Sammanfattning
Den europeiska integrationen spelar en avgörande roll för frihet, fred och välstånd. Det är svårt att föreställa sig hur Europa skulle ha gestaltats om inte ett omfattande förpliktande samarbete etablerats inom EU och i allt högre grad med Central- och Östeuropa. EU står öppet för Europas folk som har samma ideal. En strategi för snar utvidgning bör möjliggöra för de första nya demokratier som uppfyller villkoren att bli medlemmar redan år 2000. Estland, Lettland och Litauen har samma rätt till tidigt medlemskap som Centraleuropa. Ansökarlandets egna meriter avgör tidpunkten.
EU har en väl utarbetad långsiktig utrikespolitik. Förmågan att förebygga eller lösa akuta spänningar och konflikter är dock begränsad. Därför behövs en kraftfull gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. En gemensam analysenhet, beslutsfattande med kvalificerad majoritet och förmåga att genomföra förebyggande, fredsbevarande och humanitära operationer är viktiga ingredienser i denna.
Den inre marknaden behöver fullbordas. Monopol och subventioner hämmar fortfarande utvecklingen på många områden. En EU:s regelrevision bör inrättas för att föreslå utrensning av överdrivna och felaktiga gemensamma och nationella regleringar.
En gemensam stabil valuta planeras att införas 1999-2002. Sverige bör uppfylla villkoren och delta i denna redan från början. Det ger tilltro till ett stabilt penningvärde. Ett beslut om att stå utanför skulle uppfattas som att vi vill bevara möjligheten av devalveringspolitik.
Den inre marknaden och en gemensam stabil valuta ger goda förutsätt- ningar för en uthålligt låg arbetslöshet. Det är dock medlemsländerna som har avgörandet. Sveriges höga arbetslöshet och låga relativa standard kan bara åtgärdas genom nationella beslut.
Miljösamarbetet är viktigt för att förhindra gränsöverskridande förorening- ar i luft och vatten. Koldioxidutsläppen måste minska. Sverige skulle förlora trovärdigheten i miljöfrågor om vi avsiktligt bryter mot internationella rekommendationer.
Det behövs ett effektivare samarbete för att bekämpa knark och annan gränsöverskridande brottslighet. Europol måste börja fungera. Rättssäkerhe- ten stärks genom insyn och kontroll från Europaparlamentet.
EU skall vara en avgränsad och stark union som kan lösa de uppgifter den ålagts av medlemsländerna. Beslutsordningen måste förbättras när medlems- kretsen fördubblas. Beslut om detta måste ske, så att förhandlingar om utvidgning kan påbörjas nästa år.
En snar utvidgning
EU spelar en avgörande roll för frihet, fred och välstånd såväl för medlemsländerna som för resten av Europa. Det är svårt att föreställa sig hur Europa skulle se ut om inte ett omfattande förpliktande samarbete hade etablerats mellan i första hand EU:s medlemsländer men i stigande grad också med länderna i Central- och Östeuropa. Förmodligen skulle situationen ha liknat den som rådde under mellankrigstiden, då välmenande men svaga samarbetsinstitutioner inte räckte för att säkra frihandel och hindra framväxten av diktatur, förtryck och krig.
EU står öppet för Europas folk som bekänner sig till samma ideal. Att bli medlem är inget privilegium som utdelas på nåder utan en rätt som tillkommer de europeiska demokratier som uppfyller kraven för medlemskap.
EU bör ha en strategi för snar utvidgning så att de nya demokratier som uppfyller kraven snarast kan bli medlemmar. Det har stor betydelse för länderna själva men även för hela Europas frihet, säkerhet och stabilitet. Processen bör utformas så att de första nya medlemsländerna från Central- och Östeuropa kan bli medlemmar redan år 2000.
Förhandlingarna bör inledas samtidigt med alla tolv ansökarländerna. Takten i förhandlingarna och tidpunkten för medlemskapet avgörs av det enskilda ansökarlandets egna meriter, inte av geopolitiska föreställningar. Estland, Lettland och Litauen har samma rätt till tidigt medlemskap som Polen och övriga centraleuropeiska länder.
Situationen för de nya demokratierna skiljer sig från den som gällde Eftaländernas anslutning. Då handlade det om länder med väl utvecklade marknadsekonomier och långvarigt deltagande i integrationsarbetet. Nu gäller det länder som visserligen är fast beslutna att snabbt fullborda övergången till demokrati och marknadsekonomi men som likväl har bräck- liga ekonomier och lång väg kvar, särskilt vad gäller marknadsekonomins och rättsstatens institutioner.
