Världens nöd vårt ansvar!
Att värna om mänskliga rättigheter är att vägledas av principen om människors lika värde och om varje människas inneboende värdighet. Och det alldeles oavsett ras, kön, språk och religion. De internationella FN-normerna om mänskliga rättigheter utgör en grundval för vårt åtagande att bistå fattiga människor i fattiga länder. Det övergripande målet att höja de fattiga folkens levnadsnivå är ett ställningstagande för de ekonomiska och sociala rättigheterna. Med biståndet vill vi stödja människornas egna ansträngningar i fattiga länder att fritt och utan fruktan få forma sitt samhälle. Den bärande idén om varje människas rätt att utan varje form av repressalier kunna påverka det egna samhället och landets utveckling har sin giltighet oavsett utvecklingsnivå. Grundläggande för biståndspolitiken är solidaritetstanken - att alla människor har ett gemensamt ansvar för varandra. Att vi hör samman och bebor en jord som är odelbar. Det är den visionen och ambitionen som gör att tusentals människor i vårt land, i kyrkor, föreningar och folkrörelser engagerar sig för de fattiga länderna.
Det globala bekämpandet av fattigdomen via utvecklingsbistånd måste även fortsättningsvis inta en central och självklar plats i den svenska stats- budgeten. Problemen, nöden och behoven får inte förlama oss. De måste snarare sporra oss att bli bättre och effektivare. Biståndet handlar innerst inne om engagemang, att bistå den som är svagare. Inte av välgörenhet, men i ett konstruktivt arbete för rättvisa. Problemen finns - javisst - men också möjligheterna att i samverkan och mångfald bidra till förändringar. Kort och lång sikt måste komplettera varandra, liksom bistånd som går genom statliga myndigheter, folkrörelser och enskilda organisationer. Detta biståndsarbete får inte vara kopplat till avståndet till biståndsmottagarna, i klartext, solidari- teten får inte avta med avståndet, utvecklingsländerna får inte glömmas bort med hänvisning till att behoven i vår närhet är stora.
Förutom solidaritetstanken finns också andra starka skäl för att upprätthålla ett kraftfullt och effektivt bistånd, bl a säkerhetspolitiska skäl.
Det kalla krigets avslutning har inneburit nya möjligheter till global samverkan, men har också givit upphov till nya säkerhetsproblem. Säkerhet är inte längre något som enbart gäller de olika ländernas militära säkerhet utan handlar också i betydande utsträckning om människors livsvillkor. Ju mer vi kan främja en demokratisk, social och ekonomisk utveckling, desto mindre blir risken för väpnade konflikter. Om stödet - biståndet - för en sådan utveckling minskar, växer den säkerhetspolitiska hotbilden och kan i värsta fall ge upphov till framtida våldsamma konflikter.
Ett annat område, starkt länkat till det säkerhetspolitiska, där minskat bistånd kan leda till att osäkerheten och otryggheten ökar är befolknings- frågan. Av avgörande betydelse för framtiden är möjligheten att uppnå en balans mellan resurser och folkmängd. Under de kommande femtio åren kommer jordens befolkning att fördubblas från 6 miljarder till 12 miljarder människor. De flesta kommer att födas i fattiga länder. Att då välja att minska stödet till exempelvis utbildningsinsatser och stärkandet av kvinnors ekonomiska och sociala status, som vi vet motverkar befolkningsexplosionen, är ett felaktigt och dåligt politiskt vägval.
Ett annat skäl för att ge bistånd är att Sverige i och med sitt ratificerande av barn-konventionen har förbundit sig att verka för barnens rätt till en dräglig tillvaro oavsett hemort. I artikel 4 står att "konventionsstaterna ska sträva efter att till det yttersta av sina resurser söka förverkliga barnens rättigheter. När resurserna inte räcker till krävs internationellt samarbete".
Att bistånd behövs när det gäller just barnen är odiskutabelt. 30 000- 40 000 barn dör varje dag en för tidig död beroende på bl a brist på mat, hälsovård och rent vatten.
Bistånd till världens fattiga är således en investering av en mångskiftande karaktär, ett utlopp för solidaritet och omtanke som skapar möjligheter till en drägligare och fredligare värld för fler och fler. Bistånd har också vid sidan av detta en icke oväsentlig betydelse för det svenska näringslivet och därmed den svenska ekonomin. Mer än 40 % av det svenska biståndet beräknas återflöda till Sverige i form av beställningar av varor och tjänster. Anledningen är givetvis det svenska biståndets storlek och omfattning, men också den svenska industrins konkurrenskraft. Detta skapar tillsammans förutsättningar för Sverige att som stor biståndsgivare, parad med en konkurrenskraftig svensk industri, få del av de mycket stora uppköp som årligen verkställs av de multilaterala bistånds-organen, exempelvis Världsbanken, de regionala utvecklingsbankerna och FN, till gagn både för biståndet och svensk industri.
Genom att avsätta mer biståndsmedel till olika former av biståndskrediter kan svensk industri dessutom få tillträde till ytterligare marknader i u- länderna.
