Inledning
Ungdomstiden har förlängts i det moderna samhället. I stället för att se ungdomar som en tillgång ses de ofta som ett problem. Vuxenvärlden sviker i dag ungdomarna genom arbetslöshet och nedskärningar på skola och fritidsverksamheter. Sådana besparingar är endast kortsiktiga. Investeringar i ungdomars utbildning och fritid är investeringar i framtiden, och besparingar leder till framtida problem i form av utslagning och drogmissbruk.
Vänsterpartiet arbetar för ett samhälle där unga människor skall ha samma självklara rättigheter som vuxna, rätt till ett arbete med full lön, rätt till bostad, rätt till meningsfull fritid och rätt till integritet och respekt från vuxenvärlden. Det gör vi genom att bekämpa kommunernas dåliga ekonomi och ökade klassklyftor och segregation, och vi gör det genom att försvara den generella välfärden.
Men det finns många punkter där ungdomars rättigheter har fått stå tillbaka de senaste åren på grund av massarbetslösheten, och det finns många områden där man skulle kunna förbättra ungdomars situation i dag genom ekonomiska ersättningar som möjliggör ett drägligt liv och ökat inflytande på de områden där ungdomar finns och verkar, i skolan, på arbetsmarknaden och i värnplikten.
Vi vill också i denna motion särskilt lyfta fram de särskilt diskriminerade ungdomarna, invandrare, handikappade och homosexuella. Vi vill också särskilt peka på unga tjejers speciellt utsatta situation.
En skola för alla
Det är i skolan de flesta ungdomar finns, och det är i skolan ungdomar utvecklas och lägger grunden till sitt framtida yrkesliv och roll i samhället. För många är skolan sammanknippad med vantrivsel; ett nödvändigt ont som måste genomgås för att få en chans på arbetsmarknaden. Det sker alltför ofta att skolan misslyckas med att ta tillvara det intresse och den vilja att lära som från början finns hos alla barn. Ett exempel på hur skolan skjuter ifrån sig ansvaret är det som kallas anpassad studiegång, som innebär att eleven skickas hem eller till fritidshem hela eller delar av skolgången men ofta också att man placeras på en arbetsplats där man tvingas jobba utan ersättning. Eleven får väldigt lite undervisning, och blir dåligt förberedd på att klara sig i samhället. Dessa lösningar måste, även om det kan finnas situationer där det kan vara en sista utväg, tillämpas mycket restriktivt. Det måste höra till skolans grundläggande ansvar att möta elevernas behov i skolan.
Handikappade elever drabbas när skolan inte förmår anpassa lokaler och undervisning till den handikappades förutsättningar. Elever som skulle kunna gå i den vanliga skolan får ingen möjlighet till det. När kommunerna drabbas av nedskärningar försvinner ofta de personliga assistenterna först. Utan resurser blir läroplanens skrivningar om en skola för alla bara tomma ord. Handikappade elever måste få plats i den vanliga skolan. Vänsterpartiet avvisar i sin budgetmotion utgiftsområde 16 regeringens förslag till nedskärningar på det här området.
Tjejer och killar i skolan
Ett av de mest rotade missförhållandena i dagens samhälle är kvinnoförtrycket. En av de viktigaste institutionerna för bevarandet av genussystemet, segregering efter kön, är skolan. Även om läroplanen ger oss en bild av en jämställd skola är verkligheten en annan. Killar får det mesta av uppmärksamheten, och genom hur skolan fungerar får eleverna en världsbild full av fördomar. På de långa utbildningarna som leder till högstatusyrken och högre lön finns långt fler män än kvinnor. SYO-konsulenterna måste ha som uppgift att bryta de könsbundna valen till högre studier.
Det är viktigt att man redan i tidig ålder diskuterar könsskillnader och kvinnoförtryck. Lärarna måste vidareutbildas på studiedagar för att bättre kunna sätta sig in i problemet. På lärarutbildningen måste manssamhället och dess avigsidor uppmärksammas i högre grad än i dag.
Nedskärningar i skolan
Nedskärningar i skolan har de senaste åren ökat drastiskt, framförallt på grund av bristande kommunala resurser. Det har inneburit besparingar på lokaler, läromedel, skolskjutsar, skolmåltider, stödundervisning, skolhälsovård (med psykologer, kuratorer och skolläkare), rastverksamhet, hemspråksundervisning, kulturverksamhet (såsom teater- och museibesök), särskilda prövningar, syo-verksamhet, fritidsledare, studiebesök, pengar till personliga assistenter och annat. På vissa håll försöker man avgiftsbelägga undervisningen i smyg genom att elever får betala exempelvis kopiering och måltider. Klasserna blir allt större som en följd av minskade resurser till lärartjänster och lokaler. Nedskärningar får långt större konsekvenser än man kan tro. Se vidare Vänsterpartiets motion om barnomsorg, skola och vuxenutbildning.
Genom att den enskilde eleven bereds mindre tid och utrymme på grund av allt större klasser ökar också utslagningen då man inte förmår fånga upp barn i riskzon tidigt nog för att motverka sociala problem. Kommunerna lägger i dag en alltför stor del av nedskärningarna på skolan. Också den högre utbildningen har på sista tiden drabbats av nedskärningar, vilket resulterat bland annat i större undervisningsgrupper, färre seminarier och grupparbeten samt sämre handledning vid uppsatsskrivande.
En bra skola kostar pengar, och måste få göra det, men en bra skola skall ses som en investering för framtiden.
Elevernas arbetsmiljö
Skolan är Sveriges största arbetsplats, och samtidigt den sämsta. Elever och skolpersonal arbetar i en miljö som få andra yrkesgrupper skulle acceptera. Mögel, damm och dålig luftkonditionering är ett stort problem, särskilt för människor med allergier. Dålig belysning och hög bullernivå leder också till sämre hälsa.
Elevernas inflytande över sin arbetsmiljö måste öka. I dag har eleverna rätt att utse sina egna skyddsombud vilket är ett steg i rätt riktning. Det är väsentligt att skyddsombuden också får utbildning. Arbetstiden är också en aspekt av arbetsmiljön. I arbetstiden ingår också läxläsningen.
En demokratisk skola
De nationella styrdokumenten för skolan uppmanar till praktisk elevdemokrati, men verkligheten i skolan är ofta en annan. Det händer att elever som kämpar för förbättringar i skolan betraktas som bråkstakar och bestraffas i skolans lokala straffsystem med prickar, hemanmärkningar och kvarsittningar.
Skolan grundlägger en del av de värderingar som sedan återges i samhället. Skolan måste därför lägga grunden till ett demokratiskt samhälle, vilket förutsätter att eleverna får ett faktiskt inflytande över hur undervisningen bedrivs. Utbildning i demokrati och möjligheter till inflytande skall finnas under hela skoltiden. Att få en inblick i folkrörelsers, partiers, ungdomsförbunds och föreningars arbete måste bli en viktig del av skolans demokratiska fostran.
Studieekonomi
Alla skall ha ekonomiska möjligheter att studera. Ett av de vanligaste skälen till att arbetarungdomar i dag inte studerar vidare är tanken på skuldbördan. Regeringen kommer under våren 1997 att lämna förslag till riksdagen om ett nytt studiestödssystem.
Arbetsmarknad
Ofta sätts ett motsatsförhållande mellan ungdomars rätt till arbete och försörjning och vuxnas, vilket leder till en märklig syn på ekonomi och arbetsmarknad. Målet och lösningen på problemet med ungdomsarbetslöshet måste vara en arbetsmarknad med plats för alla. Inte en arbetsmarknad där man delvis turas om. Av samma anledning är de förslag som florerar om friår och sänkt pensionsålder ibland missriktade.
Samtidigt som ungdomar slussas in i kortsiktiga arbetsmarknadspolitiska åtgärder finns ett enormt behov av personal i vård-, omsorgs-, skol- och fritidssektorn.
De viktigaste åtgärderna mot ungdomsarbetslösheten är nyanställningar i offentlig sektor och satsningar på miljöomställning och andra framåtsyftande jobb. De problem som finns för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden liksom för långtidsarbetslösa att ta sig tillbaka motverkas i första hand av minskning av arbetslösheten som sådan.
Fritid
Fritiden är en viktig del av ungdomars liv i en tid då mycket av identitetssökandet sker. Ungdomar måste få skapa och delta i alla former av kultur. Föreningar måste kunna få lokaler för sin verksamhet och ekonomiska bidrag som möjliggör verksamhet. Fritidsgårdar måste få resurser så att de kan bli viktiga i utvecklandet av ungdomens rätt att ta ansvar och känna delaktighet.
De minskade anslagen till kommunerna har drabbat fritidsverksamheten mycket hårt. Konsekvenserna av detta är oöverskådliga, men risken är att det leder till ökat våld och utslagning.
Invandrarungdomar
Invandrarungdomar omnämns ofta i negativa sammanhang, till exempel brottslighet och invandrartjejer är nästan helt osynliga i samhällsdebatten. Precis som i samhället i övrigt satsas det mer på invandrarkillar än invandrartjejers fritidsverksamhet. Invandrarungdomar drabbas också hårdare än svenska ungdomar av arbetslöshet, de ses helt enkelt inte som lika attraktiva på arbetsmarknaden. Det kan lösas på sikt bl.a. genom en ökad integrering och satsningar på utbildningar i svenska samt genom en minskning av arbetslösheten i stort.
Droger
Droger är återigen ett växande problem bland ungdomar. Det skapar ett enormt mänskligt lidande och stora utgifter för samhället. Drogproblemen är en konsekvens av ett inhumant samhälle, arbetslöshet och ökade klassklyftor. Kamp för rättvisa och jämlikhet är också en kamp mot drogmissbruk.
För att motverka drogmissbruket är det viktigt att ha en fungerande och utbyggd fritidsverksamhet i enlighet med vad som tidigare anförts i motionen.
Alkohol är i dag den mest utbredda drogen. Det finns mycket som talar för att alkoholkonsumtionen går ner i åldrarna. Risken för alkoholproblem ökar ju tidigare alkoholdebuten sker. För att motverka detta måste Sverige hålla fast vid en restriktiv alkoholpolitik.
Anslutningen till EU gör att Sverige på olika sätt kommer närmare den debatt om drogliberalisering som förs i Europa. Det är oerhört viktigt att vi i Sverige inte dras med i drogliberaliseringen.
Sexualitet, kommersialism och könsidentitet
Ungdomstiden är den period då man på allvar upptäcker känslor som rör förälskelser, relationer och sex. Ungdomar är på många sätt särskilt påverkbara av reklamens och samhällets idealbild av könen och av vår sexualitet. När man söker efter en kvinnlig eller en manlig identitet möts man dagligen av budskap som talar om att man är ful, osexig eller på annat sätt inte duger. Överallt möts vi av bilder på ideala kroppar och ansikten som talar om för oss hur vi borde vara för att bli lyckliga. Resultatet kan bli matproblem i form av anorexia eller hetsätning. Missbruk av dopingpreparat är en annan konsekvens. De här problemen får inte ses som i första hand individuella, utan som delar och konsekvenser av ett mycket större komplex.
Ungdomars utveckling av sexualitet är något spännande, men skapar också osäkerhet och oro. Därför är ungdomsmottagningarna oerhört viktiga för många ungdomar, och det är ett stort problem att många lagts ner på grund av nedskärningar. Vi vill ha en heltäckande verksamhet som ger ungdomar i alla kommuner tillgång till en ungdomsmottagning. Ungdomsmottagningen fyller ett brett behov av hjälp och rådgivning när det gäller sex och samlevnad, preventivmedel, könssjukdomar, matstörningar och brist på självsäkerhet, särskilt för de ungdomar som saknar kontakter med vuxna människor i relationer som går att lita på.
Det är viktigt att inte hela ansvaret för preventivmedel ligger på tjejerna, och att inte p-piller ses som en heltäckande lösning. Kondom är ett viktigt skydd mot könssjukdomar, och unga killar måste lära sig att det är lika mycket deras ansvar att förhindra oönskade graviditeter. Här ligger ett särskilt ansvar på ungdomsmottagningarna. Kondomer måste också vara lättillgängliga för ungdomar under 25.
Under denna ungdomstid, när man tillsammans med kompisarna pratar om vem man är intresserad av och hur man skall få kontakt med henne eller honom, förutsätts att denna person är av ett annat kön än en själv. Inställningen till homosexuella är till och med öppet negativ i många fall. Det leder till att många homosexuella väljer att dölja sin homosexualitet, rädda för att kompisarna skall vända sig ifrån en och ibland försöker man till och med bevisa sin heterosexualitet med sexuella relationer med det andra könet. Ett problem i detta sammanhang är bristen på förebilder, ett annat är skolundervisningen.
När man pratar om känslor i sex- och samlevnadsundervisningen blir homosexuella ungdomar än mer osynliggjorda. Man pratar ofta bara om heterosexuella relationer och känslor, och bortförklarar homosexualitet med att "det finns också", eller i värsta fall att det går över när man blir äldre.
Rätt till ett eget liv
Flera nya undersökningar visar att ungdomar över 20 i allt större utsträckning bor kvar hemma hos föräldrarna (så kallade mambor). Arbetslöshet är den vanligaste orsaken till detta, många ungdomar har i dag en så låg ekonomisk ersättning under sin arbetslöshet eller arbetsmarknadspolitiska åtgärd att den är omöjlig att klara ett eget uppehälle på. Detta är ofta ungdomar från arbetarklassen, och deras boende påfrestar också föräldrarnas redan dåliga ekonomi hårt.
Att ungdomar tvingas bo hos sina föräldrar längre än de själva vill är naturligtvis hämmande för utvecklingen, och förlänger ungdomstiden och beroendet av föräldrarna ännu mer. För att skapa sig en positiv identitet och självständighet krävs att ungdomar ges rätt och möjlighet att skapa sig ett eget liv. Det förutsätter att ersättningsnivåerna även för arbetslösa ungdomar som inte är anslutna till a-kassan går att försörja sig på. Vi behöver ett ersättningssystem som också tar hänsyn till de ungdomar som aldrig kommit in på arbetsmarknaden. Vänsterpartiet föreslår att att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppdrag att se över ersättningarna till ungdomar utan arbete och i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, med syfte att ta fram ett system som garanterar alla ungdomar rätt till egen försörjning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att handikappade elever integreras i det ordinarie skolväsendet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elevdemokrati och demokratisk fostran,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fritidsverksamhet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om droger,1
5. att riksdagen hos regeringen begär en parlamentarisk utredning enligt vad i motionen anförts om ungdomars rätt till egen försörjning.2
Stockholm den 3 oktober 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Charlotta L Bjälkebring (v)
1 Yrkande 4 hänvisat till SoU.
2 Yrkande 5 hänvisat till AU.