Svensk krigsmaterielindustri har haft stor säkerhetspolitisk betydelse för vårt land. För att underlätta för företagen att kunna överleva och fortsätta att leverera krigsmateriel till det svenska försvaret krävs det också en viss export. Det är dock viktigt att exporten är utomordentligt restriktiv, så att Sverige inte blir en exportör till konfliktfyllda regioner eller till förtryckare. När det svenska försvaret nu minskar sina materielinköp, riskerar kraven att företagen som kompensation ska få mer generösa exportmöjligheter att öka. Ibland hävdas dessutom att förändrade exportvillkor vore en förutsättning för ett ökat försvarsindustriellt samarbete med industrin i andra europeiska stater eller i USA. Ofta framförs emellertid motsvarande krav från industrin i dessa stater till resp. regeringar där.
Sammanvägning av olika intressen?
Riksdagen slog den 13 december 1995 fast att de säkerhets/försvars- och utrikespolitiska kraven är två olika faktorer som båda var för sig måste vara uppfyllda för att det skall få ske export av svensk krigsmateriel. För att undgå missförstånd och tolkningsdiskussioner är det viktigt att full klarhet råder om att det inte ska ske någon "sammanvägning" av de försvars- och utrikespolitiska behoven då exportärenden skall avgöras.
För att kunna godkänna export krävs det enligt de riktlinjer, som riksdagen åter ställde sig bakom, att exporten: "1. bedöms erforderlig för att tillgodose det svenska försvarets behov av materiel eller kunnande eller i övrigt är säkerhetspolitiskt önskvärd, samt 2. inte står i strid med principerna och målen för svensk utrikespolitik." Det betyder att en krigsmaterielaffär, för att få genomföras, måste uppfylla samtliga av riktlinjernas exportvillkor.
Beträffande "målen för svensk utrikespolitik" får jag citera ur utrikes- och försvarsutskottets betänkande, som antogs av riksdagen i december 1995. Under avsnittet om krigsmaterielexport slås fast att "framträdande mål i Sveriges utrikespolitik är bl.a. att främja demokrati, mänskliga rättigheter, avspänning och nedrustning samt att bidra till en höjd levnadsstandard i de fattiga länderna".
Produktutveckling för export
Alltsedan 1971 har det varit en viktig förutsättning att endast krigsmateriel som används eller planeras bli använd inom det svenska försvaret får exporteras. Den parlamentariska Krigsmaterielexportutredningen, KMU, (SOU 1989:102) föreslog således att internationell samverkan inte bör få leda till utveckling och tillverkning enbart inriktad på utländska marknader.
Formuleringen återgavs i regeringens proposition om krigsmaterielexport (prop 1991/92:174) från 1992 och bör därför ses som ett av förarbetena till riktlinjerna för krigsmaterielexport. Nu, när det svenska försvarets beställningar minskar, förs det en diskussion om att mjuka upp denna princip, så att svenska företag ska kunna utveckla nya produkter, som enbart kommer att säljas på export. Detta vore en alltför långtgående förändring av grunderna för den svenska krigsmaterielexportpolitiken.
Påverka inom Europeiska unionen
Den europeiska försvarsindustrin befinner sig i en liknande situation som den svenska. De inhemska beställningarna minskar och kraven på ökade exportmöjligheter blir allt starkare. Det är viktigt att EU motverkar att de enskilda medlemsstaterna driver en egoistisk nationell vapenexportpolitik, som skulle motverka övergripande mål om nedrustning och avspänning. Sverige bör ta initiativ till att förmå medlemsstaterna inom hela EU att driva en mer restriktiv vapenexportpolitik. Det kan exempelvis ske genom förslag om bindande vapenembargon mot olika stater och områden. Att EU-parlamentet bedömer dessa frågor, trots vad som stadgas i Romfördraget, vara ett väsentligt gemenskapsintresse framgår av parlamentets uppmaningar att inte exportera någon militär materiel till Indonesien, så länge ockupationen av Östtimor fortsätter.
Demokrati som övergripande villkor
Att främja demokratin måste vara en huvudlinje i svensk utrikespolitik. Om man tar detta på allvar, så får det konsekvenser. Sverige bör endast exportera krigsmateriel till stabila demokratier. Det är motbjudande att det från och till sker export av svensk krigsmateriel till diktaturer, som t ex till stater som skulle fängsla medborgare som protesterade mot krigsmaterielimporten.