Tillståndet i världen
Av världens befolkning lever idag 80 % i u-länderna. En dryg miljard människor lever under existensminimum, dvs i yttersta fattigdom och armod utan garanterad daglig tillgång till mat, relevant hälsovård, utbildning eller arbete. Denna sjättedel av jordens befolkning förbrukar årligen endast 1,4 % av världens totala produktion av varor och tjänster. Detta kan ställas mot den rikemansklubb som Sverige tillhör och som också den omfattar ca en dryg miljard individer, men som konsumerar hela 80 % av världens samlade BNP, dvs nästan 60 gånger mer än u-länderna. Denna oerhörda klyfta mellan fattiga och rika fortsätter dessvärre att vidgas, dels beroende på de rika ländernas bristande intresse för kraftfulla biståndsinsatser - i-världens samlade bistånd 1995 var det lägsta på 20 år - dels deras vägran att upphäva orättfärdiga handelsrestriktioner. Dessa restriktioner begränsar och försvårar påtagligt u-ländernas möjligheter till export, vilket i sin tur leder till lägre inkomster, sämre konkurrensförmåga och därmed sämre förutsättningar för en stabil ekonomisk tillväxt.
180 miljoner barn lider av undernäring. Den kroniska undernäringen ökar mest i Afrika söder om Sahara. Där lider vart tredje förskolebarn av undernäring eller felnäring. Globalt sett är felaktig kost eller för lite mat orsaken till en tredjedel av barnadödligheten. I faktiska tal finns dock de flesta fattiga och hungrande i Sydasien. Om fem år uppskattas de vara över en halv miljard bara i den regionen. I Afrika dör vart femte barn före fem års ålder. Spridningen av aids, som är särskilt markant i Östafrika där 10-20 % av befolkningen uppskattas vara smittad, har medfört vittgående sociala och ekonomiska konsekvenser.
Klart är att problemen med fattigdomen och ineffektiviteten i det orättvisa utnyttjandet av de befintliga resurserna är ofantliga i den fattiga världen. Biståndet kan inte i egen kraft vända en utvecklingsström, men biståndet kan utgöra ett verksamt bidrag att påskynda en positiv utvecklingsprocess.
Vi bör därför ställa oss frågan hur vi gemensamt kan forma en framtid som erbjuder möjligheter för hela mänskligheten, inte bara för den rika delen av världen, till ett värdigt liv. Vårt mål måste vara att skapa en långsiktigt hållbar utveckling med framtidstro och utvecklingshopp för alla människor i alla länder och olika kulturer. Det finns ingen annan väg mot detta mål än internationell samverkan. Fred och säkerhet kan inte uppnås utan utveckling. Trygghet och stabilitet kan inte i längden samexistera med fattigdom och orättvisor.
En gränslös värld
Relationerna mellan i-länderna och u-länderna uppfattas ibland som envägskommunikation, att u-länderna är beroende av i-länderna och inte tvärtom. Det är en felsyn. Jorden är odelbar. Vi är gränslöst beroende av varandra. De gigantiska problem-komplexen av global karaktär berör också oss i Sverige. Vi vet att jordens befolkning ökar dramatiskt. Åtskilliga länder, som idag inte klarar av att på något sätt se till att deras befolkning har drägliga villkor, beräknas fördubbla sin befolkning inom 20 år. Vi kan presentera teoretiska modeller som visar att jordens resurser räcker åt alla och vi kan t o m hävda att jordens samlade befolkning ryms på Ölands yta. Men vi vet ju att verkligheten för med sig att befolkningstillväxten leder till befolkningsomflyttningar och förskräckande miljöslitage. När regnskogarna skövlas i Sydamerika, drabbar det också oss. När 1,3 miljarder kineser börjar använda brunkol i större omfattning och använda bilar istället för cykel och tåg och använda freoner i kylanläggningar påverkar detta hela jordklotets miljö.
Bistånd kan förändra
Det är populärt i vissa kretsar att tala om det omöjliga biståndet och självklart möter vi nästan dagligen problem. Bistånd är komplext. S k biståndsskandaler slås alltid upp stort och brett. Naturligtvis ska vi reagera på missförhållanden och oegentligheter och i alla sammanhang bekämpa korruption och ineffektivitet, såväl i Sverige som utanför vårt lands gränser. Men enstaka skandaler och oegentligheter får inte skymma det faktum att bistånd kan förändra och bidra till utveckling. Ibland framställs situationen i u-länderna på ett sådant sätt att den vanlige medborgaren och skattebetalaren i Sverige riskerar att avskräckas och tycka att det inte är lönt att satsa på bistånd.
Positiva utvecklingstrender finns dock faktiskt i den fattiga delen av världen och större fokusering på dessa måste göras.
Under de senaste åren har den genomsnittliga realinkomsten mer än fördubblats i den fattiga världen, trots befolkningsökningen.
Under perioden 1970 till 1985 ökade antalet människor som har tillgång till rent vatten från omkring 10 % till omkring 60 %.
Barnadödligheten för barn under fem år, som är en av de tydligaste signalerna om det allmänna hälsotillståndet, har gått ned med 50 % eller mer under de senaste 40 åren i alla delar av världen.
