Sammanfattning
Vår generation har en historisk möjlighet att skapa ett Europa präglat av frihet, fred, demokrati, ekonomisk utveckling och god miljö. Folkpartiet liberalerna anser att utvidgningen österut måste sättas högst på EU:s dagordning. Vi anser att den monetära unionen, EMU, spelar en central roll för den europeiska integrationen och att Sverige bör vara med från starten 1999. Det kommer att öka vårt politiska inflytande i unionen.
Sverige skall verka för att EU ägnar sig åt de gränsöverskridande problem- en, som miljöproblem, internationell brottslighet och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. EU skall inte syssla med sådana frågor som bäst löses av de enskilda individerna och familjerna, av kommunerna, av regionerna eller av medlemsstaterna.
De beslut som fattas på EU-nivå skall vara öppna för insyn och bättre än nu kunna kontrolleras av medborgarna genom deras nationella parlament och genom det direktvalda Europaparlamentet.
Reformer för östutvidgningen
Regeringen nämner inledningsvis i skrivelsen vilka områden Sverige prioriterat i det pågående samarbetet i EU samt i unionens förbindelser med omvärlden. Uppräkningen stannar vid 18 prioriterade områden! Vi menar att det reser en del frågetecken kring vad regeringen faktiskt vill framhålla som särskilt viktigt från svenska utgångspunkter. Folkpartiet har emellertid en klar uppfattning - arbetet med östutvidgningen måste ges högsta prioritet.
Vi ser EU som det bästa medlet att i vår världsdel uppnå centrala liberala mål som frihet, fred, välstånd, välfärd, god miljö och effektiv brottsbekämp- ning. Den pågående regeringskonferensen inom EU måste därför resultera i sådana ändringar i unionens struktur att länderna i Baltikum, Centraleuropa och Östeuropa samt Cypern ges verkliga möjligheter att bli medlemmar.
Vi har i tidigare motioner pekat på att huvuduppgiften för att möjliggöra utvidgningen av EU kräver en koncentration på denna uppgift och en vilja att driva på nödvändiga förändringar i systemet för beslutsfattande.
Under senare tid har det framstått som om regeringen anslutit sig till detta synsätt. Det inger hopp om att regeringen på allvar tänker ägna sig åt huvud- frågan och att man inser att en union med 25-30 medlemmar behöver ett annat system för beslutsfattande än det som en gång byggdes upp för en gemenskap med sex medlemmar.
Det blir naturligtvis ohanterligt att i en union med 25-30 medlemmar bibehålla en så pass omfattande vetorätt som den nuvarande. Enligt vår mening bör vetorätten inskränkas till ett fåtal av de områden som EU har att besluta om.
Vi har flera gånger pekat på att en annan förändring i EU:s beslutsregler skulle kunna vara att beslut inte bara har bakom sig den majoritet av rösterna i ministerrådet som föreskrivs för de olika typerna av ärenden utan också länder som representerar en majoritet av unionens befolkning. En sådan förändring skulle då innebära ett bibehållande av de olika ländernas nuvarande röstetal, som starkt gynnar de mindre länderna, men skulle skapa en garanti för att bindande beslut i ministerrådet har bakom sig länder som representerar huvuddelen av befolkningen. Den hittillsvarande utvecklingen under konferensen har inte gett oss anledning att ändra vår uppfattning om att ett införande av principen om dubbla majoriteter skulle underlätta upptagandet av nya medlemmar.
En betydande fördel med en lösning av denna typ är att den minskar behovet av nya, potentiellt uppslitande, diskussioner inför varje omgång av nya medlemmar.
Flera andra förändringar kommer att krävas, exempelvis vad gäller antalet kommissionärer, deras befogenheter och deras relationer till varandra. En annan fråga som sannolikt kommer att behöva diskuteras är antalet ledamöter i Europaparlamentet och fördelningen av antalet ledamöter mellan medlems- länderna.
Vi har många gånger fört fram de demokratiska argumenten för att för- stärka Europaparlamentets befogenheter på ministerrådets bekostnad. En sådan förstärkning skulle tillsammans med en ökad roll för de nationella parlamenten i formandet av den nationella EU-politiken öka legitimiteten i de fattade besluten. Dessa är viktiga frågor, även om de inte är avgörande för nya länders möjlighet att bli medlemmar. Vi beklagar att en riksdagsmajoritet förra våren inte delade vår uppfattning om behovet av en förstärkning av parlamentets roll då bindande lagstiftning tas.
