Sverige har utvecklat unik kompetens inom viktiga välfärdsområden. Det gäller inte minst handikappområdet, där inriktningen på att överbrygga hinder i vardagen för den som har olika funktionshinder spelar en viktig roll. Denna kompetens bör tas till vara i utvecklingen av svenskt näringliv. Staten bör vidare arbeta för att utveckla vårt land till ett centrum för i första hand europeiskt samarbete på handikappområdet.
Örebro län har utvecklats till ett nationellt centrum för kompetens inom området kommunikationshandikapp. Nedan anger vi några av de många exempel på de omfattande resurser inom området som förlagts till Örebro:
- Landets enda riksgymnasier för hörselskadade och döva. En väl utbyggd grundskola, Birgittaskolan för hörselskadade/döva. Omfattande utbildning av hörselskadade/döva vid högskolan i Örebro. Landets största förskola för hörselskadade/döva finns i Örebro. - - Ekeskolan, resurscentrum och statlig specialskola för synskadade barn och ungdomar. På Ekeskolan bedrivs ett omfattande utvecklingsarbete. Här finns speciell kompetens för synskadade med tilläggshandikapp. - - Läromedelsproduktion genom SIH. - - SPRIDA, landets ledande utvecklingsenhet för datorstödda hjälpmedel. - - En omfattande teckenspråksutbildning, Örebro har 50 av rikets 175 teckenspråkstolkar. Landets största tolkcentral. - - Forskningsarbete inom den audiologiska kliniken vid Regionsjukhuset i Örebro avseende bland annat praktiskt hanterande av hörapparater och akustiska och taktila varseblivningsfrågor för hörselskadade och döva. - - Det s.k. Bildtec-projektet i samarbete mellan Örebro läns landsting och Telia. - Det kunnande som utvecklats i Örebro finns i första hand inom mjukvaru- området, d.v.s. kompetens om hur olika hjälpmedel fungerar för den enskilde i vardagen. Modern kunskap är enig om att den kompetensen är ett villkor för att utveckla användbara hjälpmedel.
De resurser som koncentrerats till Örebro län är sammantaget internatio- nellt unika och borde utgöra en värdefull potential för möjligheterna att utveckla såväl produktion av tjänster för export som produktion av hjälp- medel för människor med olika former av kommunikationshandikapp. De borde också kunna spela en viktig roll i svenskt biståndsarbete, inte minst inom Östersjöområdet, och i internationellt samarbete. Bland annat har länsbänken tidigare väckt tanken på att utveckla Högskolan i Örebro till ett europeiskt centrum för döva och hörselskadade studenter.
För att utveckla samarbetet mellan olika aktörer inom området har länet tagit initiativ till "Forum för kommunikationshandikapp", ett samarbetspro- jekt mellan Örebro kommun, landstinget och staten genom SIH. Forum samverkar med totalt cirka 45 verksamheter i länet.
Bland de projekt Forum arbetar med finns bland annat följande.
- Utveckling av regionen till ett nationellt och på sikt internationellt centrum för utbildning, utveckling och kompetensspridning inom området kommunikationshandikapp. - - Utveckling av ny teknik inom området kommunikationshandikapp i samverkan med näringslivet inom regionen och högskolan i Örebro. - - Utveckling av kompetens avseende bland annat datorhjälpmedel inom handikappområdet, datorhjälpmedel för barn med Spielmeyer-Vogts sjuk- dom och datorbaserade kommunikationshjälpmedel för dövblinda särskilt med inriktning mot telekommunikation. - - Ökad satsning på metod- och utrustningsutveckling för Bildtecprojektet. - - Utveckling av ny teknik så att människor med funktionshinder kan nås av larm vid olycka e.dyl. - Det utvecklingsarbete som bedrivs i Örebro är exempel på den potential för tjänsteexport och industriell utveckling som finns inom ramen för den verksamhet som byggts upp i den offentliga sektorn. Exemplet visar också att det krävs betydande resurser utöver de insatser som kommuner och landsting kan göra inom ramen för sina ordinarie anslag om utvecklingsarbetet ska bli framgångsrikt.
Om framgångsrika modeller för att överföra mjukvarukunskap till industriell produktion ska kunna växa fram krävs tillgång till såväl centrala ekonomiska resurser som medverkan från centrala statliga organs sida. Detsamma gäller tjänsteexporten. En aktiv strategi för samverkan med näringslivet kan ha en betydelsefull påverkan på antalet nya jobb och tillväxten i svensk ekonomi. Det krävs också en medverkan från central statlig nivå om Sverige och enskilda regioner i vårt land ska kunna utvecklas till internationella kompetenscentra på handikappområdet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingsarbete inom kommunikationshandikappsområdet.
Stockholm den 3 oktober 1996
Inger Lundberg (s)
Håkan Strömberg (s) Maud Björnemalm (s) Helena Frisk (s)
Gotab, Stockholm 1996