För en restriktiv krigsmaterielexport
Att från Sverige exportera krigsmateriel är förbjudet. Dispenser kan dock beviljas av regeringen. Dispenser skall man vara särskilt restriktiv med när det gäller krigsmaterielexporten till länder som befinner sig i konflikt med varandra eller är drabbade av interna konflikter och stridigheter. Krigsmateriel skall inte heller exporteras till områden där det råder starka spänningar länder eller parter emellan, vilka kan förväntas övergå i väpnad konflikt. Krigsmateriel får vidare inte exporteras till länder där det förekommer brott mot mänskliga rättigheter.
Regelverket när det gäller krigsmateriel för strid säger att sådan materiel inte skall leveras till
stat som befinner sig i väpnad konflikt med annan stat oavsett om krigsförklaring har avgivits eller ej;
stat som är invecklad i internationell konflikt som kan befaras leda till väpnad konflikt;
stat som har inre väpnade oroligheter;
stat där det förekommer omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter.
Tillstånd för utförsel av "övrig krigsmateriel" bör däremot ges om
mottagarlandet inte befinner sig i väpnad konflikt med annan stat;
mottagarlandet inte har inre väpnade oroligheter;
det inte i mottagarlandet förekommer omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter. (Sveriges vapenexportpolitik 1993:4.)
Trots dessa regler har man varje år kunnat konstatera att svenska krigsmateriel hamnat i länder dit de rimligen inte borde kommit. Så har det även varit under 1995-96. Det framgår av regeringens skrivelse 1995/96:204.
Krigsmaterielexportens roll och ställning
Krigsmaterielindustrin har i många tekniskt utvecklade länder en viktig roll som mottagare av kvalificerade samhällsbeställningar. Så även i Sverige. Produktionen kräver ständig tillgång på kapital, forskning och avancerad teknikutveckling. Här är de s.k. marknadskrafterna otillräckliga. Verksamheten är, på grund av sin natur, helt finansierad med offentliga medel.
Mot bakgrund av de enkla sambanden mellan krigsmaterielförsäljning, krig och flyktingströmmar har Vänsterpartiet under många år föreslagit en successiv avveckling av den svenska krigsmaterielexporten. Svensk export ingår som en del i en ond cirkel. Krigsmateriel säljs och sprids över världen - legalt eller illegalt. Benägenheten att lösa konflikter med denna krigsmateriel ökar. Flyktingströmmar orsakade av krig skapas. Nya konflikter orsakade av flyktingströmmarna uppstår. Sveriges viktigaste bidrag till att få stopp på denna onda cirkel vore att upphöra med krigsmaterielexporten och inleda en omvandling av den svenska krigsmaterielindustrin. En successiv avveckling av exporten, inkluderande ett utarbetande av omställningsprogram bör inledas snarast.
Regeringen måste även i EU-sammanhang verka för en mer restriktiv hållning i frågor om krigsmaterielexporten från hela EU-området. I samband med riksdagens behandling av frågan om svenskt medlemskap uttryckte dåvarande statsrådet Hellström också sin vilja till att ta upp frågan om krigsmaterielexporten inom EU. Något som den nuvarande svenska regeringen rimligen borde stå fast vid.
Regeringens skrivelse
Regeringens senaste redogörelse för den svenska krigsmaterielexporten är som tidigare år ganska knapphändig. Det står efter läsningen av regeringens skrivelse inte helt klart vilka som tillverkat vad och vart de olika produkterna exporterats - inte vilka länder som fått vad och vilket svenskt företag som levererat vad. Inte heller redovisas vilka tillstånd som givits svenska företag och vilka länder dessa tillstånd gäller.
En genomgång av regeringens skrivelse ger dock vid handen att krigsmaterielexport till en rad länder, till vilka Sverige tidigare exporterat krigsmateriel, inte förekommit under 1995 såsom exempelvis Indonesien. Detta innebär dock inte att krigsmaterielexporten till dessa länder upphört för gott.