Den förväntade genomsnittslivslängden har ökat med mer än en tredjedel i alla delar av tredje världen sedan 1950, i många regioner har ökningen varit större,
Andelen barn som går i grundskolor i tredje världen har ökat från mindre än hälften till mer än tre fjärdedelar på 40 år - detta trots att antalet barn i skolålderna har ökat med 50 %.
Miljö och rent vatten i ett nord-sydperspektiv mot en hållbar utveckling
Trots vikten av lokalanknytning är vissa frågor rörande mänskliga rättigheter och rätten till miljön till sin natur sådana att det krävs ett brett angreppssätt. Föroreningar hejdas inte av några gränser. Miljöresurser och tillgång till hav, skogar, genetisk mångfald, klimat och ozonlager är gemensamma för hela jorden. Detsamma gäller miljöproblemen.
Dagens miljöproblem är inte som många tror ett resultat av drygt två hundra år av industriell utveckling. Tvärtom är det en företeelse som vuxit fram under de senaste 40-50 åren. Människan har nämligen omsatt lika mycket energi och material efter 1960 som under mänsklighetens hela historia dessförinnan.
Miljöförstöringen genom avfall och föroreningar är exempel på hot mot funktionen hos livsviktiga resurser och ekosystem i form av hot mot atmosfären, försurningar, övergödningen, de ökade halterna av olika giftiga kemikalier i miljön etc. Här är de rika ländernas ansvar fundamentalt. Vi svarar för drygt 15 % av världens befolkning men hela 80 % av omsättningen av energi och råvaror.
Om den rika världens konsumtionsnivå skulle gälla all världens befolkning skulle följden bli en ekologisk katastrof. Klimatförändringen skulle accelerera, ozonlagrets uttunning likaså. Försurningen skulle drabba allt större arealer och leda till katastrof för jord- och skogsbruket.
Vill man förenkla grovt kan man säga att den rika världen är ett hot mot en ekologisk balans genom sin stora konsumtion och ineffektiva resursutnytt- jande, samtidigt som den fattiga delen av världens befolkning, som har en oerhört mycket lägre energi- och resursförbrukning per capita än i-världen, utgör ett hot mot de ekologiska lagarna, just på grund av sin fattigdom.
Den rika världen har ett särskilt ansvar för att hantera denna situation. Dels handlar det om att ha en anständig nivå på utvecklingsbiståndet, dels handlar det om att förse de fattiga länderna med kompetens om hur miljöproblemen skall tacklas genom kunskapsöverföring och finansiella resurser. Det handlar också om vilken form av livsstil, konsumtionsmönster och typ av nya teknologier som den rika världen tillåter sig att leva med.
Idag lever två miljarder människor i konstant brist på rent vatten. Mer än en halv miljard människor dör varje år på grund av sjukdomar relaterade till miljöproblem, samtidigt som de tillgängliga naturresurserna minskar. Sedan 1950 har världens vattenförbrukning tredubblats. Vattentillgången per capita är idag en tredjedel av vad den var 1970. Vattenbristen utgör en starkt hämmande faktor på livsmedelsproduktion och ekonomisk utveckling och hotar de naturliga ekosystemen.
Under RIO-konferensen 1992 aktualiserades frågan om en global vatten- konvention. Sverige bör även fortsättningsvis driva på internationellt för att idén med en global vattenkonvention blir verklighet.
Stor vikt ska läggas vid att hjälpa u-länder till hållbara lösningar för dricksvatten-försörjning och sanitet, skapade utifrån de speciella förhållanden som råder i de fattiga länderna.
Kvinnorna - en nyckelroll
Roten till fattigdom och umbäranden för 600 miljoner kvinnor på landsbygden i u-länder ligger i de systematiska brotten mot kvinnors mänskliga rättigheter. Kvinnorna i världen måste ges ett fullt människovärde. Sverige måste i internationella fora, i bilaterala och multilatera kontakter etc med all kraft verka för att allt bistånd och MR-arbete influeras av målsättningen att stärka kvinnans ställning. Det måste finnas en jämvikt mellan kvinnors, mäns och barns roller och rättigheter oavsett ett lands sociala och andra förhållanden.
Den största delen av världens fattiga är kvinnor. Den största andelen av världens flyktingar är kvinnor. De liv man är minst rädd om i många av världens länder är kvinnors.
Kvinnor arbetar i genomsnitt 25 % mer än männen och tjänar i genomsnitt 40 % mindre. De står för hälften av livsmedelsproduktionen i utvecklings- länderna och svarar för 80 % av all matförsörjning i Afrika. De svarar för huvuddelen av försörjningen av energi, huvudsakligen ved, och för försörj- ningen av vatten.
Kristdemokraterna hälsar det nya biståndsmålet - jämställdhet mellan kvinnor och män - med tillfredsställelse.
En sådan målsättning kan medverka till att kvinnor får sina rättigheter tillgodosedda i både familj- och samhällsliv, får tillgång till inkomster och karriär, utbildning och sjukvård samt verkligt inflytande på beslut, som berör deras egen tillvaro. En utmärkt biståndsform för att förverkliga detta är det framgångsrika projektet "Grameen Bank" i Bangladesh, vars affärsidé är att ge kvinnor krediter som möjliggör investeringar i boskap och gröda. På detta sätt har över 800 000 kvinnor i Bangladesh fått en egen ekonomisk plattform som inneburit ökad självständighet, större kunskap, lägre befolkningstillväxt m.m.
