Inledning
Kvalitet, likvärdighet och tillgänglighet
Regeringen lyfter fram kvalitet och likvärdighet som nyckelorden för sin utvecklingsplan. Till orden kvalitet och likvärdighet skulle vi vilja lägga ordet tillgänglighet. Tillgänglighet betyder för oss att det skall finnas ekonomiska möjligheter för kortutbildade vuxna att komplettera sin utbildning. Vikten av ett generöst och förutsägbart system för studiefinansiering får inte underskattas. Tillgänglighet står också för att skolan skall ha fler kontaktytor med världen utanför - såväl föräldrar, folkrörelser och näringsliv som högskolan.
Styrinstrument
Utvecklingsplanen för förskola, skola och vuxenutbildning kan sägas vara ett policydokument för statsmakterna. Nu när statens styrning av skolan skall vara mål- och resultatorienterad blir det en viktig utgångspunkt för det lokala utvecklingsarbetet. Frågor om uppföljning, utvärdering och tillsyn av den kommunala skolverksamheten har genom den fortsatta decentraliseringen fått ökad betydelse för såväl statsmakterna som kommunerna.
Arbetet i skolan
En skola för alla
Vänsterpartiet anser att det behövs en genomgripande förnyelse av skolan. Det kräver en förändring av nuvarande arbetsformer. Lärares och skolledares yrkesroll behöver utvecklas med syfte att skapa en stimulerande lärmiljö för eleverna. Vi behöver arbeta mot en arbetsorganisation med självständiga enheter där lärare och elever har beslutanderätt i pedagogiska, ekonomiska och administrativa frågor. Eleverna skall vara delaktiga i ansvaret för skolans dagliga verksamhet med inflytande över den inre och yttre miljön. När resurserna till utbildning minskas drabbar det ofta verksamhet för barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. Sådana tendenser stärks av den inriktning mot marknadsstyrning som varit tydlig de senaste åren. Men alla barn och ungdomar, också de i behov av särskilt stöd, har enligt skollagen rätt till en likvärdig utbildning.
Segregation
Boendesegregationen i de större städerna är ett stort problem och hotar likvärdigheten. Den gamla folkskoletanken att det är värdefullt att alla barn har en gemensam skolgång för att de senare som vuxna skall förstå och respektera varandra fungerar endast i områden där befolkningssammansättningen är någorlunda varierad. Det pågår en smygande differentiering som har att göra med att hela samhällsutvecklingen rör sig mot ökade skillnader mellan människor. Detta gör att det inte längre är möjligt att åstadkomma några radikala förändringar genom politiska beslut som rör enbart skolan. Vi behöver veta mer om den socioekonomiska, etniska och demografiska segregationen.
Skolan är en del av samhället och hur bra eller dåligt skolan fungerar avspeglar hur väl eller ofullständigt samhället i övrigt fungerar. Problemen i skolan som de skildras i regeringens skrivelse är inte i första hand av skoladministrativ eller pedagogisk art utan måste ses som en del i ett större sammanhang.
Hur mår barnen?
Många tecken visar att barn mår dåligt. Bland de varningssignaler som bl a Barnombudsmannen framhållit är den forskning som visar att skillnader i hälsa och utveckling mellan barn från olika socioekonomiska grupper tenderar att öka. Antalet anmälda brott mot barn och unga - misshandel och sexuella övergrepp - har ökat de senaste tio åren. Ett mycket stort folkhälso- och samhällsproblem är den höga förekomsten av allergier bland barn. Inom barnomsorgen har utvecklingen gått mot allt större barngrupper. Utbudet av kultur- och fritidsaktiviteter minskar. 5 % av flickorna i gymnasiet befaras lida av ätstörningar.
Antalet barn som varit i kontakt med barnpsykiatriska verksamheter har ökat med i genomsnitt 30 % de senaste åren. Ökningen kan till stor del förklaras av nedskärningar och omstruktureringar i andra samhällssektorer. Det ökade trycket inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg i kom- bination med nedskärningar av vissa verksamheter inom skolan och barn- omsorgen leder till att barn och ungdomar inte får det stöd de behöver i bas- verksamheterna. Vi befarar att det i planeringen ofta saknas en samverkan gällande de totala insatserna, dvs att konsekvensanalyserna vid nedskärningar och omstruktureringar begränsas till att gälla endast det egna ekonomiska ansvarsområdet. Samtidigt som besparingar gjorts har hushållens ekonomi försämrats.