Medlemsländer måste uppfylla höga krav vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Inom EU utövar varje medlemsland beslutsrätt över gemensamma angelägenheter och lagar. Det kan inte accepteras att denna rätt utövas av ett land som inte har en fullgod demokrati.
En tidig medlemsstrategi innebär med nödvändighet ett visst risktagande. De forna östländerna kan omöjligen på så kort tid ha hunnit bli stabila demokratier. I Västeuropa tog detta flera decennier. Därför behöver den tidiga medlemsstrategin kompletteras med en möjlighet till suspension av länder som inte fullt uppfyller strikta medlemskrav.
En utvidgning till Central- och Östeuropa ger ett mer heterogent EU. De nya medlemsländerna har också en annan historisk erfarenhet. Processen mot en större integration i Europa skapar med nödvändighet ett mer pluralistiskt EU.
Debatten fokuseras nu på de problem som medlemskap för de nya demokratierna för med sig. Bl.a. måste kostnaderna för EU:s olika program vad gäller Central- och Östeuropa uppskattas. Detta nödvändiga arbete riskerar samtidigt att ge ett felaktigt perspektiv.
De nya medlemsländerna kommer att medföra vissa ökade utgifter på EU:s budget. Det vore också orimligt om dessa länder med sin låga levnadsstandard skulle ge nettobidrag till den gemensamma budgeten. Det kommer alltså att ställas ökade anspråk på utgifter, vilket delvis kan motverkas av nerdragningar av jordbrukssubventioner och regionalstöd. Likväl blir det en ökad utgiftsvolym, men denna skall ställas emot de kostnader som en sen eller utebliven utvidgning skulle medföra.
En utdragen medlemsprocess eller en avvisande hållning skulle kunna få mycket allvarliga konsekvenser för stabiliteten i Central- och Östeuropa. Risken för att spänningar och konflikter kan öka till följd av uteblivet hopp om snar standardförbättring är uppenbar.
Historiska erfarenheter, särskilt utvecklingen i Jugoslavien, antyder att kostnaderna för icke-integration kan bli katastrofalt mycket högre än de kostnader som utvidgningen medför. Att sådana alternativkostnader är svårberäknade gör dem inte mindre relevanta.
Ett EU med uppemot 27 medlemmar eller fler fordrar att beslutsmekanis- merna anpassas till väsentligt fler medlemmar och en mer heterogen medlemskrets. Regeringskonferensen måste skyndsamt ge förslag till beslutsregler så att utvidgningsprocessen kan inledas helst redan 1997.
Utvidgningen måste ha högsta prioritet i regeringskonferensen. Det kan inte accepteras att den socialdemokratiska regeringen ger den lägre prioritet, vilket framgår av den reviderade finansplanen.
En effektiv gemensam utrikespolitik
EU har en väl utvecklad långsiktig politik gentemot länderna i Europa och Medelhavsområdet.
Med kvarvarande Eftaländer finns omfattande samarbete. Ansökarländerna i Central- och Östeuropa samt länderna kring Medelhavet har redan långtgående associeringsavtal med perspektiv av medlemskap. Turkiet har en tullunion med EU.
Med Ryssland, Ukraina och andra länder inom OSS finns eller pågår förhandlingar om partnerskaps- och samarbetsavtal. Dessa får växande betydelse och kan vidgas till frihandel och andra samarbetsformer i framtiden om länderna så önskar. Med krigs- och krisländerna på Balkan pågår olika former av samarbete med syfte att främja återuppbyggnad, demokrati, samarbete sinsemellan och om detta lyckas växande samarbete med EU. Med länderna vid Medelhavets södra och östra kust från Marocko i väster till Syrien i öster, men exklusive Libyen, sluts associationsavtal, s.k. Medelhavsavtal med sikte på frihandel år 2010.
Med 70 utvecklingsländer, varav huvuddelen av de allra fattigaste, finns Loméavtalet som ger omfattande tullfritt tillträde till den inre marknaden och biståndssamarbete. Samarbetet sker på många olika sätt. Frihandel är oftast det första och viktigaste instrumentet. Miljösamarbetet växer i betydelse både med Östeuropa och inom Medelhavsområdet. Phare- och Tacisprogrammen ger betydande stöd till Central- och Östeuropa. I Medelhavsprogrammet sker ett motsvarande stöd som fokuserar på mänskliga rättigheter och demokrati.
Om den långsiktiga inriktningen är klar och kraftfull så har EU betydligt svårare när det gäller akuta spänningar, kriser och konflikter. Svårigheten att enas om en gemensam linje och genomföra en kraftfull politik var särskilt påtaglig under inledningen till och under större delen av de jugoslaviska krigen.
Det är mycket angeläget att EU verkligen kan genomföra en kraftfull och gemensam utrikespolitik för att bättre kunna förebygga och/eller förhindra kriser och konflikter i Europa och Medelhavsområdet.