Man kan med viss osäker lättnad konstatera att någon krigsmaterielexport inte förekommit till Indonesien och några andra länder av samma karaktär, när det gäller bristen på respekt för mänskliga rättigheter eller förhållanden till grannländer. Ändå ger regeringens skrivelse vid handen att krigsmaterielexport likafullt förekommit till länder dit svenska krigsmateriel inte borde ha exporterats. Exempelvis följande:
Brasilien
I detta land är brotten mot de mänskliga rättigheterna omfattande. Det är synnerligen svårt att leva i okunnighet om detta med tanke på den publicitet som givits en rad olika missförhållanden i landet. Människor lever i nordöstra Brasilien under förhållanden som närmast kan liknas vid slaveri. I vissa storstäder förekommer organiserade mord på gatubarn, i vilka polismän inte sällan är inblandade.
Amnesty International skriver i sin ingress till avsnittet om Brasilien i sin årsrapport 1996 bland annat följande:
Polisen och dödspatruller avrättade hundratals människor utan laga dom och det kom nya rapporter om "försvinnanden". Enligt uppgift torterades och misshandlades människor i polisens häkten och i fängelser. Människorättsaktivister och åklagare i människorättsmål mordhotades. En miljöaktivist greps och kvarhölls som samvetsfånge.
- - -
Dödspatruller och s.k. utrotningsgrupper härjade även fortsättningsvis. De var verksamma i flera städer, bl.a. Salvador, Rio de Janeiro, Recife och Manaus. I delstaten Rio Grande do Norte rapporterades en utrotningsgrupp inom den delstatliga civilpolisen vara skyldig till 18 mord samt tortyr, mordhot och andra brott. Denna utrotningsgrupp agerade enligt uppgift med stöd av en hög tjänsteman inom säkerhetstjänsten. I Mato Grosso do Sul var en dödspatrull verksam längs gränsen mot Paraguay och låg enligt uppgift bakom mängder av mord. (Amnesty International, Årsrapport, 1996.)
Omfattande våldsamheter är vanliga i samband med marktvister. Oftast är det småbönderna och deras familjer som drabbas. Poliser har skjutit mot och dödat såväl män som kvinnor och barn i samband med dessa tvister. Likaså har indiansamhällen som varit inblandade i marktvister utsatts för övergrepp.
Ovannämnda exempel är enbart några axplock ur vad Amnesty International har att presentera när det gäller brott mot mänskliga rättigheter i Brasilien.
I en allmän debatt "av aldrig tidigare skådad omfattning" i den brasilianska kongressen gavs ett erkännande att 136 människor "försvunnit" efter det att de hade tagits i fängsligt förvar. En kommission tillsattes för att reglera efterföljande skadeståndsanspråk. Amnesty International konstaterar dock att "lagen gick inte långt nog för att tillgodose en grundlig undersökning av omständigheterna kring dessa övergrepp", vilket antyder att den brasilianska staten inte är beredd att ta itu med de grundläggande orsakerna till myndigheternas brutala uppträdande - att den ännu inte är beredd att rycka upp det onda med roten.
Hur illa det är ställt med de mänskliga rättigheterna i Brasilien framgår vidare av att en delegation från Amnesty International som besökte Brasilien i mars och april överlämnade ett memorandum omfattande 40 rekommendationer och "uppmanade regeringen att utarbeta en nationell handlingsplan för att skydda och främja de mänskliga rättigheterna".
Visserligen är militärdiktaturens tid i Brasilien efter många år vid makten slut och man har infört ett mer demokratiskt statsskick där en lagstiftande församling och statschefen - en president - utses i allmänna val o.s.v. Denna förändring när det gäller att utse statsapparatens ledning har dock inte påverkat läget i landet när det gäller mänskliga rättigheter på något genomgripande sätt. Det rör sig fortfarande om en förändring på ytan. Människors levnadsvillkor i Brasilien har ännu inte påverkats, och så länge maktägande myndigheter och polis fortsätter att allvarligt kränka mänskliga rättigheter är det självfallet inte rimligt att Sverige exporterar krigsmateriel till ett sådant land.
Bangladesh
Amnesty International skriver 1996 i sin årsrapport att:
Med stöd av speciallagar hölls ett stort antal människor fängslade utan rättslig prövning. De var samvetsfångar. Tortyr förekom i stor omfattning och ledde till att minst sju människor dog i häkte. Minst nio människor avrättades utomrättsligt. Det antal brott som straffas med döden utsträcktes till att gälla flera brott Minst tre personer, både män och kvinnor, dömdes till döden men inga avrättningar rapporterades. Byrådens lagstridiga rättegångar mot kvinnor fortsätter.