De snabba förändringar som präglar samhället gör det angeläget att få en bättre överblick av hur barns och ungdomars psykiska hälsa utvecklas. Den barnpsykiatriska kommittén bedömer i sitt delbetänkande (SOU 1997:18) att frågan om utvecklingen av barns och ungdomars psykiska hälsa är av sådan vikt för beslutsfattare på alla områden att Socialstyrelsen föreslås få i uppdrag att utarbeta en modell för systematisk bevakning av barns och ungdomars psykiska hälsa.
Minskat utbud, sänkt kvalitet och höjda avgifter får stor betydelse framför allt för barn till låginkomsttagare och ensamstående föräldrar som har små ekonomiska marginaler. En förhöjd observans då det gäller barns förhållan- den i förändringstider behövs framför allt i storstadsregionernas resurssvaga områden.
Också för invandrarbarnen har samhällsklimatet stor betydelse. Den dubbla kulturtillhörigheten är i grunden något positivt, men kulturmotsättningarna som finns i samhället gör att barnen kan hamna i kläm vilket ofta är orsaken till att barnen mår dåligt.
En bärande princip i svensk handikappolitik är att handikappade skall integreras i möjligaste mån. Nu har antalet elever i särskolan ökat under de senaste fem åren med 15 %. Mycket tyder också på att det skrivs in fler elever med lindrig utvecklingsstörning i särskolan i dag än tidigare. En slutsats som bl a Handikapp-ombudsmannen drar utifrån gjorda undersök- ningar och befintlig statistik är att skolorna skriver in barn i särskolan därför att man inte har resurser att stödja barnen i den vanliga undervisningen.
Utvecklingen inom förskola, skola och vuxenutbildning
De prioriteringar som stat, kommun och landsting gör i dag kommer att avspegla sig i morgondagens samhälle. När Sverige inte längre är ett land med stark ekonomisk tillväxt prövas vår vilja att sätta barnen i centrum och ge förutsättningar för en god barndom. Det är av största vikt att i detta läge följa barnkonventionen (artikel 3) som slår fast att "vid alla åtgärder som rör barn ... skall barnets bästa komma i främsta rummet" och att i enlighet med artikel 4 till det yttersta utnyttja befintliga resurser för att uppnå detta.
Personalens roll
Rektorerna har ansvar för att leda arbetet på skolan och rapporterar till kommunen om verksamheten. Lärarna är anställda för att hjälpa eleverna att skaffa sig kunskaper och färdigheter. Men det finns också fler personer i barnens närmiljö i skolan - vaktmästare, städare, matpersonal m fl - som är betydelsefulla för barnens utveckling.
Vi anser att läraryrket behöver en starkare forskningsanknytning. Kun- skapssamhället kräver en väl utbyggd forskning om lärandet. Vi motsatte oss den kraftiga besparing på skolforskningen som regeringen genomförde och ser det som angeläget att fler praktiskt verksamma pedagoger kommer in i högskolan.
Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg
Arbetslösa och barnomsorgsplats
Vänsterpartiet menar att kommunens skyldighet att tillhandahålla barnomsorg bör tydliggöras. Det är vår övertygelse att tillgången till barnomsorg är utomordentligt viktig för alla barns utveckling och hälsa. En nyligen publicerad FoU-undersökning visar också att en fungerande barnomsorg är nödvändig även för den som är arbetslös. Utan ordnad barnomsorg är möjligheten att få en ny anställning minimal. Det är barnets rätt till ett eget rikt liv, utveckling och utbildning som måste sättas främst. Daghemmet är för många barn en social mötesplats som erbjuder kontinuitet, trygghet, lekkamrater och stimulans.
Integration av förskola, skola och skolbarns omsorg
Vänsterpartiet stödjer integrationen av förskola, skola och barnomsorg som ger möjlighet till en större helhetssyn på barnets situation. Vi anser att en av de viktigaste vinsterna med integrationen är att förskolans arbetssätt kan sprida sig upp i skolan.