Det behöver inrättas en gemensam utrikespolitisk analysenhet för att kunna utarbeta förslag till en gemensam utrikespolitik. Möjligheten att fatta beslut underlättas om "konsensus minus en" eller någon annan form av beslut med kvalificerad majoritet kan införas också inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Vidare bör EU eller Västeuropeiska unionen kunna genomföra förebyggande, fredsbevarande och humanitära operationer. Varje land beslutar självt om egen trupp skall delta. Dessa krav som tidigt formulerades av Moderata samlingspartiet har accepterats av riksdagen och utgör nu Sveriges förhandlingsposition vid EU:s regeringskonferens.
Uthållig tillväxt och låg arbetslöshet
Bakgrund
Europaintegrationen har främjat ett högt välstånd och en utbredd välfärd. Den inre marknaden har inte enbart varit begränsad till EU:s medlemskrets utan även kommit Eftaländerna och i stigande utsträckning reformländerna i Central- och Östeuropa tillgodo.
En väl fungerande marknadsekonomi skall ha uthålligt låg arbetslöshet. Den arbetslöshet som är en följd av den ekonomiska utvecklingen när företag läggs ner och nya startas skall inte vara långvarig.
Sverige har med sin mycket höga arbetslöshet och låga relativa standard mycket att vinna på en bättre integrering i den gemensamma marknaden.
Den inre marknaden
Den gemensamma inre marknaden förverkligades till största delen 1994. Det råder i princip fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor. Det återstår dock mycket för att fullborda den inre marknaden. Konkurrenshinder, monopol och subventioner snedvrider fortfarande konkurrensen och hämmar utvecklingen. Trots ett bestämt regelverk försöker nationella regeringar att skjuta till subventioner, ofta med motiveringen att detta är "sista gången". Erfarenheten visar att sådana bidrag har en tendens att upprepas. Subventionerna skadar konkurrensen inte enbart mellan utan också inom länderna. Små och medelstora företag diskrimineras när storföretag favoriseras.
Ett stort problem är att offentliga monopol på många håll endast motvilligt avvecklas och privatiseras. Reglerade och nationella elmarknader leder till kapitalförluster, sämre effektivitet och miljö förutom högre priser. Järnvägar med olika nationella signalsystem, elsystem m.m. leder till låga genomsnittsfarter, låg konkurrenskraft och sämre miljö. Nationella regleringar och konkurrensbegränsningar inom post- och teleområdet hämmar konkurrensen och höjer priserna. Boknings- och bonussystem som är avsedda att begränsa konkurrensen liksom monopolreglerade start- och landningstider för flyget ger sämre service, skyddade marknader och mindre av "folkflyg". Reglerade lastbilstransporter över ländergränser ger många tomma lastbilsflak på återfärden, högre priser och sämre miljö. Det är tydliga exempel på detta. Bank-, försäkrings- och andra finansiella tjänster är också angelägna att konkurrensutsätta. I ett längre perspektiv är det angeläget att öka konkurrensen på tjänstesektorer med ett starkt inslag av offentlig finansiering. Ökad konkurrens och nyetableringar skulle kunna ge betydande välfärdsvinster när det gäller utbildning, sjukvård och social service. Detta är områden där Sverige och många andra länder har problem både med kvalitet och omfattningen av servicen.
Medlemsländerna bör uppmanas att systematiskt gå igenom sina nationella regelverk för att undanröja hinder för konkurrens. Även EU:s eget regelverk måste genomgå en motsvarande analys. Det har visserligen skett, främst i den s.k. Molitorgruppen, men resultaten av gruppens arbete har varit magra. Ett nytt gemenskapsorgan, en regelrevision, med uppgift att systematiskt granska och analysera gamla och nya gemensamma och nationella regler bör inrättas. Särskilt viktigt är att förenkla de gemensamma reglerna för mervärdesskatt. Granskning av nationella regler får inte blockeras av medlemsländernas regeringar. Resultatet av granskningarna skall offentliggöras och rådet skall rekommendera hur bristerna skall åtgärdas. I ett skede med utvidgning till nya medlemmar i Central- och Östeuropa är det särskilt viktigt att snedvridande regler och subventioner tas bort. De nya medlemsländerna har länge lidit av centralstyrning, subventioner och monopol. Därför är de särskilt känsliga för att hämmas i sin utveckling av regelverk som kommer från EU eller finns inom dess medlemsländer.