Lika klart är att Sverige bör undvika att exportera till stater som är eller riskerar att bli indragna i konflikter med sina grannar. Instabiliteten i oroliga regioner uppfordrar till stor restriktivitet med export också till f n "acceptabla" regimer i sådana områden, inte minst med tanke på komplicerade frågor om följdleveranser till dessa stater, även när de inhemska politiska förhållandena kan ha förändrats till det sämre. Dessa viktiga frågor bör t ex utesluta Gulfstaterna i Mellanöstern från nya krigsmaterielaffärer.
Öppenhet
Regeringen lämnar varje år en skrivelse om krigsmaterielexporten till riksdagen. Denna ger en tämligen bra bild av den svenska exporten av krigsmateriel. Det är viktigt att fortsätta utvecklingen mot allt större öppenhet. Inom ramen för FN bör Sverige kräva att också mindre krigsmaterielaffärer rapporteras till FN-registret. Sverige bör föregå med gott exempel och i större utsträckning redovisa vilka krigsmaterielaffärer som svenska företag genomför med utlandet.
Mänskliga rättigheter - och lagfästa riktlinjer
I ett brev till riksdagspartierna har den svenska sektionen av Amnesty International bedömt att det förekommer "omfattande och grova" kränkningar av mänskliga rättigheter i inte mindre än 16 stater som är godkända för export av svensk krigsmateriel. Dessa stater är enligt Amnesty: Bahrain, Bangladesh, Brasilien, Indien, Indonesien, Kina, Sydkorea, Kuwait, Mexiko, Nepal, Oman, Pakistan, Saudiarabien, Singapore, Tunisien och Venezuela. De nämnda staterna mottog svensk krigsmateriel under 1995, eller tillhör de stater dit regeringen under samma år beviljade exporttillstånd.
I några fall kan det röra sig om s k följdleveranser till tidigare export av materiel som ej definierades som krigsmateriel före lagändringen 1992. Amnestys genomgång indikerar emellertid att det krävs en mer restriktiv svensk exportpolitik avseende krigsmateriel. Det finns en utbredd känsla av att en glidning i tolkningen av riktlinjerna pågår mot bakgrund särskilt av det ansträngda sysselsättningspolitiska läget i vårt land sedan början av 90-talet. Jag vill därför återkomma till det av Folkpartiet redan tidigare framförda kravet att lagfästa dessa riktlinjer, vilket skulle ge dessa mer tyngd.
Följdleveranser
Tolkningen av riksdagens riktlinjer kring vad som kan avses med "följdleveranser" förefaller otydlig, vilket inte minst beslutet att medge export av nya kanoner till örlogsfartyg i Indonesien våren 1996 gjort uppenbart. Är det uteslutande reservdelar och ammunition, som nämns i riktlinjerna? Eller är det också rimligt att medge export av kompletterande krigsmaterielsystem, av samma typ som tidigare exporterats, till stater som inte längre uppfyller riktlinjernas exportvillkor?
Folkpartiet har i ett särskilt yttrande i maj 1994 i riksdagens konstitutions- utskott förespråkat att export av luftvärnskanoner till Indonesien inte ska betraktas som följdleveranser. Nu ska konstitutionsutskottet genomföra en ny granskning av regeringens tillämpning av följdleveransbegreppet. Export av kompletterande krigsmaterielsystem kan enligt min mening inte betraktas som följdleveranser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det inte skall ske någon "sammanvägning" av de försvarspolitiska behoven och de utrikespolitiska villkoren i exportärenden, utan att de två olika bedömningsgrunderna var för sig och samtidigt båda måste vara uppfyllda,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det även fortsättningsvis inte får ske utveckling och tillverkning av krigsmateriel enbart inriktad på utländska marknader,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör ta initiativ till att förmå medlemsstaterna i hela EU att driva en mer restriktiv vapenexportpolitik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige endast bör exportera krigsmateriel till demokratier,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krigsmaterielexport till Indonesien,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krigsmaterielexport till Gulfstaterna i Mellanöstern,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom ramen för FN bör kräva att också mindre krigsmaterielaffärer rapporteras till FN-registret,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i större utsträckning bör redovisa vilka krigsmaterielaffärer som svenska företag genomför med utlandet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riktlinjerna för svensk krigsmaterielexport bör lagfästas,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att export av kompletterande krigsmaterielsystem inte skall betraktas som följdleveranser och inte kunna ske till stater som inte uppfyller riktlinjernas exportvillkor.
Stockholm den 6 oktober 1996
Lennart Rohdin (fp)