I Mongoliet tog kommunisterna vid en statskupp 1921 makten i landet. Samma parti har sedan fram till sommaren 1996 styrt landet, om än efter 1990 som ett "reformerat" kommunistparti. Årets val - det första fria i landets historia - ledde efter 75 år av enpartivälde till en maktväxling, och Mongoliet styrs nu av en koalition av demokratiska partier. Maktskiftet skedde mycket smidigt och allt synes ha gått korrekt till väga. Ett fristående demokratiinstitut, öppet för alla politiska organisationer, är i färd med att träna människor i demokratiskt beslutsfattande, debatteknik och organisationsarbete.
Redan under åren 1990-96 har emellertid stora förändringar ägt rum. Många utländska företag har påbörjat samarbete med mongolerna, stora delar av näringslivet har privatiserats, aktiemarknaden är välfungerande etc. Landet har dock en lång och svår väg framför sig. Läskunnigheten är god men den högre utbildningen är bristfällig. Infrastrukturen lämnar mycket övrigt att önska, och främst måste den låga vägstandarden åtgärdas. Situationen på landsbygden måste kraftigt förbättras på flertalet områden. Nivån på hälsovården måste höjas . I detta glest befolkade land (1,5 personer per kvadratkilometer) behöver man mobila verkstäder för allehanda mekaniska verksamheter, vilka man önskar få stöd till att bygga upp.
Samtidigt är den politiska ledningen mycket angelägen om att markera att man inte vill bli "omhändertagen", man vill ha bistånd och samarbete i ordets bästa betydelse. Den egna utvecklingsviljan är mycket stark. Man önskar hjälp med att bygga upp demokratins, rättssamhällets och marknads- ekonomins institutioner. Även inom andra sektorer, t.ex. kulturens, finns uttalade önskemål om att lära hur man organiserar sig.
Mongoliet är exempel på ett land där stöd till "nyckelverksamheter" snabbt skulle leda till resultat , där stora stödbehov finns, men där mottag- andet också skulle fungera väl. När beslut skall fattas om vilka stater som skall ingå i det svenska biståndsarbetet, så är det vår bestämda uppfattning att Mongoliet måste ingå i den gruppen. Medel till detta arbete bör kunna anslås under budgetposten "Särskilda utvecklingsprogram".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bistånd till Mongoliet.
Stockholm den 2 oktober 1996
Lennart Fridén (m) Bertil Persson (m)