Inledning
Sedan flerpartiöverenskommelsen om trafiklösningen i Stockholm ensidigt frångåtts av Socialdemokraterna står de stora trafikproblemen i våra största städer utan lösning.
Regeringen har inte tagit ansvar för att åstadkomma en lösning avsedd att garantera stabilitet i de omfattande investeringsprogram som är nödvändiga. I en förhandling, där flera parter har att ta hänsyn till intern partiopinion och ståndpunkter, kommer inte slutresultatet att vara i överensstämmelse med vad som varit fallet om varje förhandlingspart själv hade haft möjlighet att avgöra utformningen. Det slutliga förhandlingsresultatet ger också uttryck för detta. Av avgörande betydelse var att det mycket omfattande projektets överlevnadsförmåga garanterades även vid eventuella maktskiften i stad, län eller i riket.
Vi är beredda att ta vår del av ansvaret för Stockholms- och Göteborgs- regionens framtid. Regeringen kan dock inte först ensidigt göra förändringar och sedan förvänta sig att Moderaterna ansluter sig till en sådan ny överenskommelse. Det är att visa bristande respekt för demokratiska spelregler.
Utgångspunkter
Transporter och kommunikation är precis som energi nödvändiga beståndsdelar i all ekonomisk aktivitet. Den positiva utveckling av välståndet som vi haft i vårt land under det senaste århundradet är i stor utsträckning förknippad med ökad handel och därmed ökade transporter och ökad kommunikation. För ett litet land som Sverige är möjligheten till frihandel av särskild betydelse för den ekonomiska utvecklingen.
Nationell konkurrenskraft för tryggad sysselsättning och god miljö förutsätter både fler och miljöanpassade transporter. Högt ställda miljökrav och varaktig hushållning med resurser måste också i hög grad påverka utformningen av transportsystemet.
För enskilda människors välfärd är goda kommunikationer avgörande. Rörlighet är ett väsentligt inslag för god livskvalitet och en grund- förutsättning för ett fungerande vardagsliv. Goda kommunikationer underlättar arbetspendling och ökar möjligheterna att kombinera en god boendemiljö med en stor och bred arbetsmarknad.
Transportpolitiken måste grundas på kundernas efterfrågan på transporter och deras krav på miljöanpassning. Den fortsatta inriktningen skall vila på följande mål:
att skapa ett kundorienterat snabbt och effektivt transportsystem som ger en klar konkurrensfördel för svenskt näringsliv och därmed svensk sysselsättning,
att transportslagen stegvis och målmedvetet miljöanpassas i takt med den allt snabbare teknikutvecklingen,
att lösa människors berättigade efterfrågan på transporter för arbete och rekreation till rimliga kostnader,
att varje transportslag skall behandlas likvärdigt i förhållande till sina kostnader och intäkter med den begränsning som består i att varje transportslag också måste kunna erhålla så likvärdiga villkor mot den internationella konkurrens som föreligger på transportområdet.
Storstädernas trafikförsörjning
Storstädernas trafiksystem måste lösas skyndsamt - och långsiktigt - inom ramen för samma former för finansiering och höga miljökrav som ställs i övriga landet. Detta kan, t.ex. med tanke på förbifarter och nationell tågtrafik, i vissa avseenden vara av större betydelse för andra delar av Sverige än för storstadsregionerna. Investeringar, drift och underhåll av infrastrukturen skall styras dit där transportarbetet finns eller kan förväntas uppstå.
Förslaget om differentierade bilavgifter är en ny ensidig pålaga på bilismen. 50 procent av transporterna sker idag i tätorter med mer än 25 000 invånare. De fulla samhällsekonomiska kostnaderna - upp till 60-80 kronor/mil har nämnts - består till 80 procent av externa effekter, 15 procent kan hänföras till trafikskadade och 5 procent till miljö. De externa effekterna domineras av kötider, dvs. person i bilkö ger upphov till en ny skatterätt! Bilisten förlorar tid i bilköerna och skall dessutom beskattas för detta utan att få något igen. Underlagsmaterialet och principerna i denna del är helt oacceptabla.
En ökad satsning på elektroniska trafiksystem för effektivare trafikledning, av hänsyn till miljön, säkerheten och för ett bättre kapacitetsutnyttjande är angelägen. En avgiftsfinansiering vid anläggande av nya vägavsnitt, broar eller tunnlar kan i förekommande fall användas för att finansiera tidigareläggningar av insatser för att avhjälpa trängseln och skapa fungerande trafiksystem.
Vi är inte beredda att ställa oss bakom en politik som ser biltrafiken som en finansieringskälla för nya satsningar av påstådd miljökaraktär inom vitt skilda samhälssektorer. Sådana medel skall användas för att öka vägkapaciteten. Socialdemokraterna tycks syfta till att göra det dyrare att äga och köra bil. De som lever på de minsta marginalerna, oftast barnfamiljer och pensionärer, är de som först tvingas överge bilen eftersom de inte längre har råd. Ett genomförande av Kommunikationskommitténs förslag till differentierade bilavgifter skulle innebära att Göteborgsregionens bilister tvingas subventionera kollektivtrafiken. Detta är inte acceptabelt.