Förutom ändringar i EU:s författningar behövs ändringar i jordbruks- politiken och i regionalpolitiken.
Vi är starka anhängare av en avreglering av den gemensamma jordbruks- politiken, både i sig och för att underlätta för länderna i Central- och Öst- europa att bli medlemmar. Vi önskar också att de delar av regionalpolitiken som inte handlar om överföring av medel från medlemsländer med högre levnadsstandard till dem med lägre, i större utsträckning skall kunna skötas av medlemsländerna. Men huvudskälet till att nu göra ändringar i jordbruks- och regionalpolitiken är att ett bibehållande av reglerna försvårar eller kanske till och med omöjliggör östutvidgningen. Detta beror naturligtvis på att kostnaderna för att tillämpa dagens regler på de nya medlemmarna upplevs som alltför betungande av de nuvarande medlemmarna.
Dessa frågor hör inte formellt till konferensens huvudfåra om översyn av traktaterna, men behöver åtminstone en bred samsyn om huvudinriktningen under kommande år. Vad beträffar regionalpolitiken och strukturfonderna synes det finnas vissa möjligheter att komma fram. Det skulle då handla om begränsningar i de maximala bidrag som ett land skulle kunna få, sannolikt mätt i relation till varje mottagarlands egen produktion.
Jordbrukspolitiken blir det sannolikt svårare att finna lösningar på. En del av de lösningar som nu diskuteras innebär att man under mycket lång tid - eller till och med permanent - skulle ha förmånligare regler för Västeuropas relativt rika bönder än för Östeuropas fattiga bönder. Detta låter sig svårligen försvaras. Därför behöver andra lösningar tas fram.
EMU från år 1999
Trots många olösta problem inom den inre marknaden torde frånvaron av en gemensam valuta ändå vara det största hindret för mera handel, inte minst för de små och medelstora företagen.
Det starkaste argumentet för en gemensam valuta är att en sådan skulle knyta medlemsländerna mycket närmare varandra. Även om inte alla nuvarande och kommande medlemsländer i EU skulle kunna vara med från början, så skulle beslutet och genomförandet av en gemensam valuta spela en stor roll för enandet av Europa.
Vi har många gånger uttalat vårt stöd för skapandet av en gemensam valuta och att Sverige bör vara med i detta s k tredje steg av EMU. Vår uppfattning är också att Sverige bör vara med från starten år 1999.
Som liberaler kan vi inte stödja en passiv "vänta och se-linje". Såväl ekonomiska som politiska skäl talar för att Sverige inte bör sitta på åskådar- läktaren när den ekonomiska integrationen drivs vidare. Sverige bör vara med och utforma den Europeiska centralbankens regler och institutioner, eftersom de kommer att påverka vare sig vi är med eller inte. Att skjuta upp ett beslut - att "vänta och se" - kommer också att kosta hushållen i form av högre räntor. När Sverige tydligt avhänder sig möjligheten att devalvera, genom att gå med i valutaunionen, blir det mindre riskfyllt att investera i svenska räntebärande papper och räntorna kan bli något lägre än annars.
Det finns också ett stort politiskt värde i att tillhöra den grupp länder som aktivt arbetar för fortsatt integration. Möjligheterna att vara med och bestämma "dagordningen", att påverka utvecklingen på andra viktiga områ- den, som miljösamarbetet, Östutvidgningen eller brottsbekämpningen, ökar påtagligt om vi deltar i det ekonomiska samarbetet fullt ut.
Stoppa växthuseffekten!
EU utgör, genom sitt unika samarbete mellan femton av Europas stater, en stor politisk kraft för att ta tag i de riktigt svåra och gränsöverskridande miljöproblemen. Vi liberaler vill se Sverige som en drivande kraft i arbetet med att utveckla och effektivisera miljösamarbetet. Därför är det med stor besvikelse vi ser hur regeringen nu - i den förtida kärnkraftsavvecklingens spår - för en miljöpolitik i rakt motsatt riktning. I stället för att konstruktivt verka för att EU-länderna kommer överens om att ta bort vetorätten mot införande av en miniminivå för bland annat koldioxidskatten, agerar de svenska förhandlarna för att Sverige ensamt ska få öka utsläppen - på tvärs med internationella överenskommelser och på tvärs med anständiga miljöhänsyn.
