att den ges tilläggsdirektiv att analysera frågan om ny indelning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Antalet ledamöter i styrelserna
Folkpartiet liberalerna kan inte se nödvändigheten av att regeringen fastställer antalet styrelseledamöter för de olika lärosätena till max 15. Behovet av ledamöter kan variera utifrån den omfattning på verksamhet som de olika högskolorna har. Däremot anser vi att det även fortsättningsvis bör preciseras i högskolelagen att ledamöterna skall ha sin bakgrund i sådan verksamhet som är av betydelse för högskolans utbildnings- och forskningsuppdrag.
Val av rektor
I dag utses en valförsamling som i sin tur utser kandidat till rektorsposten. Propositionen föreslår att högskoleförordningen inte längre skall reglera hur en rektorskandidat skall väljas ut. Det skall vara upp till varje styrelse att fastställa en valordning.
För att säkerställa demokrati inom högskolorna och autonomi för högskolorna anser Folkpartiet att det även i fortsättningen bör vara obligatoriskt med en valförsamling som utser rektorskandidater.
Höga kvalitetskrav i hela utbildningsväsendet
När det gäller forskarutbildning och examensrätt vid de mindre och medelstora högskolorna anser Folkpartiet liberalerna fortfarande att grundregeln skall vara att utbyggnaden bör ske i en takt som säkerställer att kvalitetskraven uppfylls. Samma kvalitetskrav skall gälla vid alla högskolor och universitet. Det är därför bra att högskoleverket även fortsättningsvis skall pröva huruvida en högskola kan anordna forskarutbildning och utfärda doktorsexamen. Nätverkssamarbetet mellan högskolor och universitet måste fortsätta att utvecklas.
Professorer
Regeringen föreslår att den som är behörig att anställas som professor skall anställas som professor. På detta sätt avser man att fördubbla antalet professorer inom en tioårsperiod. Den person som har vetenskaplig kompetens och pedagogisk skicklighet för att vara professor skall efter prövning också bli anställd som professor.
De kvinnliga professorernas andel förväntas tredubblas. Pressen på de 8 % kvinnliga professorer som nu finns kommer förhoppningsvis att minska. I dag skall de räcka till så mycket. Studenterna kräver ofta kvinnliga handledare, forskningsråden och andra anslagsgivare önskar kvinnor i sina bedömningsgrupper och sakkunniga skall vara av båda könen. Allt är viktiga arbetsuppgifter, men svåra att täcka av 8 % av landets kvinnliga professorer när de samtidigt skall utveckla och leda egen forskning.
Folkpartiet liberalerna tycker det är ett bra förslag att öka antalet anställda professorer. I internationella jämförelser har Sverige anmärkningsvärt få professorer, och studenterna har länge klagat på att de sällan möter professorn under sin grundutbildning.
Självklart skall ett sakkunnigförfarande ha genomförts, inte minst som garant för att kvaliteten inte sjunker eller ens misstänks sjunka.
Propositionen anger inte på vems initiativ som en befordran till professor skall beredas. Vi utgår ifrån att initiativet bör kunna tas både av den enskilde och av högskolans ledning.
Folkpartiet anser att det skall finnas tre sakkunniga vid varje bedömning. En skall bedöma den pedagogiska skickligheten och två skall vara ämnessakkunniga. Alla ansträngningar skall göras för att få sakkunniga av båda könen.
Bedömning för anställning av professorer vid de mindre och medelstora högskolorna anser Folkpartiet liberalerna tills vidare bör ske inom ramen för nätverkssamarbete med motsvarande fakultet. Detta är följdriktigt då vi avstyrker förändringen av fakultetsorganisationen nu.
Det bör även fortsättningsvis vara möjligt att "kalla" en professor. Det innebär att en person som inte sökt professorstjänst inbjuds att göra det. Det är dock viktigt att detta förfarande kan ske så att den inbjudna personen behandlas konfidentiellt.
Det är bra att det nu klargörs att professorerna behövs i både grund- utbildning och forskning/forskarutbildning. Inte minst ökar det möjligheten för studenter att tidigt i sin utbildning komma i kontakt med professorerna i ämnet. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att professorer och lektorer bereds möjlighet att forska i tjänsten, även under en sammanhängande period. Vi utgår dock ifrån att högskolorna själva ser vikten av detta och organiserar sina lärare så att detta även fortsättningsvis kommer att fungera.