En gemensam valuta
En gemensam stabil valuta ger en viktig stimulans åt den europeiska ekonomin. Den inre marknaden fungerar bättre genom att hindren mellan olika valutaområden upphör. Transaktionskostnaderna minskar, prisjämförelser underlättas och utbytet över gränserna främjas vilket ger ökad konkurrens, bättre resurshushållning och därmed ökad välfärd. Införandet av en gemensam valuta är ett viktigt steg i fullbordan av en verkligt gemensam marknad.
Avsikten är att införa en gemensam valuta, euron, 1999-2002. Deltagande är begränsat till länder som uppfyller bestämda villkor. Syftet med dessa är att garantera att den gemensamma valutan blir stabil och inte hotas av att medlemsländer har för stora budgetunderskott, statsskulder eller andra obalanser.
Den gemensamma valutan skall styras av en penningpolitik som väl överensstämmer med den svenska. Ett stabilt penningvärde skall vara riktmärket och penningpolitiken utformas självständigt av den gemensamma europeiska centralbanken. En gemensam stabil valuta som står självständig i förhållande till regeringarnas ekonomiska politik blir därmed möjlig.
Med den gemensamma valutan undanröjs de olika transaktionshinder som idag finns mellan valutaområdena. Växlingskostnader, kostnader för att skydda sig mot valutakursförändringar (terminsaffärer) och de räntekostnader som motiveras av valutarisker kommer att försvinna inom det gemensamma valutaområdet. De deltagande länderna måste också förbinda sig att ha finansiell disciplin, främst vad avser underskott i offentlig verksamhet. Den gemensamma valutan får därmed en hälsosam effekt, särskilt i en situation där misskötta offentliga finanser ofta är en huvudorsak till ekonomiska problem och en bidragande orsak till stor arbetslöshet.
Även av nationella skäl är det angeläget att Sverige uppfyller de s.k. konvergenskriterierna. När så har skett bör Sverige snarast ansluta sig till den gemensamma valutan. Mot bakgrund av Sveriges historiskt slappa penningpolitik är ett deltagande av särskilt stort värde för att minska räntedifferensen, ta bort transaktionskostnaderna och skänka tilltro till ett stabilt penningvärde. Om Sverige skulle välja att stå utanför den gemensamma valutan i en situation där vi uppfyller konvergenskriterierna skulle detta med rätta uppfattas som om vi förbehåller oss rätten att föra en traditionell inflations- och devalveringspolitik. Kostnaderna för detta skulle bli höga genom en betydligt högre räntenivå och valutaoro.
För de länder som inte övergår till den gemensamma valutan kommer sannolikt en växelkursanknytning att bli det normala. En sådan diskuteras t.ex. i Schweiz. En sådan anknytning har dock inga fördelar jämfört med medlemskap för länder som uppfyller kriterierna.
Ibland hävdas att länder behöver föra en nationell penningpolitik och att en gemensam valuta därför skulle vara till nackdel t.ex. för Sverige. Det resonemanget bygger på föreställningen att penningpolitiken är en integrerad del av den ekonomiska politiken. Erfarenheterna av detta är inte de bästa. Moderata samlingspartiet har alltid pläderat för ett stabilt penningvärde garanterat av en oberoende riksbank.
Uthålligt låg arbetslöshet
Den inre marknaden ger goda förutsättningar för uthållig tillväxt och högt välstånd. Däremot är nästan alla de faktorer som bestämmer arbetslösheten föremål för nationella beslut. Arbetsmarknadens regler och funktionssätt avgörs i allt väsentligt på nationell nivå. Förutsättningen för en centralisering av en sådan politik finns inte och kommer att bli än mindre i takt med att unionen utvidgas och blir än mer heterogen. Försök att centralt reglera arbetsmarknad och löneavtal skulle kunna få förödande effekter i bräckliga ekonomier som är stadda i snabb tillväxt.
Gemensamma regler på arbetsmarknadens områden bör koncentreras på sådana områden som bör vara gemensamma, t.ex. grundläggande bestämmelser för hälsa, säkerhet och miljö på arbetsplatsen. Även när det gäller frågor om gränsöverskridande arbete har EU en roll, t.ex. att avgöra vilket regelverk som skall gälla. Den nationella politiken är helt bestämmande när det gäller utbildning, social service och bidrag samt socialförsäkringar. Utformningen av dessa system har stor påverkan på arbetslösheten och understryker ytterligare att den nationella politiken bär huvudansvaret för arbetslösheten.
För Sverige med sin mycket höga arbetslöshet är det angeläget med omfattande reformer för att inte stänga ute ungdomar, invandrare och redan arbetslösa från arbetsmarknaden. Dessa reformer måste ske på nationell nivå. Sverige kan inte förvänta sig eller kräva att EU skall fatta dessa beslut. En effektivt fungerande inre marknad i kombination med en stabil valuta ger dock goda förutsättningar för att medlemsländerna nationellt skall kunna få effektiva arbetsmarknader.