Grundskolan
Skolhälsovårds- och elevvårdspersonal
Skolans elevvård har klart skadats genom minskat antal skolkuratorer, psykologer och skolsköterskor. Detta är antagligen en bidragande orsak till att ärendemängden på barnpsykiatriska mottagningar har ökat. Av den kommun- enkät som Barnombudsmannen genomförde våren 1995 framgick att skolhälsovården inte fanns omnämnd i en tredjedel av skolplanerna. Inte heller i regeringens utvecklingsplan lyfts de här problemen fram. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att frågan om skolhälsovårds- och elevvårdspersonal uppmärksammas. Speciallärarfunktionen är också väsentlig.
Sexuella trakasserier av barn
Vänsterpartiet ser allvarligt på förekomsten av sexuella trakasserier liksom på mobbning och hot av andra slag i skolan. Vi tycker att det är en brist i regeringens utvecklingsplan att sexuella trakasserier i skolan inte nämns. Sexuella trakasserier förekommer i skolan. Det är oftast flickor som drabbas, men det förekommer också att pojkar utsätts för det. Vanligast är att elever trakasserar andra elever, men det finns också fall där lärare utsatt elever för sexuella trakasserier
Flera instanser har lyft fram frågan. Stockholms skolor har till exempel i en rapport som heter "Stopp för sexuella trakasserier" presenterat en undersökning man gjort bland flickor på gymnasiet i Stockholm. Resultaten visar att 340 av totalt 714 flickor (47 %) någon gång under sin skoltid blivit utsatta för sexuella trakasserier. Också i Gävle har man gjort en under- sökning, "Brott mot brytare", där man kan se samma mönster. Där handlade drygt hälften av fallen om beröring. Också Gymnasieskolekommittén har tagit upp problemet i sitt betänkande.
Gymnasieskolan
Vänsterpartiet instämmer med regeringen när det gäller vikten av att så många elever som möjligt skaffar sig en gymnasieutbildning som ger både bredd och djup. Relevant teori är väsentlig för anpassningsförmåga och flexibilitet i ett yrkesliv som ständigt förändras. Den är helt enkelt nödvändig. Vi menar att gymnasieskolan har en viktig uppgift i att förbereda eleverna inför arbetslivet och att uppmuntra självständiga individer med ett kritiskt förhållningssätt. För att detta skall var möjligt måste eleverna ha tillgång till en trygg och stimulerande arbetsmiljö.
Elevens behov
Nu går praktiskt taget alla elever vidare till gymnasieskolan. Vi anser att den totala skoltiden borde betraktas som en flexibel, sammanhållen resurs och att övergången mellan grundskola och gymnasieskola måste underlättas. Unga människor har olika behov och förutsättningar som skolan måste kunna möta.
Vår vision utgår från det goda mötet i en "stadielös" skola med många åldersblandade verksamheter, en skola där eleven blir sedd och bejakad som den hon är, respekterad för sina erfarenheter. Hennes lärande i skolan skall utgå från och anknyta till hennes erfarenheter.
Lärlingsutbildning
Vi vill ha en öppen skola som tar upp vardagens frågor till debatt och som är vaken och lyhörd gentemot de stora förändringar som sker i arbetslivet. Vi anser att verklig kunskap uppstår i växlingen mellan teori och praktik. Detta gäller alla utbildningar. Gymnasieskolan är en bra grund för fortsatta studier eller fördjupad yrkesutbildning. Resonemanget som regeringen för om en yrkesexamen ställer vi oss därför avvaktande till. Vi vill här inte heller ta ställning till den s k nya lärlingsutbildningen. Vi behöver få mer information för att kunna bilda oss en uppfattning om vilka konsekvenserna kommer att bli.
Värdegemenskap
Det internationella samfundet kräver stor respekt för högst olika värderingar och normer. I dag ser vi de mänskliga rättigheterna kränkas i både Europa och den övriga världen. På nytt dominerar etniska och religiösa särintressen där de bittra strider vi ser utvecklas. Frågan är om det finns en gemensam grund som vi alla kan identifiera oss med och som samtidigt ger oss den trygghet och fred vi alla längtar efter. Skolan kan om inte annat vara en neutral plats mellan olika kulturer, religioner och nationella värdemönster där vi lär känna varandras värderingar och förhandlar fram spelregler för samspel. Skolan skall inte ta ställning för en viss religion, exempelvis den kristna etiken.