Vi utgår också ifrån att de personer som i dag har tjänster som biträdande professor automatiskt blir bedömda för en anställning som professor.
Pedagogiskt skickliga lärare betyder mycket i högskolan
Regeringen anser att en tillsvidareanställd adjunkt som är behörig att anställas som lektor skall anställas som lektor. Behörighetskrav för lektorstjänst skall inte längre enbart vara avlagd doktorsexamen. Pedagogisk skicklighet eller särskild skicklighet avseende ledning, utveckling eller samverkan skall kunna meritera för lektorstjänst.
Folkpartiet liberalerna anser att högskolorna måste höja den pedagogiska skickligheten i lärarkåren. I dag är pedagogisk utbildning för högskollärarna frivillig. I framtiden måste det ställas krav på sådan helt i enlighet med vad Grundbulten föreslog (utredningen som behandlade hur grundutbildningarna kvalitativt skulle förbättras och utvecklas). Det handlar bl.a. om metodik, presentationsteknik, ämnesdidaktik, kunskap om jämställdhet till exempel mäns och kvinnors olika sätt att uttrycka sig, seminarieledning, handledar- skap och examinering. På samma sätt som vetenskaplig skicklighet skall styrkas och bedömas skall naturligtvis pedagogisk skicklighet styrkas och bedömas.
Vi anser att huvudregeln skall vara att lektorer skall ha en godkänd forskarutbildning men accepterar att det blir möjligt att meritera sig genom styrkt pedagogisk skicklighet. Däremot avvisar vi meritering genom "samverkan med omgivande samhälle".
Skälen till vår mera restriktiva inställning är att misstankar kan uppstå att regeringen genom detta löser problem som borde lösas på annat sätt. Vilket till exempel kan misskreditera pedagogisk skicklighet. Ett sådant problem är den befarade bristen på kompetenta lektorer i framtiden, en brist som redan visat sig i att t.ex. lärarna vid de nya högskolorna alltför sällan är lektorer.
Folkpartiet vill se en utveckling vad gäller pedagogiska modeller för undervisning inom högskolan. Det kan gälla att arbeta i lärarlag, genomföra distansundervisning och att öka antalet bra handledande lärare. Samtidigt ser vi svårigheter för lärare att utan egen forskningsbakgrund hjälpa studenterna att värdera information och källor.
Men vi ser också att det finns yrkeskompetenser som behövs i högskolorna och som inte fångas i en teoretisk avhandling vilket ju de konstnärliga högskolorna har dragit slutsatser av. Högskolorna måste sträva efter en lärarkår med hög kompetens vad gäller vetenskaplig och pedagogisk skicklighet och yrkesskicklighet.
Vår målsättning är att fler högskollärare skall ges möjlighet till forskarutbildning och genomgången sådan skall som huvudregel krävas för lektorstjänst. Från denna huvudregel kan högskolorna göra undantag utifrån sin egen bedömning av vilka kompetenser de har behov av. Undantag bör göras restriktivt.
Detta vill vi ge regeringen till känna.
Rekryteringsmål för ökad jämställdhet
Folkpartiet liberalerna har genom åren gett förslag som syftat till att öka andelen kvinnor på högre befattningar inom högskolor och universitet. Idag är till exempel endast 8 % av landets professorer kvinnor och 25 % lektorer. För att få till stånd en förändring menar vi att det är viktigt att skapa positiva cirklar som leder till flera kvinnliga lärare, handledare, gästforskare, lektorer, forskarassistenter, post- docstipendiater, sakkunniga och professorer som förebilder och mentorer för andra kvinnor inom den akademiska världen. Basen för att lyckas skapa positiv uppåtspiral är att stimulera fler kvinnliga studenter att fortsätta till doktorandstudier och satsa på en egen forskarkarriär.
Folkpartiet har tidigare hävdat att ett sätt att få igång en förändring är att sätta rekryteringsmål som högskolor och universitet bör formulera och tillämpa på alla lärarkategorier.