Det kan vara riktigt att EU i sina fördrag tydligare markerar att en låg arbetslöshet är ett viktigt mål. I praktiken har detta också skett, främst genom det s.k. Essenprogrammet, som anger rekommendationer för hur medlemsländerna skall få ner den besvärande höga arbetslösheten på många håll.
Den socialdemokratiska regeringens förslag om en s.k. sysselsättnings- union har tyvärr försvårat en rationell diskussion om EU:s och medlems- ländernas ansvar. Från att från början ha framstått som en särskild politisk inriktning har dock förslaget urvattnats närmast till ett procedurförslag. Övriga medlemsländer har haft svårt att förstå vilken substans som finns i den svenska regeringens förslag.
En sysselsättningsunion av det slag regeringen förordar kan lätt bli symbolpolitik utan betydelse för jobben men med risk för att den undergräver tilltron till EU. När EU inte visar sig kunna göra det som nationerna måste ta ansvaret för kan tilltron till det EU står för komma att svikta. Att försöka skjuta över sysselsättningsansvaret från de nationella regeringarna till EU kan dessutom ge till effekt att regeringar försöker undandra sig ett oeftergivligt ansvar.
Enligt vår mening borde initiativet till en sysselsättningsunion i stället ha varit ett initiativ till att göra EU till en union för företagande. EU bör ta som en huvuduppgift att undanröja hinder för företagandets tillväxt. Bara därigenom kan Europas konkurrenskraft stärkas och massarbetslösheten pressas tillbaka.
Öppet mot omvärlden
Den inre marknaden är en del av världsmarknaden. Den europeiska integrationen har medfört inte enbart att de inre tullarna har försvunnit utan också att den yttre tullmuren mot omvärlden har sänkts från drygt 20 procent på 1950-talet till cirka fyra procent år 2010, då den nuvarande GATT- överenskommelsen skall vara fullbordad. Det finns dock störande inslag i den bilden. Antidumpningsåtgärder och andra indirekta handelshinder stänger ute textil- och annan import. Den gemensamma jordbrukspolitiken innebär ett betydande hinder för import av jordbruksvaror. Dock bör erinras om att den nationella jordbrukspolitiken i de flesta medlemsländer var mer protektionistisk än vad den gemensamma jordbrukspolitiken är.
Det är angeläget att EU inom VHO driver på för en snabb avveckling av handelshindren. Det har särskilt stor betydelse för de u-länder vars export diskrimineras.
Stödnivåerna inom jordbruket bör bringas ner, vilket kan underlättas av att världsmarknadspriser och europeiska priser åtminstone temporärt är mer överensstämmande.
Subsidiaritet
EU skall vara starkt för att kunna se till att den inre marknaden fullföljs. För detta krävs även detaljbestämmelser, särskilt vad avser regler för hälsa, säkerhet och miljö, för varor. Att återföra sådana beslut till nationell nivå skulle innebära ökad protektionism och en återgång till en uppdelning av produkter i en rad nationella marknader.
Det är viktigt att de centrala reglerna inte är fler än vad som krävs för det angelägna syftet att skydda konsumenter, arbetstagare eller miljö och att reglerna utformas på ett förnuftigt och lättbegripligt sätt.
EU tar idag i anspråk drygt 1,2 procent av medlemsländernas samlade BNP. Av detta används hälften för jordbrukssubventioner och en tredjedel för regionalpolitik. Det är angeläget att EU inte utvecklas till en transfereringsunion utan strikt koncentrerar sig på de områden där EU verkligen behövs.
Det kommer att krävas ökade insatser vad gäller den gemensamma utrikespolitiken, en effektiv brottsbekämpning och för integreringen av de nya medlemsländerna i Central- och Östeuropa. Samtidigt bör det vara möjligt att minska kostnaderna för jordbrukssubventioner och för regionalstöd i de nuvarande medlemsländerna. Största återhållsamhet måste visas när det gäller att ta i anspråk ökade medlemsavgifter från medlemsländerna. EU:s styrka ligger just i dess roll att vara en mycket väl avgränsad institution.
EU skall inte ges rätt att ta ut skatt. Finansieringen skall som hittills ske via avgifter från medlemsländerna. Även de nationella skattenivåerna bör normalt fastställas av medlemsländerna. Undantag behövs för främst varuskatter, som annars måste tas upp vid gränserna. Det vore mycket opraktiskt och kostsamt att de facto behålla gränskontroller för uppbörd av indirekta skatter. Harmonisering av sådana skattesatser måste dock ske med enhällighet och får inte innebära en press uppåt på totala skattenivån.
Medlemsländerna har ofta höga sociala ambitioner. Dock tar de sig olika uttryck. Sverige har inte lyckats så väl och tillhör nu den nedre fjärdedelen vad avser levnadsstandard inom EU. Denna eftersläpning beror på en felaktig inhemsk politik och måste korrigeras. Det utgör dock inget skäl till att överföra beslutsfunktioner vad gäller utbildning, sociala frågor eller arbetsmarknad till EU.
Ett EU som successivt omfattar en allt större del av Europa kommer att behöva ett stort mått av decentralisering. Det har också den fördelen att det ger konkurrens och jämförelser också på områden som hittills i stor utsträckning varit nationella monopol. EU kan på det sättet ha en väsentlig välfärdshöjande funktion.
Skydd för Europas miljö
Många miljöproblem är gränsöverskridande. Föroreningar i luften och i haven känner inga gränser. Försurningen i delar av Sverige beror till stor del på nedfall som kommer från andra länder. Övergödning och miljöföroreningar i Östersjön kommer från floderna på andra sidan havet.
Samarbetet i miljöfrågor har redan stor betydelse för att förbättra miljön i Europa. Det är därför angeläget att EU fortsätter att ta konkreta beslut i en rad miljöfrågor i syfte att förhindra gränsöverskridande miljöproblem. Samtidigt är det viktigt att på nationell nivå kunna ta hänsyn till specifikt känsliga förhållanden och att ett land skall kunna besluta om egna strängare miljöregler än de gemensamma minimireglerna.
Men miljöhänsyn får inte tas till intäkt för protektionistiska åtgärder. Nationella regler som hindrar det fria flödet av varor och tjänster måste därför även i fortsättningen vara föremål för prövningar i sista instans i EG- domstolen. Denna juridiska prövning skall fastställa om landet har sakliga miljöskäl och om dessa väger tillräckligt tungt i förhållande till principen om fri rörlighet.
Sverige har strängare miljökrav än EU på vissa områden. Det är resultatet av medlemsförhandlingarna, där dessa undantag förutsattes gälla under en övergångstid. Samtidigt utfäste sig EU att revidera reglerna i syfte att skärpa dessa. Det är därför viktigt att EU nu skärper sina miljöregler till minst vår nivå så att Sverige inte längre behöver ha särregler. I de fall där en sådan höjning av olika skäl inte sker måste Sverige få fortsätta med sina särregler.
Målet om en god miljö bör införas som en grund för utformningen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Detta är ett krav som redan aktualiserats inför regeringskonferensen.
Det är också angeläget att medlemsländerna kommer överens om en högre miniminivå vad gäller koldioxidbeskattningen. En minskning av koldioxidutsläppen i Europa är viktig för att fullfölja det mål om minskad global belastning som fastlagts på internationell nivå. På nationell nivå måste Sverige sträva i samma riktning. En förändring av det svenska energisystemet i riktning mot förbränning av fossila bränslen skulle vara direkt negativ. Sverige skulle få svårt att framgångsrikt argumentera för stränga miljöbestämmelser, om vi själva avsiktligt bryter mot viktiga rekommendationer.
Den inre marknadens konkurrensregler kan också ha betydelse för att ge en bättre miljö. Att t.ex. bryta upp de nationella järnvägsmonopolen som erfarenhetsmässigt försvagat järnvägstrafiken i förhållande till biltrafiken har därmed indirekt en viktig positiv miljöeffekt. Över huvud taget är konkurrensen viktig för att tvinga fram bättre hushållning med knappa resurser.
Samarbetet med länderna i Central- och Östeuropa och deras anpassning till medlemskap ger kraftiga incitament till miljöförbättringar i delar av Europa där miljöförstöringen är störst. Redan har stora mängder miljöförstörande industri och annan verksamhet lagts ner. Förhållandena var helt enkelt så dåliga att de inte klarar sig i konkurrens med modern miljövänlig produktion.
EU måste även fortsätta arbetet med att stödja miljöförbättrande åtgärder utanför den egna medlemskretsen. Särskilt viktiga är miljöstödjande insatser i Central- och Östeuropa. Förbättrad kärnkraftssäkerhet och rening av utsläpp i luft och vatten har hög prioritet.
Bekämpa knark, brott och bedrägerier
Brottsligheten blir alltmer internationell. Narkotika från utomeuropeiska länder söker sig i stigande utsträckning in mot Europa. I Östeuropa finns en växande kriminalitet som blir alltmer välorganiserad. Även i Västeuropa finns en betydande gränsöverskridande kriminalitet. Detta gör det alltmer angeläget att effektivt kunna bekämpa brottslighet med gemensamma insatser. Den ökade rörligheten inom EU underlättar inte bara för legala transaktioner utan också för brottslig verksamhet. Därför är det så angeläget att förverkligandet av de fyra friheterna kompenseras med ökade gemensamma insatser för att förhindra en ökad gränsöverskridande kriminalitet.