Skuldproblematiken
Skuldkrisen i de fattigaste länderna utgör ett mycket allvarligt hinder för ländernas utveckling. Fortsatt anpassning och ekonomiska reformer är avgörande för att främja tillväxt och en bärkraftig ekonomisk utveckling i de fattiga länderna. Den totala skuldbördan till väst utgör hela 13 000 miljarder. Fyra länder, Japan, USA, Tyskland och Frankrike, svarar för nära två tredjedelar av fordringarna. Strukturanpassningsprogram har utgjort och måste fortsätta att utgöra ett grundläggande element för att befria de fattiga länderna från skuldbördan.
1993 tog dåvarande biståndsministern Alf Svensson initiativ till att Sverige tillsammans med den schweiziska regeringen arrangerade ett internationellt skuldseminarium där framför allt den multilaterala skuldproblematiken diskuterades, främst de fattiga ländernas skulder till Världsbanken.
Som ett resultat bl a av detta skuldseminarium har nu Världsbanken, efter att under många år hårt ha motsatt sig skuldavskrivningar av egna fordringar, nu inlett ett saneringsprogram som innebär att banken avskriver de 20 fattigaste ländernas skulder uppgående till mellan 40 och 50 miljarder kronor.
Detta är givetvis mycket glädjande. Signaler från G 7-gruppen visar också de på en större vidsynthet och förståelse för nödvändigheten att lyfta av skuldbördan och på så sätt skapa reella möjligheter till ekonomisk tillväxt och socialt välstånd för fattiga och skuldtyngda länder.
Kristdemokraterna menar att skuldlättnadsåtgärder av detta slag som direkt frigör resurser för mottagarlandet och ökar investeringsviljan bland de rika länderna på både kort och lång sikt bör prioriteras.
Effektiviteten i biståndet
För oss Kristdemokrater är utgångspunkten för internationellt biståndsarbete, som tidigare nämnts, tesen om alla människors unika och lika värde. Denna övertygelse är en viktig utgångspunkt för den Kristdemokratiska synen på regeringens förslag till biståndsnivå för de tre kommande åren.
Det som händer i u-länderna angår oss. Biståndet bygger på en bred förankring i det svenska samhället. Solidariteten med fattiga människor är grunden för vårt bistånd. I förankringsarbetet gällande biståndet i det svenska samhället har enskilda människor och enskilda organisationer en avgörande betydelse. Glädjande nog är biståndsviljan hög i Sverige. Enligt en enkät publicerad i februari i år anser ca 60 % av den svenska befolkningen att 1995 års biståndsnivå var lagom eller t o m för låg. Som opinionsbildare spelar givetvis de enskilda organisationerna här en avgörande och viktig roll.
Självfallet grundas denna positiva syn på en stor tillit till att medlen når fram och gör nytta. Effektiviteten i biståndet är således av fundamentalt värde.
Under de borgerliga åren genomfördes en rad effektiviseringsåtgärder med målsättningen att göra ett bra bistånd bättre.
Exempel på detta var bl a:
Sammanslagningen och integrationen av SIDA:s biståndsambassader och UD:s ambassader. Det gav Sverige ett ansikte utåt samtidigt som olika kompetenser hamnade under samma tak. Detta möjliggjorde i större utsträckning än tidigare en effektivare samordning och ett bättre samarbete.
En större satsning än tidigare gjordes på enskilda organisationer och deras fattigdomsinriktade bistånd, både i form av additionella finansiella resurser men också genom att involvera dessa organisationer i beslutsprocesser där deras erfarenhet och kompetens kunde tas tillvara.
Framtagandet av genomarbetade långsiktiga strategier. Dessa strategier utgjorde grunden för planeringen av insatser och volymbestämning till de större mottagarländerna och utgick inte bara från dessa länders behov utan också från deras förmåga att tillgodogöra sig biståndet. I detta arbete deltog tillsammans med UD och biståndsmyndigheterna också enskilda organisationer och svenska företag med erfarenhet av verksamhet i aktuellt land.
Ett flexiblare bistånd som syftade till att komma bort ifrån de tidigare tillämpade automatiska landramshöjningarna och framför allt de långa avtalstiderna. Möjlighet skulle finnas att på ett flexibelt sätt under pågående budgetår vid behov och vid särskilda händelser ha utrymme för att allokera medel till andra mottagarländer eller regioner.
Bättre och effektivare analys- och utvärderingsprocesser av biståndet genom bildandet av ett oberoende utvärderingsinstitut - SAU - sekretariatet för analys och utveckling av det svenska utvecklings- biståndet - fristående från SIDA och UD. Sekretariatet hade till uppgift att på ett oberoende sätt granska det svenska biståndsarbetet både vad gäller såväl små enskilda projekt som större insatser.
Resultatstyrt bistånd. Alla projekt utvärderades och följdes upp. Fortlöpande revideringar infördes. Projekt som inte på ett tillfreds- ställande sätt klarade uppsatta målsättningar lades ned.