Den politiska oppositionen i landet, ledd av Awamiförbundet, utlyste under 1995 ett antal strejker som fick ett våldsamt förlopp. Tolv politiska ledare dödades i sammanstötningar mellan polis och säkerhetsstyrkor.
I Chittagongs bergstrakter misslyckades regeringen med att nå en uppgörelse med den icke-bengaliska stambefolkningen. Ett avtal om eld upphör i striderna mellan regeringen och stambefolkningen har förlängts periodvis, förtäljer Amnesty International, vilket innebär att det råder starka spänningar, som lätt utlöser stridshandlingar. Bangladesh torde vara ett tydligt exempel på ett land dit man inte skall exportera krigsmateriel. Brotten mot mänskliga rättigheter är omfattande och grova samtidigt som det råder starka politiska spänningar i landet.
Särskilt tydligt har förtrycket mot kvinnorna i Bangladesh blivit under det gångna året genom den publicitet som författarinnan Taslima Nazrin fick. Än större blev den i Sverige sedan Taslima Nazrin kom till Sverige. Är det något sammanhang där regeringen inte kunnat skylla på okunnighet så är det när det gäller brotten mot mänskliga rättigheter och politiska spänningar med militära inslag i Bangladesh.
Uppseendeväckande har Taslima Nazrins litterära och politiska verksamhet varit när det gällt att peka på kvinnornas svåra situation i landet. Amnesty International bekräftar hennes uppgifter när de pekar på de byråd som utan rättsliga befogenheter dömer kvinnor till förnedrande och kränkande straff. Myndigheterna visar ringa intresse för att sätta stopp för byrådens illegala och brutala verksamhet.
Indien och Pakistan
I första hand Indien men även Pakistan har under lång tid varit stora importörer av svenska krigsmateriel. 1993 var krigsmaterielexporten förhållandevis liten, men 1994 mer än tredubblades den. Den ökade från 42,2 miljoner till 158, 4 miljoner kronor. I dag ligger den kvar på ganska hög nivå, 117,3 miljoner kronor. Krigsmaterielexporten till Pakistan 1993 uppgick till 28,8 miljoner kronor och ökade 1994 till 58 miljoner. 1995 sjönk den till 35,9 miljoner. I Indiens fall handlar det om "övrig krigsmateriel medan det i Pakistans fall handlar om "krigsmateriel för strid". Exporten av krigsmateriel till dessa båda länder upptar en ganska ansenlig del av den svenska krigsmaterielexporten under 1994/95.
Det är väl känt att förhållandet mellan Indien och Pakistan är spänt. Så har varit fallet under hela efterkrigstiden. Spänningarna länderna emellan har varierat i styrka från en tid till en annan och vid flera tillfällen givit upphov till skärmytslingar och krig. Spänningarna har sin grund dels i religiösa motsättningar länderna emellan, dels i motsättningar vars ursprung kan sökas tillbaka till tidpunkten för det brittiska kolonialväldets upplösning och bildandet av de båda staterna Indien och Pakistan. En annan orsak till spänningar och stridigheter har sin grund i meningsskiljaktigheter om de indiska provinserna Jammu och Kashmir.
I den pakistanska Sindhprovinsen förekommer ett omfattande förtryck av den muhajiska folkgruppen, en stor folkgrupp som i samband med uppkomsten av de båda staterna Indien och Pakistan av religiösa skäl utvandrade från Indien till Pakistan. Muhajerna var visserligen muslimer, som större delen av den pakistanska befolkningen, men har sedan man väl slagit sig ned i Sindhprovinsen i Pakistan på en rad olika sätt utsatts för diskriminering. Muhajernas eget parti Mohajir Quami Mahaz (MQM) har endast tillåtits att ställa upp till val i Sindhprovinsen och förvägrats rätten att göra det i övriga delar av landet. Dess valda parlamentariker har anklagats för olika brott, fängslats eller tvingats i landsflykt. Sammanstötningar mellan muhajiska grupper och centralregeringen har inte sällan varit väpnade.
Brotten mot de mänskliga rättigheterna i Pakistan är omfattande. Människor avrättas, torteras, våldtas och mördas av polis och militär av politiska och religiösa orsaker. Så har exempelvis personer ur den religiösa ahmadiyyarörelsen torterats och mördats. Medlemmar ur MQM-rörelsen har likaledes torterats och mördats.
