De socialistiska idealmodellerna faller samman en efter en. På område efter område visar det sig att verkligheten kommer i kapp de utopiska drömmarna och visionerna om det likriktade och totalt nivellerade samhället. I flera olika avseenden kan man efter kommunismens fall i Östeuropa med fog påstå att flera av dessa nationer i fråga om insikt och värdegrund kommit längre i utvecklingen än Sverige. I flera andra avseenden, främst vad avser ekonomiska förutsättningar och grundläggande sociala förhållanden, ligger Sverige naturligtvis fortfarande framför de flesta av de forna kommunistiska försöksområdena.
Reträtt från orealistiska och för mänskligheten i grunden främmande ideologiska element är nödvändig i hela världen. I demokratiskt uppbyggda samhällen är reträtten en självklar anpassning till folkviljan. I diktaturer tar det av naturliga skäl längre tid att åstadkomma reträtten, men när den kommer så kommer den snabbare och mera obevekligt.
I regeringens skrivelse 1996/97:112 kläs en försiktig, men ändå klart konstaterbar, reträtt från socialistiska modeller inom svensk utbildnings- politik i många ord. Problemet är dock, vilket är helt uppenbart i regeringens aktstycke, att det gäller att hela tiden finna i eget tycke hållbara motiv för reträtterna i den socialistikt inspirerade vokabulären. Det blir då dessvärre uppenbart att svensk socialdemokratisk utbildningspolitik mer får karaktären av utvecklingsbroms än utvecklingsledare. På detta finns det åtskilliga exempel i skrivelsen.
Det som tydligast lyser igenom i skrivelsen är socialdemokratins egen partiinterna och politiska vånda inför skolutvecklingen. Det är på sätt och vis synd att barn- och ungdomsgenerationer i praktisk och konkret verklighet i skola och utbildning skall behöva ta del av den. Det är också synd att man gör denna interna vånda till en hela riksdagens angelägenhet. Det socialdemokratiska politiska dilemmat, som i skrivelsen tar många sidor i anspråk i ett försök att göra denna vånda till nationens angelägenhet, kan enklast sammanfattas med att "den stora socialdemokratiska politiska utmaningen för framtiden är hur vi utan att använda oss av kloning kan få eleverna att bli likadana".
Det man i grunden först och främst inom socialdemokratin bör ta itu med är begreppet "en skola för alla" och vilket innehåll man vill ge detta begrepp. Socialdemokratins grundproblem verkar vara att man fortfarande lägger tyngdpunkten och betoningen på ordet "en" i stället för på begreppet "alla". Detta faktum leder till stor frustration och vilsenhet inför inslag som t ex valfrihet, mångfald, olika lösningar och individualisering. Sådana begrepp leder ju alltid tanken bort från just ordet "en".
Därefter måste man ta itu med begreppen "likvärdighet" och "lika värde". Problembilden blir densamma här om fokus ligger på begreppet "en". Det innebär nämligen ofrånkomligen just en bild av likvärdighet och en tolkning och bestämning av det lika värdet. Alla som inte stämmer in i denna bild och tolkning kan ju med goda skäl betrakta sig som misslyckade utifrån det centralt bestämda och fastlagda. Varje gång man fastställer minimikrav och miniminivåer som alla "rättskaffens" medborgare skall klara så bestämmer man ju samtidigt vad som är ett misslyckande. Oavsett om det är skolans insatser som inte räcker till eller om det är elevens motivation, intresse eller förmåga som saknas så kvarstår faktum att samhället hos eleven har lagt grunden till dennes upplevelse av otillräcklighet, misslyckande, bristande självförtroende och i förlängningen negativa inställning till såväl skola som samhälle. Skall ett samhälle fungera måste det bygga på att alla medborgare accepteras både sådana de är och sådana de kan bli. Alla måste få känna att de betyder något och att samhället behöver dem även om de inte skulle nå vissa uppsatta "ribbor" vid fastställd tidpunkt i sin utbildning.
Om man vid en självrannsakan kring dessa begrepp kommer fram till att vi i Sverige skall ha en bra utbildning för alla som inte betyder att alla skall ha samma utbildning vid samma tillfälle, i samma rum och med samma tidsåtgång har man kommit en bit på vägen. Alla elever är olika. De har olika behov, förutsättningar och intressen. Skolans huvuduppgift måste vara att bejaka detta och se till att man på alla tillgängliga sätt ökar elevernas motivation och intresse och därmed deras inlärningsförmåga. Skall detta åstadkommas krävs stor flexibilitet och en skoldag som känns meningsfull och stimulerande för varje elev. Redan detta innebär att vi måste göra upp med förlegade och misslyckade ideologiskt motiverade bilder av hur skolan skall organiseras.
