Utrikesförvaltning och internationell samverkan Anslaget A 1
Den svenska utrikesförvaltningen har fått vidkännas stora besparingar. 170 miljoner kronor är sparbetinget under innevarande mandatperiod. Det har varit ett hårt arbete att genomföra och nedskärningarna är ännu inte avslutade. Vänsterpartiet har ställt sig bakom dessa besparingar utifrån att i stort sett alla statliga verksamheter tvingats till omfattande nedskärningar. Då är det rimligt att även utrikesförvaltningen får ställa upp. Vi står fast vid den uppfattningen, men vill genomföra vissa smärre förändringar inom anslaget. Den omfattande omorganisationen som genomförts inom utrikesförvaltningen förefaller ändamålsenlig och leder förhoppningsvis till att de kvarvarande resurserna används på ett mer effektivt sätt.
Svenska beskickningar i utlandet spelar en viktig roll. Sverige är represen- terat i 90 länder genom en ambassad. Eftersom flera av dessa är sido- ackrediterade, d.v.s. bevakar ytterligare länder, har Sverige verksamhet eller bevakning i i stort sett alla delar av världen. De utgör Sveriges ansikte utåt. En välfungerande ambassad med hög aktivitet kan både politiskt och ekonomiskt vara av stor betydelse för vårt eget land. Flera ambassader fungerar också som biståndskontor. Dessutom kan en ambassad i den inter- nationella samverkan eller annan beskickning få en avsevärd betydelse som bas i fredsförhandlingar, försoningsarbete eller konfliktförebyggande insatser.
Några ambassader har lagts ner och andra är på väg att upprättas. Vi vill här bara peka på ett beslut, som inte varit av godo.
Den svenska ambassaden i Kinshasa, Zaire, har varit Sveriges enda utlandsbeskickning i fransktalande Afrika och som sådan haft stor betydelse. Några av de fransktalande länderna i Afrika har under senare år stått i stark fokus för omvärldens intresse. Det gäller, förutom Zaire, Rwanda och Burundi. I dessa länder finns svenska hjälparbetare och missionärer, vilket ytterligare motiverar närvaron av en svensk ambassad. Vi föreslår att en ambassad i Zaire eller i något annat av de nämnda länderna upprättas.
Utvecklandet av samarbetet i Barentsregionen är ett annat område, där Sverige har ett starkt engagemang. Dock tycks det som om våra grannländer satsar mer här än vad Sverige gör. Ett generalkonsulat i Murmansk skulle vara av stor betydelse för att underlätta exempelvis svenska affärskontakter. Vänsterpartiets förslag vad gäller insatser för just Barentsregionen återfinns i en särskild motion, med Bengt Hurtig som första namn.
Hur ska då detta finansieras? Vänsterpartiet anser att den inriktning som idag redan finns på UD med Stockholmsbaserade ambassadörer är bra. Det kan finnas ytterligare ambassader som med fördel kan skötas på det sättet. Ökad samordning med nordisk representation och EU-samordning bör också utvecklas. Slutligen kan nämnas som alternativ att minska personal vid de större ambassaderna i Europa och att den svenska beskickningen vid den Heliga Stolen vid påvestaten utgår eller inordnas under ambassaden i Rom.
Utgifter för vapenexport och fredsforskning
Vänsterpartiet delar i stort regeringens syn på fördelning av medel inom utgiftsområdet, med ett viktigt undantag. Det gäller anslag E - Strategisk exportkontroll. Detta är ett nytt anslag för att täcka kostnaderna vid den nya myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, d.v.s. de administrationskostnader som den svenska vapenexporten föranleder.
Vänsterpartiet är motståndare till svensk vapenexport och behandlar självklart dessa frågor i annan motion. Men så länge det förekommer vapenexport från svenska företag bör dessa också stå för administrations- kostnaderna för tillstånden. Vinsterna inom svensk försvarsindustri är för närvarande dessutom goda. Vi föreslår därför att de medel, 13,857 miljoner kronor, som regeringen avsatt, utgår, och att verksamheten blir självfinansierad. Dessa medel överförs till anslag för nedrustning m.m.
Anslag D Nedrustnings- och säkerhetspolitiska frågor och E 4 Bidrag till organisationer för mänskliga rättigheter och folkrätt
Regeringen föreslår att totalt 58 miljoner kronor avsätts. Däribland återfinns SIPRI och FOA. Vänsterpartiet föreslår en ökning med 13,857 miljoner kronor (anslag från ISP, anslag E överförs till anslag D och E 4).
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åter öppna ambassaden i Zaire,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta ett generalkonsulat i Murmansk,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omorganisera utlandsverksamheten för att finansiera nysatsningarna,
4. att riksdagen beslutar att 13,857 miljoner kronor, anslaget för Inspektionen för strategiska produkter, utgår,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verksamheten vid Inspektionen för strategiska produkter bör vara självfinansierad,
6. att riksdagen beslutar att 13,857 miljoner kronor tillförs och fördelas mellan anslagen D Nedrustnings- och säkerhetspolitiska frågor och E 4 Bidrag till organisationer för mänskliga rättigheter och folkrätt.
Stockholm den 2 oktober 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v)