Amnesty International skriver till exempel i sin årsrapport:
Den 10 oktober skall polisen ha fört fyra MQM-aktivister som hade gripits flera veckor tidigare till Nazimabad i Karachi för att de skulle peka ut ett gömställe. Polisen uppgav att beväpnade personer som lagt sig i bakhåll hade skjutit ihjäl de fyra fångarna som var försedda med hand- och fotbojor (sic!). Ingen polis skadades dock. Pakistans icke-statliga människorättskommission utredde händelsen och bestred den officiella versionen. Den förklarade att morden "ingick i polisens fortsatta praxis att göra sig av med människor som de betraktar som förhärdade brottslingar och terrorister." (Amnesty International, Årsrapport, 1996.)
En särskild sida när det gäller brotten mot de mänskliga rättigheterna i Pakistan är de omfattande förbrytelser som polis och myndigheter begår mot kvinnor. 70 % av de kvinnor som arresteras av polisen utsätts enligt The Human Rights Watch Global Report on Womens Rights 1996 för brutal fysisk misshandel ofta av sexuell art och då inte sällan i form av gruppvåldtäkter. Kvinnorna har knappast några möjligheter att rättsligt påtala dessa kränkningar. Skulle de ändå göra det är lagstiftningen så utformad att kvinnorna har små möjligheter att hävda sin rätt eller så är risken för repressalier så stor att de avstår av det skälet. Kvinnor som arresteras och anklagas för något brott är i princip rättslösa och berövas i praktiken sina mänskliga rättigheter.
Amnesty International rapporterar om separatistgruppers tagande av gisslan i Kashmir och om hur indiska säkerhetsstyrkor genom åren systematiskt mördat anhängare till separatistiska grupper i området och våldtagit kvinnor. Enligt Amnesty Internationals rapport India: Torture and deaths in custody in Jammu and Kashmir (januari 1996) skall mer än 700 människor ha dödats av säkerhetsstyrkorna i Kashmir under 1990-talet.
I Indien används, enligt The Human Rights Watch Global Report on Womens Rights 1996, våldtäkt som ett medel av de indiska säkerhetsstyrkorna i Jammu och Kashmir mot kvinnor som sympatiserar med politiska och religiösa grupperingar, fientliga till den indiska regeringen. Kvinnor våldtas av de indiska säkerhetsstyrkorna, varefter kvinnorna anklagas för att på ett eller annat sätt vara förbundna med dessa politiska grupperingar. Deras vittnesmål misskrediteras genom denna beskyllning, varefter de knappast har några möjligheter att få någon upprättelse. Våldtäkterna fungerar som ett sätt att avskräcka såväl män som kvinnor från att ha något samröre med grupper som är fientliga eller kritiska till det indiska styret i Jammu och Kashmir. Human Rights Watch rapporterar även att våldtäkter utförs av de väpnade oppositionsgrupperna.
Det bör tilläggas att vad Human Rights Watch och Amnesty International rapporterar i sina publikationer om Indien och Pakistan med stor sannolikhet endast utgör en del av de brott mot mänskliga rättigheter som inträffar i två länder som i sig utgör en kontinent. Vad som i rapporterna är synligt är sannolikt endast toppen på ett isberg av förbrytelser och övergrepp med en massiv koloss av politiska spänningar och djupa politiska motsättningar under ytan.
Till ett sådant område torde det vare synnerligen olämpligt att exportera krigsmateriel.
Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Israel
Dessa tre länder mottar visserligen en ringa del av den svenska krigsmaterielexporten. Svensk krigsmaterielexporten till Mellanöstern torde dock ha en viktig principiell betydelse. Hela området präglas av starka politiska spänningar - ibland med starka religiösa övertoner. De båda länderna Iran och Irak befinner sig i konflikt med varandra och har under lång tid haft ambitioner när det gäller utvecklingen i de kurdiska delarna av dessa båda länder. Samtliga stater i området har synpunkter på utvecklingen av förhållandet mellan Palestina och Israel. Gulfkriget visade att den palestinsk-israeliska frågan hade viss förbindelse med konflikten Irak och Kuwait. Vidare bör det kanske erinras om att Israel fortfarande är en ockupationsmakt som ockuperar ett annat lands territorium och där bryter mot internationell lag.