Skolan måste ge alla elever känslan av att de duger, men att de alltid kan lära mer. Insikten smyger sig då på att en del elever måste arbeta hårdare än andra i skolan för att nå ett givet mål. Att få hjälp eller stöd efter behov är inte, som socialdemokrater ofta framställer det, fråga om ett passivt mottagande av extra personal- eller ekonomiska insatser. Vore det så skulle det inte leda någon vart. Det är i lika hög grad också fråga om att eleven ger mer av sin tid och av sig själv för att lyckas bättre. Ofta handlar det om ökad hjälp i hemmet av föräldrarna, men det handlar också ofta om att i skolan få arbeta i mindre och/eller andra grupper och i en delvis annan studietakt. Dessa förhållanden kan man bejaka och se till att skolan organiseras så att den i högre grad än på alltigenom åldersmässigt sammanhållna klass- grupperingar baseras på flexibla och kanske åldersmässigt heterogena, men behovs- och intressemässigt homogena, studiegrupper. Man kan också förneka faktum, vilket leder till antingen fortsatt utslagning av de sämst rustade eleverna som tvingas se sina kamrater "varva" dem gång på gång eller krav på att "klippa gräsmattan" och aktivt bromsa elever med bättre förutsättningar.
Med dessa utgångspunkter vill jag belysa några av regeringens förslag i skrivelsen. Det visar sig då - som ovan nämnts - att socialdemokratins dilemma förtydligas på punkt efter punkt.
Förskola - skola
Regeringen har tidigare backat i frågan om tioårig grundskola och obligatorisk skolstart vid sex års ålder. Huvudskälet till detta var oenighet mellan statsråden i regeringen, främst kring finansieringen. I föreliggande proposition tar man i praktiken, men med diverse vilseledande manövrer, detta steg. Regeringen anser t ex att nuvarande läroplan skall ersättas med ett gemensamt måldokument för förskolans verksamhet för sexåringar, grundskolan och skolbarnsomsorgen. Samtidigt klarar man inte ut vad som är förskola och vad som är skola. Begreppet förskola ges i texten flera olika betydelser. Eftersom man i texten beskriver tre läroplaner, en för förskolan, en för sexårsverksamheten-grundskolan-skolbarnsomsorgen och en för de frivilliga skolformerna, får man väl utgå ifrån att regeringen menar att förskolan antingen skall delas upp i två läroplaner (en för åldrarna 1-5 år och en för åldern 6 år samordnad med grundskolan och skolbarnsomsorgen) eller att sexåringarna inte längre skall omfattas av förskolan.
Det är sann socialdemokratisk politik att blanda bort korten genom att inte kalla saker vid deras rätta namn. Om regeringen hade menat allvar med att på ett annat sätt än för närvarande integrera förskolans och skolans pedagogik för de yngre barn, borde detta snarare ha lett till att man inte brutit ut sexårsverksamheten på det sätt som nu föreslås. Det är ingen tvekan om att det inte är detta som är huvudskälet till förslaget. Det handlar givetvis om att inlemma sexåringarna i grundskolan på lämpligt sätt. Detta har i sig fördelar, men förslaget - som det nu beskrivs - är betydligt flummigare och mera diffust än om man öppet hade redovisat vad det är fråga om. Jag är inte övertygad om att de socialdemokratiska kommunpolitikerna låter sig luras av omskrivningarna och utan att diskutera de ekonomiska förutsättningarna i praktiken ändå går med på att genomföra den tioåriga grundskolan.
Två väsentliga nackdelar finns med regeringens upplägg. För det första kommer några procent av sexåringarna att stå utanför verksamheten eftersom den inte - som en skolstart vid sex års ålder skulle vara - är obligatorisk för alla barn. För det andra innebär det att man riskerar att motverka en fortsatt lokal utveckling av en ökad integration mellan förskola och skola och att i hög grad styra de lokala organisationsformerna. Det förtjänar påpekas att regeringen knappast har lett utvecklingen på detta område. Som redovisas i skrivelsen har kommunerna själva tagit de avgörande stegen i denna utvecklingsprocess och borde därmed få fortsätta. Det vore nu synd, men tyvärr inte helt överraskande, om en regerings- och riksdagsmajoritet skulle känna sig manad att gå in och agera bromsvagn.
Grundskola
Även detta område präglas av regeringens vankelmod inför nödvändiga förändringar. Såväl i diskussionen om praktisk arbetslivsorientering (prao) som om grundskolans timplan skickas dubbla budskap. Å ena sidan uttalar sig regeringen för målstyrning och betonar att målen bör vara styrande för skolornas uppläggning av undervisningen.
