Under den senaste 10-årsperioden har Sverige satsat betydande belopp på arbetsmiljöfrågor. Som exempel kan nämnas Arbetmiljökommissionen, Rehabiliteringsutredningen, Kompetensutredningen och Produktivitetsdelegationens arbete som syftat till att visa på framkomliga vägar för att främja arbetslivsutvecklingen och därmed höja produktiviteten i det svenska näringslivet.
Ett gigantiskt projekt som direkt syftade till att utveckla det svenska arbetslivet var Arbetslivsfonden. Under knappt fem år satsades 11 miljarder svenska kronor ur Arbetslivsfonden till bidrag för utveckling av arbetsmiljö, arbetsorganisation och kompetens. Tillsammans med den del av projektkostnaden som arbetsgivaren själv stod för uppgår den totala satsningen till omkring 30 miljarder. Erfarenheter från Arbetsmiljöfondens verksamhet är bland annat att arbetsmiljöfrågorna ur framför allt det arbetsorganisatoriska och psykosociala perspektivet inte alltid ses som långsiktiga tillväxt- och konkurrensfaktorer, framför allt hos de mindre och medelstora företagen, och därmed inte heller prioriteras. Det kan finnas flera skäl till detta, men kompetens hos framför allt företagsledningen kan ha en avgörande betydelse för i vilken omfattning arbetsmiljöfrågorna har hög eller låg prioritet.
I dagarna är det aktuellt med ytterligare satsningar på arbetslivsutveckling inom t.ex. Växtkraft mål 4-programmet. I programförklaringen förutsätts att medlen ska gå till framåtsyftande åtgärder och ej till problemlösning. Detta gäller i stor utsträckning också tidigare satsningar.
Arbetslivsfondens arbete har tydliggjort behovet av kompetensutveckling hos ledare i framför allt mindre och medelstora företag, när det gäller kunskap om förändrings- och utvecklingsarbete. Ett sätt att komma till rätta med detta och i större utsträckning än hittills arbeta förebyggande, är att redan i utbildningen på såväl gymnasie- som högskolenivå föra in arbetsmiljöfrågorna i högre grad än i dag. Med tanke på den frihet som måste ges till utbildningsväsendet att självt forma sina utbildningsprogram, kan man dock diskutera någon form av rekommendation från statsmakternas sida.
Den bristfälliga kunskap som våra framtida arbetsledare och företagsledare erhåller i sin utbildning kan illustreras med två exempel, ett från gymnasieskolan och ett från högskoleutbildningen.
Vid gymnasieskolan i Luleå har man sedan ett år tillbaka en inriktning inom det naturvetenskapliga programmet med huvudämnen inom miljö och teknik. Utbildningen genomförs i nära samarbete med de större metallurgiska företagen och verkstadsföretagen på orten. Den miljöutbildning som ges sker i huvudsak inom ämnet miljökunskap och kemi och är inriktad mot den yttre miljön. Företagen erhåller arbetskraft i produktionen via det industriprogram med flera mer praktiskt inriktade program som finns inom gymnasieskolan. Miljö/teknikprogrammet utbildar en mellangrupp som efter viss praktik kan utgöra en mellangrupp som arbetskraft, d.v.s. mellan yrkesutbildade och högskoleutbildade. Av erfarenhet vet vi att det är just denna grupp som arbetar med planerings- och arbetsledningsfrågor nära de kollektivt anställda.
Högskolan i Luleå är den högskola i landet som har den i särklass mest utbyggda arbetsmiljöutbildningen och forskningen inom området. Det finns en civilingenjörsutbildning med inriktning mot industriell arbetsmiljö och civilingenjörsutbildning inom maskinteknik, datateknik, samhällsbyggnads- teknik samt anläggningsteknik. Skolan har också samhällsvetenskapliga utbildningar samt lärarutbildning. Vid institutionen för arbetsvetenskap pågår forskning inom mer traditionell arbetsmiljö som buller, ergonomi men också inom industrisociologi och teknisk psykologi. För studenter som utbildas på andra linjer än industriell arbetsmiljö ges inga obligatoriska kurser inom arbetsmiljöområdet. Industriell arbetsmiljö har 30 platser. De kurser som ges som valbara kurser handlar om till exempel arbetsmiljö och arbetsorganisation, förhållandet människa och maskin. Sammantaget kan man säga att de kurser som har inriktning mot arbetsmiljöfrågor och arbetslivsutveckling väljs av mindre än hälften av eleverna.
Vi vet också att de som har högskoleutbildning i stor utsträckning hamnar på ledande poster inom näringsliv och offentliga organisationer. Det torde därför vara väl investerade samhällsmedel om man kunde förebygga arbetsmiljöproblem och verka för arbetslivsutveckling genom att stimulera utbildningsväsendet att i större utsträckning lägga arbetsmiljökurser på såväl gymnasie- som högskolenivå som obligatoriska kärnkurser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion anförts om behovet av arbetsmiljöutbildning för framtida arbetsledare.
Stockholm den 3 oktober 1996
Monica Öhman (s)
Leif Marklund (s) Lennart Klockare (s) Lars U Granberg (s) Birgitta Gidblom (s) Lennart Thörnlund (s)