Ett stabilt, självständigt och demokratiskt Ukraina bidrar på ett avgörande sätt till fred och stabilitet i Europa. Det är därför viktigt att utveckla det politiska samarbetet med Ukraina, att stödja den demokratiska utvecklingen och utvecklingen av ekonomiska reformer samt att i övrigt stödja arbetet på att integrera Ukraina med den övriga världen och då särskilt i det europeiska samarbetet och dess olika fora.
Sverige har av naturliga skäl en stark inriktning på de nya demokratierna i Östeuropa i vår utrikespolitik. Det gäller vårt engagemang för de baltiska staterna, det nybildade Östersjörådet och kraven på utvidgning av EU till att gälla även de östeuropeiska länderna. Detta arbete har i stora drag varit välriktat. Den svenska regeringen har valt att i första hand vara mentor för de tre baltiska staterna. Därutöver är det av betydelse att även se till andra östeuropeiska stater och inte minst till Ukraina. Sverige bör ta ett större ansvar för att Ukraina uppmärksammas i det fortsatta arbetet på ökad integreration i EU och Europa.
Det finns flera skäl till varför Sverige bör rikta större intresse än hittills på Ukraina. Ukraina har goda förutsättningar att utgöra ett värdefullt stabiliserande bidrag i förhållande till den utbredda instabiliteten i grannstaterna Ryssland och Vitryssland. Landet är också i behov av ekonomiskt stöd då det varit utsatt för brutal sovjetisk planekonomi, och nu finns äntligen tecken på att Ukraina tager de första stegen på rätt kurs mot marknadsekonomi och hållbar tillväxt. En hållbar marknadsekonomi kräver en fredlig och demokratisk utveckling, vilket EU och Sverige kan hjälpa till att stödja.
Ukraina behöver såväl politiskt som ekonomiskt stöd. I relationerna mellan Ukraina och Sverige finns historiskt sett många beröringspunkter. Det sovjetiska samhället lade dock locket på dessa relationer. Det är därför angeläget för såväl Ukraina som Sverige att dessa förbindelser återigen byggs upp. Det totalitära och djupt odemokratiska system Ukraina levde med tidigare har satt mycket djupa spår, vilket gör det viktigt att stärka den demokratiska utvecklingen. Det sker bäst genom ökat samarbete med andra demokratier som Sverige och ökad integration i det europeiska samarbetet.
I detta sammanhang är det därför viktigt att understödja och stimulera breda enskilda och folkliga kontakter mellan t.ex. ungdomar från Sverige och Ukraina. Detta kan ske inom ramen för skolutbyte men också som ett utbyte mellan ungdomsorganisationer som idrottsrörelsen eller scoutrörelsen.
Sverige bör ägna utvecklingen i och samarbetet med Ukraina ett större intresse, vilket kräver en politik som präglas av strategi och konsekvens.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en politik för ökat samarbete med och integration i det europeiska samarbetet av Ukraina,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökat skolutbyte eller utbyte mellan ukrainska och svenska ungdomsorganisationer.
Stockholm den 6 oktober 1996
Lennart Rohdin (fp)