Det finns i dag en rad internationella konventioner som reglerar det skydd för de mänskliga rättigheter som de underskrivande staterna har åtagit sig att följa.
1950 undertecknades den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna; denna trädde i kraft tre år senare. Samtliga medlemmar i Europarådet är anslutna till denna. Den europeiska kommissionen för de mänskliga rättigheterna samt den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna är de instanser som har till uppgift att se till att de rättigheter som anges efterlevs.
FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter härstammar från år 1948. Den är emellertid inte ett juridiskt bindande dokument, det är däremot FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och det fakultativa protokollet till denna konvention. Ett särskilt organ, Kommittén för de mänskliga rättigheterna (Human Rights Committee) har upprättats för att övervaka att konventionen efterlevs. Denna kommitté redogör varje år i en rapport till FN:s generalförsamling om sin verksamhet. Det finns även en rad andra konventioner i FN som reglerar mänskliga rättigheter.
Ett problem är att konventionerna inte införlivas i den nationella lagstiftningen eller att den nationella lagen inte anpassas till konventionerna; detta har vid några tillfällen varit fallet med Sverige. Ett annat är att brott mot mänskliga rättigheter sker även när så har skett.
Trots en rad internationella konventioner om mänskliga rättigheter tillhör tyvärr brott mot de mänskliga rättigheterna vardagen för en rad länder. Övergreppen i Rwanda och Bosnien kan tjäna som tragiska exempel på detta, men de förekommer överallt. Amnesty International kommer varje år med en rapport där kränkningar av de mänskliga rättigheterna i en majoritet av världens länder redovisas.
Ett stort problem i det internationella umgänget är att reella möjligheter att utöva sanktioner eller åtgärder mot en felande stat är nästintill obefintliga. Det ligger i det internationella systemets natur - en stat är per definition suverän, annars vore det ingen stat. Samtidigt innebär de upprepade brotten mot de mänskliga rättigheterna att respekten för konventionerna urholkas och dessas betydelse tunnas ut. Det är därför nödvändigt att nya åtgärder, förutom dem som redan finns, utreds. Sanktioner och fördömande resolutioner tar ofta lång tid att sätta i verket och kan följas av oväntade negativa bieffekter, till exempel brist på medicin och mat för civilbefolkningen som var en följd av FN:s sanktioner mot Irak. I samband med tullavtalet mellan EU och Turkiet nämndes åtgärder som vore värda att ta under övervägande - bl a tillfällig suspendering, fråntagande av rösträtt eller uteslutning av landet ur Europarådet.
Sverige bör i internationella fora och bilaterala sammanhang ta initiativ till en seriös diskussion om åtgärder för att stävja brott mot mänskliga rättigheter, eventuellt för att se över hela det spektrum av åtgärder som existerar idag. Detta är en absolut nödvändighet, eftersom brott mot mänskliga rättigheter är och dessvärre verkar förbli en realitet, alla konventioner länder emellan till trots.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot brott mot mänskliga rättigheter.
Stockholm den 6 oktober 1996
Bodil Francke Ohlsson (mp)
Per Lager (mp) Eva Goës (mp)