Informationstekniken förändrar många människors och nationers villkor. Avståndens betydelse minskar. Nationsgränser suddas ut och ekonomin internationaliseras ytterligare. Den grundläggande förändringen i kommunikationsmönstret kommer radikalt att påverka samhällsstrukturen.
Rätt använd kan informationstekniken leda till att hela vårt land utvecklas. De svenska företagens konkurrensförmåga kan avsevärt förbättras. IT öppnar för nya och flexiblare sätt att arbeta. Utbildningsväsendet, från förskola till universitet/högskola, får nya möjligheter. Kultur och fortbildning kan främjas. Den enskilde medborgaren kan med teknikens hjälp lättare tillgodo- göra sig samhällsinformation och samhällsservice. Medborgaren stärks och demokratin utvecklas.
Informtionstekniken skapar möjligheter för decentralisering, tillväxt och demokratisk utveckling. Samtidigt finns risk att den bidrar till att nya klyftor i samhället skapas. Det är således nödvändigt med politisk beredskap för att möta IT-samhällets utmaningar.
Tillgängligheten till offentliga handlingar - ett enhetligt elektroniskt rätts- och samhällsinformationssystem
Frågan om hur rätts- och samhällsinformation ska göras tillgänglig för medborgarna har diskuterats i många år. Frågan har utretts vid flera tillfällen, men utredningarna har aldrig följts upp med beslut som inneburit att det tagits några samlade grepp. Med den nya teknikens framväxt har dock nya förutsättningar skapats. Det finns nu möjligheter att ge alla medborgare, oavsett var i landet de bor, tillgång till rätts- och samhällsinformation på ett enhetligt och lättillgängligt sätt - förutsättningarna för en digital allemansrätt har skapats.
Begreppet samhällsinformation har tidigare definierats så här: sådan information som är en följd av riksdagens, landstingens och kommunernas beslut och de instruktioner de utfärdat för myndigheterna. (SOU 1984:68).
I betänkandet 1994/95:KU41 om samhällsinformation aktualiserade KU denna definition men tillade samtidigt att den i dag kunde framstå som något snäv.
En absolut gräns är svår att dra. Det är inte heller nödvändigt. Samhälls- information idag kan vara allt ifrån myndigheters föreskrifter till en kommuns parkeringsregler, EU-parlamentets talarlista eller information från kommunernas konsumentrådgivare. Mycket ofta utgörs samhällsinformation av redigerade och förklarande texter (böcker, broschyrer, artiklar) av regelverket.
Rättsinformation
Rättsinformationen är en del av samhällsinformationen. I många avseenden är rättsinformationen den grundläggande och centrala delen av samhällsinformationen.
Det handlar om lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som direkt påverkar medborgarna eftersom det är ett för medborgarna bindande regel- verk. Det är de förarbeten som ligger till grund för reglerna, t.ex. utrednings- betänkanden, propositioner, motioner och riksdagsbeslut. Inom området rättsinformation brukar man också räkna domstolarnas prejudikatbildande funktion och den juridiska doktrinen.
Det är inte bara den nationella rätten som bör räknas till rättsinforma- tionen. Genom medlemskapet i EU blev EG-rätten en del av den svenska rätten. EG-rätten består av ett stort antal förordningar, direktiv m.m. Av central betydelse är också EG-domstolens domar.
Idag finns riksdagens dokument och den svenska lagstiftningen fritt tillgängliga i riksdagens informationssystem Rixlex. Många av de svenska rättskällorna är därför åtkomliga för alla medborgare. EG-förordningar som gäller som svensk lag och flertalet av myndigheternas direktiv, bland annat de som är en tillämpning av EU:s direktiv, är dock inte tillgängliga på svenska i elektronisk form. De svenska översättningarna av EU:s rättsakter planeras att på sikt ingå i EU-kommissionens informationssystem Celex. Detta system är dock kommersiellt uppbyggt vilket innebär att svenska medborgare måste betala för att i elektronisk form kunna läsa den lagstiftning de är skyldiga att känna till. I syfte att alla medborgare ska ha tillgång till "det för medborgarna bindande regelverket" i elektronisk form bör åtgärder vidtas för att EG:s rättsakter och EG-domstolens domar blir tillgängliga på svenska i elektronisk form, sök- och läsbara tillsammans med det svenska regelverket, utan kostnader för medborgarna.