Stockholm
Moderaterna i Stockholms stad och Stockholms län ingick som fördragsslutande parter i den nu övergivna Dennisöverenskommelsen. Den utgår från den fasta övertygelsen att nödvändiga infrastrukturinvesteringar inte skulle komma till stånd med mindre än att regionen själv bidrog till finansieringen. Den bärande delen i denna överenskommelse var den direkta kopplingen mellan uttagna vägavgifter och utbyggd vägkapacitet.
Vi avvisar bestämt idéer som utgår från att Stockholmsregionen skall drabbas av särskild straffbeskattning, i form av vägavgifter, utan att kopplingen till vägutbyggnad görs. I propositionen framförs andra förslag till regional finansiering, t.ex. höjd fastighetsskatt på kommersiella lokaler och regional arbetsgivaravgift. Att dessa förslag av regeringen avvisas av enbart konjunkturella skäl är djupt oroande.
Regeringen kommenterar inte det faktum att Stockholmsregionen har landets största befolkningstillväxt. Befolkningen ökar med ca 100 000 nya invånare vart sjunde år. En sådan befolkningstillväxt ställer höga krav även på trafiksystemen och kräver långsiktighet och stabilitet i förutsättningar och planering. Regeringen väljer att blunda för realiteter.
Effekten av att gå ifrån Dennisöverenskommelsen är att trafiklösningen i Stockholm försenas. I många delar är läget inte annorlunda idag jämfört med situationen för snart sju år sedan. Regeringens nu aktuella förslag är inte en "långsiktigt hållbar" lösning. När Österleden och Västerleden utgår finns litet som talar för att trafikströmmarna genom Stockholm långsiktigt förs ur innerstaden. De kvarvarande delarna uppnår inte det mest väsentliga syftet i Dennispaketet, att trafiken kan fördelas på ett tids- och trafikekonomiskt sätt samtidigt som höga miljökrav uppfylls. Förslaget löser inga av de avgörande kommunikationsproblem i stort som finns i regionen idag. De återstående investeringar som görs avseende kollektivtrafiken leder inte till önskvärda effekter då kommunikationsproblemen förblir olösta.
Vi vill skyndsamt lösa frågorna kring en östlig och en västlig förbifart i Stockholm. Nationalstadsparkerna skyddas av en lagstiftning som inte till fullo överensstämmer med de förarbeten som låg till grund för lagen. Lagen måste tydliggöras för att tillgodose högt ställda miljökrav samtidigt som lagen möjliggör en effektiv ekonomisk hantering av de trafikproblem som nämns i förarbetena. En vidare genomlysning av trafikproblemen i Stockholm är nödvändig för att uppnå en helhetslösning med bred politisk regional förankring.
Göteborg
De föreslagna förändringarna av trafikpaketet i Göteborg följer de huvuddrag som regeringen angivit för Stockholm. Senaste versionen av Göteborgsöverenskommelsen innehåller en minskning av vägtrafikprojekten. Om det hade stannat därvid så hade paketet fått en rimlig omfattning. I regionen förefaller majoriteten vilja spendera de medel som frigjorts genom minskade vägtrafikinvesteringar på diverse kollektivtrafikprojekt. För dessa saknas såväl en trovärdig samhällsekonomisk analys som beräkningar av de ökade driftskostnader som kommer belasta trafikhuvudmännen och medborgarna. Regeringen bör återkomma med ett nytt förslag som har en bred förankring avseende en långsiktigt hållbar trafiklösning i Göteborg.
Finansiering
I den ekonomiska vårpropositionen (prop. 1996/97:150) anvisas 1 600 miljoner kronor fr.o.m. 1999 för att tillfälligt finansiera projekten i Stockholm och Göteborg. Vi moderater biträdde i motion 1996/97:Fi42 regeringens förslag dels för att den tidigare finansieringen fallit, dels för projektens mycket angelägna karaktär. Regeringens avsikt är att en särskild utredare närmare skall studera förutsättningarna för en regional finansiering. Olika former av skatter för att regionalt finansiera trafikinvesteringarna har övervägts av regeringen. Vi motsätter oss regionala skatter, som t.ex. höjda fastighetsskatter på kommersiella lokaler eller differentierade arbetsgivaravgifter. Skälen till att dessa idéer avvisats av regeringen är det konjunkturella läget. Det är alltså även regeringens mening att skatter har en direkt negativ inverkan på tillväxten och därmed arbetsmarknaden. Särskilt skall de legala och tekniska förutsättningarna för ett miljöstyrande avgiftssystem studeras. Vi är mycket kritiska till detta förslag, som lämnades av Kommunikationskommittén och som följdes upp i den ekonomiska vårpropositionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1996/97:160 yrkandena 2 och 4,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för finansiering och trafiklösningar i storstadsregionerna,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till regionalt brett förankrade trafiklösningar i storstadsområdena i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 11 juni 1997
Per Westerberg (m)
Tom Heyman (m) Birgitta Wistrand (m) Lars Björkman (m) Ulla Löfgren (m) Jeppe Johnsson (m) Maud Ekendahl (m) Carl G Nilsson (m) Elizabeth Nyström (m)