För Vänsterpartiet är det ofattbart hur man politiskt ens kan tänka tanken att sticka den minsta nål i detta nystan av olika staters och befolkningsgruppers nationella strävanden och olika diktatorers och andra politiska ledares maktambitioner genom att exportera krigsmateriel till detta hörn av världen. Endast från en ekonomisk aspekt kan ett sådant handlade vara begripligt - och då endast när denna aspekt har påfallande likheter med snikenhet.
Kina
Tibet betraktas idag av Kina som en autonom region i Kinesiska Folkrepubliken. I realiteten handlar det om en regelrätt ockupation av Tibet. Det finns en opposition i Tibet mot de kinesiska myndigheternas förtryck av den tibetanska befolkningen och för tibetansk självständighet. Tibet är i religiöst avseende lamaistiskt. Många lamaitiska munkar och nunnor har anklagats för spridande av "kontrarevolutionär propaganda" och fängslats. Ett land som ockuperar ett land eller en del av ett land och där begått brott mot de mänskliga rättigheterna torde falla utanför ramen för vad som gäller för svensk krigsmaterielexport.
Det är vidare väl känt att de demokratiska fri- och rättigheterna såsom exempelvis yttrandefrihet och tryckfrihet samt religionsfrihet är starkt begränsade i Kina. Likaså begås omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Tortyr förekommer vid förhör med politiska dissidenter. Dödsstraffet tillämpas flitigt, inte bara när det är frågan om grova brott utan även för andra förseelser, exempelvis bilstöld. Minst 3 110 människor dömdes till döden och 2 190 avrättningar registrerades av Amnesty International. (Amnesty International, årsrapport 1996)
Förändringarna i det ekonomiska systemet i Kina har medfört en kraftigt ökad kriminalitet, vilken man sedan sökt råda bot på med så hårda straffsatser att de innebär brott mot mänskliga rättigheter, dvs. man har tagit till såväl tortyr vid förhör som döden när det gällt att utmäta straff.
Republiken Korea
Flera hundra människor greps av politiska skäl i Korea under det gångna året. Av dessa har över 150 kvarhållits i fängelse. De hålls fängslade med stöd av den s.k. National Security Law (NSL). I enlighet med denna lag kan fackföreningsledare och till regimen politiskt oppositionella gripas och fängslas på mycket lösa grunder. Lagen är ett allvarligt ingrepp i yttrande- och tankefriheten. Med stöd av denna lag hölls omkring 200 människor - studenter, akademiker, politiska aktivister, författare - fängslade. Enligt NSL kan man dömas till upp till sju års fängelse om man uppmuntrar en "statsfientlig organisation" - en anklagelsepunkt som är i klass med den kinesiska myndigheter använder sig av i t.ex. Tibet, där man anklagar människor för "kontrarevolutionär verksamhet". I juli greps sju medlemmar i Koreanska folkets politiska allians med stöd av NSL för att ha försökt återupprätta Socialistiska arbetares förbund, som av myndigheterna påstås vara en "statsfientlig organisation". Tortyr tillämpas enligt Amnesty International för att avtvinga fångarna bekännelser. Under året avrättades 19 personer i Sydkorea.
Malaysia och Thailand
Dessa stater framställs liksom Sydkorea ofta i positiva ordalag som några bland de "asiatiska tigrarna". Omdömena döljer ofta andra förhållanden i landet. När det gäller Malaysia är de demokratiska och mänskliga rättigheterna föga respekterade ens i lagstiftningen. Sålunda infördes nyligen en lag som innebar att det inte skall finnas någon jury i mål som kan medföra dödsstraff. Dödsstraff utdöms ofta; under 1995 dömdes elva personer till dödsstraff. Amnesty International misstänker att antalet dödsdömda var betydligt fler. 46 människor dog till följd av misshandel i interneringsläger för illegala invandrare.
Demokratin står inte heller högt i kurs. Enligt lagen Internal Security Act fängslades sex personer av politiska skäl. En parlamentsledamot, ledaren för Demokratiska aktionspartiet, Lim Guan Eng, åtalades för att han uttalat missnöje med rättskipningen i landet. Själv hade han avslöjat en ministers inblandning i en våldtäkt på en 15-årig flicka. Amnesti International uppmanade Interparlamentariska unionen att vädja till de malaysiska myndigheterna att dra tillbaka åtalet mot Lim Guan Eng.
