Sveriges agerande i djurskyddsfrågor i EU
Den svenska strategin för arbetet med djurskyddsfrågor inom unionen har diskuterats vid ett flertal tillfällen, och riksdagen har varit enig om att dessa frågor har hög prioritet. Det är därför förvånande att framgångar, motgångar och ambitioner på detta område inte redovisas i skrivelsen.
Flera nu aktuella djurskyddsfrågor hamnar på flera departement. När det gäller importförbud för päls från djur som fångats i bensax involveras Utrikesdepartementet, Miljödepartementet och Jordbruksdepartementet. I fråga om kosmetikatester på djur är såväl Jordbruksdepartementet som Socialdepartementet inblandade. Det är därför extra viktigt att det finns en genomarbetad strategi och en lika tydlig målsättning i dessa och andra djurskyddsfrågor.
EU:s uttalade målsättning om att djurförsöken ska minska med 50 %
I kommissionens 5th Environmental Action Programme slås fast att djurförsöken ska minska med 50 % före år 2000. Beslutet innebär att kommissionen och medlemsstaterna har ansvar för att målsättningen uppfylls.
Samtliga riksdagspartier har uttalat sitt stöd för EU:s uppsatta mål. Regeringen bör därför ta fram en handlingsplan för hur man ska agera för att EU:s uttalade målsättning uppfylls, såväl nationellt som inom unionen. Handlingsplanen bör till exempel belysa det faktum att det idag inte finns något EU-organ som specifikt har i uppgift att minska djurförsöken inom EU. Det torde vara naturligt att EU:s målsättning inkluderas i instruktionen till Centrala försöksdjursnämnden vad beträffar minskningen av djurförsök med 50 %.
EU:s beslut om att förbjuda kosmetikatester på djur och försäljning av djurtestad kosmetika
Riksdagen har vid flera tillfällen uttalat sin uppfattning att kosmetikatester på djur ska förbjudas. Jordbruksutskottet anförde följande i sitt betänkande 1995/96:JoU18:
I juni 1993 beslutade EU att införa ett förbud mot kosmetikatester på djur (avser råvaror och färdiga produkter) fr o m 1998. Samtidigt inträder ett försäljningsförbud för sådana produkter. Förbudet kan skjutas upp i två år om alternativa testmetoder inte finns tillgängliga senast år 1997. Kommissionen ska göra en lägesbedömning senast den 1 januari 1997 (dir. 93/35/EEG, tillägg dir. 76/768/EEG). Enligt utskottets bedömning ankommer det på regeringen att följa utvecklingen på detta område och internationellt bedriva ett aktivt arbete för att få till stånd skärpta regler på djurförsöksområdet, inte minst när det gäller djurförsök i samband med tillverkning av kosmetika. EU:s regler om märkning av kosmetiska produkter får självfallet inte lägga hinder i vägen för att konsumenterna på ett lättillgängligt sätt kan upplysas om huruvida en produkt testats på djur eller ej. Fortsatta skärpta krav på detta område kan även förväntas påskynda arbetet med utvecklandet av alternativa metoder för testning av kosmetika- och hygienprodukter där alternativ ännu inte finns tillgängliga.
I regeringens skrivelse nämns ingenting om Sveriges agerande i denna fråga. Med facit i hand kan man konstatera att Sverige inte nått det uttalade målet. CATP-kommittén beslutade nämligen den 20 mars 1997 att skjuta upp införandet av direktivet.
Regeringen bör därför intensifiera arbetet för att förbudet mot kosmetika- tester på djur och försäljning av djurtestad kosmetika införs år 2000. Sverige bör bland annat vara aktivt och drivande i de arbetsgrupper som ska bedöma alternativ till djurtesterna. Vidare bör även den svenska uppfattningen att kosmetikatester på djur ytterst är en etisk fråga lyftas fram tydligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall återkomma till riksdagen med skrivelse med förslag på strategi för arbetet med djurskyddsfrågor inom unionen och att dessa frågor skall redovisas i kommande skrivelser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall vara pådrivande inom Europeiska unionen för att EU:s uttalade målsättning om att djurförsöken skall minska med 50 % också omsätts i praktiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall vara pådrivande inom Europeiska unionen för att EU:s beslut om att förbjuda kosmetikatester på djur och försäljning av djurtestad kosmetika införs den 1 juni 2000.
Stockholm den 3 april 1997
Gudrun Lindvall (mp)
Ragnhild Pohanka (mp) Per Lager (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp)