Bakgrund
Sedan Kinas ockupation av Tibet 1950 har det tibetanska folket utsatts för ständiga brott mot de mänskliga rättigheterna. Dessa brott innefattar tvångssteriliseringar och tvångsaborter, åsiktsförtryck och fängslanden på politisk grund samt systematisk och regelbundet tillämpad tortyr, vilken även riktas mot barn. I maj 1995 dog t.ex. nunnan Gyaltsen Pelsang till följd av den misshandel hon utsatts för i fängelse. Hon var tretton år när hon fängslades och femton år när hon dog. Trots omvärldens kritik mot Kinas politik i Tibet fortsätter dessa brott. Sedan slutet av 1980-talet förs en politik som av den dåvarande säkerhetschefen, Qiao Shi, karaktäriserades som "förtryck utan nåd mot alla rebeller" (South China Morning Post, 20.7.1988). Under de senaste två åren har förtrycket skärpts och många tibetaner talar om att situationen börjar likna de inledande stadierna av kulturrevolutionen.
Ökande religionsförtryck
Den senaste tidens skärpta förtryck är en direkt följd av konflikten rörande inkarnationen av Panchen Lama, den andre laman i hierarkin efter Dalai Lama. Dalai Lama hävdar att den lille pojke som han själv i enlighet med tibetansk tradition deklarerat vara Panchen Lama hålls fängslad, något som indirekt bekräftats av de kinesiska myndigheterna. De senare hävdar att pojkens föräldrar bett om beskydd. Tibetanernas vägran att erkänna den "kinesiska" inkarnationen har lett till krav på att alla bilder av Dalai Lama skall avlägsnas från såväl kloster som privata hem. Detta har i sin tur förorsakat upplopp som mötts med skottlossning och fängslanden från de kinesiska myndigheternas sida. Under de senaste månaderna har klostren blivit föremål för s.k. utbildningskampanjer, där munkarna tvingas skriva på en deklaration där de förnekar Dalai Lama. De som inte skriver på tvingas lämna klostren. För att slippa skriva på flyr nu tusentals munkar till Indien.
Koloniseringen av Tibet
Trots att överföringen av civila till ockuperat område utgör ett brott mot internationell lag enligt den fjärde Genèvekonventionen 1949 genomför de kinesiska myndigheterna en medveten befolkningsöverflyttning till Tibet. Denna folköverföring tillsammans med den hårda barnbegränsningspolitiken utgör en av de största hoten mot tibetanernas överlevnad. Kinesiska tjänstemän lockas till Tibet med löften om särskilda förmåner. Dessa innefattar skattelättnader, lån med låg ränta, i genomsnitt 87 procents högre lön än i Kina, efter 18 månaders arbete en tre månaders semester i Kina med alla utgifter betalda, rätten att föda fler barn m.m. Enligt Asia Watch tycks den kinesiska politiken syfta till att kineser skall dominera de platser som har störst betydelse för tibetanernas ekonomiska, sociala och kulturella liv, t. ex. huvudstaden Lhasa. En medveten politik förs t.ex. att tillåta invandring av kineser till Lhasa men att hindra tibetaner från att bosätta sig där för att därmed förändra den etniska balansen till kinesisk förmån. Nyligen annonserades att rådgivare från Shanghai skulle förflyttas till området runt Shigatse för att medverka till den ekonomiska utvecklingen. Enligt flyktingar skall var och en av de 18 distrikten i området ta emot ettusen till tiotusen invandrare, något som antyder att myndigheterna nu planerar att systematiskt överföra kineser till alla delar av Tibet.
Den massiva invandringen av kineser till Tibet har bara under den tid som ockupationen varat lett till att tibetanerna kommit i minoritet i sitt eget land, en kolonisationspolitik som för övrigt gått ändå längre i andra minoritetsområden, t.ex. i Inre Mongoliet. Invandringen av kineser till Tibet har lett till att tibetanerna drivs bort från den bästa jordbruksmarken upp i bergen och att befolkningen i städerna får allt svårare att få arbete. Detta har i sin tur lett till utslagning bland tibetaner med tiggeri, kriminalitet och alkoholism som följd.
Förutsättningarna för en fredlig lösning och utveckling av demokrati
Sedan Kinas ockupation av Tibet har Dalai Lama ständigt manat sitt folk att inte ta till våld. Denna strävan ledde till att han fick Nobels fredspris och har kommit att framstå som ett alternativ till användningen av våld för att lösa konflikter - inte bara i Tibet utan världen över. Den tibetanska exilregeringens ordförande, Samdong Rinpoche, har också utarbetat en ickevåldsstrategi som inspirerats av Mahatma Gandhis filosofi. Den innebär bl.a. att fredsaktivister skall ta sig in i Tibet för att arbeta för Tibets frigörelse. Ett intensivt arbete pågår också för att utveckla en demokratisk konstitution för det framtida Tibet. Detta arbete pågår inte bara i exil utan även i hemlighet i Tibet.
Samtidigt tycks befolkningen i Tibet bli alltmer desperat och flyktingar talar om stämningar i Tibet där man förordar att ta till våld för att frigöra sig från det kinesiska förtrycket. Även den tibetanska ungdomsföreningen i exil har talat om att ta till våld. Ett antal bombexplosioner i Tibet tyder på att vissa grupper kan ha gett upp hoppet om en fredlig lösning. Oavsett om tibetanerna väljer en våldsam eller fredlig strategi har de kinesiska ledarna visat att man är beredd att ta till urskillningslöst våld mot såväl fredlig som mer hårdför opposition. I Dharmsala där Dalai Lamas exilregering har sitt säte ökar flyktingarna nu från Tibet. Sverige borde prioritera humanitär hjälp genom SIDA till den tibetanska bosättningen.
Nödvändigheten av en kinesisk-tibetansk dialog
För att undvika framtida blodsutgjutelse i Tibet måste omvärlden sätta hårdare tryck mot den kinesiska regimen för att upprätta respekt för mänskliga rättigheter inklusive rätten till självbestämmande i Tibet. De kinesiska ledarna måste tvingas till förhandlingsbordet. Dalai Lama har redan gått mycket långt i eftergifter - bl.a. har han uppgivit kravet på självständighet - för att få igång förhandlingar. Trots detta har han inte fått någon kinesisk respons. De kinesiska ledarna kräver inte bara att Dalai Lama skall uppge kravet på självständighet utan också att han skall deklarera att Tibet aldrig varit självständigt. Detta är naturligtvis omöjligt eftersom det skulle innebära en omskrivning av historien. Tibetologer överlag är ense om att Tibet var självständigt vid tiden för den kinesiska invasionen. Det gäller forskare som Hugh Richardson, Luciano Petech och Michael van Walt men också mer Kinavänliga tibetologer som Melvyn Goldstein. Även om den svenska regeringen inte anser sig kunna stödja tibetanernas krav på självständighet för närvarande bör man åtminstone kunna erkänna att Tibet varit självständigt, vilket skulle kunna bidra till en lösning av den låsta förhandlingssituationen. Riksdagen bör också kunna anordna en hearing om Tibet i likhet med vad som skett i Danmark. Ytterligare insatser som Sverige kan göra är att påverka FN:s generalsekreterare så att ett möte mellan honom/henne och Dalai Lama kan komma till stånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ökat bistånd ges till flyktingbosättningen i Dharmsala,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige ger sitt stöd för Dalai Lamas ickevåldskamp genom FN så att ett möte mellan FN:s generalsekreterare och Dalai Lama kan komma till stånd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att att man underlättar anordnandet av ett seminarium eller en utfrågning i riksdagen i likhet med vad som skett i Danmark.
Stockholm den 3 oktober 1996
Ragnhild Pohanka (mp)
Ingbritt Irhammar (c) Ulla Hoffmann (v) Ulf Björklund (kd) Kent Olsson (m)