De ökade utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser ställer mänskligheten inför hotet om dramatiska klimatförändringar med mycket svåröverskådliga konsekvenser. Det finns risk för höjd vattennivå, torka i vissa delar av världen och, för Sveriges del, kraftigt minskad temperatur. Vi menar att klimathoten måste tas på allvar.
Det bör vara en prioriterad uppgift för Sverige att, genom medlemskapet i EU, verka för att utveckla den gemensamma lagstiftningen med skärpta minimiregler och miljöavgifter. Den danska socialdemokratiska regeringen har under regeringskonferensen presenterat konkreta förslag till traktats- ändringar, som syftar till att göra EU mer effektivt i arbetet mot gränsöver- skridande miljöproblem. Förslaget stämmer väl överens med våra uppfatt- ningar.
Där vi liberaler ser möjligheterna att genom samarbete med andra stater undanröja ett allvarligt hot mot mänskligheten, där tycks regeringen se en möjlighet för Sverige att krångla sig förbi internationella överenskommelser och på egen hand öka farliga utsläpp.
Bekämpa internationell brottslighet
Det är uppenbart att det hittillsvarande mellanstatliga samarbetet inte är tillräckligt för att effektivt bekämpa den internationella brottsligheten. Därför bör viktiga delar av den s k tredje pelaren överföras till den s k första pelaren, d v s mer av samarbetet mot gränsöverskridande brottslighet bör bli föremål för gemensamt beslutsfattande. Förutom att detta skulle öka effektiviteten, så skulle den demokratiska kontrollen och insynen förstärkas genom att EG-domstolen och Europaparlamentet på dessa områden fick samma befogenheter som de idag har inom den s k första pelaren.
Möjligheten att effektivare besluta om åtgärder i rättsliga och inrikesfrågor i allmänhet, och kanske polissamarbete i synnerhet, diskuteras inom ramen för den pågående regeringskonferensen. Den svenska regeringen har valt att hålla en låg profil och motsätter sig aktivt möjligheten att föra över en del tull- och polisfrågor från den s.k. tredje pelaren till den första pelaren. I Folkpartiet anser vi emellertid att den gränsöverskridande kriminaliteten är ett större problem än ett eventuellt fördjupat gränsöverskridande polissam- arbete.
Gemensam säkerhet
Ett tredje område där unionen behöver större befogenheter är den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Vetorätten bör här begränsas till de frågor som verkligen är av vitalt nationellt intresse.
Rätt beslut på rätt nivå
EU måste vara effektivt. Det betyder att beslutsmaskineriet måste vara effektivt. Men det betyder också att EU skall ägna sig åt rätt frågor. Vi har tidigare nämnt de frågor där vi anser att beslutsmöjligheterna på EU-nivå är för små. Det finns också frågor där möjligheterna att besluta är för stora.
En för liberaler självklar utgångspunkt är att beslut skall fattas så nära den enskilde som möjligt och helst av den enskilde och hans familj. Där det inte är möjligt med individuella beslut bör besluten tas på den lägsta praktiska politiska nivån. Denna liberala närhetsprincip är inte identisk med den av katolsk sociallära inspirerade subsidiaritetsprincipen, men i det praktiska arbetet inom EU bör de båda principerna i det stora flertalet fall leda till samma slutsatser om vilken beslutsnivå som är den lämpliga.
De flesta exemplen på onödiga beslut på EU-nivå härrör från den gemen- samma jordbrukspolitiken. De är ofta en naturlig följd av att EU:s jord- brukspolitik mycket handlar om ekonomiskt stöd till olika produkter. Den som betalar pengar till en viss typ av produktion vill förstås veta vad man betalar pengar till. Denna mekanism är ytterligare ett skäl till varför EU:s jordbrukspolitik bör förändras. Men det finns också andra områden där EU inte heller borde fatta beslut.
