Provstoppsavtalet
För att begränsa spridningen av kärnvapen och för att slutligen eliminera dem kom ett icke-spridningsavtal till stånd för att verka under 25 år. En förlängning av avtalet undertecknades 1995 och har nu följts upp av ett provstoppsavtal. Kärnvapenstaterna fick igenom sin önskan om att förlänga avtalet på obestämd tid. Detta kan vantolkas så att världen skulle acceptera att vissa stater har rätt att inneha och hota med kärnvapen medan andra inte har det. De stater, som skrivit under avtalet och deklarerat att de inte kommer att anskaffa kärnvapen, utsätts för ingående inspektioner av IAEA, som t.ex. Nordkorea. Kärnvapenstaterna däremot undgår helt kontroll och har dessutom inte medverkat till någon nedrustning av större betydelse. De har inte heller gett uttryck för att de inom rimlig tid avser att överge doktriner om kärnvapen som avskräckning.
USA utvecklar en ny kärnvapenstruktur
USA håller på att utveckla en helt ny kärnvapenstruktur. 40 miljarder US-dollar kommer att anvisas inom de närmaste 10 åren. Bland de nya kärnvapnen ingår underjordiska missiler med syfte att angripa underjordiska mål och olika former av kärnvapen med syfte att slå ut telekommunikation och elektroniska anläggningar. Även Ryssland, Frankrike och Storbritannien är delaktiga i projektet. Projektet är en del av det s.k. Stockpile stewardship-programmet. De första sprängningarna hade planerats till i juni 1996, men har skjutits upp - kanske både beroende på reaktioner från miljörörelser och för att inte störa de politiska förhandlingarna om provstoppsavtalet som pågick i Genève.
Total avrustning
Miljöpartiet de gröna anser att provstoppsavtalet bör resultera i olagligförklarande av kärnvapen och i ned/avrustning, inte upprustning. "Det viktigaste skälet till ett provstoppsavtal är att stoppa den kvalitativa utvecklingen av kärnvapen" står det i inledningstexten till avtalet. Detta borde innebära att "subcritical" kärnvapenprov som planeras i Nevadaområdet stoppas och att de stora kärnvapenländerna istället skall starta avrustningen av kärnvapnen, enligt artikel 6 i NPT, i världen för att föregå med gott exempel. Det nya kärnvapenprogrammet är en nagel i ögat på länder som Indien, Israel och andra länder som anser att de har rätt att bygga upp sitt försvar så länge kärnvapennationerna inte ned/avrustar.
Canberrakommissionen
Den s.k. Canberrakommissionen, som inrättades förra året, har kommit med konkreta förslag för ett fullständigt avskaffande av kärnvapnen. Rapporten visar hur ett stegvis avskaffande av kärnvapnen skall ske, under bibehållen stabilitet och säkerhet. Australiens regering har redan lagt fram den för generalförsamlingen och kommer troligen att lägga fram den för nedrustningsdelegationen i Genève i januari, när sessionen inleds på nytt.
Krav
Miljöpartiet de gröna kräver en ratificering och införande av det fullständiga provstoppsavtalet och ett slut på alla kärnvapenprov, inkluderande högteknologiska icke-nukleära explosiva testningar, som för närvarande inte är förbjudet enligt avtal. Miljöpartiet de gröna välkomnar beslutet av Internationella domstolen, som slagit fast att det föreligger ett löfte att slutföra förhandlingarna om en fullständig eliminering av kärnvapen, och kräver därmed att förhandlingar om att upprätta en kärnvapenkonvention skall inledas omgående.
Miljöpartiet de gröna stödjer Canberrakommissionens rapport och kräver att den tas upp i nedrustningsförhandlingarna i januari 1997.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ratificering och införande av ett fullständigt provstoppsavtal,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inleda förhandlingar för att upprätta en kärnvapenkonvention för att eliminera alla kärnvapen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den s.k. Canberrakommissionen och nedrustningsförhandlingarna i Genève,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om subcritical tests,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slutföra förhandlingarna om en fullständig eliminering av kärnvapen.
Stockholm den 3 oktober 1996
Eva Goës (mp)
Annika Nordgren (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp) Marianne Samuelsson (mp)