Historik
Den första jugoslaviska författningen från 1946 indelade landet i sex republiker och två autonoma enheter, Vojvodina som autonom provins, med Jugoslaviens ungerska minoritet, och Kosova som autonom region. Först 1963 blev Kosova jämställt med Vojvodina med tillåtelse till ett eget lokalparlament och rättsinstanser. Efter oroligheter 1968 uppnådde Kosova status som autonom provins och fick tillåtelse att öppna ett eget universitet, egen nyhetsförmedling, kulturella institutioner, skolor och användande av albanska flaggan. Genom den jugoslaviska federationens grundlag 1974 säkrades lokal autonomi och Kosova fick representation i alla federala fora.
1981 bröt våldsamma oroligheter ut till följd av en hastigt växande arbetslöshet och regional underutveckling i Kosova. Sedan dess har området präglats av oro, blodiga sammandrabbningar och massarresteringar. 1988 gick nationalister ut i massdemonstrationer i Serbien med krav på en begränsning av Kosovas autonomi, varvid autonomin upphävdes och undantagstillstånd infördes. Detta utlöste omfattande protester i Kosova, som kulminerade i en generalstrejk i februari 1989. Efter detta har Kosova utvecklats till ett apartheidliknande samhälle, där det albanska folket byggt upp ett parallellt sjukvårds- och utbildningssystem efter att ha avvisat undertecknandet av serbiska lojalitetsförklaringar.
1991 förklarade kosovalbanerna Kosova som en självständig republik efter en folkomröstning, dock utan godkännande från världen i övrigt, och Ibrahim Rugova blev dess president. Rugova har accepterat Daytonavtalet, men den albanska befolkningen i Kosova kräver att åtminstone den status av autonomi som Serbien berövade dem ska återinföras.
Asylsökanden från fd Jugoslavien
Kriget i fd Jugoslavien har tvingat ca 3 miljoner människor på flykt. De flesta har flytt inom landet eller till det omedelbara närområdet. En del har emellertid kommit till Sverige, varav många krigsvägrare. I Sverige har vi en skyddsparagraf för krigsvägrare, men Sverige anser att denna enbart gäller i krig mellan länder och inte vid inbördeskrig. När Sverige utfärdade en barnamnesti 1 jan 1993 visade det sig att asylgruppen från fd Jugoslavien som inte fick stanna dominerades av gruppen kosovalbaner. Även vojvodina- ungarare, muslimer från Sandzak och krigsvägrande serber fanns med bland dessa.
1 januari 1996 fanns 10 405 fd jugoslaver utan tillstånd i Sverige. Lejonparten av dem har varit här i över tre år och en del så länge som sju år. Ovisshet om framtiden och rädsla för avvisning, kanske massavvisningar under tvång, gör att deras psykiska status hela tiden försämras. Trots att regeringen i Belgrad vägrar släppa in medborgare som sökt asyl i andra länder har svensk polis i år verkställt ett tiotal avvisningar av asylsökande från det forna Jugoslavien. Polisens förhoppning har varit att de mottagande myndigheterna inte ska märka att personerna som kommer varit asylsökande. Bl a har man använt "omvänd människosmuggling" med flyg till Italien och sedan färja till Montenegro. I flera fall har de avvisade fängslats och misshandlats i Montenegro och då landet vägrat ta emot dem har de återkommit till Sverige. Denna typ av avvisningar strider mot FN:s flyktingkonvention och måste omedelbart upphöra.
Dagsläget
Av Kosovas 2 miljoner invånare är ca 90% albaner. Deras krav på självständighet eller, åtminstone, den status av autonomi som Serbien berövade dem 1989, har av den serbiska regimen mötts upp med förtryck och de ekonomiska, kulturella, utbildnings- och sjukvårdssystemen har förstörts. Mer än 150 000 albaner har mist sina jobb, universitetet och en mängd skolor har stängts. Bara under 1995 misshandlades och torterades över 11 000 albaner, enligt Kosovas Kommitté för mänskliga fri- och rättigheter. Bland dessa finns barn, kvinnor, gamla, studerande etc. Familjer har utsatts för husrannsakan och polisen har ingripit på albanska skolor.
Sverige bör agera på det internationella planet för att först och främst stoppa det statliga serbiska våldet och den systematiska terrorn mot den albanska befolkningen. Vidare måste militär- och polisstyrkorna bort från Kosova och påtryckningar måste göras för att få en dialog mellan Serbien och kosova-albanerna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att agera på det internationella planet för att återge Kosova den autonomi som berövades dem 1989,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omedelbart upphöra med avvisningar av asylsökande med s.k. omvänd människosmuggling,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att agera på det internationella planet för att åstadkomma en dialog mellan Serbien och kosovoalbanerna.
Stockholm den 26 september 1996
Eva Goës (mp)
Eva Zetterberg (v) Lennart Rohdin (fp) Ingrid Näslund (kd) Marianne Andersson (c)