Högskolan i Luleå har under sina 25 verksamhetsår utvecklats på ett mycket positivt sätt. Uppbyggnaden inleddes med teknisk utbildning och forskning som byggts ut till att nu omfatta civilingenjörsutbildning och ingenjörsutbildning inom ett flertal områden samt forskning och forskarutbildning i ett femtiotal ämnen. Till det har kommit lärarutbildningar, utbildningar inom samhällsvetenskap och beteendevetenskap samt inom musik och teater. Högskolans nya namn, Luleå tekniska universitet, är ett erkännande av den bredd och kvalitet som verksamheten har.
Högskolan har under en följd av år fört fram behovet av forsknings- anknytning för de delar av utbildningen som ligger utanför det tekniska området. Det är därför välkommet att högskolan får en filosofisk fakultet med ett anslag för samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning. Det är emellertid av utomordentligt stor betydelse att detta anslag under den kommande treårsperioden utvecklas så att forskning kan bedrivas i rimlig omfattning i de ämnen som utbildningarna representerar. Det belopp som föreslås för 1997 kan därför bara ses som ett första steg i denna uppbyggnad.
Forskningen vid Högskolan i Luleå bedrivs allt mer i projekt över ämnes- gränser och i samverkan med företag, t ex i form av två kompetenscentra finansierade av Nutek. Denna forskning behöver emellertid kompletteras av forskning som tar fram ny kunskap inom en disciplin. Även denna finansieras i stor utsträckning av framför allt Teknikvetenskapliga forskningsrådet och Nutek. I propositionen aviseras nedskärningar av forskningsrådens och Nuteks resurser. Dessa nedskärningar kommer att vara till men för högskolans tekniska forskarutbildning och forskning. Det vore därför önskvärt att de aviserade nedskärningarna minskas eller åtminstone läggs ut under en treårsperiod för att ge tid till en förändring av forskningsstiftelsernas finansieringsformer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av långsiktighet vad gäller anslaget för den samhällsvetenskapliga och humanistiska forskningen vid Högskolan i Luleå.
Stockholm den 3 oktober 1996
Monica Öhman (s)
Birgitta Gidblom (s) Lars U Granberg (s) Lennart Klockare (s)