Kvinnliga sökanden till professorer är oftast inte mindre meriterade än sina manliga medsökande. Bekymret är snarare att få söker tjänsterna. Ibland är orsaken att det inte finns så många kompetenta kvinnor men det finns andra orsaker som är mera subtila. En nyligen publicerad forskningsrapport från det medicinska området visar att kvinnors ansökningar behandlas annorlunda och deras kompetenser värderas på annat sätt än mäns. Detta vet kvinnor och det är en orsak till att de inte söker. Högskolan som system har i alltför hög grad präglats av manliga värderingar och traditioner. Och gör så fortfarande. Vid bedömning av meriter finns alltid ett utrymme för subjektiva värderingar kalla det gärna godtycke som kvinnor utsätts för oftare än män. Folkpartiet utgår ifrån att regeringens aktuella rekryteringsmål innebär att de kvinnor som har de meriter som krävs kommer bli professorer. Folkpartiet förutsätter att målen fastställs i dialog med varje högskola och att målen kommer att följas upp under de närmaste åren. Skulle det visa sig att andelen kvinnliga professorer inte ökar tillräckligt får frågan om sanktioner resas på nytt.
För att upprätthålla kvaliteten inom den högre utbildningen är det dock viktigt att satsningar görs för att säkra tillgången till både meriterade kvinnor och män. Fler doktorandtjänster är därför nödvändiga och speciellt viktigt för att flera kvinnor skall binda sig för långa och krävande forskarstudier i en ålder då familj och barn är aktuellt. Doktorandtjänster ger möjlighet att förena doktorandstudier med ansvar för växande barn. Folkpartiet liberalerna har tidigare i olika motioner anslagit medel för att påskynda takten i att omvandla utbildningsbidrag till doktorandtjänster. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Postdoktorala tjänster i Sverige
Folkpartiet liberalerna har tidigare uppmärksammat behovet av flera postdoktorala tjänster. De ger ökad möjlighet till vidare meritering och bidrar till en önskad rörlighet mellan olika högskolor och länder. De stipendier som regeringen instiftat för kvinnor som önskar en internationell meritering är bra. Vi anser emellertid att det är viktigt att se till att den vidare meriteringens syfte nås för forskaren. Syftet att vidga forskarens meriter och ge erfarenheter av andra institutioner än den "egna" borde kunna tillgodoses inom Sverige. Stipendierna bör kunna användas även för dem som väljer att forska vid annan institution inom Sverige. Det innebär att till exempel forskningsrådens instruktioner ändras vilket bör ges regeringen till känna.
Forskarassistenter
Regeringen aviserar i propositionen att man till hösten avser att återkomma med förslag som tidsbegränsar forskarassistenttjänsterna till högst fyra år med en förlängning. Idag är de begränsade till sex år. Vi anser att det måste ges större utrymme att inneha denna tjänst på deltid och i gengäld under en längre tid. Detta kan gälla dem som har barn i åldrar som gör det svårt att förena heltidsarbete med ansvar för omsorgen om växande barn. Det viktiga är då att den överenskomna tidsplanen hålls. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återkomma till riksdagen med en strategi för hur man på sikt säkerställer behovet av kompetenta högskollärare,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag till ny fakultetsorganisation och de förändringar av högskolelagen som det innebär,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ny fakultetsorganisation och tilläggsdirektiv till utredningen om den svenska forskningspolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet ledamöter i högskolornas styrelser,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag om att slopa den precisering i högskolelagen som anger att regeringen bör välja personer med bakgrund i sådan verksamhet som har betydelse för högskolans utbildnings- eller forskningsuppdrag,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbete i nätverk mellan högskolor och universitet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet sakkunniga och deras kompetenser,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bedömning av professorer vid de mindre och medelstora högskolor som saknar fakultet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk valförsamling vid utseende av rektorskandidater,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att "kalla" till professorstjänst och konfidentiell behandling under ärendets beredning,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pedagogisk utbildning av högskollärare,
12. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att största restriktivitet skall gälla för andra behörighteskrav än vetenskaplig och pedagogisk skicklighet för anställning som lektor,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rekryteringsmål för alla lärarkategorier,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utökning av antalet doktorandtjänster,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att postdoktorala stipendier skall kunna användas även vid en annan institution inom Sverige,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att inneha forskarassistenttjänst på deltid och i gengäld under en längre tid,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att nuvarande biträdande professorer automatiskt sakkunnigbedöms för anställning som professor.
Stockholm den 11 juni 1997
Margitta Edgren (fp)
Ola Ström (fp) Siri Dannaeus (fp)