Thailand och Malaysia tillåts fortfarande att köpa krigsmateriel från Sverige. Båda länderna har intressen i Spratlyöarna i Sydkinesiska sjön. Även Kina och Vietnam och flera andra länder i området har intressen i dessa öar. Om regeringen avser att göra verklighet av sin vilja att förhindra och förebygga konflikter vore ett första steg att förverkliga sin restriktiva politik när det gäller krigsmaterielexporten. Krigsmaterielexporten skall inte upphöra i det ögonblick en politisk konflikt övergått till en militär utan långt dessförinnan. Med tanke på de motsättningar som finns mellan olika länder i området när det gäller exempelvis Spratlyöarna är det rimligt att kräva att krigsmaterielexporten till Malaysia stoppas. I samband med diskussionerna kring beställningen av ubåtar från Sverige i både Sverige och Thailand förekom det även diskussioner bland Thailands grannar. Grannländerna ställde sig frågan vilka ambitioner Thailand kunde ha när det sökte förstärka sin ubåtsflotta på det sätt man gjorde.
Förhållandet mellan Thailand och Laos är för ögonblicket ganska gott. Den konflikthärd som Thailand brottas med är företrädesvis av intern natur och utgörs av de sociala förhållanden som råder i den del av landet som gränsar till just Laos. Befolkningen där är oerhört fattig och lever under mycket svåra förhållanden och är till språk och kultur mer laotisk än thailändsk. Genom den svåra sociala situationen och sitt geografiska läge och sin kulturella och nationella särart utgör området en konflikthärd som kan hota de för tillfället goda relationerna. Här är det inte politiska utan sociala förhållanden som utgör det sprängstoff ur vilket sedan politiska förvecklingar och konflikter lätt kan uppstå.
Via Thailand och Malaysia kan för övrigt krigsmateriel lätt spridas i hela området.
Singapore
Till Singapore har Sverige genom åren haft en omfattande export av krigsmateriel som tidigare tidvis stridit mot de regler som gällt för svensk krigsmaterielexport. Singapore fungerade som transitland när det gällde krigsmaterielexporten och sålde då vidare till länder till vilken svensk krigsmaterielexport var klart förbjuden. Så har inte varit fallet under senare tid. Likafullt är Singapore en tvivelaktig handelspartner när det gäller svensk krigsmateriel i det att de mänskliga rättigheterna respekteras i ganska ringa grad. Så har under 1995 50 personer avrättats och 32 dödsdomar avkunnats. Det förekommer inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna. Värnpliktsvägrare döms till långvariga fängelsestraff och medlemmar ur den religiösa rörelsen Jehovas vittnen förföljs.
Det vore rimligt att Sverige avstod från krigsmaterielaffärer med Singapore. I all synnerhet som Amnesty International rubricerat kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Singapore som "omfattande och grova".
Tunisien
Efter sitt maktövertagande har regeringen under Zine el'Abidine Ben'Ali använt sig av frihetsberövanden och likartade metoder för att tysta oppositionen. Oppositionella har dömts till fängelsestraff för att de stött islamitiska grupper eller det förbjudna kommunistiska arbetarpartiet. Tunisien är i dag ett land med över 1 000 politiska fångar.
Mohamed Mou'adda, ledaren för det största lagliga oppositionspartiet. Rörelsen för demokratiska socialister, greps i maj 1995 för att ha angripit regeringen för att den begränsat yttrandefriheten och rätten till politisk aktivitet.
Hustrur till landsförvisade eller landsflyktiga islamitiska al-Nadha-anhängare tas ofta in på förhör om sina mäns verksamhet utomlands och hotas med våldtäkt. Amnesty International rapporterar om flera falla av tortyr i häkten och på polisstationer - i flera fall med dödlig utgång.
