Inledning
Propositionen berör fem av universitetens och högskolornas kanske största problem:
A. Svag ledningsorganisation och bristande genomlysning av organisa- tionen som helhet, vilket försvårar rationaliseringar och andra förändringar i kvalitetshöjande syfte.
B. Liten rörlighet bland forskare och lärare, vilket medför stagnation i forskning och utbildning och försvårar möjligheterna för nya grupper att komma in i verksamheten, t ex yngre forskare och lärare samt under- representerat kön (som regel kvinnor i forskning och undervisning).
C. Stela rutiner för fördelning av resurser till fakulteter och institutioner, vilka försvårar utvecklingen av tvärvetenskaplig utbildning och forskning.
D. Låg pedagogisk kompetens hos lärare vid högskolorna, vilket försvårar omställningen av undervisningsmetodiken efter de nya krav som den mycket stora ökningen av antalet studerandeplatser medför.
E. Bristande jämställdhet, vilket fördröjer utvecklingen mot en jämn fördelning av kvinnor och män bland lärare och forskare.
Högskolans ledning
De föreslagna förändringarna i högskolans styrelse och dess uppdrag är ett steg mot en starkare och mer aktionsförmögen styrelse. Vidare ges rektor en ställning som mer liknar verkställande direktör i ett företag, vilket bör kunna leda till ett mer aktivt ledarskap från rektorsämbetet. Förslaget innebär ingen drastisk förändring men är väl värt att pröva. En uppföljning och utvärdering bör ske. Vi föreslår att Högskoleverket får i uppdrag att följa upp och utvärdera samt avge rapport tre år efter den nya organisationens genomförande.
Såväl i förslagen om förändringar av högskolans ledningsorganisation som i förslagen till ändrade regler för tjänsteförslagsnämnder, fakultetsnämnder mm är regeringen oklar när det gäller studentinflytandet. Det är viktigt att högskolan när de föreslagna förändringarna genomförs verkligen tillgodoser kravet på att studentinflytandet i form av representation i styrelser och andra organ behålls eller förstärks. Det förefaller underligt med tanke på den förstärkning av elevinflytande som nyligen skett i t.ex. gymnasieskolan och grundskolan att inte regeringens proposition särskilt uppmärksammar denna fråga. En utökning av studeranderepresentationen i högskolans styrelse borde ha fastslagits tydligare. Vi föreslår att styrelsen skall tillsättas så som regeringen föreslagit men med angivande av att de tre grupperna allmänföreträdare (t. ex. politiker), lärare och studenter skall representeras i samma proportion (1/3 av platserna var) varvid rektor skall ingå som ledamot inom lärargruppen.
Befordringsgång för lärare och forskare
I propositionen föreslås en ny och enkel befordringsgång från anställning som adjunkt till anställning som lektor samt från anställning som lektor till anställning som professor (så skall t. ex. en lektor som uppfyller behörighetskraven för anställning som professor kunna få sin anställning ändrad till anställning som professor). Behörighetsgrund och meritvärdering för anställning skall enligt förslaget breddas. Förslaget är i första hand en ur facklig synvinkel välkommen möjlighet för lärare och forskare till förbättrade anställnings- och lönevillkor. Förslaget kan sannolikt leda till en bättre ansvarsfördelning vid högskolorna och därmed bidra till en kvalitetshöjning i verksamheten. Tyvärr innebär förslaget också att den redan dåliga rörligheten hos personal (mellan högskolor respektive mellan högskolor och andra verksamheter i samhället) sannolikt blir ännu sämre. Förslaget bör därför kompletteras med möjligheten och rekommendationen till att fler anställningar får formen av tidsbegränsad anställning (t. ex. med högst sex år och med möjlighet till nytt förordnande i treårsperioder därefter) på vissa anställningar.
Behörighetskrav och rekryteringsproblem
Enligt regeringens förslag bör varje högskolestyrelse fastställa en anställningsordning och innan ett anställningsförfarande inleds bör högskolan besluta om en anställningsprofil samt behörighets-och bedömningsgrunder. Förslaget är bra och borde leda till kvalitetsförbättringar. Regeringen förespråkar också att "annan yrkesskicklighet" skall kunna ingå som bedömningsgrund och betonar i olika sammanhang att pedagogisk skicklighet skall väga tungt vid anställning av lärare. Inte minst med hänsyn till att högskolorna skall ta emot nya studerandekategorier som en följd av den stora ökningen av antalet studerandeplatser förefaller kravet på pedagogisk skicklighet vara väl motiverat. Högskolans s k tredje uppgift - att samverka med det omgivande samhället - leder också till ett ökat behov av kompetens inom ett bredare register, vilket torde innefattas i begreppet "annan yrkesskicklighet" (vilket regeringen föreslår som ytterligare behörighetsgrund).
Problemet med att rekrytera skickliga lärare är tvåfalt. Det är för det första så att av alla lärare på olika nivåer i vårt utbildningssystem så är det en grupp som saknar lärarutbildning, nämligen universitets- och högskollärare. Miljöpartiet har i olika sammanhang påtalat behovet av en högskollärar- utbildning så att även studerande i högskolan kan få handledning och undervisning av professionella, väl utbildade lärare. Det är som det nu är oklart hur man skall utforma kraven på pedagogisk skicklighet för en grupp människor som saknar lärarutbildning eller har en utbildning som inskränker sig till några veckors kurs. Det är för det andra svårt att finna lärare som har formell ämneskompetens i det ämne de skall undervisa i. Det råder redan skriande brist på lärare i Sverige. Över hälften av lärarna vid små och medelstora högskolor har inte ens genomgått egen forskarutbildning. Med tanke på att regeringen just tänker genomföra den största expansionen av grundutbildning vid svenska högskolor någonsin så är det oroande att regeringen inte i god tid vidtagit åtgärder så att kvalificerade lärare finns att tillgå.
