Den europeiska unionens utveckling under det gångna året präglades framför allt av regeringskonferensen (IGC) som öppnades under italienskt ordförandeskap i Turin den 29 mars 1996. Eftersom konferensen beräknas avslutas först i juni i år är det svårt att redan nu dra några slutsatser om hur fördragen kommer att förändras, men när nu förhandlingarna går mot sitt slutskede är det viktigt att regeringen flyttar fram sina positioner och accentuerar de för Sverige viktigaste frågorna.
Skrivelsen redovisar förtjänstfullt de många initiativ och åtgärder som tagits inom EU under 1996. Vi kristdemokrater välkomnar även de preciseringar som gjorts av svenska ståndpunkter inom de områden som regeringen betecknat som prioriterade. Däremot hade det varit lämpligt att konsekvent redovisa den svenska hållningen även inom övriga områden, framför allt de som behandlas i regeringskonferensen.
Enligt skrivelsen finns gott hopp om ett bra slutresultat i regerings- konferensen inom de av Sverige prioriterade områdena. Vi kristdemokrater skulle gärna se att regeringen fick rätt på den punkten, men vi måste samtidigt höja ett varningens finger och ifrågasätta hur väl det slutgiltiga fördraget kan väntas spegla svenska ståndpunkter. Vi vill därför i det här läget ge våra synpunkter på de prioriteringar som gjorts, vilket genomslag de fått samt vilka prioriteringar vi själva skulle vilja se.
Övergripande frågor
Flexibilitet
Under rubriken Regeringskonferensen 1996 nämner regeringsskrivelsen i förbifarten vad som i förhandlingarna kommit att kallas flexibilitet eller fördjupat samarbete, dvs. möjligheten att gå vidare i vissa frågor utan att alla medlemsländer är med från start. En svensk ståndpunkt saknas och man hänvisar till att det utkast till fördrag som lades fram av det irländska ordförandeskapet i december saknar konkreta förslag. Det är dock viktigt att påpeka att begreppet inte är nytt utan har nämnts i olika sammanhang redan före 1996. Det hade därför varit lämpligt att redan i ett tidigt skede av förhandlingarna utarbeta en svensk hållning för att kunna driva debatten i rätt riktning.
Vi kristdemokrater anser att flexibiliteten är ett instrument som rätt använt skulle kunna underlätta och effektivisera utvecklingen av Europasamarbetet samtidigt som det erbjuder frihet och öppenhet. När antalet medlemsländer ökar från dagens femton till bortåt tjugosju i framtiden är det viktigt att undvika att samarbetet blir handlingsförlamat, vilket riskerar att ske när ett enda land genom att lägga veto kan hindra de övriga från att gå vidare. Samtidigt respekteras medlemsländernas suveränitet eftersom inget land tvingas in i ett djupare samarbete mot sin vilja. Med den utgångspunkten anser vi att Sverige i den här frågan bör inta en positiv ståndpunkt med följande riktlinjer:
- flexibiliteten ska vara en sista utväg. Målsättningen måste alltid vara att i första hand uppnå beslut som gäller samtliga medlemsländer,
- alla medlemsländer ska vara med och fatta beslut om unionens färdriktning så långt möjligt. För att hindra blockering bör dock beslut om fördjupat samarbete kunna tas med kvalificerad majoritet åtminstone inom vissa utpekade områden,
- alla medlemsländer ska ha rätt att delta i det fördjupade samarbetet men inget land ska tvingas delta,
- flexibilitet i EG-pelaren får inte utgöra ett hinder för den inre marknaden. Det innebär att endast ett fåtal användningsområden kan komma i fråga,
- inom EG-pelaren bör en s.k. positiv lista göras där områden utpekas där beslut om flexibilitet kan tas med kvalificerad majoritet. Enhällighet bör krävas på övriga områden,
- inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) bör flexibilitet begränsas till att gälla konstruktiv röstnedläggelse. Förslaget redo- visas mer ingående nedan,
- flexibilitet inom inrikes och rättsliga frågor, den s.k. tredje pelaren, bör i första hand gälla konventioner.
