Sverige är ett litet exportberoende land som allvarligt halkat efter i kompetensutvecklingen. NUTEK redovisade nyligen i sin rapport "Kvaliteten i exporten - en studie av Sveriges internationella konkurrenskraft" att snuset och brännvinet blivit bättre - allt annat sämre. Av dem som föddes 1950 har var sjätte treårig akademisk utbildning, av dem födda 1968 var tjugonde. Kompetensbristen är Sveriges största problem.
Att i den situationen lägga möda på den typ av pseudohändelser som propositionen förespråkar är visserligen rart men samtidigt mycket oroande.
Skolans uppgift måste i dagsläget vara att bygga upp ny och kraftfull kompetens för den offentliga sektorn, för vårt näringsliv, för forskning och kultur. I dagsläget i Sverige handlar det om bistra realiteter om kräftgången skall kunna brytas.
Det fordras ingen fantasi för att inse att skolelevernas kompetens att kraftfullt genomdriva sådana intentioner torde vara minimal. Det är däremot elevernas inflytande i själva studiesituationen som kan behöva stärkas.
Propositionen behöver avslås, och regeringen få i uppgift att återkomma med helt andra förslag, siktande på att åter göra Sverige till ett högkomp- etensland.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 mars 1997
Bertil Persson (m)
Gotab, Stockholm 1997