Här bör noteras att även den offentliga förvaltningen, den statliga såväl som den kommunala, saknar fri tillgång till EU:s dokument i det digitala informationssystemet. All offentlig förvaltning i Sverige måste därför "köpa tillbaka" den digitala informationen från EU som man dagligen arbetar med i sin tjänsteutövning.
Vem har ansvar för rätts- och samhällsinformation?
Såväl rättsregler som samhällsinformation har sitt ursprung i de dokument som skapas och de beslut som fattas i riksdag och regering. Det är utifrån dessa som myndigheter utformar sina föreskrifter och kommuner fattar sina beslut. Riksdag och regering är således centrum för de mest centrala delarna av rätts- och samhällsinformationen. De tryckta dokumenten (t. ex. riksdagstrycket, SFS, kommittédirektiv) framställs i riksdagen och i regeringskansliet. Riksdag och regering är därför en naturlig utgångspunkt när det gäller att göra rätts- och samhällsinformation allmänt tillgänglig även i elektronisk form. Därför har riksdag och regering ett gemensamt ansvar för att utreda hur ett svenskt elektroniskt rätts- och samhällsinformationssystem kan utformas.
Medborgarnas intressen bör vara utgångspunkt
Det finns från många grupper i samhället, kommersiella aktörer, förlag, myndigheter, massmedia, bibliotek, forskare och skolor, ett klart uttalat önskemål om en enhetlig informationsstruktur och standardisering av elektroniska informationssystem.
Användarna bör ha möjlighet att hitta det de söker utan att på förhand veta var de ska leta. En medborgare som t.ex. vill veta om inkomster av bär- plockning är beskattningsbart ska kunna söka efter det, och hitta svaret, utan att veta vilken myndighet eller författning som reglerar detta.
Det innebär också att tillgängligheten av dokument med "för medborgaren bindande rättsregler" behöver öka. Alla myndigheter bör tillhandahålla sina föreskrifter i elektronisk form. Även kommunernas regelverk bör göras till- gängliga i denna typ av system eftersom dessa, t.ex. i form av lokal ordningsstadga också utgör regelverk som är bindande för medborgarna.
Kvaliteten på regelverken måste vara hög så att användarna kan lita på att texterna är korrekta.
Sammantaget förutsätter detta en långtgående standardisering av databasernas design och utformning, av hur innehållet struktureras och hur informationen i dem presenteras för användarna. Det förutsätter också att tvingande rutiner för kontinuerlig uppdatering skapas.
Jämför SFS 1988:377 § 2 "Av skrifter som statliga myndigheter under regeringen framställer eller låter framställa skall myndigheterna leverera ett exemplar till vardera Kungl. biblioteket och Riksdagsbiblioteket". § 3 "Leveransskyldigheten skall fullgöras snarast efter publiceringen." På mot- svarande vis skulle en förordning kunna utfärdas inom området "publicering via databaser" som reglerade sättet att uppdatera och leverera elektronisk information för myndigheterna.
Det krävs också ett enhetligt sätt att söka i alla informationsmängder för att lokalisera källor och dokument.
Användarnas möjlighet att hitta rätt skulle underlättas om det fanns en central utgångspunkt för rätts- och samhällsinformation, en utgångspunkt med ett namn som alla snabbt kunde lära sig och lätt komma ihåg - en motsvarighet till att alla känner till att man ringer 112 (tidigare 90000) i en nöd- eller larmsituation. På samma vis skulle detta bli hela den offentliga sektorns "112-nummer". Så fort medborgaren inser att uppgifterna, som efterfrågas, är av "myndighetskaraktär", skall det te sig naturligt att vända sig till denna centrala utgångspunkt.
I detta sammanhang kan även erfarenheter från Inrikesdepartementets (tidigare Civildepartementet) utvecklingsarbete om "medborgarkontor, sam- hällsinformation och IT-utveckling" utnyttjas. För de medborgare som själva inte har tillgång till att söka i databaser bör andra möjligheter skapas för att få kontakt - ringa, faxa eller besöka - med en myndighetsperson på ett medborgarkontor eller motsvarande, för vidare hjälp med att skaffa fram efterfrågad information eller att påbörja handläggningen av ett ärende.
