Iran blev en islamisk republik efter en folkligt stödd revolution som ledde till shahregimens fall 1979. Det shiamuslimska prästerskapet med ayatolla Khomeiny som högste politiske och religiöse ledare övertog kontrollen av statsmakten. Den nya regimen avvecklade shahens västvänliga politik och utvecklade en teokrati - d.v.s. en makt utsedd och legitimerad av Gud (Allah) som målmedvetet styrde samhället i en strikt islamisk-fundament- alistisk riktning. Under åren 1980-88 pågick ett blodigt och för befolkningen förödande krig med Irak.
Efter Khomeinys död 1989 försökte mera moderata krafter och förespråkare för en snabbare ekonomisk utveckling leda utvecklingen in på en mindre dogmatisk och mot omvärlden mera öppen politik. Dessa försök har haft en synnerligen begränsad framgång. I praktiken är det fortfarande det islamiska prästerskapet under sin högste ledare ayatolla Sayyid Ali Kamenei som har den yttersta makten i landet.
Den islamiska fundamentalism som sålunda praktiseras i Iran innebär, trots ett formellt demokratiskt styrelseskick, kraftiga inskränkningar i mötes- och yttrandefrihet liksom ständiga och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Något egentligt partisystem existerar knappast. Det formella partiliv som ändå finns på papperet handlar i stället om olika fraktioner bland de skriftlärde. Många liberala och nationalistiska grupper betecknade den senaste valproceduren som odemokratisk och bojkottade valet.
Iran har vid åtskilliga tillfällen varit föremål för kritik från det internationella samfundet på grund av allvarlig repression och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Enligt människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch har landet ett stort antal politiska fångar, många med långa straff och summariska rättegångar. Många oliktänkande hålls fängslade utan rättegång. Tortyr förekommer i stor omfattning. Spöstraff och dödsstraff är legio. Före 1993 kunde Amnesty rapportera om hundratals och ibland tusen avrättningar per år. På senare år har iranska massmedier efter direktiv från regeringen inskränkt sin rapportering om avrättningar. Under 1994 registrerade Amnesty 139 avrätt- ningar. Kvinnornas situation i Iran är särskilt besvärlig.
Förenta nationerna har i flera sammanhang antagit resolutioner som fördömer kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran. USA bojkottar sedan en tid tillbaka landet medan EU 1992 inledde en s.k. kritisk dialog med Iran. En hörnsten i denna dialog är ett ovillkorligt och offentligt iranskt avståndstagande från terrorism och brott mot mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen har slutit upp bakom denna ståndpunkt och hittills ansett att en rättfram och kritisk dialog är att föredra framför en isolering med åtföljande risk för ökade motsättningar.
Fyra år har gått sedan den kritiska dialogen med Iran inleddes. Någon ändrad attityd från regimens sida kan inte spåras. Internationell terrorism, kvinnoförtryck och förföljelse av oliktänkande förekommer i lika stor utsträckning som tidigare. Om detta kan bl.a. FN:s särskilde emissarie för Iran, den kanadensiske professorn Maurice D Copithorne, rapportera efter ingående undersökningar av MR-situationen i landet.
Omkring 2.000 parlamentariker i ett 15-tal länder, bl.a. Sverige, har framfört krav på diplomatiska, ekonomiska och politiska inskränkningar och sanktioner mot den iranska regimen. Eftersom den kritiska dialogen i dess nuvarande form måste sägas vara ett misslyckande fordras enligt vår mening nu en upptrappning av omvärldens, och inte minst EU:s hållning till Iran. I ett inledande skede bör den kritiska dialogen skärpas väsentligt och om nya diplomatiska påtryckningar mot landet åter skulle visa sig resultatlösa bör direkta sanktionsåtgärder tillämpas. Vi föreslår att Sverige inom EU- samarbetets ram tar ett initiativ till en omprövning och en skärpning av den kritiska dialogen med Iran.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skärpning av den kritiska dialogen med Iran.
Stockholm den 4 oktober 1996
Bengt Silfverstrand (s)
Karl-Göran Biörsmark (fp) Ragnhild Pohanka (mp) Rose-Marie Frebran (kd) Rolf Kenneryd (c) Eva Zetterberg (v) Henrik S Järrel (m)