Det är den enskilde som bäst kan avgöra om jordgubben är tillräckligt stor eller inte. Det är kommunen eller regionen som bäst kan avgöra hur lång en lokalbusslinje får vara. Det är medlemslandets riksdag som bäst kan avgöra hur föräldraförsäkringen skall vara utformad. De frågor - och de handlar nästan alltid om arbetsmarknaden - som sorterar under begreppet "den sociala dimensionen" i EU-samarbetet löses enligt Folkpartiet bäst på lägre nivåer. Vi har inte verkat för ett medlemskap i EU för att alla viktiga beslut ska flytta från den enskilde, eller från kommunen, eller från nationen till EU utan för att en del problem kräver internationellt samarbete för att kunna lösas. Dit hör till exempel inte föräldraförsäkringen.
Det finns inga starka argument för att skapa en gemensam turistpolitik inom EU. Det är inte EU som skall bestämma om alkoholpolitiken i enskilda medlemsländer skall vara restriktiv eller inte.
Sverige bör vara pådrivande för att subsidiaritetsprincipen stärks i EU:s fördrag. Den svenska regeringen bör vidare, som vi föreslog i vår motion inför regeringskonferensen, verka för att den s k gummiparagrafen, artikel 235 i Romfördraget, omarbetas. Sverige bör också i allt arbete inom EU arbeta för att unionsnivån bara används i de fall då nationella nivåer (eller nivåer inom medlemsländerna) inte är tillfyllest för att lösa problemen.
Tilltron till EU bland medborgarna i medlemsländerna undergrävs såväl av att unionen inte är beslutskapabel i genuint gemensamma frågor som att unionen fattar beslut i frågor som den inte borde syssla med. Det är därför inte enbart av principiell vikt att rätt fråga handläggs på rätt plats. Ett sätt att åstadkomma detta är införandet av en kompetenskatalog. Vi har motvilligt dragit slutsatsen att regeringskonferensen inte kommer att resultera i en sådan. Det är då desto viktigare att ett resultat av regeringskonferensen blir att subsidiaritetsprincipen stärks i fördragen.
Mer frihandel!
Ett av EU:s största framsteg är skapandet av den inre marknaden. Mycket återstår ändå innan hindren att sälja varor och tjänster inom andra medlemsländer är undanröjda. Det behövs en ständig kamp för att motverka mer eller mindre protektionistiska ambitioner att slå vakt om eller till och med skapa egna regelverk. Tyvärr lyckas sådana intressen alltför ofta göra sig gällande också på den inre marknaden. Ofta finns det mest utbredda motståndet mot en fungerande inre marknad på lägre nivåer än nationalstaten. Fortfarande kan svenska dörrtillverkare inte sälja sina produkter i hela Tyskland utan att deras produkter har godkänts av myndigheter i var och en av de sexton tyska delstaterna!
Dessvärre visar också EU-kommissionen ibland ett svagt intresse för frihandeln. De återkommande besluten om s k antidumpningstullar, ofta riktade mot utvecklingsländerna, är inslag i EU:s handelspolitik som liberala frihandelsvänner vill slippa se. Nyligen beslutade t ex kommissionen att införa minimipriser på datachips tillverkade i Japan och Sydkorea, vilket innebär successiva prishöjningar från den 1 april. Skälet är att priserna på de aktuella chipsen sjunkit kraftigt under det senaste året och nu säljs till priser som ligger under EU-ländernas tillverkningskostnader.
Ett annat exempel rör konsumtionsvaror. I februari beslutade EU- kommissionen bland annat om antidumpningstullar för skor och väskor från Indonesien respektive Kina. Beslutet innebar att tullar på mellan 40 och 90 procent infördes. Denna handelspolitik, som sätter konkurrensen ur spel, leder till högre priser för konsumenterna och ofta har sin udd riktad mot export från utvecklingsländerna, måste motarbetas med större kraft från svensk sida än hittills. När Folkpartiet arbetade för ett svenskt medlemskap i EU så var det inte för att få delta i byggandet av en europeisk fästning med höga murar utåt, utan för att stärka Europas fred och frihet och för att så långt som möjligt riva hindren mot den övriga världen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett ökat samarbete för att bekämpa miljöförstöringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samarbetet mot internationell brottslighet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade beslutsregler för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förstärkt subsidiaritetsprincip,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av reformer för att möjliggöra östutvidgningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en intensifierad bevakning av EU:s handelspolitik,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelarna med ett svenskt medlemskap i EMU från 1999.
Stockholm den 3 april 1997
Karl-Göran Biörsmark (fp)
Håkan Holmberg (fp) Lennart Rohdin (fp)