Krigsmaterielexporten och världsläget
Den framstående engelske historikern Eric Hobsbawm förutspådde för några år sedan att det inte skulle vara otroligt att vi någon gång i framtiden skulle blicka tillbaka på förhållandena under det kalla kriget, de stora kärnvapenhoten till trots, med viss nostalgisk längtan. I dag fyra eller fem år senare sammanfattar Röda korset i en presentation till sin World Disaster Report 1996:
Under de fem år som gått sedan det kalla kriget upphörde har förutsättningarna för att genomföra katastrofinsatser förändrats i grunden. Dels har de väpnade konflikterna blivit fler och allvarligare och dels skördar de fler offer än någonsin tidigare. Samtidigt har arbetsförhållandena för de humanitära organisationerna försvårats.
I många länder har statsapparaterna fallit sönder. Statens främsta uppgift är att ge medborgaren beskydd - i första hand så att medborgaren är skyddad från våldshandlingar och sedan även genom att ge ett visst mått av social och ekonomisk trygghet. När stater faller sönder som skett i t.ex. Somalia eller Liberia och delar av Öst- och Centaleuropa samt Balkan, framträder andra krafter beredda att mot betalning överta statens uppgifter. Maffialiknande organisationer eller krigsherrar övertar de tvångsfunktioner och de våldsmedel som tidigare tillkommit statsapparaterna. Ofta tillgrips våldet. Hjälpinsatser i katastrofsituationer blir till följd av dessa förhållanden svårare än tidigare. Däremot blir sannolikt handeln med krigsmateriel desto mer framgångsrik och lukrativ.
I samma, tidigare citerade presentation av World Disaster Report skriver Röda korset sålunda:
De humanitära organisationerna har tvingats lära sig att arbeta i länder med svaga eller obefintliga regeringsstrukturer. Efter 1989 har många regeringars makt minskat i takt med att frihandel och privatisering främjat den privata sektorn och marknaden. Flera stater har stadigt fallit sönder.
Det finns med andra ord inga givna maktstrukturer att vända sig till för de humanitära organisationerna. Krigsmateriel tycks dock vara lättare att sprida över världen. Konflikthärdarna har ökat i antal samtidigt som konflikterna blivit våldsammare. Ett resultat av detta är att antalet flyktingar i världen också ökat avsevärt. Detta är självfallet krigsmaterielexporterande länder medskyldiga till.
Omfattande och grova kränkningar
Varje år gör Amnesty International en värdering av i vilka länder det förekommer "omfattande och grova" kränkningar av mänskliga rättigheter. I denna grupp på 16 länder ingår följande nio stater till vilka Sverige exportera krigsmateriel: Brasilien, Bangladesh, Indien, Pakistan, Kina, Sydkorea, Saudiarabien, Singapore och Tunisien.
Svenska regeringen har givit tillstånd till export av krigsmateriel till mer än hälften av de länder som av Amnesty International listat som länder där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer. Krigsmaterielexporten till dessa länder uppgår, enligt regeringens egen statistik till sammanlagt 971 miljoner kronor. Hela krigsmaterielexporten 1995 uppgick till 3 313 miljoner kronor. Alltså gick mer än 29 % av krigsmaterielexporten till länder med "omfattande och grova kränkningar" av mänskliga rättigheter.
Thailand är ett gränsfall för hur man skall se på tillståndet när det gäller mänskliga rättigheter. Av andra anledningar (angivna ovan) är det olämpligt att leverera krigsmateriel till detta land. Lägger man Thailand till de tidigare nämnda staterna överstiger siffran för de länder till vilka det är klart olämpligt att leverera krigsmateriel till mer än en tredjedel av den totala svenska krigsmaterielexporten under 1995.
Men det är inte bara förhållandena när det gäller mänskliga rättigheter som skall tas i beaktande när man fattar beslut om exporten av krigsmateriel. Den svenska regeringen har även att ta hänsyn till politiska förhållanden, sociala och ekonomiska spänningar som kan övergå i väpnade konflikter.
Allt som exporteras kan brukas i stridshandlingar
Vi vill vidare i denna motion, liksom i tidigare svar på regeringens skrivelser om den svenska krigsmaterielexporten, poängtera att uppdelningen av Krigsmateriel för strid och Övrigt krigsmateriel på intet sätt innebär att Övrig krigsmateriel på något sätt markerar någon kvalitativ skillnad i den meningen att man med beteckningen Övrig krigsmateriel avser någon mindre farlig, mindre förstörelsebringande eller beskedligare form av krigsmateriel, vilket ibland antyds. All krigsmateriel som exporteras är avsedd att kunna brukas i destruktivt syfte.