Å andra sidan skall man granska förändrad reglering avseende prao och eventuellt vidta åtgärder, behålla timplanen som ett statligt styrmedel, ge mer tid i timplanen för slöjd, idrott och hälsa och överväga lagstiftning om kostnadsfria skolmåltider. Det är uppenbart att regeringen tagit på sig bromsvagnens funktion. Förändring och utveckling är uppenbarligen bra, men bara om den sker på exakt och i detalj det sätt som socialdemokraterna har tänkt sig. Det är uppenbart att man inte underlättar Skolverkets roll, som regeringen f ö vill förstärka, när man skickar sådana oklara signaler om t ex timplanens tillämpning. Vilken skola skulle i det perspektivet våga sig på en mera flexibel och lokal tillämpning av timplanen? Vilket skall Skolverket beakta i ett eventuellt tillsynsärende? Flexibiliteten och timplanens nedtonade roll eller timplanens bokstäver och siffror?
I det fortsatta arbetet kring nationell utvecklingsplan bör regeringen vinnlägga sig om att åstadkomma ökad tydlighet och framför allt att få överensstämmelse mellan beskrivningar och resonemang om önskvärd utveckling å ena sidan och de konkreta åtgärderna och bedömningarna å andra sidan.
Samma typ av vankelmod och förvirring präglar de få resonemang som finns i skrivelsen om den ökade valfriheten för elever och föräldrar. Inte i något sammanhang görs någon seriös koppling mellan ökad valfrihet och det ökade allmänna intresset och engagemanget för skola och utbildning. Inte heller kopplas valfriheten och avregleringen ihop med ett ökat reellt inflytande för elever och föräldrar i skolans värld. Där begreppet förekommer länkas det ständigt samman med en problematisering kring segregation och en missräkning över att många känner sig missnöjda med skolan. Det finns i princip två huvudspår att följa. Antingen minskar man valfriheten och hänvisar eleverna till de skolor som man politiskt har bestämt att de skall gå i eller också konstaterar man att möjligheten att välja hänger ihop med ökat engagemang och inflytande och ser till att det skapas förutsättningar för att i alla skolor utveckla verksamheten till de positiva och stimulerande former vi alla önskar. Det är ingen framkomlig väg att ge människor en rättighet och verktyg att utnyttja valfriheten för att sedan i nästan alla sammanhang "sura" över att så sker.
Skolans styrning och kvalitetsutvecklingen
Som en av regeringens tankar kring Skolverkets roll framförs i skrivelsen att Skolverket i ökad utsträckning kommer att utarbeta underlag för regeringsbeslut. Det framstår för mig på flera områden som uppenbart att man genom en tydlig medverkan i föreliggande proposition redan påbörjat denna fördjupade insats som Regeringskansliets stabsorgan.
Det är nödvändigt att man, när man utvecklar den nationella kvalitets- säkringen, noga beaktar att man ganska snart rör sig i ett gränsland mellan vad som är kontroll av att lagar, förordningar och läroplaner följs och vad som är att hänföra till området metoder för måluppfyllelse. Särskilt bekymmersamt blir det när man börjar tala om att Skolverket skall utfärda allmänna råd och anvisningar. Sådana har en tendens att utvecklas mot nya styrinstrument, vilket det inom andra sektorer finns många exempel på. Det är angeläget att skilja mellan material, redovisningar och kontroller som görs för att bilda underlag för ställningstaganden kring utformningen och revideringen av de nationella målen och sådant material som tas fram inom ramen för tillsyn och lokal kvalitetskontroll. Det sistnämnda materialet skall ju i första hand tjäna som underlag för lokala bedömningar och åtgärder.
Skolverket skall verka som sektorsföreträdare, utvecklingsstöd och inspiratör för skolreformer. I dessa uppdrag skall Skolverket ha nära dialog och informationsutbyte med såväl staten som skolhuvudmännen. Det kan inte vara Skolverkets huvuduppgift att driva utvecklingen av sin egen eller annans verksamhet i tillsynsärenden genom braskande pressmeddelanden och presskonferenser där kommuner och/eller skolor "hängs ut". Ett sådant sätt att bedriva arbetet är enbart ägnat att skada "den grund av trovärdighet, objektivitet och sakkunskap som verket måste basera alla sina insatser på". Det är däremot självklart att sektorsföreträdaren skall delta i debatten, sprida information och bidra till skolutveckling på ett nationellt och övergripande plan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om integrationen förskola och skola, 2. 1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen inom grundskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skolverkets roll.
Stockholm den 1 april 1997
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)