Större koncentration av bistånd, färre länder, färre projekt, mer av upprättandet av ett projektsekretariat inom UD med uppgift att uppmärksamma och informera svenska företag om den stora marknad som de multilaterala biståndsinstitutionerna utgör vad gäller inköp av materiel och personella resurser.
Det är med stor tillfredsställelse som vi noterar att regeringen, trots hot om återställande av ovan relaterade effektiviseringsåtgärder införda under åren 1991-94 i stort, nu fortsätter det påbörjade arbetet.
Tyvärr kan några undantag noteras.
1. Slopandet och den omedelbara nedläggningen efter regeringsskiftet 1994 av det oberoende utvärderingsinstitutet - SAU - riskerar att leda till minskad tillit och förtroende för det svenska biståndets kvalitet. Att som nu, i princip, låta biståndsmyndigheten SIDA utvärdera sin egen verksamhet är förenat med icke försumbara risker. Framför allt vad gäller förtroende för biståndet och dess hantering som bör stå över alla misstankar om oegentligheter.
I en tid då statsministern vänder sig till justitiekanslern för att om möjligt skärpa revisionen i den offentliga sektorn efter alla affärer ter det sig orimligt att en oberoende granskning, utvärdering och uppföljning av biståndet typ SAU läggs ner. Kristdemokraterna kräver därför att en oberoende institution liknande SAU, fristående från SIDA och UD, skapas med uppgift att granska och utvärdera det svenska biståndet.
2. Vi beklagar också att regeringen återinfört fleråriga avtal (upp till 5 år) med de största mottagarländerna. Detta har, vilket borde ha varit lätt att förutse, medfört att stora reservationer, på totalt 3,5 mrd kronor, skapats under de senaste åren. Istället för flexibilitet och möjlighet att överföra delar av landramarna till andra behövande länder och regioner från länder där mottagningskapaciteten plötsligt visar sig vara begränsad är man nu låst i långa kontraktsavtal. Anslag som kunnat komma till bättre nytta inom andra biståndsområden.
Vi Kristdemokrater stödjer därför SIDA i deras krav på ökad flexibilitet och en hantering som överensstämmer med den borgerliga regeringens syn på flexibilitet.
3. Vad det gäller det under året bildade stor-SIDA förutsa vi redan under den föregående allmänna motionstiden att det bistånd som då handlades av BITS och Swedecorp skulle komma att tillmätas sekundär vikt och hamna i skymundan.
Typiskt är därför att näringslivsbiståndet i olika avseenden får se stora indragningar av resurser. Vi Kristdemokrater beklagar detta och vill samtidigt peka på att denna typ av bistånd - att utveckla småföretagsamhet och näringsliv i de fattiga länderna - måste tillhöra de mest prioriterade områdena inom svensk biståndspolitik.
Biståndsnivån
Med målsättningen att bidra till att bekämpa fattigdomen i världen beslutade Sveriges riksdag redan 1968, att 1 % av BNP, senare ändrat till BNI, skulle avsättas för bistånd till världens fattigaste länder. Syftet med knytningen till BNI var att skapa en modell som var direkt och automatiskt anpassad till Sveriges ekonomiska bärkraft, dvs när den svenska ekonomin var i tillväxt tillfördes biståndet mer resurser och vice versa.
Vid två tillfällen har det utbetalda biståndet nått över denna nivå. 1982 då biståndet nådde 1,02 %, samt rekordåret 1992 då nivån blev hela 1,03 %. Noterbart är, att Sverige vid båda dessa tillfällen leddes av icke-socialistiska regeringar.
Nu är, trots vallöften och trots att behoven och nöden i världen ökat, Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Moderata samlings- partiet på väg att förpassa enprocentsmålet till historieböckerna. Alltsedan regeringsskiftet 1994 har biståndet varit utsatt för en anmärkningsvärd urgröpning. Biståndet, i detta fall liktydigt med världens fattiga, har under de två senaste åren drabbats av de största besparingarna i jämförelse med övriga utgiftsområden i den statliga budgeten. Den totala neddragningen t om 1999 är 30 %.
Denna urgröpning inleddes 1995 genom att regeringen via kompletterings- propositionen drog in 1 miljard kronor från den borgerliga budgeten avseende budgetåret 1994/95. Därefter fortsatte Socialdemokraterna nedmonteringen av biståndsnivån med 1996 års frysning av biståndsnivån. Nu presenterat budgetförslag för 1997 innebär att biståndsramen sänks till det som biståndsminister Pierre Schori tidigare kallade "skammens gräns" nämligen 0,7 % av BNI, en biståndsnivå, som FN i över tjugo år rekommenderat som en lämplig lägsta nivå för i-länderna, att avsätta för biståndsändamål. Dessutom kan konstateras att eftersom FN:s rekommendation är uttryckt i % av BNP och Sverige knyter biståndsnivån till BNI förlorar biståndet ytterligare ca 500 milj kr, dvs Sveriges biståndsnivå är under "skammens gräns".
En annan negativ konsekvens är den signal till andra biståndsgivare som denna sänkning ger. Risken är påtaglig att Sveriges beteende får efterföljare i givarsamfundet vilket sammantaget leder till kraftigt minskade resursöverföringar till de fattiga länderna. Denna tendens är redan idag påvisbar. Världens totala biståndsnivå är den lägsta på 20 år.
Socialdemokraternas vallöften 1994
Dessa stora, drastiska och för svensk biståndspolitik fullständigt unika sänkningar rimmar synnerligen illa med den Socialdemokratiska retoriken under valrörelsen 1994. Då skulle biståndet "återupprättas". Socialdemokraterna garanterade i sitt valmanifest att återgången till enprocentsnivån skulle ske snabbare än vad den borgerliga regeringen planerade. Bären varandras bördor blev ett ständigt återkommande tema.
Väl på taburetterna efter valet var dessa vallöften glömda och förträngda. Nu tycks realpolitiken vara en annan. Det är de absolut sämst ställda i världen som får bära den tyngsta bördan.
Att som Socialdemokraterna nu föreslår minska resurserna till dem som ingenting har - nedskärningen av biståndsanslaget utgör, som tidigare nämnts Socialdemokraternas största sparbeting - finner vi Kristdemokrater djupt orättfärdigt. Det är utmanande och kränkande, att ett parti som berömt sig av att vara den internationella solidaritetens banerförare nu tvingar världens fattiga att delta i saneringsarbetet av den svenska ekonomiska "krisen", en "kris" som de fattiga inte bidragit till eller har någon del i.
Kristdemokraternas budgetförslag
Socialdemokraternas och Centerpartiets beslut att genomföra den största och mest omfattande sänkningen i den svenska biståndshistorien och samtidigt, utan presentation av någon konkret plan, utlova en återgång till enprocentsnivån, saknar all trovärdighet.
Att som i vårens proposition dessutom presentera felaktiga sifferuppgifter och diskutabla redovisningar av biståndssänkningens storlek, inger inte förtroende. Övergivandet av biståndsramen som utgångspunkt för redovis- ningen av biståndsvolymen och andel av BNI kan lätt upplevas som ett "mörkande" av fakta.
Redan då kunde konstateras, att nedskärningen av biståndet i praktiken blir större än vad regeringen påstod, när vårpropositionens svångremskur presenterades. Kombinationen av felräkning och olika sätt att redovisa siffror visade, att besparingen under de närmaste tre åren inte blir den som presenterades i propositionen, 1,8 mrd kronor, utan dessvärre åtskilligt högre.
För att dölja de besparingar man redan effektuerat anger man i tabell 10 på sidan 15 i propositionen att biståndsanslagen budgetåret 1994/95 var 12 360 mkr. Sanningen är den, att dåvarande biståndsminister Alf Svenssons budget för aktuella budgetår, som också godkändes av riksdagen, uppgick till 13 360 mkr, vilket var en höjning med 400 mkr från föregående år.
Kristdemokraterna undviker den typen av trixande och redovisar i vårt förslag en plan för en återgång till enprocentsnivån senast år 2001 eller tidigare beroende på den ekonomiska utvecklingen.
På grund av knapphändiga och delvis osammanhängande anslags- redovisningar och tabellpresentationer som saknar helhetsperspektiv och ett konsekvent angivande av siffror för hela treårsperioden är det svårt att föreslå långsiktiga konkreta detaljerade alternativ. Dessutom saknas, när det gäller det bilaterala biståndet, en redovisning av reservationer land för land, vilket försvårar möjligheten till relevanta bedömningar och förslag till andra fördelningsmodeller.
Vi anger i brist på jämförelser och redovisat budgetunderlag därför i första hand avvikelser gentemot regeringens budgetförslag enbart avseende nästa budgetår 1997.
Totalvolymer anges dock t om 1999.
Tabell 1
Kristdemokraternas förslag avseende utgiftsområde 7 för perioden 1997-99.
1997 1998 1999 i % av BNI
1999
Regeringens förslag 11 002 11 627 11 414 (0,70 %)
Kristdemokraternas förslag 12 970 13 868 14 600 (0,90 %)
Skillnad +1 968 +2 241 +3 18 6
Som framgår av tabell 1 är Kristdemokraternas budgetförslag avsevärt högre än regeringens. Additionellt till ovan angivna belopp föreslår vi dessutom att delar av den reservation som byggts upp - ca 3,5 mrd kronor - används enligt följande:
1997 1998 1999
500 milj kr 500 milj kr 1 000 milj kr
Vi förutsätter att denna stora reservation är av övergående natur och försvinner när biståndet ges flexiblare förutsättningar. Som framgår av nedanstående tabeller prioriterar vi därför under den kommande treårsperioden i viss utsträckning multilaterala biståndsorgan i avvaktan på att reservationen avseende det bilaterala utvecklingssamarbetet blir lägre.
Av tabell 1 framgår också den målsättning Kristdemokraterna har att biståndet återigen senast år 2001 skall nå enprocentsnivån.
Tabell 2
Regeringens resp Kristdemokraternas förslag till biståndsbudget för 1997. Bilateralt bistånd Regeringen Kristdemokraterna
Afrika 1 540 000 1 784 500
Asien 885 000 1 000 000
Latinamerika 430 000 500 000
Särsk utveckl program 175 000 1 500 000
Krediter 390 000 448 000
Forskningsbistånd 400 000 420 000
Enskilda org. 820 000 1 000 000
Humanitärt bistånd 1 052 000 1 085 000
Ekonomiska reformer 200 000 300 000
Information 33 200 33 000
Summa 6 925 200 8 285 500
Multilateralt bistånd
FN-bistånd 1 630 500 2 127 500
Utvecklingsbanker 811 000 811 000
Övrigt multi 368 500 479 000
Summa 2 810 000 3 417 500
Förvaltningskostn 412 307 412 307
Övrigt 43 893 43 893
10 191 400 12 159 200
Avräkningar
Asylkostnader 765 000 765 000
EU-bistånd 707 000 707 000
Administrativa kostn 282 800 282 800
Totalt bistånd 11 946 200 13 914 000
Öst-biståndet 811 000 811 000
Vi Kristdemokrater finner det glädjande att regeringen trots en kraftig minskning av anslaget till biståndssamarbete håller en i stort sett oförändrad nivå när det gäller bidraget till enskilda organisationer. Detta erkännande av dessa organisationers arbete är uppmuntrande. Inte minst mot bakgrund av att den borgerliga regeringens ökade stöd till de enskilda organisationernas effektiva och välorganiserade insatser åtföljdes av kommenterer från Socialdemokrater, då i opposition, som kallade denna form av bistånd för "plåsterbistånd" och utdelande av "presenter".
Vårt förslag till höjt anslag till de enskilda organisationerna grundar sig på erfarenheten av att denna form av biståndssamarbete är den kanske mest effektiva.
Mot bakgrunden av behoven runt om i vår värld föreslår vi också en höjning av anslaget till humanitärt bistånd.
Vad gäller vikten av krediter till större biståndsprojekt har detta kommen- terats tidigare i motionen liksom ekonomiska reformer.
Övriga kommentarer till fördelningen av det bilaterala och multilaterala biståndet redovisas i samband med redovisningen av tabellerna 3, 4, 5 och 6.
Kristdemokraterna stödjer förslaget till anslagsnivå samt i stort regeringens förslag till anslagets fördelning avseende samarbetet med Central- och Östeuropa.
Med hänvisning till den undermåliga sociala situation som delar av befolkningen, framför allt barn och ungdom, tvingas leva under i de baltiska staterna samt i vissa delar av Ryssland bör finansiella resurser avsättas direkt inriktade på sociala hjälpprogram.
Dessa medel bör kanaliseras genom enskilda organisationer och ÖEK, Hälso- och sjukvårdens Östeuropakommitté. När det gäller insatser särskilt riktade till barn och ungdom bör samarbetet med FN:s barnfond, UNICEF, intensifieras och utnyttjas i större omfattning än vad som sker idag.
Kristdemokraterna välkomnar också regeringens förslag till finansiellt stöd i syfte att påskynda reformprocessen genom betalningsbalansstöd kopplat till utlåning från internationella finansiella institutioner liksom föreslagna exportgarantier.
Tabell 3
Regeringens resp Kristdemokraternas förslag till bidrag till FN:s ekonomiska och sociala verksamhet 1997.
Regeringen Kristdemokraterna
UNDP 500 000 700 000
UNICEF 339 000 500 500
UNFPA 116 000 116 000
WFP 177 000 200 000
UNHCR 283 500 350 000
UNWRA 146 000 150 000
FN:s handelsrel verks. 5 000 15 000
Narkotikainsatser gm FN 40 000 40 000
UNAIDS 35 000 55 000
Summa 1 630 500 2 127 500
Kristdemokraterna föreslår höjda anslag till ovan markerade FN-organ av följande skäl:
Genom att Kristdemokraterna föreslår ett högre biståndsanslag än regeringen kan ytterligare medel tillskjutas de FN-organ som idag dels behöver förstärkas och ytterligare effektiviseras, UNDP, WFP, UNAIDS och FN:s handelsrelaterade verksamhet, dels de organ som är i behov av finansiella resurser för att på ett effektivare sätt sköta sina åtaganden på fältet, UNICEF, UNHCR och UNWRA.
FN behövs men kan inte göra ett bra jobb om inte organisationen effektiviseras utifrån de reformförslag som inte minst de nordiska länderna sedan många år drivit. En del har förändrats men mycket återstår att göra.
Samtidigt är behoven och nöden påtagliga runt om i världen. Rwanda, Burundi, Liberia, Sudan, Somalia, Mellanöstern samt det forna Jugoslavien är områden som kräver stora insatser från FN:s sida.
Beträffande anslagen till de multilaterala utvecklingsbankerna skiljer sig inte Kristdemokraternas förslag från regeringens.
Tabell 4
Regeringens resp. Kristdemokraternas förslag till anslag avseende övrigt multilateralt samarbete 1997. Budgetförslag Regeringen Kristdemokraterna
Miljöinsatser 130 000 180 000
Konfliktförebygg. 80 000 150 000
IPPF 60 000 50 000
WMU 20 000 20 000
Övrigt 78 500 79 000
Summa 368 500 479 000
Förändringar visavi regeringens förslag är markerade.
