Bakgrund
Guatemala är ett av världens vackraste länder med bördiga jordar, gröna otillgängliga bergsmassiv och djup djungel. Man odlar kaffe, majs, bananer, kardemumma och neråt kusten tropiska frukter. Den kulturella rikedomen är inte mindre och sträcker sig mer än 1 000 år tillbaka i tiden. Majoriteten av landets befolkning utgörs av ursprungsbefolkningen indigenas, ättlingar till mayaindianer och andra folk. De talar mer än 30 sinsemellan olika språk. Framför allt kvinnorna har bevarat de traditionella kläderna, mycket konstfärdigt framställda. Guatemala har många lämningar från historisk tid, som fascinerat generationer av arkeologer men också helt vanliga turister. Det lilla landet är hemvist för litteratur i världsklass, både Popul Vu, mayaindianernas heliga skrift, och moderna författare som Asturias.
Terror
Landet har dock en mörk och blodig historia. Befolkningen har, sedan erövringen av spanska kolonisatörer på 1500-talet, under århundraden levt under förtryck och diktatur. Bortsett från en kort period på 1950-talet då demokratiska krafter försökte genomföra reformer i landet, brutalt avbrutna av en kupp genomförd av CIA, 1954, har dessa förhållanden präglat landet. 1980-talet är kanske Guatemalas mörkaste, då hundratusentals människor mördades eller tvingades i landsflykt. Tusentals byar jämnades med marken. Kriget mellan armén och gerillan skapade en djup rädsla hos invånarna. Ingen gick säker. Nästan alla har en släkting eller bekant som försvunnit eller avrättats.
Försoning och demokratiska val
Rigoberta Menchú som 1992 mottog Nobels fredspris, har gjort en stor insats genom att fästa omvärldens ögon på vad som skett i landet. Hon, som själv betalat ett högt pris för sitt liv, och fått uppleva hur så gott som hela hennes familj utplånats, har ändå hårt drivit frågan om fred och försoning. Genom henne har många indigenas och särskilt kvinnorna fått tillbaka tron på framtiden.
Guatemala är nu inne i en ny fas. Under ett par års tid har förhandlingar förts mellan gerillan, URNG, och regeringen. Flera delavtal har träffats och förhoppningarna om ett slutligt fredsavtal förefaller nu kunna infrias, kanske redan under hösten 1996. Norge har funnits med i förhandlingsarbetet, men en mer aktiv insats från Sverige är önskvärd.
Demokratiska val genomfördes i Guatemala i november 1995 och januari 1996. Valdeltagandet var lågt, men i huvudsak anses valet av EU och OAS, som ansvarade för valövervakningen, karaktäriseras av "free and fair elections". Ett nytt parti, Frente Democratico Nueva Guatemala, FDNG, har fått representation i parlamentet med 6 av 80 ledamöter. Unikt är att av dessa sex är tre indigenas. Även i något annat parti finns indigenas som nu är invalda i parlamentet. Detta skapar helt nya möjligheter för den majoritet av befolkningen som är indigenas att faktiskt komma med i beslutsfattande i sitt eget land.
Men landets våldsamma historia, liksom det våld som präglar det guatemalanska samhället, är i högsta grad mycket påtagligt. Många problem återstår. Tusentals flyktingar har återvänt från framför allt Mexico, men långt ifrån alla har ännu vågat göra det. Massakern i Xaman i augusti 1995 då 11 återvändande flyktingar, däribland flera barn, sköts ned av militär, har ännu inte utretts och skyldiga ställts till svars. Kriminaliteten är på en hög nivå. Rättsväsendet fungerar inte som medborgarna i ett demokratiskt land kan förvänta sig. Inkomstskillnaderna är stora och levnadsvillkoren för de fattigaste är mycket dåliga. I Guatemala City finns tusentals barn, som saknar hem, skola, hälsovård och den omvårdnad som alla barn enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har rätt till. Inkomstskillnaderna är stora och levnadsvillkoren för de fattigaste oacceptabla.
Bistånd
FN har varit och är aktivt med olika insatser. Man deltar genom ACNUR tillsammans med frivilliga organisationer i återförandet av flyktingar. Det gäller här att inte bara ledsaga flyktingar, utan också finnas med den första tiden för att undanröja eventuella konflikter mellan dem som bott kvar i sina byar under terrortiden och de återvändande.
En annan uppgift för FN har varit inom ramen för MINUGUA, med ca 20 lokalkontor i Guatemala, där personal med olika professionell och nationell bakgrund tillsammans har tagit emot anmälningar om brott mot mänskliga rättigheter. Man ger lokalbefolkningen stöd i hur dessa brott ska beivras, men bidrar också genom sin närvaro till att förhindra att nya övergrepp begås.
Svenska insatser
Sverige har ett mycket gott anseende och förtroende i Guatemala. Svenskar anställda inom internationella organisationer, ambassaden och frivilliga organisationer har konsekvent under flera år byggt upp ett bra samarbete med inhemska demokratiska krafter. De svenska biståndsinsatserna har varit "småskaliga", inriktade på stöd till MR-organisationer, flyktingåtervändandet, väljarutbildning och på att bygga upp ett fungerande rättsväsende. Den katolska kyrkan har initierat ett arbete med att dokumentera de övergrepp som skett under 1980-talet, ett slags början till en sanningskommision, till vilken också visst svenskt stöd utgått. Den svenska inriktningen och användningen av befintliga resurser är bra, men ökade resurser behövs. Det finns stora behov inom utbildnings- och hälsosektorn, områden där Sverige har lång erfarenhet och kan bidra positivt. De frivilliga svenska organisationer som är verksamma i Guatemala gör ett bra arbete och det finns utrymme för fler insatser om stöd från SIDA kan utgå.
Förslag
I budgetpropositionen beskrivs de programländer där Sverige har gjort upp en landstrategi. Vänsterpartiet har i partiets biståndsmotion föreslagit att Guatemala skall bli ett nytt programland med en landstrategi och en utökning av biståndsmedlen till landet, inom demokratianslaget eller ramen för regionalt stöd. Om, eller när, Guatemala fått fram det slutgiltiga fredsavtalet är det nödvändigt och angeläget med förstärkta insatser från alla håll för att bidra till en utveckling av demokratiska rättigheter och en rättsstat. Svenska biståndsinsatser bör särskilt prioritera projekt som stärker kvinnors rättigheter. Det kommer att ta tid, men är oundgängliga delar när förutsättningar för ett samhälle där hela befolkningen har tillgång till utbildning, hälsa och ekonomiskt/politiskt inflytande skall säkras. I den processen kan och bör Sverige även i framtiden aktivt bidraga.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska tjänster i förhandlingsarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att aktivt verka för att FN:s insatser i Guatemala förlängs även efter det att ett fredsavtal tecknats,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser från EU:s bistånd till Guatemala,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom SIDA:s ram för bidrag till enskilda organisationer beakta projektförslag som kan bidra till utvecklandet av Guatemala.
Stockholm den 4 oktober 1996
Eva Zetterberg (v)
Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Kenneth Kvist (v)