Unionens utvidgning
Vi kristdemokrater välkomnar den svenska regeringens ståndpunkt om att medlemskapsförhandlingar ska inledas samtidigt med samtliga kandidatländer för att inte något land ska bli isolerat och låta påbörjade reformer falla till föga. Utvidgningen är en historisk uppgift som kräver stora ansträngningar inte bara från kandidaterna utan också från oss själva.
För Sveriges del är det speciellt viktigt att även fortsättningsvis bistå våra baltiska grannländer i deras reformprocesser och kandidaturer. Annars blir deras chanser att bli antagna minimala, eftersom intresset för deras medlemskap är betydligt svalare utanför Norden.
I medierna blir ofta EU-utvidgningen sammankopplad med NATO- utvidgningen. Det menar vi kristdemokrater är olyckligt. Kandidatländer till NATO som ställs utanför i den första utvidgningen får inte av detta skäl också ställas utanför ett framtida EU-medlemskap. Det är också viktigt att understryka att ett medlemskap för öst- och centraleuropeiska länder i Europeiska unionen är betydligt mindre kontroversiellt än ett NATO- medlemskap.
EG-pelaren
Sysselsättningen
Sysselsättningen är ett av regeringen prioriterat område inom vilket man lagt fram förslag till regeringskonferensen. Kristdemokraterna delar uppfattningen att det är ett av Europas mest akuta problem, men vi anser att lösningen kräver helt andra medel än de som Sverige har föreslagit.
I skrivelsen säger man sig fästa stor vikt vid de sysselsättningsinitiativ som kom till i Essen 1994, "Essenbeslutet". Det är intressant att notera att man inte nämner att beslutet bestod av fem huvudpunkter eller fem områden inom vilka initiativ rekommenderades. Det gällde utbildning, en sysselsättnings- intensiv tillväxt, minskade indirekta lönekostnader, ökad arbetsmarknads- politisk flexibilitet och förstärkta insatser för utsatta grupper.
Regeringen väljer att tolka sysselsättningsinitiativet som om bara vissa av punkterna vore tillämpliga på Sveriges situation. Man säger sig lägga tonvikten på aktiva åtgärder och inte passiva. I själva verket väljer man att dölja en del av arbetslösheten bakom tillfälliga satsningar (man finansierar arbetslösheten i stället för att minska den).
Man hävdar att en långsiktigt hållbar utveckling av sysselsättningen inte kan uppnås "genom att i första hand subventionera lågproduktiva verksamheter eller att öka inkomstklyftorna i samhället".
Regeringen påstår sig vidta åtgärder för att "underlätta expansion och nyanställningar", men faktum är att man knappast vill verka för minskade indirekta lönekostnader eller en ökad flexibilitet på arbetsmarknaden, dvs. flera av de fem Essenpunkterna som dessutom fanns med i OECD:s rekommendationer i den senaste Sverigerapporten.
Sverige borde inrikta sig på att sänka arbetskraftskostnaderna bl.a. genom en lägre skatt på arbete samt på ett lägre totalt skattetryck. Detta för att vi ska kunna närma oss andra europeiska länder och för att undvika att skattenivån förblir lönekostnadsdrivande.
Miljö
Ett av den svenska regeringens förslag till IGC har gällt miljöpolitiken. Vi kristdemokrater vill uttrycka vår oro för miljöfrågorna, där alltför vaga skrivningar föreslås i utkast till ett nytt fördrag. Det erkänns också i skrivelsen i sammanfattningen om regeringskonferensen, men samtidigt ger man under rubriken Miljöfrågorna i regeringskonferensen intrycket att Sverige har fått gehör ("mer eller mindre fullständigt") för sina förslag. Vi delar inte regeringens mening och hade också gärna sett att regeringen tagit ytterligare initiativ inom området.