Det vore därför rimligt att samma bestämmelser som gäller Krigsmateriel för strid också gällde för Övrig krigsmateriel.
Så kallade följdleveranser
En annan företeelse när det gäller den svenska krigsmaterielexporten är de s.k. följdleveranserna. Dels har det visat sig att mycket av det som rubricerats som följdleveranser knappast kan betraktas som sådana, dels ser vi det som felaktigt att göra en uppdelning av nya leveranser och följdleveranser. Det som skall avgöra huruvida Sverige skall exportera krigsmateriel eller ej är om det föreligger konflikt, fara för konflikt eller om det pågår kränkningar av mänskliga rättigheter i ett område. Det har alltför ofta förekommit att svenska regeringar framställt följdleveranser som något oundvikligt, varefter dessa leveranser kunnat pågå år efter år. Detta har kunnat pågå trots att det förelegat öppna militära konflikter, uppenbar fara för militära konflikter eller omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Fallet med följdleveranserna till Indonesien, som pågått i årtionden trots omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter som haft karaktären av folkmord på Östtimor, är exempel på detta. Vid det enklaste studium av de verkliga effekterna av regeringens regler när det gäller följdleveranser framgår det med all önskvärd tydlighet hur absurda och orimliga de är. Resonemangen kring dem har svepskälens och ihålighetens disharmoniska klangbotten.
Om en främmande stat har fått köpa krigsmateriel från Sverige, förväntar den sig rimligen att senare få köpa reservdelar och annan utrustning som behövs för att hålla systemet i gång... Detta har beaktats på svensk sida och är viktigt för vår trovärdighet som leverantör. Sålunda gäller att ett beviljat utförseltillstånd inte återkallas med mindre att de ovillkorliga exporthindren skulle inträda eller det föreligger andra särskilda omständigheter. (UD informerar Sveriges vapenexportpolitik 1993:4, s. 23)
Detta innebär att om en stat börjar begå omfattande brott mot mänskliga rättigheter - som exempelvis inträffat i Indonesien och på Östtimor - kan krigsmaterielexporten fortsätta obehindrat om det är frågan om reservdelar eller andra typer av följdleveranser. Ingenting finns nämnt om att mottagarlandets trovärdighet när det gäller respekten för mänskliga rättigheter eller eventuella brott mot dessa skulle innebära att man förverkat rätten att motta följdleveranser av krigsmateriel från Sverige. Det finns inget krav på ömsesidighet mellan parterna när det gäller villkoren för svensk krigsmaterielexport. Endast en part - den svenska - skall uppvisa trovärdighet.
Det som skall avgöra leverans eller ej är de konkreta och aktuella förhållanden som råder i de områden som kan bli föremål för export och hur dessa kan förväntas utveckla sig inom en överskådlig framtid.
I dagens svenska utrikespolitik, varav krigsmaterielexporten är en del, finns en huvudregel som säger att man skall medverka till att förhindra och bilägga konflikter samt ingripa i sociala, politiska och ekonomiska förhållanden på ett sådant sätt att man förebygger konflikter. Den svenska krigsmaterielexporten står allmänt sett i motsättning till denna huvudregel - och den gör det i synnerhet när det gäller de länder som vi nämnt ovan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en successiv avveckling av exporten av krigsmateriel, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i EU-sammanhang måste verka för en mer restriktiv hållning i frågor om krigsmaterielexporten från hela EU-området, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att någon åtskillnad i riktlinjer mellan nya leveranser av krigsmateriel och följdleveranser inte görs, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringens redogörelse för den svenska krigsmaterielexporten bör innehålla en redovisning av vilken typ av materiel som sålts till respektive land samt av vilket företag, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringens redogörelse för den svenska krigsmaterielexporten bör innehålla en redovisning av vilka tillstånd som lämnats för svenska företags avtal om utlandssamarbete, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samma riktlinjer skall gälla för Övrig krigsmateriel som för Krigsmateriel för strid, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexport till Bangladesh, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexport till Brasilien, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexporten till Indien, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexporten till Pakistan, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexporten till Malaysia, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexporten till Thailand, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexport till Republiken Korea, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexport till Kina, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexport till Tunisien, att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stopp för krigsmaterielexport till Singapore.
Stockholm den 18 september 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v)