Ökat elevinflytande över den egna utbildningen
Det finns i dag en stor kunskap om människans inlärningsförmåga. Bland annat vet vi att intresse och motivation har stor betydelse för studieresultatet. Trots detta visar flera utredningar att elevinflytandet är lågt, inte minst i gymnasieskolan. Folkpartiet liberalerna anser därför att elevernas möjlighet att påverka undervisningen och det egna valet inom utbildningen måste öka.
Regeringen föreslår nu att lokala styrelser med elevmajoritet på gymnasieskolan och komvux införs på försök. Det är positivt att regeringen uppmärksammar problemet med att eleverna har för litet inflytande men vi anser inte att lokala styrelser med elevmajoritet är rätt modell.
Våra invändningar är flera. Bland annat är vi kritiska till att eleverna skall ha majoritet i de lokala styrelserna. Riksdagen har genom en rad beslut ökat målstyrningen i skolan och delegerat beslutsbefogenheter till de professionella - lärarna och rektor. Att nu ge eleverna majoritet i styrelserna för skolan innebär att den professionella skolledningen fråntas vissa instrument för att kunna uppnå målen. Lärarna och rektor skall ha det professionella och pedagogiska ansvaret för hur undervisningen skall bedrivas. Vi menar att det är viktigt att det politiska målstyrningssystemet inte sätts ur spel. Vi kan inte å ena sidan kräva bättre måluppfyllelse och å andra sidan beskära den professionella skolledningen dess verktyg för att möta dessa krav.
För att en reform som syftar till ökad demokratisering ska kunna göra skäl för namnet bör ansvars- och valfrågor noga belysas. Detta görs inte i propositionen.
En mycket viktig fråga rör den valprocess som skall garantera att elever väljs demokratiskt. Det är ett grundläggande krav att det finns tydliga regler för den process som skall utse ledamöter i den lokala styrelsen. Vi anser inte att regeringens förslag är tillräckligt tydligt på denna punkt. Risken finns att en liten grupp elever som redan i dag har en stark ställning på skolan kommer att förstärka sina positioner, medan flertalet lämnas utan något reellt inflytande. Dessutom är ansvarsfrågan otydlig. Hur ska det politiska ansvaret kunna utkrävas när ansvarig nämnd i praktiken delegerat beslutande befogenheter till en grupp elever vars ansvar inte finns tydliggjort? Detta är en avgörande demokratisk brist, särskilt med tanke på att det fortfarande är meningen att det politiska ansvaret skall kunna utkrävas genom val till kommunfullmäktige.
Ökat elevinflytande
Folkpartiet liberalerna anser att den obligatoriska skolkonferensen är ett bra sätt att ge eleverna inflytande. Skolkonferensen består av rektor som vanligtvis är ordförande, lärare och annan skolpersonal samt elever. Vi ser gärna att denna krets kan utökas ytterligare. Personal- och elevgruppen skall ha lika många representanter. Skolkonferensens uppgift är att behandla vissa frågor som är av stor betydelse för eleverna samt för informationsutbyte, samråd och gemensamma diskussioner mellan rektor, personal och elever. Det finns redan i dag möjlighet för kommunens utbildningsnämnd att genom villkorad delegering låta skolkonferensen med elevrepresentanter besluta i frågor som rör skolan. På flera håll i landet har skolkonferenser med brukarinflytande införts.
Folkpartiet liberalerna anser att ett ökat elevinflytande kräver en rad ytterligare åtgärder.
En viktig möjlighet till inflytande ligger i rätten att välja mellan olika skolor. För att ytterligare öka mångfalden av skolor krävs att de fristående skolorna ges rimliga villkor som inte ständigt ändras. Långsiktiga villkor är nödvändiga om människor skall våga satsa på att starta fristående skolor eller satsa på profilering av de kommunala. Konkurrens mellan olika skolor kan även fungera som en katalysator för att släppa loss personalen inom de kommunala skolorna och ge föräldrar och elever mer inflytande i skolan.
Dessutom måste gymnasiet förändras. Eleverna kan och bör ta mycket större ansvar för sina studier än de i dag i allmänhet tillåts göra. Vi vill se ett mycket mer flexibelt gymnasium som ger eleverna större frihet. De tre åren, inte minst i de yrkesförberedande programmen, måste kunna utnyttjas mera flexibelt. Studier och yrkespraktik skall kunna varvas och utbildningen organiseras i etapper. Eleverna skall då kunna avbryta sina studier efter ett eller två år och ta med sig avslutade kurser ut i arbetslivet. Den som av olika anledningar föredrar kortare studietid i tonåren kan komma tillbaka och läsa vidare inom ramen för de tre åren vid t ex komvux. En sådan "gymnasiebank" skulle gynna både skoltrötta tonåringar och de som vill göra en paus för att arbeta.
Hur eleverna lyckas med sina gymnasiestudier varierar. Det har flera rapporter den senaste tiden visat. Ur statistiken kan man även utläsa att elever som fått sitt förstahandsval tillgodosett i större utsträckning trivs och lyckas med sina studier än de som inte fått det. Och det kanske inte är så märkligt att elever lyckas bättre om de får läsa det som de är intresserade av. För att öka motivationen och minska avhoppen måste kommunerna anstränga sig extra för att tillgodose elevernas förstahandsval.
Vi önskar att eleverna dessutom skall få större möjlighet att välja vilka kurser de vill läsa. Ett ökat inflytande ökar motivationen. Likaså borde de återfå rätten att pröva för högre betyg under gymnasietiden. Det är inte rimligt att de måste vänta till efter gymnasietiden för att komplettera ett betyg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionens begäran om godkännande av försöksverksamhet med lokala skolstyrelser med elevmajoritet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna till elevinflytande i skolkonferensen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om ökat elevinflytande.
Stockholm den 20 mars 1997
Ola Ström (fp) Siri Dannaeus (fp)