Miljöpartiet föreslår att en ordnad högskollärarutbildning införs och att skyndsamma åtgärder vidtages för att stimulera utbildning av lärare för universitet och högskolor.
Behörighetskrav och jämställdhet
Regeringen föreslår att särskilda rekryteringsmål skall ges till universitet och högskolor avseende könsfördelning bland nyrekryterade professorer och anvisar också sanktionsmöjligheter för de fall där uppställda rekryteringsmål ej uppnås. Vi ser detta förslag som ett uttryck för att regeringen lägger stor vikt vid att den ojämna könsfördelningen inom professorskåren måste ändras. Att skramla med sanktionsvapen i dylika sammanhang ställer sig Miljöpartiet avvisande till. Det väsentliga är naturligtvis att rekryteringsmålen tas fram och uppmärksammas. En ofta förbisedd svårighet är därvid att underlaget för beräkning av rekryteringsmål (t ex via antalet disputerade eller antalet lektorer av respektive kön) gäller så små och speciella populationer som t ex en grupp lärare vid en högskola. Förslaget är ändå värt att prövas men det bör påpekas att för att metoden skall väcka respekt och trovärdighet så måste uppskattade förväntningsvärden beräknas korrekt. Man får t ex inte, som ofta framkommer i diskussioner och utredningar, tro att ett rimligt förfarande är att tillsätta professorer i proportion till antal sökande, disputerade, lektorer el. av respektive kön. Självfallet måste t ex vanliga överväganden vid sampling från olika stora grupper och liknande aspekter beaktas. Och självfallet måste den faktiska kompetensen fortfarande bedömas som mycket väsentlig vid anställning av personal.
Det framkommer på olika ställen i propositionen en benägenhet att reglera fram det som man är ivrig att åstadkomma. Regleringar får lätt oönskade, oförutsedda effekter vilka i sin tur föder frestelser att införa kompletterande tilläggsregleringar för att motverka problemen, o s v. Ett sådant exempel är regeringens bedömning att företräde till anställning som forskarassistent bör ges till sökande som har avlagt examen högst fem år före ansökningstidens utgång. Detta gynnar möjligheten för unga forskare att komma in i systemet. Men samtidigt innebär det ett mycket effektivt hinder för många kvinnliga, unga forskare. Det är inte ovanligt att en familj där kvinnan går i forskarutbildning väntar med att skaffa barn tills forskarutbildningen avslutats. Att föda barn och ta hand om småbarn tar, alldeles oavsett vårt jämlika samhälle, som regel mycket mer av kvinnans tid och uppmärksamhet i anspråk än mannens. Redan ett försprång på ett eller två år av de fem meriteringsåren för forskarassistent ger de manliga studerande ett mycket stort konkurrensföreträde. Generellt sett bör meritvärderingarna vid anställning ses över med hänsyn till skillnader i meriteringsförutsättningar för män och kvinnor. (Så har t ex kvinnliga forskare sin mest produktiva period senare i livet än manliga forskare.) Vi föreslår att femårsregeln för anställning som forskarassistent tas bort och att hela meriteringssystemet för anställning som forskarassistent, lärare eller forskare ses över så att det blir mer rättvist. Med ett meriteringssystem som inte missgynnar kvinnor minskar också behovet av särbehandling.
Anslag till vetenskapsområden
Förslaget att medel till forskning och forskarutbildning skall ges till fyra vetenskapsområden har fördelen att det följer forskningsrådens fördelningsområden samt att det gynnar tvärvetenskapligt arbete inom respektive vetenskapsområde. Däremot permanentas, och i vissa fall förstärks, de redan besvärande hindren för tvärvetenskaplig samverkan mellan ämnen från olika vetenskapsområden. Vi tillstyrker förslaget om vetenskapsområden men föreslår att särskilda åtgärder vidtages i syfte att underlätta tvärvetenskapligt arbete mellan ämnen inom olika vetenskapsområden. En sådan åtgärd kan vara att ge högskolans ledning möjlighet att reservera viss del (t ex viss procent av det totala anslaget till forskning och forskarutbildning) för stöd till projekt som sker i samverkan mellan olika vetenskapsområden.
Allmänt
Många av propositionens förslag innebär viktiga förbättringar. På några punkter behöver förslagen kompletteras eller ändras så som anförts ovan. Man kunde förvänta sig att en proposition om högskolans ledning, lärare och organisation skulle innehålla förslag till förbättringar av de fem problem som nämndes i motionens inledning. Tre kommer att påverkas i nämnvärd grad av förslagen. Däremot kvarstår de allvarliga problemen inför framtiden vad gäller rörlighet och kompetens hos lärare vid universitet och högskolor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering av den föreslagna förändringen av högskolans ledning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studentrepresentation i styrelser och andra beslutande organ inom högskolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att öka rörligheten i anställning av forskare och lärare vid universitet och högskolor,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män vid anställning som lärare och forskare,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att underlätta tvärvetenskaplig samverkan mellan ämnen inom olika vetenskapsområden.
Stockholm den 10 juni 1997
Gunnar Goude (mp)
Kia Andreasson (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Per Lager (mp) Eva Goës (mp)