Inledning
Utvecklingsplanen är en allmänt hållen, relativt utförlig redovisning av regeringens skolpolitiska värderingar och en bred redovisning av riktlinjerna för den fortsatta utvecklingen av den svenska skolan.
Kärnan i planen är tanken om en god, grundläggande utbildning för alla samt goda fortbildningsmöjligheter, flexibla yrkesutbildningar och ett utbildningsnät med möjligheter till fortsatt utbildning var i nätverket man än befinner sig.
Segregationsproblemen lyfts fram och frågor kring betydelsen av social tillhörighet i ett mångkulturellt samhälle belyses. Jämställdhetsaspekten betonas. Situationen för elever med speciella behov uppmärksammas. Demokratiaspekterna i utbildningen behandlas i anslutning till krav på ökat elevinflytande och föräldrainflytande. Betydelsen av praktiska inslag i skolan samt skolans kontakter med samhället i övrigt uppmärksammas särskilt.
De mer konkreta förslagen har formen av skisser till kommande pro- positioner. Hit hör förslaget om integrering av barnomsorg, förskola, grundskola och fritidshem, åtgärder för att höja kvaliteten i grundskolan för barn med speciella behov men också förslag vad gäller hela skolans arbete inklusive tillsyn, uppföljning och utvärdering. Speciellt uppmärksammas eftersläpningen i kommunernas utveckling av skolplanerna och kommunernas ansvar för att likvärdig utbildning av god kvalitet kommer alla elever till del.
Gymnasiereformens initialproblem uppmärksammas och olika åtgärder, flertalet inom ramen för gällande regelsystem, föreslås. Av speciell betydelse är därvid förslagen om ökad diversifiering av undervisning och kursinnehåll med hänsyn till olika programs mål samt förslagen om ytterligare steg från timplanefixerad till målrelaterad och individualiserad undervisning. Utveck- ling av de yrkesförberedande programmen och en översyn av kärnämnenas antal och innehåll diskuteras liksom önskemål om bättre och utökad arbets- platsförlagd utbildning. En utökning av APU till någon form av lärlings- utbildning aviseras likaså. Avsnittet om vuxenutbildning domineras av förslag i anslutning till arbetslöshetsproblemen och av den mycket stora satsningen på ett femårsprojekt med 100 000 studieplatser. Planen avslutas med en redovisning av viktiga uppgifter för kommuner och Skolverket vad gäller information, tillsyn, uppföljning och utvärdering av såväl förskola och grundskola som gymnasium.
Utvecklingsplanen anger den allmänna inriktningen för skolans utveckling som regeringen önskar följa och tecknar i stora drag vilka typer av åtgärder regeringen kommer att föreslå riksdagen. Det är glädjande att konstatera att stora delar av innehållet går väl i linje med de motioner som Miljöpartiet lagt i riksdagen under mandatperioden. Miljöpartiet kan därför stå bakom stora delar av utvecklingsplanen i dess allmänna form. I det följande ges några korta kommentarer kring några frågor som enligt vår mening borde fram- hävas ytterligare redan i den allmänna utvecklingsplanen.
Målinriktad undervisning och betyg
"En skola för alla" har tyvärr kommit att tolkas som att alla skall utbildas mot samma mål. Detta gäller speciellt undervisningen i gymnasiets kärnämnen. I utvecklingsplanen uppmärksammas problemet och man talar om att tolkningen av målen måste ske flexibelt och anpassas efter varje programs speciella karaktär. När det gäller gymnasieskolan så gör utvecklingsplanen delvis ett intryck av att vara en uppmaning till lärare och skolledare att bättre utnyttja det stora svängrum för förbättringar av undervisningen som det nya regelverket faktiskt ger. Antagligen skulle detta budskap lättare anammas om man inte vidhöll kraven på målrelaterade betyg. Betygssystemet är ett pedagogiskt hinder. Det gamla betygssystemet var som kunskapsmätare osäkert, med stor felspridning och det var dåligt som prognostiskt verktyg för prediktioner av framtida studie- eller yrkesframgång. Det nya betygssystemet är sannolikt ännu sämre i dessa avseenden. Det är inte heller många som idag tror att betyg är ett bra pedagogiskt hjälpmedel. Betygssystemet bör avskaffas eller åtminstone ändras radikalt.
Kärnämnen och det livslånga lärandet
Tanken bakom begreppet kärnämne är bland annat att alla som genomgår svensk gymnasieutbildning skall ha en gemensam grundkunskap i speciellt viktiga ämnen. Kärnämnena är för närvarande svenska, engelska, matematik, naturkunskap, samhällskunskap, estetik, idrott och hälsa samt religionskunskap.
