Stockholm
Vi delar till fullo regeringens bedömning när det gäller de s k Dennistullarnas olämplighet. De skulle inte medverka till hållbara trafiklösningar i Stockholmsregionen. Riksdagens beslut enligt skrivelse 1993/94:247 bör således upphävas. Det är dock förvånansvärt att regeringen backar från kravet på ett vägtullssystem utan att föreslå någon annan finansieringsmetod. Vi är besvikna över att regeringen inte lyckats prestera ett konkret förslag än.
De tekniska lösningarna för vägtullar/vägavgifter finns redan, och behovet är mycket stort vad gäller såväl förbättrad stadsmiljö, minskade kostnader för ohälsa orsakad av luftföroreningar och smidigare innerstadstrafik som av att styra över resandet till kollektiva färdmedel. Detta innebär att infrastruktur- satsningarna är fortsatt ofinansierade, trots att det är allmänt känt att framför allt storstadstrafikanterna inte betalar kostnaderna för trafiken och att behoven av infrastrukturförbättringar egentligen inte tillgodoses med hjälp av detta trafikpaket. Det är anmärkningsvärt att regeringen kan gå med på kreditgarantier utan någon som helst säkerhet för att pengarna betalas tillbaka. Vi förväntar oss att man från regeringens sida återkommer med förslag om finansiering som på ett tydligt sätt styr över biltrafikanter till det kollektiva infrastrukturnätet.
Vänsterpartiet ställer sig mycket frågande till hur man kan bevilja kreditgarantier utan att miljökonsekvensbeskrivningar tagits fram, något som skall göras enligt naturresurslagen. Ett miljöprövningsprogram finns fram- taget av en majoritet i Stockholms stad, vilket bör utgöra ett bra underlag till miljökonsekvensbeskrivningar för de olika projekten. Med hjälp av dessa kan man även finna andra, bättre alternativ i varje enskilt projekt. Vänster- partiet är motståndare till att statliga kreditgarantier ges, men om sådana ändå är aktuella måste det finnas tillfredsställande underlag, i form av miljö- konsekvensbeskrivningar, att använda vid bedömning av projekt. I nuläget finns inte sådana, och det är oacceptabelt att riksdagen skall tvingas ta ställning i detta läge. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att åter- komma med sådant underlag och tills vidare avslå regeringens yrkande nr 2.
Västerleden är utflyttad ur paketet som helhet och skall finansieras via den nationella vägplanen. Vänsterpartiet föreslår att projektet som helhet prioriteras och finansieras via den nationella vägplanen så länge det inte finns motkrav på någon typ av bilavgiftsfinansiering. Skall vi satsa på nya vägprojekt i Stockholmsregionen skall de vägas mot övriga vägsatsningar. Vi ifrågasätter om den del av befolkningen som inte bor i Stockholmsregionen är intresserad av att förbehållslöst finansiera Stockholmstrafiken och vägprojekt, som dessutom inte når upp till den av riksdagen satta samhälls- ekonomiska avkastningen på minst 168 kr. De vägar som kan bli aktuella att bygga efter att kriterier om avkastning och krav på långsiktig hållbarhet uppfyllts skall finansieras inom Vägverkets ordinarie verksamhet.
Göteborg
Vänsterpartiet har deltagit i konstruktiva samtal som lett till att vi kunnat påverka det omarbetade förslaget till trafiklösningar i Göteborg i positiv riktning. Detta förslag innehåller jämfört med det tidigare bl a dubbelt så mycket pengar till kollektivtrafiken - framför allt främjas det miljövänliga alternativet spårvagn - samt en stor satsning till förmån för arbetet med nollvisionen. Vi ställer oss bakom detta förslag. Vårt krav på att finansieringen skall baseras på någon form av miljöstyrande bilavgifter - inte vägtullar - kvarstår dock fortfarande, och vi förutsätter att regeringen kommer att ställa detta krav i de fortsatta diskussionerna.
Analyser gjorda av exempelvis SIKA har visat att om ökade satsningar på kollektivtrafiken skall bli lönsamma och få över tidigare bilburna trafikanter till det kollektiva nätet eller cykelnätet måste en sådan satsning kombineras med någon form av ekonomiska styrmedel. Vänsterpartiet förespråkar någon form av bilavgifter för att se till så att biltrafikanterna betalar sina egna kostnader.
Infrastruktursituationen i Göteborgsregionen har stora brister i dagens läge. Framför allt är det svårt att utifrån dagens förutsättningar utveckla och öka det kollektiva åkandet. Tilläggas skall också att Göteborg inte tidigare fått ekonomisk hjälp av denna storlek för infrastruktursatsningar. Utbyggnaden av spårväg till Angered finansierades via staten med endast 5 %, att jämföras med Stockholm som på 40-talet fick stora statliga bidrag för att bygga tunnelbanenätet. Vi vill också peka på den förändring som den politiska majoriteten i Göteborg gjort jämfört med ursprungsförslaget, det så kallade Adelsohnpaketet, vad gäller miljöhänsyn och styrning mot ökat kollektivt åkande.
Allmänt
Vi håller naturligtvis fast vid de krav vi ställde på infrastruktur och trafikplanering i vår motion (1996/97:T52) angående infrastrukturpropositionen. Ett sätt att värna om miljön är att införa regler om hur mycket av vår yta som får avsättas för infrastrukturanläggningar. I städer och tätorter skall den totala ytan av infrastrukturanläggningar inte öka. Det innebär att i planering och byggande av en ny bilväg skall vägas in att motsvarande eller mindre viktiga vägar tas bort någon annanstans. På landsbygden bör som minimikrav en kompensationsprincip användas. Om exempelvis miljöklassade områden tas i anspråk måste nya områden med samma kvaliteter tillskapas någon annanstans.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionens yrkande 2 och av regeringen begär förslag om finansiering som på ett tydligt sätt styr över biltrafikanter till det kollektiva infrastrukturnätet,
2. att riksdagen begär att regeringen ger lämplig instans i uppdrag att ta fram miljökonsekvensbeskrivningar för planerade vägprojekt i Stockholm,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den av riksdagen satta samhällsekonomiska avkastningen på minst 168 kr skall uppfyllas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de vägar som kan bli aktuella att bygga i Stockholmsregionen skall finansieras inom Vägverkets ordinarie verksamhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall ställa krav på regionen att fortsätta diskutera miljöstyrande bilavgifter som grund för finansiering,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i planering och byggande av en ny bilväg skall vägas in att motsvarande eller mindre viktiga vägar tas bort någon annanstans,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att om miljöklassade områden tas i anspråk måste nya områden med samma kvaliteter tillskapas någon annanstans.
Stockholm den 10 juni 1997
Karl-Erik Persson (v)
Hans Andersson (v) Lennart Beijer (v) Ingrid Burman (v) Ulla Hoffmann (v) Maggi Mikaelsson (v) Per Rosengren (v) Hanna Zetterberg (v) Johan Lönnroth (v)