Motionen delad mellan flera utskott
Inledning
Problemen med att många elever lämnar grundskolan med otillräckliga baskunskaper och dåligt självförtroende får långtgående effekter för Sveriges kunskaps- och kompetensnivå. Viljan att lära måste tillvaratas redan i förskoleåldern och i motionen föreslås att en allmän förskola införs.
Förskoleverksamhet av hög kvalitet och tidigare skolstart kan ge alla en bättre bas för livslångt lärande. Det pedagogiska innehållet är viktigt. En av förskolans viktigaste uppgifter borde vara att ta tillvara barnens naturliga kreativitet. Skolans utmaning är att fortsätta att stimulera barns medfödda nyfikenhet.
Det är också nödvändigt att lyfta fram föräldrarnas ansvar och uppgift att inte bara fostra, utan också ge barnen kunskaper. Idag anses skolan ofta ha ansvar för att lära barnen nästan allt, t.o.m. att uppföra sig, medan föräldraansvaret har reducerats. Det har fått många konsekvenser - främst i form av minskad vuxenauktoritet med allt vad det innebär. Rätten och möjligheten att välja skola har dock stärkt föräldrarnas ställning och ökat deras möjlighet att ta del av barnens skolgång.
Att förbereda barnen för skolan är en viktig och svår uppgift. Alltfler barn har läs- och skrivsvårigheter - nära vart femte lågstadiebarn, enligt vissa rapporter. De flesta lär sig så småningom att läsa men många hinner innan dess tappa tron på sig själva. Läs- och skrivsvårigheter följer eleverna genom utbildningstiden och medför växande problem, i alla ämnen.
Orsaken till ökade läs- och skrivsvårigheter debatteras intensivt och teorierna varierar. Förmodligen är många faktorer inblandade och de individuella variationerna stora. En faktor som kan tänkas förstärka problemen är att småbarn idag inte rör sig tillräckligt mycket. För att kunna läsa och skriva måste man kunna röra kroppen automatiskt.
Mycket kan göras för att öka barns motoriska träning. Lekens betydelse får inte glömmas bort. Utrymme när det gäller hopp och spring behövs och det handlar mer om tid än plats. Begränsa tiden i TV-soffan! Ta initiativ till utelek!
I dag kommer allt fler iakttagelser som visar att barn som börjar första klass har allt svårare att koncentrera sig och har svårt att följa undervisningen. Är det så, att barn i tidig ålder i dag passiviseras och därför inte har hunnit utveckla hjärnfunktionen som behövs för att klara ett ordinärt skolarbete? Eller blir det för stökigt och stressigt under de tidiga åren? Vi har inte svaren, men anser att det är nödvändigt att ta reda på hur barnomsorgen som den faktiskt ser ut i verkligheten påverkar barnens utveckling. Att det rimligen finns mycket stora variationer och att barn är olika är vi väl förtrogna med. Syftet med en översyn av barnomsorgen och de tidiga skolåren utifrån ett pedagogiskt perspektiv måste rimligen vara att finna former som utgår just från barns olika behov och utvecklingstakt.
Barnomsorg och förskola i dag
Sedan början av 70-talet har den kommunala barnomsorgen byggts ut radikalt för att underlätta kvinnors yrkesverksamhet. Majoriteten av de barn som får en offentligt subventionerad barnomsorg går i dag på daghem. Men det är bara ca 60 procent av alla barn som omfattas av den offentligt finansierade barnomsorgen. Under den borgerliga regeringsperioden 1991-94 stimulerades avknoppning och utbyggnad av privat barnomsorg både i form av privata dagmammor, föräldrakooperativ och privata daghem. Utvecklingen har varit positiv, men oavsett huvudman är det ett stort problem att barnomsorgen står för en allt större del av den kommunala ekonomin, nu ca 20- 25 procent! Utbyggnaden av daghem har medfört att kommunerna har dragit på sig stora fasta kostnader. Storskaliga lösningar inom barnomsorgen innebär också en minskad flexibilitet till ändrad efterfrågan.
Det pedagogiska innehållet i den kommunala barnomsorgen varierar. Nödvändiga besparingar har lett till mer barnpassning och mindre tid till pedagogiskt arbete. Den krympande ekonomin och en ökad arbetslöshet bidrar till sociala problem som påverkar barnens uppväxt. Öppna förskolor och lekskolor tvingas stänga vilket drabbar de barn som ej nyttjar kommunal barnomsorg. Långtifrån alla barn finns idag i kommunal barnomsorg och stora ekonomiska bekymmer skulle uppstå om samtliga småbarnsfamiljer begärde detta, vilket de faktiskt har rätt till enligt lag. Frågan är därför: Hur kan vi med den kunskap vi har i dag på bästa sätt nyttja de resurser som står till buds för att lägga grunden till en bra utbildning för alla barn?
Enligt Riksförsäkringsverkets beräkningar går cirka 15 procent av BNP, motsvarande 200 miljarder kronor, till barnfamiljerna. Detta inkluderar 84 olika typer av stöd alltifrån bostadsbidrag till fritidsverksamhet samt grund- och gymnasieskola. Den offentliga subventionen till barnomsorgen utgör knappt 35 miljarder kronor. Används dessa 35 miljarder kronor på ett optimalt sätt utifrån barnens bästa? Är dagens barnomsorg tillräcklig för att förbereda våra barn för ett livslångt lärande?
Sexåringar i dagens skola
Den socialdemokratiska regeringen har valt att inte föreslå en generellt sänkt skolstart. Med tanke på att alla idag är överens om betydelsen av tidig inlärning är detta olyckligt, eftersom det skickar fel signaler till personal i förskola och skola samt till föräldrarna. Sedan några år tillbaka har kommunerna själva börjat erbjuda sexåringar att börja skolan och fr.o.m. 1997 är kommunerna skyldiga att ta emot alla barn som fyllt sex om föräldrarna vill.
På en del håll innebär det att sexåringarna börjar i skolan som om de vore sju år, d.v.s. skolan gör ingen anpassning av verksamheten till de yngsta. På andra håll får den mest vetgirige sexåring finna sig i aktiviteter med andra sexåringar i särskilda grupper. Många erbjuder åldersblandad undervisning däremellan. Vad som är bäst ur utbildningsperspektiv vet ingen idag och tyvärr verkar det ibland som om den frågan inte ens är utgångspunkt för kommunens/skolans planering.
Moderata samlingspartiet har under många år förordat skolstart vid sex års ålder vilket ånyo föreslås i partimotionen Kunskap och kompetens 1996/97:Ub211. Skolstarten måste emellertid vara flexibel så att hänsyn kan tas till det enskilda barnets mognadsutveckling. Önskvärt vore också att det för varje barn inför skolstarten gjordes en bedömning av hans eller hennes särskilda behov. Att de gamla skolmognadstesterna hade sina svagheter är sant, men frågan är om skolan idag skaffar sig de grundkunskaper om varje barns inlärningsprofil som behövs för att ge bästa möjliga undervisning?
Allmän förskola från tre års ålder
För att på bästa sätt ta tillvara barns kreativitet och för att förbereda dem för skolan föreslås att en allmän förskola införs från tre års ålder och är obligatorisk från fyra års ålder. Alla barn får på så sätt tillgång till en förskola cirka tre timmar per dag, där välutbildade förskollärare genom god pedagogik ger barn möjlighet att växa och utvecklas. Förskolan skall vara skild från den traditionella barnomsorgen just för att markera vikten av att vi inte tappar förskolepedagogiken hos de små barnen. Vi tänker oss en allmän förskola mellan tre och fem års ålder, varefter barnen börjar skolan vid sex års ålder. Barnomsorg därutöver kan bedrivas i olika former, hos dagmamma, i föräldrakooperativ, i familjedaghem eller på daghem. Formen av barnomsorg måste utgå från barnets eget behov.
Den allmänna förskolan betalas av kommun eller stat och är som ovan nämnts obligatorisk från fyra års ålder.
Förskolan är, liksom skolan, gratis medan föräldrarna själva betalar barnomsorgen men får rätt till skatteavdrag fullt ut för styrkta barnomsorgskostnader.
En allmän förskola från tre års ålder skulle innebära att alla barn i Sverige får tillgång till en pedagogisk förskoleverksamhet av hög kvalitet och på så sätt förbereds för att börja skolan vid sex års ålder. En av förskolans viktigaste uppgifter blir att utveckla barnens kreativitet utifrån individuella förutsättningar. Skolans utmaning blir att finna ett undervisningssystem som fortsätter att stimulera barns naturliga nyfikenhet, att skapa intresse att lära för livet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av barnomsorgen och de tidiga skolåren utifrån ett pedagogiskt perspektiv,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att införa en allmän förskola från tre års ålder, obligatorisk från fyra års ålder, i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att införa en obligatorisk skolstart från sex års ålder i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att införa skattereduktion för styrkta barnomsorgskostnader i enlighet med vad som anförts i motionen.1
Stockholm den 5 oktober 1996
Margareta E Nordenvall (m)
1 Yrkande 4 hänvisat till SkU.