Schengenavtalet går ut på att helt och hållet avskaffa gränskontrollen inom EU, men skärpa den mot alla andra länder. Regeringen har, genom Mats Hellström, betonat att det är nödvändigt att behålla den nordiska passfriheten. Sverige kan alltså inte gå med i Schengen med mindre än att Norge också är med.
Sedan den 1 maj i år är Sverige observatör i Schengensamarbetet, liksom Norge och Island. Förhandlingar pågår om medlemskap för Sverige men också för Norge trots att landet inte är medlem i EU.
Den nuvarande gränskontrollen av pass gäller alla och innebär därför inte någon kränkning av integriteten. I Schengen kommer polisen att få rätt att stoppa vem de vill var som helst inne i landet för identitetskontroll. Passen ersätts av ID-kort som man måste bära med sig överallt. Det är svårt att se någon fördel för individen. Syftet med Schengen är federalistiskt. Man vill utplåna nationernas suveränitet och göra dem till delstater i Europas förenta stater.
Den pågående regeringskonferensen om EU:s framtid, den s k Maastricht 2, har till syfte att ytterligare stärka unionen inom bl a utrikes-, säkerhets- och på sikt försvarspolitiken. Förslag finns att hela Schengenavtalet skall införas under EU och alltså bli en del av EG-rätten. En federal polis planeras,
Schengen är ett direkt hot mot den nordiska passfriheten. Om Norge går med i Schengen är passfriheten mellan Sverige och Norge visserligen inte omedelbart hotad. Problemet ligger i de planer som finns på att integrera Schengensamarbetet i EU. Eftersom Norge inte är med i EU eller har planer på att bli det har Norge inget annat val än att lämna Schengensamarbetet, om man inte kan acceptera ett beslut av Schengenrådet. Med nu gällande regler kan Sverige visserligen genom veto solidarisera sig med Norge, men vi har inte hittills visat någon vilja att dominera EU:s beslut vetovägen. Som medlem i EU kan Sverige inte lämna Schengen. Skulle Norge göra det måste en dyrbar och krånglig yttre EU-gräns längs kölen upprättas och den nordiska passfriheten har upphört att existera.
Enligt min uppfattning bör Sverige inte bli medlem i Schengen, och förhandlingarna bör därför avbrytas. Det vore i vilket fall fel att binda sig för Schengen innan regeringsförhandlingarna om EU:s framtid är avslutade. Kommer t ex Storbritannien att ansluta sig till Schengenavtalet? Frankrike tillämpar det inte bl.a. för att man inte vill ha in narkotika från Holland.
Informationen om Schengenförhandlingarna har varit bristfällig i Sverige. Enligt uppgift ska de vara klara den 19 december. I Norge pågår en intensiv debatt. En sådan måste även komma till stånd i Sverige innan ett eventuellt förslag att ansluta sig till Schengenavtalet föreläggs riksdagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppskjuta Schengenförhandlingarna tills EU:s pågående regeringskonferens avslutats.
Stockholm den 27 september 1996
Birgitta Hambraeus (c)