För Östersjöländerna har man under åren försökt skapa olika former av samarbete speciellt när det gäller fisket, miljön och försvaret. Nu senast, under våren 1996, var vår regering värd för en konferens i Visby då statschefer och andra höga företrädare för Östersjöländerna deltog.
Mot bakgrund till den mycket kraftiga ökningen av samarbetet mellan Östersjöländerna, ges en fantastisk möjlighet att ytterligare öka samman- hållningen mellan Östersjöländerna i viktiga gemensamma frågor. Detta kan utvecklas till en Akademi (högskola) med säte inom Värmdö skärgårds- kommun. Akademin skall vara öppen för studenter, lärare, föreläsare från länderna runt Östersjön.
Undervisningen skall ske på högskolenivå med likvärdiga examina och med engelska som huvudspråk. Eleverna antas efter ett kvotsystem som ger alla berörda länder möjlighet att delta.
Undervisningen skall vara inriktad på miljö, fiske, båttrafik, sjöräddning, kultur, turism m.m. och liknande gemensamma områden.
Akademin skall vara ett centrum för forskning i aktuella Östersjöfrågor som avser miljön, vattnen, båttrafiken, fisket, fartygssäkerheten och liknande. Forskningen kan finansieras genom stöd från industrin och olika fonder.
Akademin skall vara ett forum för seminarier och föreläsningar för en intresserad allmänhet.
Länderna skall gemensamt svara för ekonomin. Akademins ledning skall utgöras av en demokratiskt utsedd styrelse. Kompetenta lärare och föreläsare skall rekryteras från berörda länder.
Genom att samla studerande, lärare, forskare från samtliga Östersjöländer i en gemensam Akademi verkar vi för en fredlig samexistens mellan berörda stater. När studenterna kommer hem till sina respektive länder kan de påverka besluten om gemensamma satsningar. Vi har skapat en positiv grund för en öppen och smidig dialog mellan länderna. Vi har skapat ännu bättre möjligheter för Fredens hav som så många miljoner människor är beroende av.
Akademins lokaler skall förläggas till Värmdö kommun. Det är den största skärgårdskommunen i Stockholms län. Kommunen har relativt goda kommunikationer med Stockholm och de olika universiteten, liksom med havet och farlederna med den intensiva yrkes- och kryssningstrafiken. Värmdö kommun med dess speciella geografi är en glesbygdskommun som behöver Akademin för att behålla en levande skärgård till rimliga kostnader.
Akademins placering på Värmdö skall få kommunen att blomstra och skapa många nya arbetstillfällen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den utreder behovet av och möjligheterna för att inrätta ett akademiskt centrum för Östersjöländerna.
Stockholm den 3 oktober 1996
Anita Johansson (s) Björn Ericson (s)