I propositionen föreslås att SVEDAB AB ges ökade möjligheter att ta upp lån i Riksgäldskontoret och delta i finansieringen av Citytunneln samt att Banverket skall få rätt att ikläda sig ett betalningsansvar för ett lån för anläggandet av Citytunneln.
Centern har under lång tid kritiserat Öresundsbroprojektet. Enligt Centerpartiets mening talar starka skäl såsom miljömässiga, trafikpolitiska och ekonomiska skäl emot projektet. De enorma trafikanläggningar som planeras utgör kraftiga ingrepp i miljön. Öresundsbron leder till ökad bilism i hela regionen och därmed ytterligare negativa miljöeffekter i Skåne. Detta i en region där det miljöfarliga kvävenedfallet är betydligt större än vad naturen långsiktigt tål. Skånes marker är bland de mest försurade i landet. Vägtrafikens kväveutsläpp är en av de viktigaste orsakerna till att Östersjöns bottnar redan är syrefria och döda.
Regeringen och Malmö stad hävdar att byggande av Citytunneln löser trafikproblemen i Malmö. Mot detta kan invändas att de större pendlings- strömmarna i regionen kommer söderifrån och till/från Lund. För deras del är en utbyggd spårbunden trafik, exempelvis med s.k. light rail, av betydligt större intresse. De befolkningstäta områdena i Malmö kommer inte heller att kunna nyttiggöra sig Citytunneln. En byggnation av Citytunneln kommer att tränga undan investeringar i spårbunden trafik som skulle vara till gagn för infrastrukturen och de resande i hela södra regionen.
Sveriges näringsliv är beroende av goda godstransporter till och från Sverige. En stor del av dessa transporter går via sydvästra Skåne. I takt med ökad internationalisering kommer godsmängderna att öka. Godstrafik via järnväg är både effektivt och miljövänligare än via lastbil. Flertalet godstransportintressenter föredrar både av ekonomiska skäl och av tidsskäl olika färjeförbindelser som för dem direkt till kontinenten. Citytunneln och Öresundsbron innebär en omväg för dem som skall direkt till kontinenten. Skälen härför förstärks även av att de riskerar hamna i den s.k. trafikinfarkten i norra Tyskland.
Persontrafiken kommer under dagtid att uppta Citytunnelns kapacitet, godstransporterna kommer att hänvisas till nattetid. Detta är inte acceptabelt. Infrastrukturinvesteringar av denna art rimmar illa med utvecklingen mot mer av just-in-time transporter. Citytunneln kan inte klara av godstrafiken på ett ändamålsenligt sätt.
Byggande av Citytunneln får till följd att Kontinentalbanan kommer att belastas av allt för mycket godstrafik. Centerpartiet anser att man istället för upprustning av denna och byggande av Citytunneln borde prioritera dels byggande av ett yttre godsspår, dels förbättra kollektivtrafikanläggningarna i Malmö. Enligt Centerpartiets mening hade detta varit en betydligt bättre trafiklösning för näringslivet samtidigt som miljön i Malmö slipper den belastning som nu föreliggande förslag innebär.
Kommunikationskommittén anser att någon samhällsekonomisk lönsamhet för Citytunneln ej kunnat påvisas. Ej heller har lönsamheten av Citytunneln i förhållande till andra investeringar, såsom t.ex. ett yttre godsspår, utbyggnad av kollektivtrafiken i Malmöregionen och andra investeringar i trafik- anläggningar i Skåne och angränsande län, prövats.
Det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s har i sin riskanalys av Citytunneln, gjord på uppdrag av Riksgäldskontoret, värderat tunneln som ett högriskprojekt. "Tunnelprojektet har en klart spekulativ prägel vad gäller förmågan att betala räntor och återbetala låneskuld." Detta säger institutet som ger Citytunneln en mycket låg betygssättning. Endast konkursmässiga projekt ligger lägre.
Centerpartiet har under projektets gång kritiserat och påtalat de brister som finns i projektet. Hela beslutsprocessen har enligt vår mening varit i fel ordning. Först ett beslut och sedan miljöprövning. Därefter har nya land- anslutningar, som inte finansierats inom projektets ram, hakats på. Centerpartiet har i tidigare motioner anfört att investeringar i landanslut- ningar skall finansieras inom ramen för Öresundsbroprojektet. Vi står fortfarande fast vid detta. Centerpartiets förslag skulle, om det vunnit riksdagens bifall, inneburit att medel till den regionala ramen för investeringar i stomjärnvägar kunnat ökas betydande. Med Centerpartiets förslag hade den inomregionala balansen vad gäller investeringar i infrastruktur avsevärt förbättrats. Citytunneln innebär alltså att andra angelägna projekt trängs undan till förmån för ett projekt som av många bedöms som ett ekonomiskt högriskprojekt. Då det inte finns någon beslutspunkt i nu föreliggande proposition som behandlar detta är det inte möjligt att återigen ställa detta yrkande.
Regeringen anför i proposition 1995/96:150, Ekonomisk vårproposition, s. 64 att "beträffande statliga garantier är grundregeln att en avgift skall tas ut motsvarande den ekonomiska risk som staten löper". Regeringen pekar på att det från denna regel gjorts vissa undantag, vilket innebär att dessa projekt subventionerats. Riksgäldskontoret har per 1 juni 1995 uppskattat subventionselementet till sammanlagt 300 miljoner. Regeringen bedömer att statens inkomster från garantiavgifter skulle kunna ökas med 150 miljoner kronor. Av denna anledning bör Citytunneln belastas med en garantiavgift.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens proposition angående Öresundsförbindelsen och Citytunneln,
2. att riksdagen - vid avslag på yrkande 1 - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garantiavgift.
Sven Bergström (c)
Stockholm den 10 juni 1997
Sivert Carlsson (c)
Elving Andersson (c) Margareta Andersson (c) Kjell Ericsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Helena Nilsson (c) Ingbritt Irhammar (c) Sven Bergström (c)