Två områden som vi Kristdemokrater vill prioritera, när det gäller övrigt multilateralt biståndssamarbete är miljöinsatser och konfliktförebyggande åtgärder. Vi är övertygade om att internationella kraftfulla insatser beslutade inom dessa områden av internationella organisationer, som exempelvis FN, har större möjligheter att lyckas än insatser enbart inriktade på bilaterala aktiviteter. När det gäller miljöområdet är det synnerligen viktigt att GEF ges och tar en huvudroll i ansvaret för de globala miljöfrågorna liksom FN avseende det konfliktförebyggande arbetet.
En institution som kan få stor betydelse i det konfliktförebyggande arbetet är den nyligen bildade Internationella krigsförbrytardomstolen, (The International Criminal Court) i Haag. Kristdemokraterna föreslår att denna domstol tilldelas medel från anslaget för konfliktförebyggande insatser
Tabell 5
Förslag till fördelning av delposten särskilda utvecklingsprogram 1997.
Regeringen Kristdemokraterna
Näringslivsutveckling 80 000 180 000
Demokrati och MR 235 000 400 000
Tekniskt samarbete 210 000 225 000
Internationella kurser 130 000 130 000
Särskilda miljöinsatser 205 000 250 000
Programutv. 210 000 210 000
Rekr. o utbildning av fältpersonal
105 000 105 000
Summa 1 175 000 1 500 000
Som tidigare har framhållits när det gäller multilaterala insatser på miljöområdet och näringslivsutveckling är dessa insatser väsentliga även i det bilaterala biståndssamarbetet.
Att bygga upp industrier och ett välfungerande näringsliv i våra mottagar- länder får inte gå ut över den miljö vi är satta att förvalta. Båda dessa anslagsposter är därför viktiga instrument, brukbara att använda i utformandet av landstrategier till våra mottagarländer.
En anslagspost av fundamental betydelse är demokrati och mänskliga rättigheter. I många av världens fattiga länder spirar demokratin som en skör planta. Det är därför av stor vikt att Sverige som biståndsgivare stöttar och bygger under denna process.
Tabell 6
Regeringens resp Kristdemokraternas förslag till planerade landramar 1997 Afrika Regeringen Kristdemokraterna
Angola 140 000 180 000
Botswana 20 000 30 000
Eritrea 20 000 40 000
Etiopien 90 000 100 000
Guinea-Bissau 35 000 35 000
Kenya 65 000 65 000
Moçambique 245 000 254 000
Namibia 75 000 100 000
Sydafrika 230 000 300 000
Tanzania 180 000 180 000
Uganda 95 000 130 000
Zambia 110 000 110 000
Zimbabwe 110 000 110 000
Regionalt/övrigt 125 000 150 500
Summa 1 540 000 1 784 500
Asien
Bangladesh 120 000 140 000
Indien 300 000 320 000
Kambodja 80 000 100 000
Laos 90 000 90 000
Sri Lanka 40 000 50 000
Vietnam 70 000 70 000
Västbanken/Gaza 120 000 130 000
Regionalt/övrigt 65 000 100 000
Summa 1 000 000 885 000
Latinamerika
Nicaragua 100 000 80 000
Regionalt Centralamerika 270 000 240 000
Regionalt Sydamerika inkl.
Bolivia 130 000 110 000
Summa 500 000 430 000
De föreslagna höjningarna är markerade och avser de allra fattigaste länderna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fastställande av en plan för återgång till enprocentsnivån senast år 2001 eller tidigare, beroende på den ekonomiska utvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av reservationsanslagen vad gäller det multilaterala, respektive det bilaterala utvecklingssamarbetet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reservationsanslaget till Central- och Östeuropa,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skuldlättnadsfrågor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad flexibilitet i biståndet och slopandet av femåriga samarbetsavtal,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av småföretagarsamarbete och näringslivsinriktat bistånd,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användandet av delar av tidigare uppkomna reservationer,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enskilda organisationers arbete,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det humanitära biståndet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sociala hjälpprogram i de baltiska staterna samt i det ryska närområdet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av reformer i FN-organisationen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöinsatser och konfliktförebyggande åtgärder,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokrati och mänskliga rättigheter,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtagandet av en internationell vattenkonvention,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skapandet av ett sekretariat med uppgift att granska och utvärdera det svenska biståndet,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilldelande av anslag för Internationella krigsförbrytardomstolen (The International Criminal Court) i Haag,
17. att riksdagen med ändring av regeringens förslag för budgetåret 1997 anvisar anslagen under utgiftsområde 7 enligt följande uppställning. Anslag Regeringens förslag kd
A Internationellt utvecklings- samarbete 9 779 093 +1 968 000
A1 Biståndsverksamhet 412 307
A2 Biståndsförvaltning
B1 Samarbete med Central- och Östeuropa 795 800
B2 Avsättning för förlustrisker vad avser garantier för finansiellt stöd och exportkreditgarantier 15 000
TOTAL 11 002 200 + 1 968 000
Stockholm den 15 oktober 1996
Alf Svensson (kd)
Ingrid Näslund (kd) Göran Hägglund (kd) Inger Davidson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Mats Odell (kd) Chatrine Pålsson (kd)
Gotab, Stockholm 1996