Sverige har varit en av de ledande och pådrivande länderna i frågor rörande fred, avspänning och kärnvapennedrustning. Så har också varit fallet beträffande det nyligen tagna beslutet i den internationella domstolen i Haag. Den svenska riksdagen gav sitt stöd till att internationella domstolen tog upp frågan. Bakom domstolens ställningstagande ligger bl.a. insikten om de oerhörda följder för mänsklighetens överlevnad som ett kärnvapenkrig skulle innebära, och som bl.a. framförts av WHO och av den internationella organisationen läkare mot kärnvapen - Internationel Physicians for the Prevention of Nuclear War - IPPNW.
Domstolen betonade i sitt svar till FN:s generalförsamling att: "Det föreligger en skyldighet att fullfölja i god tro, och föra till avslutning, förhandlingar som medför kärnvapennedrustning i alla dess aspekter, under strikt och effektiv internationell kontroll".
"Domstolen anser att hot om eller användande av nukleära vapen i allmänhet strider mot internationell lag som kan tillämpas på internationella konflikter..."
Ett tungt vägande skäl för att fortsätta linjen om ett åstadkommande av fullständig kärnvapennedrustning utgör också artikel 6 i icke-spridnings- avtalet - NPT - som med stor majoritet förlängdes utan tidsbegränsning 1995.
Den svenska delegationen i FN var också under många år, tillsammans med delegationerna från Australien och Nya Zeeland, pådrivande i arbetet för ett avtal om ett totalt stopp för prov med kärnvapen - CTBT.
Ett sådant avtal undertecknades med början den 22 september i år av kärnvapenmakterna och de allra flesta av FN:s medlemsländer, givetvis innefattande Sverige.
Den s.k. Canberrakommissionen för ett fullständigt avskaffande av kärnvapen tillsattes av Australiens premiärminister i november 1995 med uppdrag att framlägga ett konkret förslag till hur ett stegvis avskaffande av kärnvapen skulle ske, under bibehållen stabilitet och säkerhet. Kommissionen hade som ledamöter flera mycket välkända internationella politiker liksom tidigare militärer i ledande ställning från USA och England, samt även två svenskar. En rapport presenterades i augusti 1996. Där identifierades ett antal konkreta åtgärder som bör genomföras stegvis. Australiens regering lade fram rapporten för generalförsamlingen den 30 september och avser att göra detsamma för nedrustningsdelegationen när denna börjar sin session i januari 1997 i Genève.
Dessa tre nya faktorer i arbetet för ett avskaffande av kärnvapen gör tillfället särskilt lämpligt för att nu ta initiativ för att åstadkomma ett avtal om ett fullständigt avskaffande av alla kärnvapen, "Aboliton 2000 - en kärnvapenfri värld".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkreta förslag i FN:s generalförsamling och i FN:s konferens för nedrustning (CD) för att åstadkomma ett avtal grundat bl.a. på Canberra- kommissionens rapport, om ett totalt avskaffande av alla kärnvapen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Eva Zetterberg (v)
Eva Goës (mp) Ingbritt Irhammar (c) Viola Furubjelke (s) Barbro Westerholm (fp) Dan Ericsson (kd)