Sverige har fått gehör för att införa principen om en hållbar utveckling i fördragen vilket är positivt men knappast tillräckligt konkret och därför troligen inte effektivt. De svenska förslagen om att införa bestämmelser om miljöskyddskrav i vissa sektorer (jordbruk, transport) och att tillåta medlems- stater att införa strängare nationella miljöbestämmelser har inte beaktats i det irländska utkastet annat än i en kommentar. Utkastet hänvisar till att det är frågor som kommer att diskuteras i ett senare skede. Vi vill därför understryka att det är av yttersta vikt att den svenska regeringen håller sig väl framme och kämpar för att dessa viktiga förslag får gehör.
Kristdemokraterna hade också velat se att den svenska regeringen ställt sig bakom kravet på att nya miljöavgifter kan beslutas med kvalificerad majoritet. Vi anser att det rör sig om miljöfrågor och inte skattefrågor. Vi förväntar oss även att regeringen kommer att höra till den grupp som vill att samtliga miljöfrågor ska beslutas med kvalificerad majoritet. Om det inte visar sig vara en framkomlig väg så står hoppet till flexibiliteten, eftersom de flesta av medlemsländerna vill gå längre på miljöområdet än vad som hittills skett. Den svenska regeringen bör därför bejaka en sådan utveckling som en sista möjlig utväg för att förbättra miljöpolitiken.
Andra pelaren - Gemensam utrikes- och säkerhetspolitik
Regeringen aktar sig noga för att redovisa en svensk ståndpunkt annat än i vaga ordalag. Vi kristdemokrater välkomnar det finsk-svenska förslaget som bl.a. innebär att humanitära insatser och krishantering (de s.k. Petersbergsuppgifterna) uttryckligen ingår i målen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Däremot saknas, både i det finsk-svenska förslaget och i skrivelsen, ett svenskt ställningstagande till frågan om ett eventuellt fördjupat samarbete inom GUSP.
Kristdemokraterna anser att regeringen bör förorda konstruktiv röstned- läggelse, dvs. möjligheten för ett land att lägga ned sin röst och på så sätt ta avstånd från ett initiativ utan att hindra övriga länder. Däremot anser vi det inte lämpligt att på andra sätt använda flexibilitet på området. EU måste ha en tydlig profil i utrikespolitiken. Denna skulle riskera att luckras upp av en alltför långtgående flexibilitet.
Vi anser också att VEU inte bör integreras i EU. Om man anser att Sverige även i fortsättningen ska vara alliansfritt så är det lämpligare att låta EU anlita VEU än att den senare införlivas i EU-fördraget.
Mänskliga rättigheter
Kristdemokraterna stöder i stort sett skrivelsens syn på EU:s politik inom området. Ett problem som inte bara EU har att handskas med är dock en viss brist på konsekvens i behandlingen av olika länder, beroende på deras geografiska läge och storlek, handelsrelationer m.m. Till exempel dras Burmas handelsprivilegier från EU nu in p.g.a. allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Däremot har inte relationerna till Kina förändrats mot bakgrund av de allvarliga och permanenta kränkningarna av mänskliga rättigheter som förekommer i landet. Det finns en mängd liknande exempel och det är därför angeläget att frågan, sin känsliga natur till trots, ställs på sin spets och blir föremål för en ingående diskussion både på nationell och internationell nivå.
Kristdemokraterna välkomnar att det nederländska ordförandeskapets utkast till nytt fördrag innebär att EG-domstolen ges behörighet i fråga om respekt för mänskliga rättigheter. Vi skulle dock hellre se en anslutning till Europarådets konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna och uppmanar regeringen att driva den linjen i regeringskonferensen.
Bistånd
Beträffande biståndet anser kristdemokraterna att tiden är mogen för att se över framför allt samarbetet med Afrika, Västindien och Stilla havet inom Lomé-konventionen. Dit går nästan hälften av det totala EU-biståndet. Förutsättningarna har dock ändrats sedan samarbetet inleddes. Kristdemokraterna välkomnar därför Europeiska kommissionens grönbok om relationerna mellan EU och AVS-länderna som öppnar debatten om en översikt av samarbetet genom effektivisering och genom en bättre fördelning av biståndsresurser. Man bör bl.a. i högre grad inrikta verksamheten på de fattigaste länderna.
