Det svenska internationella biståndet hör till vårt lands viktigaste och mest konkreta utrikespolitiska verksamhet. Motivet är solidaritet med människor som har det svårt. Det bör också ses som ett svenskt bidrag till att lösa ett antal centrala internationella problem som måste lösas om inte mänsklighetens livsbetingelser gradvis skall försämras och vår jords överlevnad på sikt hotas. Det bygger således på ett gemensamt ansvar att angripa i grunden gemensamma problem och skapa möjligheter för stabilitet och fred.
Biståndsanslaget skiljer sig från andra poster i statens budget genom att det, normalt, har ett utgiftsmål - 1 procent av bruttonationalinkomsten, BNI. Behovet av internationellt bistånd är oändligt mycket högre än vad som kan tillfredsställas över den svenska statsbudgeten. Att dimensionera biståndet efter behoven är därför orealistiskt. I stället tvingas vi politiskt besluta om hur mycket av våra samlade resurser vi är beredda att avsätta som vårt bidrag till att angripa de stora globala problemen. Eftersom kortsiktiga egenintressen lätt får företräde framför långsiktiga gemensamma intressen är det särskilt viktigt att värna om biståndsanslagens nivå. I Sverige har vi under en lång tid utgått från att ambitionsnivån skall vara att 1 procent av BNI skall gå till internationellt bistånd.
Att Sveriges bistånd inte kan tillåtas vara opåverkat av Sveriges ekonomiska utveckling är ofrånkomligt. Det sambandet finns automatiskt. Kopplingen till BNI gör att biståndets storlek är direkt beroende av hur det går för Sveriges ekonomi. Att därutöver reducera biståndet med hänvisning till statsfinansiella problem är svårt att motivera. Det finns inga motiv för att de fattigaste och mest utsatta människorna i andra länder skall vara med och betala det svenska budgetunderskottet. Det kan på sikt också leda till att fler flyktingar söker hjälp i vårt land.
Vi måste återgå till enprocentsmålet. Regeringen bör ges i uppdrag att redovisa en plan över hur det svenska biståndet inom 5 år åter skall utgöra 1 procent av BNI.
I biståndet måste också fogas in en särskild riktad uppföljning av den Världskongress som hölls i Stockholm i augusti 1996 om sexuell exploatering av barn. Uppföljningen bör genomsyra de delar av biståndet som riktar sig till grupper eller åtgärder som har koppling till barn.
Allt bistånd som har med barn, kvinnor och familjer att göra bör särskilt uppmärksamma kunskap om och åtgärder mot sexuella övergrepp på barn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en plan för att inom fem år åter uppfylla enprocentsmålet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndet och uppföljningen av Världskongressen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Görel Thurdin (c) Ingbritt Irhammar (c)