Inför folkomröstningen om svenskt medlemskap i Europeiska unionen fanns en livlig debatt om det europeiska samarbetet. Idag är debatten svag utanför de kretsar som är direkt involverade i beslutsprocessen.
Den demokratiska legitimiteten i EU:s beslutssystem ifrågasätts - bristen på folklig förankring är ett av Europeiska unionens stora problem.
Valet av svenska representanter till EU-parlamentet visade också på ett stort ointresse hos medborgarna.
Regeringen tillsatte 1995 en kommitté (EU 96-kommittén) med uppdrag dels att genomföra utredningar kring de frågor som förväntades komma upp i regeringskonferensen och dels stimulera debatten i dessa frågor. Särskilda medel (10,2 miljoner kronor) ställdes till kommitténs förfogande för att bl a ge stöd till kunskaps- och åsiktsbildning kring frågor om Europas och EU:s långsiktiga utveckling.
Från EU 96-kommitténs anslag gavs 4,24 miljoner kronor för rikstäckande projekt att sökas av frivilliga organisationer. Dessa bidrag var av engångs- karaktär och skulle användas under en mycket komprimerad tid.
Inte minst med tanke på avsaknad av en bred debatt om EU-frågorna och den okunskap som råder, så bör det inrättas ett permanent bistånd i form av projektbidrag för information och studier om Europas och EU:s utveckling. Stödet ska riktas till frivilliga organisationer och stiftelser och bör administre- ras av UD.
I Danmark finns ett motsvarande informationsanslag. T.ex. får de båda EU- kritiska folkrörelserna vardera cirka 700 000 danska kronor i årligt statligt anslag. Detta bidrar till att stimulera EU-debatten i Danmark.
Regeringen bör redan i förslaget till tilläggsbudget i anslutning till den ekonomiska vårpropositionen ge riksdagen förslag om inrättandet av ett anslag att användas till projektbidrag m.m. för information och studier om Europas och EU:s utveckling. För att få ordentligt genomslag för verksam- heten bör anslaget vara av storleksordningen 10 miljoner kronor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett anslag för information och studier om Europas och EU:s utveckling.
Stockholm den 7 oktober 1996
Bengt Hurtig (v) Ragnhild Pohanka (mp)