Betyg
Vänsterpartiet anser att det inte går att mäta kunskap. Hur det än görs blir resultatet subjektivt och föga användbart. Betyg är ett trubbigt verktyg som urvalsinstrument till högre studier. Barn från studievana hem får oftast bättre betyg. På så sätt förs det sociala arvet vidare och ger barn från arbetarhem sämre förutsättningar att studera vidare. Den sociala snedrekryteringen till högre studier är också skrämmande hög, och betygen är en av orsakerna till detta. Den kunskapssyn vi omfattar ser kunskap som något som inspirerar till kritiskt tänkande och solidaritet och som ger förståelse för sammanhang och helheten. Läraren skall fungera som en engagerad handledare för elever som själva söker kunskap.
Vuxenutbildningen
Ensamstående med barn
När studerande ensamstående mammor i sin trängda ekonomiska situation i dag söker socialbidrag får de ofta svaret att "de måste stå till arbetsmarknadens förfogande". Från kommunala tjänstemän får de rådet att återgå till passiv arbetslöshet och avbryta sina studier - de studier som skulle förbättra deras möjligheter till framtida försörjning! Kvinnorna hamnar i en återvändsgränd, ett Moment 22. Resultatet för deras del är uppgivenhet och ytterligare en ekonomisk börda i form av studieskuld.
En studie av ensamstående föräldrar i Stockholm ("Ensamstående föräldrar i Stockholms län" Rapport 1996:14, Länsstyrelsen i Stockholms län ) visar att behovet av utbildning för ensamstående kvinnor med barn är stort. Deras utbildningsnivå ligger klart under de sammanboende kvinnornas med barn. Enligt undersökningen uppger 53 % av de ensamstående mödrarna att de har svårt att klara av de löpande utgifterna, vilket självklart försvårar deras möjligheter till utbildning.
Om regeringen menar allvar med den stora vuxenutbildningssatsning som inleds nästa läsår måste hinder som dessa undanröjas. Det måste skapas ett nytt studiestödssystem med god rekryteringseffekt. Det nya studiestödet måste ge kraftiga förbättringar till gruppen kortutbildade ensamstående föräldrar, till övervägande delen kvinnor. Regeringen bör också snarast utvidga möjligheten till kompletterande socialbidrag, så att ensamföräldrar får reella möjligheter till utbildning och en förbättrad levnadssituation.
Utformandet av det nya studiestödet måste bli klart snart. Vuxenutbild- ningssatsningen börjar i sommar, och om ett år är det särskilda utbildnings- bidragets tid över. Regeringen måste garantera kontinuitet på det här området.
Skolans styrning och kvalitetsutvecklingen
Vänsterpartiet medverkade på 80-talet till att huvudmannaskapet, för skolan fördes över till kommunerna. Kommunalpolitikerna skulle ta det praktiska ansvaret och Skolverket stå för den mer samlade tillsynen. Avsikten var att en långtgående decentralisering av beslut och ökat lokalt ansvar skulle öka möjligheterna till aktivare diskussion om skolan ute i kommunerna. Vi ser fram emot de riktlinjer för kontinuerliga kvalitetsgranskningar på nationell nivå som regeringen avser att ta fram.
Det kommunala ansvarsområdet
Vänsterpartiet står fast vid det kommunala huvudmannaskapet och vi anser att staten inte bör detaljreglera på skolområdet. Men vi är oroade över att 7 av 10 kommuner enligt undersökningar kommer att spara på skolan under 1997. Nästan 60 % anger att besparingarna kommer att ske genom personalinskränkningar. En stor oro för kvalitetsförsämringar finns även hos kommunalpolitikerna: hela 47 % av politikerna tror att det finns risk för försämring av verksamheten i grundskolan. Samtidigt misstror föräldrarna politikers vilja till engagemang i frågor som rör barn. I en undersökning (Winberg, Lindström, Torbjörnsson, "Barn vilse i välfärd" som presenterades på Rädda Barnens barndagar (Stockholm mars 1997) framkom att endast en av tio tillfrågade föräldrar trodde att politiker var engagerade i frågor som rör barn. Detta är alarmerande siffror. Både för barnen och för demokratin.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgänglighet, 2. 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om segregation, 4. 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnomsorg för barn till arbetslösa, 6. 1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolhälsovårds- och elevvårdspersonal,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sexuella trakasserier mot barn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betyg.
Stockholm den 2 april 1997
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)