I utvecklingsplanen väcks förslaget att naturkunskap och estetik skall jäm- ställas med religionskunskap och övergå till att väljas fritt. Naturkunskap, filosofi och estetik är centrala kunskaper för människor som skall föra samhällsutvecklingen mot långsiktig hållbarhet och ökad livskvalitet. De bör naturligtvis tillhöra den för alla gemensamma kunskapsmassa som kärn- ämnena är tänkta att ge.
Det ligger en risk i att gymnasieskolans planering inte tillräckligt uppmärk- sammar att gymnasiestudierna sker under en period i livet när så många centrala levnadsfrågor söker sina svar och sinnet är mer öppet än någonsin för starka konstnärliga upplevelser och livsfilosofiska frågeställningar. (Kanske är till och med psykologi att betrakta som viktigare under tonårstidens personlighetsdaning än färdigheter i användning av trigonometriska funktioner för lösning av matematiska problem.) Livslångt lärande borde innebära att vi kan planera inlärning över livet med hänsyn till vilken period i livet som är den mest lämpade för olika ämnesstudier. Det kan inte hjälpas att man från vissa avsnitt i utvecklingsplanen får ett intryck av att det livslånga lärandet huvudsakligen går ut på att inhämta sådant som man borde ha lärt sig i grundskolan eller gymnasiet men av olika anledningar missat. Visst finns det undantag, t ex försöket med kvalificerad yrkesutbildning, men en något mer dynamisk strukturering av planerna för det livslånga lärandet skulle inte skada, liksom en kritisk utvärdering av kärnämnenas innehåll och omfattning.
Utbildning för den nya arbetsmarknaden
En av de svagaste punkterna i utvecklingsplanen är bristen på analys av den nuvarande och framtida arbetsmarknaden, med hänsyn till att så stor uppmärksamhet ägnas skolans yrkesförberedande roll. Man nöjer sig i stort sett med det vanliga påståendet om hur föränderlig den nya arbetsmarknaden är och att arbete i framtiden kräver mycket större, djupare och bredare kunskaper än tidigare.
I ett grönt perspektiv ser vi behovet av bredare kunskap bl a så att varje människa, oavsett yrke, utöver sina yrkeskunskaper också måste ha en klar föreställning om hur hans eller hennes handlingar är relaterade till samhällets nya och livsavgörande problem. Det krävs kunskap om de grundläggande biologiska livsvillkoren, ett ständigt vaksamt miljömedvetande och en förståelse av relationen mellan globala problem och lokala verksamheter.
"Tänk globalt - handla lokalt" kräver i hög grad ny kunskap. Men det är inte detta som betonas i utvecklingsplanen. Här ges i stället bilden av att s k enklare arbeten försvinner och mer kvalificerade kommer i stället och att det moderna samhället ställer högre krav på yrkesutövare av olika slag. I själva verket kan man lika gärna hävda att det som karakteriserar den moderna snickaren, målaren, smeden, charkuteristen, grundskolläraren, bilmekanikern, sjuksköterskan, läkaren, byggmästaren, banktjänstemannen, gymnasieläraren, bonden, skogsarbetaren, apotekaren etc snarare är mindre bredd och djup i kunnandet än vad tidigare yrkesmän i branschen hade. Närmare eftertanke leder dock till en försiktigare hållning när det gäller denna typ av värderingar. I brist på en ordentlig analys torde man nog göra bäst i att avstå från svepande påståenden av det slaget. I varje fall bör de inte läggas till grund för landets utbildningspolitik. (Mycket talar för att det även i den närmaste framtiden kommer att gälla helt vanliga krav liknande dem som gällt tidigare för de flesta yrken. Olika yrken ställer olika krav på personlig fallenhet och kunskap och varje grupp för sig har sina speciella kompetenser. Naturligtvis ser vi en förskjutning i kraven t ex genom införande av datorer och en viss ökad pappersexercis men detta kan knappast sägas ha revolutionerat yrkenas grundläggande karaktär.)
Att människor kommer att byta yrke oftare i framtiden än nu är ett annat påstående som återkommer i utvecklingsplanen. En närmare analys av detta vore också intressant. Detta av ett speciellt skäl eftersom just framtida yrkesbyten har direkta konsekvenser för utformningen av utbildningarnas innehåll. Vilka kunskaper och färdigheter är lättast att transferera mellan olika yrken och hur ser dessa transfereringar ut i praktiken? Talet om ökad flexibilitet genom bredd i kunskaperna hänger onekligen fritt i luften och måste ifrågasättas.
Ett annat stort problem med regeringens planer för yrkesförberedande program på gymnasiet är att de inte tar sin utgångspunkt i någon arbetsmark- nadsprognos. Naturligtvis skulle det vara intressant att utifrån förväntade åldersavgångar inom stora arbetsmarknadsområden som t ex hemtjänst, sjukvård och transport kunna få en beräkning av behovet inom de närmaste 10-20 åren. Det naturliga hade varit att man med detta som utgångspunkt försökt uppskatta framtida behov inom olika yrken och därtill tagit de initiativ om framtida yrken i Sverige som man kan förvänta sig av en aktiv politisk ledning. Regeringen skall ju inte bara följa utvecklingen utan också styra den i vissa delar. Det kan t ex gälla framtida behov av ekoteknologer, tekniker inom nya transportsektorer etc. Kanske skulle en sådan profilering i kombination med en redovisad vision av framtidens behov av samhälls- insatser också göra ungdomarna mer motiverade i sitt val av yrkesutbild- ningar. Här kunde man förvänta sig att regeringens utvecklingsplan skulle vara mer klargörande och inspirerande.
Lärlingsutbildning
Alla partier utom Socialdemokraterna har länge krävt införande av en lärlingsutbildning. I regeringens utvecklingsplan föreslås en form av "lärlingsutbildning" som snarast gör intryck av att vara en utbyggd APU. Detta är i och för sig bra och en utredning får väl visa vad som därutöver går att åstadkomma. Förutsättningarna för en bred uppgörelse när det gäller en riktig lärlingsutbildning torde vara mycket goda. Grunden för en ny lärlingsutbildning bör läggas genom en parlamentarisk utredning och i samverkan med arbetsmarknadens parter. De olika huvudalternativen borde ha presenterats redan i utvecklingsplanen.
Fortbildning av lärare och skolledare
Genomförandet av gymnasiereformen innebär den kanske största omställning av svensk undervisning någonsin. Detta sker utan att de lärare och skolledare som skall utföra arbetet har fått rimliga fortbildningsmöjligheter. Betydande medel för en sådan fortbildning bör anslås redan i nästa budget.
Lärarutbildning
Antalet elever i grundskolan och något senare i gymnasieskolan kommer att öka drastiskt redan från och med i år som en följd av de stora barnkullarna som föddes för ca sju åtta år sedan. Därtill kommer att alla elever numera går tre år i nya gymnasiet. Utöver detta aviserar regeringen 100 000 nya platser i vuxenutbildningen, huvudsakligen inom grundskola och gymnasium (nära en fördubbling av antalet vuxenstudieplatser).
Det råder redan brist på utbildade lärare inom vissa ämnesgrupper. Ingenstans i utvecklingsplanen tas den kommande lärarbristen upp som ett allvarligt problem som måste lösas snabbt, mycket snabbt för att inte hela kunskapslyftet skall sjunka till marken i brist på kompetens och lyftkraft. Dessutom vet vi att många av de nuvarande lärarna saknar utbildning för och erfarenhet av de nya undervisningsmetoder som är nödvändiga för att målen för det nya gymnasiet skall kunna uppfyllas. Hur har regeringen förberett dessa ökade krav på lärarresurser? Situationen kommer dessutom att ytterligare förvärras om, såsom planerats, närmare 50 procent av dem som lämnar gymnasiet skall fortsätta vid högskola eller universitet i en nära framtid. Redan idag har de små och medelstora högskolorna en skriande brist på utbildade lärare. Regeringen har visserligen tillsatt en lärarutbildnings- utredning, men det är onekligen något sent, när de nya elevskarorna klappar på porten och redan de som är inne i systemet saknar tillräckliga lärarresurser. Kraftiga stimulansåtgärder för högkvalitativ lärarutbildning i stor skala borde högprioriteras.
IT-satsning och datorisering
Datorn som kommunikations- och arbetsredskap är redan väl etablerad. Självklart skall datorkunskap ingå i utbildningen från grundskolans mellanstadium och vidare uppåt. Datorerna har också sin givna plats i framtiden som hjälpmedel i skolan. Datorns användning i skolarbetet är i sin början och entusiasmen är på sina håll stor. Än så länge är datorn knappast något centralt hjälpmedel annat än för alldeles speciella syften. Flertalet lärare har ännu inte till- räckliga kunskaper om datorer och deras användning i undervisning och inlärning. Detta är ett allvarligt hinder inom ett utvecklingsområde som man vet är av stor betydelse för framtidens skola och arbetsliv. Tillgång till datorkunskap är också en demokratifråga. Det får inte bli så att datorkunskap blir ett element som ytterligare ökar klyftorna mellan olika sociala grupper i samhället. Speciellt intressant är i det sammanhanget datorns användning i den stora utbildningssatsning som regeringen planerat för vuxna på grundskole- och gymnasienivå. Där finns möjligheten att nå en grupp människor som annars löper stor risk att inte få tillgång till det nya mediet.
Åtgärder för att utbilda lärare i datorkunskap måste skyndsamt vidtagas och frågan om datoranvändning i vuxenutbildningen särskilt uppmärksammas.
Mobbning i skolan
Det har nu i en rad undersökningar visat sig att nuvarande åtgärder för att stävja mobbning i skolan är otillräckliga. Miljöpartiets krav på en lagstadgad plikt för varje skola att ha ett handlingsprogram mot mobbning (utförligt beskrivet i tidigare mp-motioner) med tydligt juridiskt ansvariga (rektor och kommunens skolansvariga) bör verkställas omgående. Många elever utsätts i skolan för en kränkande behandling som är fullständigt oacceptabel. Mobbningsfrågan är inte bara en fråga om personligt skydd för enskilda individer utan berör också centrala delar av skolans viktiga uppgift att bibringa eleverna en levande insikt i grundvillkoren för ett demokratiskt samhälle. Kraftfulla åtgärder borde ha vidtagits för länge sedan. Av utvecklingsplanen framgår att regeringen närmar sig ett initiativ i frågan men det kunde ha uttryckts än tydligare.
Dyslexifrågan
Denna fråga nämns endast i förbigående i planen. Åren går utan att nödvändiga åtgärder vidtages. Nu är snart Sveriges dyslexiår också till ända utan att regeringen har vidtagit några avgörande åtgärder för problemets lösning (utöver den sent tillkomna idén att tillsätta en utredning). Effektiva åtgärder för stöd till elever med specifika läs- och skrivsvårigheter bör vidtagas omgående.
Resursbristen och det kommunala ansvaret
Tanken att alla måste bidra till de sparåtgärder som krävs för att få landets ekonomi på fötter är rimlig. Att bördan skall fördelas med hänsyn till människors ekonomiska förutsättningar är självklart och Miljöpartiet har i olika sammanhang påpekat att alltför stora bördor lagts på dem som redan är utsatta. En alldeles speciell grupp utgörs i detta sammanhang av barn och ungdomar med behov av särskilt stöd. Den gruppen har drabbats hårt av de nedskärningar som gjorts inom framför allt barnomsorg, förskola och grundskola. Det är två orsaker till detta. Dels har nedskärningarna av kommunbidragen varit för kraftiga, dels har många kommuner inte tillräckligt uppmärksammat dessa barns behov. Det senare är ett problem som sammanhänger med brister som tydligt påtalats i andra sammanhang i utvecklingsplanen, nämligen att många kommuner inte har fungerande skolplaner, utvecklade rutiner för uppföljningar och utvärderingar av skolans verksamhet eller en effektiv tillsynsverksamhet. I det perspektivet är det förståeligt att kommunen inte uppmärksammar viktiga brister i skolan. Förståeligt men inte acceptabelt. Självfallet vilar en stor del av ansvaret på regeringen. De kommunala anslagen i budgeten måste öka och kontrollen av att kommunerna verkligen gör det som de enligt skollag och läroplaner är skyldiga att göra måste förbättras. Dessa åtgärder är i dagsläget de viktigaste delarna i en utvecklingsplan som gör anspråk på att föra svensk förskola och skola framåt. Båda berörs i olika sammanhang i utvecklingsplanen men signalerna skulle behöva vara mycket tydligare och snabbt omsättas i deklarerade åtgärder.
Utvecklingsplan och ideologiskt perspektiv
Det försök till kurskorrigering som kunde utläsas i regeringsförklaringen är naturligtvis svårt att i praktiken genomföra inom ramen för en socialdemokratiskt förankrad ideologi. Den gamla spänningen mellan kapital och ägande å ena sidan och lönearbete å andra som drivkraft för en ekonomisk tillväxt, ökad produktion, växande företag och ökad reallön skymtar mellan raderna i utvecklingsplanen. Där är också skolans ställning klar. Den bevakar lönearbetarnas framtida möjligheter. Utvecklingsplanen talar om ökad kunskap som vägen till minskad arbetslöshet och om arbetets villkor men inte särskilt mycket om förvaltande av egendom eller kapital. Den har fortfarande kvar fotfästet i industrialismens tankestrukturer och ser den nya epoken som ett steg in i ett samhälle där produktion av information och kunskap alltmer tar varuproduktionens plats men som för övrigt är sig ganska likt. Den bild man målar upp i utvecklingsplanen är just bilden av en skola som ger ökade möjligheter till att bli anställd. Att detta framstår som viktigt för ungdomar i ett samhälle som bygger på lönearbete och där hela trygghetssystemet bygger på om du har lönearbete, är ställt utom allt tvivel. Den som inte är anställd har heller ingen riktig ekonomisk trygghet. "Man kan hamna i B-laget om man blir Icke Godkänd!" är ingen orealistisk tanke för dagens skolelever. Och ungdomsarbetslösheten är tyvärr mycket hög.