Tredje pelaren - samarbete i rättsliga och inrikes frågor
I skrivelsen beskrivs ingående vad som skett inom den tredje pelaren, men utan svenska ståndpunkter. Eftersom vi kristdemokrater anser dessa frågor mycket viktiga och dessutom angelägna områden för ett utökat samarbete vill vi här ge vårt bidrag till den debatt som måste föras. Denna debatt måste i sin tur snabbt leda till en klar svensk hållning i IGC.
En av de frågor som ställts i det här sammanhanget är vilka av tredje pelarens områden som bör föras in i första pelaren. Ett flertal länder verkar vara ense om vissa frågor som man anser bör föras över. Det gäller bl.a. flykting- och invandringspolitik och bekämpning av narkotikamissbruk.
Det är viktigt att samtliga EU-länder tar sitt ansvar i fördelningen av flyktingströmmar. Vi kristdemokrater stöder också de förslag som lagts fram om att upprätta minimiregler för asylpolitiken. Dessa förslag får inte tolkas så att de skulle innebära en risk för att Sverige skulle påtvingas en restriktivare asylpolitik.
Det är också viktigt att drogmissbruket bekämpas effektivare så att förutsättningarna för ett tryggt samhälle förbättras. En annan viktig fråga är den gränsöverskridande kriminaliteten; för att undvika att brottslingar utnyttjar medlemsländernas varierande grad av bestraffning bör reglerna för bestraffning av gränsöverskridande brottslighet ses över och harmoniseras.
Vi kristdemokrater välkomnar för övrigt utvecklingen av Europol inom ramen för mellanstatlighet. Vi anser att Europol har förutsättningar att bli ett effektivt instrument som kan bistå medlemsländerna i kampen mot den internationella brottsligheten.
Den tredje pelarens mest effektiva instrument är i dag konventionerna. I dag gäller att samtliga länder måste ratificera en konvention innan den kan börja gälla. Det har fördröjt och blockerat processen. Med ytterligare medlemmar blir väntetiden ännu längre. Därför är det nödvändigt att införa en fördragsändring som innebär att en konvention kan börja gälla i länder som ratificerat, när det skett i en majoritet av länder, dvs. en form av flexibilitet.
EU:s institutioner
Vi kristdemokrater redogjorde i vår motion Kristdemokratisk Europapolitik (U515) för hur vi anser att institutionerna bör reformeras. Vi vill dock ta det här tillfället i akt för att aktualisera några av de frågor som vi anser vara speciellt viktiga.
Europaparlamentet
Europaparlamentet representerar EU-ländernas medborgare. För att parlamentet ska förbli representativt måste dess sammansättning även i framtiden vara sådan att också mindre länders politiska landskap ges fullgod representation.
Dess roll bör göras mer jämställd med rådets i lagstiftningsprocessen. Det vore också lämpligt att ge parlamentet bättre insyn i mellanstatliga frågor.
Europeiska kommissionen
Kristdemokraterna anser att det ska finnas minst en ledamot per land i kommissionen även i framtiden.
Rådet
Det är viktigt att de mindre länderna även i fortsättningen får förutsättningar för att kunna utöva ett inflytande. Nya röstviktningar som sker till följd av utvidgningar får inte innebära att de stora länderna får en större tyngd på bekostnad av de mindre.
EG-domstolen
Varje land ska tillsätta en domare till domstolen. Dess starka position måste befästas och det är önskvärt att den får behörighet för så stor del av den gemensamma lagstiftningen som möjligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige nu måste flytta fram sina positioner i EU:s pågående regeringskonferens,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibilitet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s utvidgning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av EU:s tre pelare,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s institutioner.
Stockholm den 3 april 1997
Holger Gustafsson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd) Åke Carnerö (kd) Inger Davidson (kd) Ingrid Näslund (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd)