I tider av hög arbetslöshet och med minskade svenska beställningar av försvarsmateriel finns det en uppenbar risk att krigsmaterielexporten liberaliseras. Som en följd av detta skulle i så fall svensk vapenindustri i större utsträckning bidra till den utveckling vi idag ser i många av utvecklingsländerna, där en allt större del av ländernas resurser går till krigsmateriel och övriga militära utgifter istället för att utveckla välfärdssystemen. Dessutom skulle en expansion av den svenska försvarsindustrin försämra vår trovärdighet i det internationella freds- och säkerhetsskapande arbetet.
Under den förra mandatperioden märktes tydliga tecken på en liberalisering av krigsmaterielexporten. Detta ledde till en omfattande debatt och efter valet 1994 deklarerade dåvarande utrikeshandelsministern Mats Hellström i riksdagen att han avsåg att driva en mer restriktiv vapenexportpolitik än vad den borgerliga regeringen hade gjort. En rimlig utgångspunkt för en sådan tillämpning vore följande riktlinjer för krigsmaterielexporten:
Att Sverige, som en del av utrikespolitiken, ska verka för en minskad svensk, europeisk och internationell vapenhandel.
Att det generella förbudet mot krigsmaterielexport kompletteras med en lagfäst begränsning av möjligheterna till dispens, samt att därvid följande ovillkorliga hinder för svensk vapenhandel (export, licensförsäljning eller samarbetsavtal) ska gälla, så att militär materiel med svenskt ursprung inte ska kunna säljas till:
- stat som befinner sig i, eller kan befaras komma i, väpnad konflikt inom eller utom landet, - - stat som undertrycker mänskliga rättigheter, - - stat med egna militära styrkor, som är engagerade i stridshandling utanför det egna territoriet eller som hålls kvar där efter det att striderna har upphört, såvida stationeringen inte är en följd av beslut i FN. - Med dessa riktlinjer som utgångspunkt vill vi aktualisera ett antal områden där den nuvarande regleringen av krigsmaterielexporten inte är tillräcklig, samt föreslå i vilken riktning en ny utredning om vapenexporten bör arbeta. Dessutom gör vi riksdagen uppmärksam på situationen i Indonesien, Gulfområdet, Indien och Pakistan.
Mänskliga rättigheter
Riksdagens riktlinjer för krigsmaterielexport säger att ny krigsmaterielexport inte bör godkännas till stater där det förekommer "omfattande och grova" kränkningar av mänskliga rättigheter. Efter en behandling i utrikesutskottet hösten 1992 tillfördes dessutom ett tillägg om att detta exportvillkor ska tillämpas med "särskilt stor restriktivitet".
Den svenska sektionen av Amnesty International publicerade i september 1996 en lista över 16 godkända köpare av svensk krigsmateriel, där det enligt Amnesty förekommer både omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Dessa 16 stater hade, enligt officiell statistik, tagit emot svensk krigsmateriel eller godkänts som köpare av regeringen under år 1995. Det är viktigt att mänskliga rättighetskriteriet får ökad tyngd i bedömningen. Det bör inte ske någon export av militär materiel till "stat som undertrycker mänskliga rättigheter".
Samarbetsavtal
Enligt riktlinjerna för krigsmaterielexport får svenska krigsmaterielkomponenter exporteras och ingå i vapensystem som kan säljas vidare till stater som inte accepteras för export direkt från Sverige. Sådan export av komponenter sker inte, som normalt, med ett EUC, slutanvändarintyg, utan med ett intyg som garanterar att materielen inte ska säljas vidare utan att ha genomgått en substantiell bearbetning och kommit att ingå i ett nytt vapensystem.
Denna ordning, som syftar till att underlätta samtillverkning mellan svenska och utländska företag, strider mot principen att ingen "militär materiel med svenskt ursprung" ska kunna säljas till stater i konflikt eller som undertrycker mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen bör inte godkänna export av krigsmaterielkomponenter, där inte köparen är villig att underteckna ett slutanvändarintyg.
Begreppet övrig krigsmateriel
Den 1 januari 1993 breddades krigsmaterielbegreppet, så att fler produkter klassades som krigsmateriel. Denna förändring var både nödvändig och bra. Men samtidigt infördes begreppet "övrig krigsmateriel", som dels består av merparten av de "nya" produkterna, dels av en del krigsmateriel som också tidigare klassificerades som krigsmateriel.
Export av övrig krigsmateriel bör enligt riktlinjerna få ske även om mottagaren är indragen i konflikt som kan befaras leda till krig. De enda (villkorliga) exportvillkor som kan hindra export är om staten är i väpnad konflikt eller om det i staten förekommer "omfattande och grova" kränkningar av mänskliga rättigheter.
Men bör Sverige verkligen exportera övrig krigsmateriel, exempelvis spaningsradar, bandvagnar, lysbomber och vapensimulatorer, till stater i konflikter som kan befaras leda till krig? Om man hävdar uppfattningen att ingen "militär materiel med svenskt ursprung" ska kunna säljas till stat "som befinner sig i, eller kan befaras komma i, väpnad konflikt inom eller utom landet", så blir den liberala regleringen av övrig krigsmateriel ytterst tveksam. En rimligare bedömning vore att förbjuda export av övrig krigsmateriel till stat som befinner sig i, eller kan befaras komma i väpnad konflikt inom eller utom landet.
Lagfästa exportvillkoren
Vi tycker att det generella förbudet mot krigsmaterielexport ska kompletteras med en lagfäst begränsning av möjligheterna till dispens. Exportvillkoren bör alltså lagfästas, så att dess status ökar och de konkreta villkoren inte drunknar i den "totalbedömning" som regeringen gör i varje enskilt exportärende. En utredning bör undersöka om det är möjligt att lagfästa exportvillkoren i riktlinjerna för krigsmaterielexport.
Följdleveranser
Det är viktigt att man preciserar vad som avses med begreppet "följdleveranser". Kan man med "följdleveranser" också avse kompletterande export av samma krigsmaterielsystem som tidigare exporterats?
Vår uppfattning är att om ett visst vapensystem, med den svenska regeringens tillstånd, har levererats, är det också rimligt, att regeringen ger tillstånd för export av reservdelar, ammunition, etc., som krävs för att systemet ska vara funktionsdugligt.
Det ska alltså vara frågan om leveranser som krävs för att ett tidigare sålt system ska vara funktionsdugligt, och inte kompletterande leveranser av samma typ av krigsmaterielsystem som tidigare levererats. Det bör inte heller vara möjligt att uppgradera krigsmaterielsystem genom garanterade följdleveranser. Det behövs ett förtydligande av begreppet "följdleveranser" med ovan nämnda inriktning.
Produktutveckling enbart för export
Det har sedan länge varit en viktig princip att inte tillåta produktutveckling enbart för exportmarknaden. "Det är inte tillåtet med export av produkter som enbart skall exporteras och icke försäljas i Sverige", slog utrikeshandelsminister Mats Hellström fast i en riksdagsdebatt den 18 november 1994.
Denna uppfattning formulerades också av Krigsmaterielexportutredningen från 1989 (proposition 1991/92:174, sid 143). Försvarsindustriföreningen, som representerar Sveriges 14 största krigsmaterieltillverkare, har föreslagit att det ska bli tillåtet att utveckla produkter enbart för exportmarknaden. Deras föreslagna liberalisering måste avvisas.
Ockupationsmakten Indonesien
Det finns flera skäl att inte exportera krigsmateriel till Indonesien. Enligt Amnesty förekommer det omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Det pågår också inre oroligheter. Men det viktigaste skälet är ändå att Indonesiens ockupation av Östtimor fortsätter. Sverige bör följa EU-parlamentets uppmaning till medlemsstaterna att inte exportera militär materiel till Indonesien, så länge ockupationen av Östtimor fortsätter.
Gulfstaterna i Mellanöstern
Under 1993 öppnade den borgerliga regeringen samtliga Gulfstater, dvs Saudiarabien, Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman och Förenade Arabemiraten, för export av sk övrig krigsmateriel. Samtliga dessa stater är diktaturer och de är belägna i en konfliktfylld region. Hösten 1994 slog utrikesutskottet enhälligt fast att situationen för mänskliga rättigheter i samtliga Gulfstater "ger anledning till betydande oro". Utskottet utgick från att regeringen delade denna bedömning och att den skulle fästa "stor vikt därvid i samband med eventuellt nya ansökningar om krigsmaterielexport" (1994/95:UU1, sid 23).
Den 18 november 1994 uttalade sig utrikeshandelsminster Mats Hellström i riksdagen om export av övrig krigsmateriel till Mellanösternområdet: "Jag vill understryka att prövningen kommer att vara mycket restriktiv också när det gäller sådan export till Mellanösternområdet." En given uppfattning från svensk sida bör vara att varken krigsmateriel för strid eller övrig krigsmateriel bör få exporteras till stat med "omfattande och grova" kränkningar av mänskliga rättigheter.
Hellströms restriktiva hållning ledde till att Gulfstaterna stängdes för nya affärer, både avseende krigsmateriel för strid och övrig krigsmateriel. Det är viktigt att Gulfområdet fortsätter att vara stängt för nya krigsmaterielaffärer, också avseende övrig krigsmateriel.
Indien och Pakistan
Sedan länge är Indien och Pakistan inblandade i en allvarlig konflikt med varandra. Det har skett en snabb kapprustning och i den indiska delen av Kashmir fortsätter de väpnade oroligheterna. Dessutom förekommer det, enligt Amnestys svenska sektion, både omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter i de båda staterna. Sverige bör därför inte exportera krigsmateriel till Indien och Pakistan.
Ny utredning
Det finns många brister i nuvarande regelverk och argumentationen ovan talar för att det behövs en revidering av den svenska vapenexportlagstiftningen, främst i syfte att förhindra en ytterligare liberalisering av krigsmaterielexporten. Gällande riktlinjer för krigsmaterielexport godkändes av riksdagen i december 1992. Det finns all anledning att nu göra en bred översyn av regelverket i syfte att uppnå en ökad restriktivitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen som en del av utrikespolitiken, även fortsättningsvis, skall verka för en minskad svensk, europeisk och internationell vapenhandel,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av regelverket för svensk krigsmaterielexport,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör följa Europaparlamentets uppmaning att inte godkänna export av militär materiel till Indonesien, så länge ockupationen av Östtimor fortsätter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om MR-situationen i Gulfstaterna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vapenexport till Indien och Pakistan.
Stockholm den 7 oktober 1996
Tomas Eneroth (s)
Monica Green (s) Martin Nilsson (s) Mariann Ytterberg (s)
Gotab, Stockholm 1996