Mycket talar emellertid för att denna form av ett förvuxet industrisamhälle inte alls är någon rimlig framtidsbeskrivning. Den tekniska utvecklingen har nått så långt att en mindre mängd arbete behöver utföras i varuproduktion för att konsumtionsbehovet skall täckas. Det gäller industri såväl som jordbruk och skogsbruk. Inom andra sektorer, främst den offentliga sektorn, finns utrymme för ökade arbetsinsatser. Totalt är dock behovet av lönearbete mindre idag än för bara något decennium sedan. Att omfördela det totala arbetet över invånarna är en viktig uppgift. En rejäl minskning av normal- arbetstiden för lönearbete måste genomföras snarast möjligt. Och trygg- hetssystemen bör kopplas fria från lönearbetet. När väl arbetsfördelningen blivit någorlunda rättvis, genom arbetstidsförkortning och periodisering, ser vi ett samhälle där människorna har betydligt större möjligheter till ett rikt liv med hög livskvalitet. Det handlar om en ökning av den s k informella sektorn; olika aktiviteter som naturligt ingår i ett socialt liv, mer tid för familjen, mer tid för barnen och anhöriga, samverkan med grannar, olika former av miljöarbete, aktivt deltagande i kulturlivet, studier, resor o s v. Detta i sin tur minskar trycket på den offentliga sektorn. Skatteväxling från skatt på arbete till skatt på miljöskadlig verksamhet ökar möjligheterna för framför allt små och medelstora företag samtidigt som miljöskulden minskas. En grundtrygghet som är oberoende av lönearbete innebär att människor kan välja livsväg friare, vilket ökar rörligheten på arbetsmarknaden och höjer såväl kompetens som prestationsnivå i människors arbetsinsatser. Under sådana betingelser ökar också möjligheterna för enskilda och samhället att aktivt ta större del i det internationella arbetet för goda livsbetingelser i ett globalt perspektiv. Sammantaget innebär dessa nya förutsättningar ökade möjligheter till en långsiktigt hållbar utveckling.
I ett sådant perspektiv blir kraven på skolan naturligtvis annorlunda. Skolan skall förbereda för ett liv med hög livskvalitet i alla avseenden, varav yrkesförberedelser är ett. Skolans värderingar bör mer sammanfalla med de värderingar som gäller utanför skolan. Människor skall få vara olika även i skolan och den enskildes anlag och intressen skall vara utgångspunkten för all undervisning. Skolan skall utvecklas från en skola för alla till en skola för en- var.
Tanken bakom kärnämnen är god. Kärnämnena skall utgöra garantin för att alla invånare har tillräckliga kunskaper och färdigheter för att kunna deltaga i den demokratiska processen och kunna tillgodogöra sig nya kunskaper genom olika utbildningsvägar i ett livslångt lärande. Dessutom skall kärnämnen ge tillräckliga baskunskaper för alla att förstå grundbetingelserna för liv på jorden, de stora ekologiska strukturerna, sin egen position i ett historiskt perspektiv och sitt ansvar inför kommande generationer. Alla ungdomar skall lämna skolan med god självkänsla, ett demokratiskt synsätt och väl utvecklad förmåga att förstå och respektera sina medmänniskor. Och alla skall känna lust inför tanken på ett livslångt lärande. Betyg har ingen som helst funktion i framtidens skola. (Antagningar till högre utbildning och anställningar sker bäst genom för ändamålet utformade prov och intervjuer.)
Det kan vid en första anblick synas vara små utbildningspolitiska effekter som denna skillnad i framtidssyn medför. Naturligtvis är skillnaden först på allvar märkbar när samhället frigjorts från det gamla industrisamhällets prägel. Med en regering som ännu inte har accepterat idén om en rimlig fördelning av lönearbetet och som inte kan ta steget över från trygghet via lönearbete till grundtrygghet för alla kan steget synas långt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den planerade utvecklingen av förskola, skola och vuxenutbildning.
Stockholm den 3 april 1997
Gunnar Goude (mp)
Kia Andreasson (mp) Per Lager (mp) Ragnhild Pohanka (mp)