En "personlig husbyråkrat" åt varje medborgare skulle på så sätt skapas. Det skulle vara en person som hjälper den enskilde individen inom den, för många, snåriga myndighetsvärlden.
Förutsättningar
Med hjälp av modern kommunikationsteknik och nätverk, som Internet, är det möjligt att skapa databaser med sammanhållna strukturer och att utforma enhetliga system som gör det möjligt för användarna att lokalisera den information de önskar.
I länder som USA, Kanada, England och Australien finns exempel som visar att detta är genomförbart. Genom att utnyttja standards som GILS (Government Information Locator Service) och Z39.50 har projekten blivit mycket framgångsrika. Inom såväl G7-ländernas samarbetsprojekt som inom EU pågår nu projekt för att ta vara på dessa länders erfarenheter. Inom G7 har t.ex. frågan om ett GIS (Global Information System) börjat utredas. Genom att ta vara på de erfarenheter dessa länder och organisationer gjort bör det vara möjligt att skapa svenska motsvarigheter.
EU-center för informationsteknik
Strukturomvandling och globalisering som följer av allt snabbare utveckling och förändringar inom informationsteknikområdet påverkar alla samhällssektorer inom hela världen. Traditionella tjänster och produkter försvinner, samtidigt utvecklas nya produkter och tjänster i snabb takt. Telekomindustri, datorindustri och mediaindustri integreras och nya industriella strukturer bildas. Forskning och utveckling går rasande fort. Exempelvis bygger en stor del av Ericssons storsäljande produkter på teknik som inte var känd ett år tillbaka. En del av den industriella strukturomvandlingen sker genom förnyelse av befintliga företag och en del genom nyföretagande.
Den industriella omvandling som informationssamhället innebär, ställer krav på ett nytt entreprenörskap. Nya tekniska landvinningar kan snabbt innebära nya industriella möjligheter. Om vi förmår att ta till oss ny teknik och nya produktionsmetoder kan IT bli en hävstång för en industriell förnyelse. För att på bästa sätt ta vara på den ständigt föränderliga tekniken och nya produktionsmetoder finns behov av ett för EU gemensamt institut med huvuduppgift att utnyttja den nya informationsteknikens möjligheter för att tillskapa nya företag och utveckla redan existerade. Institutet skall utveckla tillämpningen av informationstekniken, erbjuda kompetens och kunskap från hela FoU-området och bevaka den internationella utvecklingen. Institutet skall kunna anvisa strategiska val för FoU-politiken och ha kompetens och personella resurser för arbete nära och tillsammans med industrin, de europeiska medlemsstaternas administrationer, EU-kommis- sionen och forskargrupper i hela EU.
Utvecklingen på området för avancerade tele- och datakommunikationer är av mycket stor ekonomisk och industriell betydelse för EU som helhet. IT etablerade sig som den viktigaste strukturförändrande faktorn i industriell och affärsmässig utveckling redan på 1970-talet. Under 1980-talet har nya dimensioner uppstått. Dramatiska framsteg i teknisk kapacitet har skapat förutsättningar för nya ekonomiska aktiviteter och de allt lägre kostnaderna för maskin- och programvara breddar successivt marknadsunderlaget. I USA och Japan pågår en utveckling som utgår från visionen om "The Information Highway". Detta innebär kraftiga investeringar i ökad kapacitet för ökad elektronisk kommunikation. Inom EU-området saknas motsvarande samlade satsning och en koncentration av resurser. Medlemsländerna var för sig kan inte möta den utveckling som pågår i USA och Japan. Med gemensamma ansträngningar och samordning av insatser kan EU utveckla en gemensam strategi för utvecklande av en elektronisk infrastruktur. Även frågor av denna karaktär har sin naturliga hemvist i ett gemensamt institut för IT-frågor.
Inom EU-området har nordisk, främst svensk industri, en stark ställning på världsmarknaden. Svensk FoU-kompetens är ledande genom såväl bredd som kvalitet. I Sverige finns sedan länge ett unikt samarbete mellan högskolans forskningsinstitutioner och industri samt teknologianvändare. Ett nytt EU-center för informationsteknik bör därför lokaliseras till Sverige.