En effektiv brottsbekämpning byggs i första hand upp genom en förstärk- ning av samarbetet mellan de nationella rättsvårdande myndigheterna. Även gränsöverskridande brott är normalt en fråga för två länder. Men det räcker inte med detta. Det behövs ett rättsligt samarbete också på EU-nivå. Framväxten av detta har gått långsamt. Det är därför viktigt att det praktiska Europolarbetet snabbt kommer igång och börjar fungera. Polissamarbetet inom ramen för Europol bygger på informationsutbyte och analys. De operativa polisiära insatserna görs enbart av nationella polisstyrkor. I ett längre perspektiv bör övervägas om Europolpersonal, under befäl av nationell polis, även skall kunna medverka i vissa operativa insatser, t.ex. i spaningsarbete mot grov gränsöverskridande brottslighet.
En tydlig avvägning och avgränsning måste ske mellan de rent nationella insatserna, samarbetet mellan de nationella polismyndigheterna samt de direkta EU-insatserna. Närhetsprincipen anger att endast sådana uppgifter som behöver lösas på europeisk nivå skall utföras inom EU:s ram.
När det polisiära samarbetet fördjupas måste särskild vikt läggas vid rättssäkerheten. Avvägningen måste ske noggrant mellan medborgarnas rätt till integritetsskydd och behovet av tvångsåtgärder mot kriminalitet. Därför bör Europols verksamhet bli föremål för demokratisk insyn och kontroll. Europaparlamentet bör involveras i denna uppgift genom sin nyinrättade ombudsmannainstitution. Främst för att tillgodose rättssäkerhetsbehovet bör EG-domstolens kompetens utnyttjas inom Europolkonventionen.
Varje land måste ha rätt att utforma sin egen narkotikapolitik. Däremot bör kampen mot gränsöverskridande narkotikahandel bli föremål för gemenskapsåtgärder. Ett land skall inte få utforma sin narkotikapolitik så att den får negativa effekter för kampen mot knarkhandel i andra medlemsländer. Det vore en fördel om vissa åtgärder mot narkotika fördes över till den s.k. första pelaren så att åtgärder mot spridning av narkotika skulle kunna införas inom hela EU. Detta skulle dock inte hindra något land från att vidta ytterligare åtgärder mot narkotika.
En samordnad flyktingpolitik för att effektivisera mottagandet och fördela bördorna mellan länderna måste ges hög prioritet. Reglerna för de yttre gränserna bör göras enhetliga och kontrollen av dessa effektiviseras. Även här bör rättssäkerheten bättre tillgodoses genom att delar av bestämmelserna lyfts in i gemenskapsrätten. Strävan bör vara att Schengensamarbetet överförs till EU:s reguljära samarbete i syfte att förstärka såväl rättssäkerheten som effektiviteten.
Det förekommer fusk och bedrägeri med pengar som kanaliseras via EU:s budget. Det är mycket angeläget att detta stoppas av ekonomiska skäl men också för att det uppluckrar samhällsmoralen.
Ibland är bidragsreglerna utformade så att de inbjuder till fusk. Komplicerade och svårförståeliga regler i kombination med godtyckliga bidragsgränser kan lätt ge den effekten. Det naturliga är att i första hand försöka minska bidragsvolymen och bidragens antal och att i andra hand göra bidragsbestämmelserna klarare och mer entydiga.
Huvuddelen av kontrollen av bidragen sker inom de nationella förvaltningarna. Inte sällan beror fusk och bedrägeri på bristande kontroll på nationell nivå. Än värre är att det ibland förekommer samarbete mellan den som mottar felaktiga bidrag och den nationella kontrollmyndigheten. De kan helt enkelt stå i maskopi med varandra. En komplicerande faktor är att medlemsländerna har vitt skilda juridiska system, vilket försvårar kontrollen.
Det är angeläget att EU kraftfullt förbättrar kontrollen och möjligheten att beivra fusk och bedrägerier. På detta område spelar Europaparlamentet en viktig roll. Det förekommer också skattebedrägerier där brottslingar utnyttjar bristfälliga rutiner t.ex. i samband med föregiven transitering av varor genom unionens territorium för att undandra medlemsländerna moms eller andra skatteinkomster. Det behövs ökad samverkan för att motverka sådana brott som dessutom snedvrider konkurrensen och försvårar för hederliga företag. Kampen mot knark, brott och bedrägerier måste intensifieras och har hög prioritet när det gäller att bygga ut samarbetet inom EU.
En avgränsad och stark union
Den europeiska integrationen bygger på lagfäst gemenskap och starka institutioner. Den har visat sig hålla också under besvärliga tider med bakslag och stagnation. Endast en kraftfull union som väl fullgör sina uppgifter är stabil nog att ta emot de nya länder som kan och vill delta i integrationsarbetet. Detta förutsätter en union som koncentrerar sig på de offentliga uppgifter som bäst utförs på europeisk nivå. Huvuddelen av de uppgifter som det civila samhället inte klarar av sköts dock bäst av nationella eller lokala myndigheter.
EU:s regelverk har vuxit fram under närmare fem decennier, delvis under olika förutsättningar och med olika ambitioner. Det är angeläget att regelverket blir föremål för en systematisk översyn och att regler som inte längre har berättigande rensas ut.
Medlemsavgiften till EU måste även fortsättningsvis beslutas enhälligt. Bidragsmottagande länder får inte kunna rösta ner nettobidragsgivare i syfte att öka subsidier.
EU har ett unikt beslutssystem med en institutionell maktbalans som garanterar att ingen instans växer sig alltför stark. Även i framtiden måste unionen bygga på principen om maktdelning, där oberoende institutioner balanserar varandra. Kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen måste även fortsättningsvis stå fria gentemot varandra.
Kommissionen har främst att övervaka att EU:s beslut efterlevs. Därutöver skall den driva samarbetet vidare genom att lägga fram förslag inför ministerrådet. Kommissionens oberoende ställning måste även fortsättnings- vis garanteras. Alla medlemsländer bör vara representerade i denna.
Ministerrådet skall förbli den centralt beslutsfattande instansen. De nationella ståndpunkterna måste tydligt kunna manifesteras i det organ där besluten fattas. Ministerrådet har till uppgift att vara kommissionens motvikt och värna de nationella intressena. Genom ministerrådet kanaliseras också de nationella parlamentens inflytande t.ex. genom den förankringsprocedur som finns i den svenska riksdagen.
Det är naturligt att EU ändrar sina beslutsinstitutioner när medlemskretsen utvidgas kraftigt. Ett ökat inslag av kvalificerat majoritetsbeslut i ministerrådet kan säkerställa att unionen inte blir handlingsförlamad i en situation med uppemot 30 medlemsländer.
Det kan också vara rimligt att komplettera den nuvarande röstviktningen i ministerrådet med krav på dubbel majoritet. EU skulle i så fall inte kunna ta beslut mot uppfattningen hos medlemsländer som representerar en majoritet av unionens befolkning. Genom att det kommer in en mängd små nya medlemsländer är det ett sätt att värna balansen mellan små och stora medlemmar och EU:s legitimitet.
Europaparlamentet har en avgränsad men betydelsefull konstitutionell roll. Parlamentet växer fram som Europas politiska torg, där åsikter och ståndpunkter formuleras och konfronteras med varandra. Europaparlamentet får inte bli för stort och det har föreslagits ett tak på maximalt 700 ledamöter när utvidgningen sker till Central- och Östeuropa.
Erfarenheten visar att medlemsländerna haft svårt att hantera kontrollmakt- en. Som ett komplement till revisionsrätten bör Europaparlamentets kontrollmakt stärkas genom att parlamentet får rättsliga förutsättningar att permanent granska det ekonomiska handhavandet inom unionen. En kvalificerad minoritet bör ha rätt att initiera kontroll och revision.
Det har övervägts att införa en särskild fri- och rättighetskatalog i EU- fördragen. Det vore dock bättre att EU ansluter sig till Europarådets konvention om mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Därigenom kan detta viktiga arbete nå en vidare förankring än enbart i EU:s medlemskrets.
EU är i praktiken en öppen institution. Insynen är i många avseenden större än t.ex. i det svenska regeringskansliet. Den formella rätten till insyn är dock begränsad. Införandet av en generellt gällande offentlighetsregel skulle garantera medborgarna rätt till insyn.
Makt och pengar måste alltid kontrolleras. Offentlighet är en av de västerländska rättssamhällenas förnämsta kontrollmetoder. Det främjar den kritiska granskning som är en förutsättning för omsorgsfulla och väl avvägda beslut. Offentlighet och insyn bidrar också till noggrann och hederlig förvaltning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i EU:s regeringsförhandlingar skall ge högsta prioritet åt unionens utvidgning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom EU bör verka för en regelrevision,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör delta i det europeiska valutasamarbetet,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU bör verka för en union för företagande och arbete,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av Sveriges hållning inom EU-samarbetet i övrigt.
Stockholm den 25 september 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)
1 Yrkande 3 hänvisat till FiU.
Gotab, Stockholm 1996