Livslångt lärande
I informationssamhället kommer tillgången till kunskap att bli allt viktigare. Kunskap kommer i än högre grad att vara en drivkraft för förnyelse och utveckling. Information och kunskap kommer att omsättas i allt snabbare takt. Att snabbt kunna hitta och tillgodogöra sig information och nya kunskaper kommer att vara en del. Att lära sig kritiskt granska och värdera information kommer att vara en annan viktig del.
För möjligheter till utveckling och tillväxt i alla delar av landet är utbildningens infrastruktur en av de viktigaste faktorerna. Idag är detta inte tillgodosett. Utbildningsmöjligheterna är ojämnt spridda över landet. Utbildning är även ojämnt fördelad över befolkningen. Social och geografisk snedrekrytering är ett faktum. Genom denna snedrekrytering tar inte Sverige tillvara hela den utvecklingspotential som finns.
Under allt för lång tid har ungdomar förvägrats utbilda sig i närheten av sin bostadsort. Genom satsningar på kraftig utbyggnad av de mindre och medelstora högskolorna med kraftigt ökat antal utbildningsplatser och fasta forskningsresurser har viktiga steg tagits för att motverka regional snedrekry- tering. Nästa stora utbildningspolitiska ansats måste bli att motverka dagens sociala snedrekrytering. Genom kraftigt ökade satsningar med 100 000 nya platser i Komvux tas ett första steg. Avsaknad av utbildningstradition, ovana och ekonomiska omständigheter gör att många inte ser utbildning som ett alternativ. Efter några år upptäcker de dock att deras utbildning inte räcker till. Att då flytta och börja på en högskoleutbildning är för många inte ett realistiskt alternativ. Möjligheten till utbildning får inte göras avhängigt av att den enskilde måste flytta till utbildningsorterna.
Decentraliserad utbildning och distansutbildning kommer att ge andra och nya förutsättningar att möta nya grupper och nya utbildningsbehov. Ett viktigt led i att minska såväl den sociala som den geografiska snedrekryte- ringen är att göra utbildningen mer flexibel. Ambitionen måste vara att det är utbildningens institutioner som skall möta människan och inte tvärtom.
Ökad tillgänglighet till utbildning genom distansutbildning skapar förutsättningar för avståndsoberoende undervisning. Med hjälp av modern informationsteknik öppnas stora möjligheter till kunskapslyft, återkommande utbildning och livslångt lärande. Utbildningen kan bedrivas i den takt som deltagarna själva önskar och när det tidsmässigt passar. Ökade möjligheter till distansutbildning möjliggör kompetensutveckling och utbildning på ett flexibelt sätt för enskilda och företag.
Det nya resursfördelningssystemet för högskolan har emellertid inneburit att distansutbildning på flera håll krympts, vilket hänger ihop med att denna utbildning generellt sett är dyrare och att genomströmningen är lägre än för reguljär utbildning. Delvis beror det på att utbildningsbakgrund och studie- vana många gånger är annorlunda inom denna grupp.
Möjligheterna till ökad distansutbildning måste prioriteras. Endera bör högskolorna kompenseras extra för distansutbildning eller kan staten ålägga högskolorna att en viss del av utbildningsuppdragen skall ske som distans- utbildning. Regeringen bör återkomma med förslag till hur högskolans distansutbildning kan stärkas.
Den nya tekniken medför att radio- och TV-media kan spela en viktig roll i distansutbildningen genom de möjligheter som informationstekniken ger till interaktivitet och dubbelriktad kommunikation. Utbildningsradions samar- betsprojekt med högskolan är ett sådant exempel. Utbildningsradions medverkan till en förstärkt distansutbildning bör belysas.
Kunskaps- och teknikutvecklingen gör att individerna ständigt måste skaffa sig nya kunskaper och färdigheter för att bli mer delaktiga i samhälls- utvecklingen men också för att som individer kunna utvecklas. Det livslånga lärandet kan ske på många olika sätt, informellt på arbetsplatsen eller i vardagslivet eller genom formaliserad utbildning på olika nivåer.
Skola
Om informationstekniken inte skall komma endast ett fåtal till del måste alla ungdomar tidigt lära sig använda denna teknik. Idag är IT relativt ojämnt fördelad över landet, mellan könen och mellan olika utbildningar. Undervisning om och med IT skiljer sig mycket åt. Detta är värt att uppmärksammas mer än vad som hittills gjorts.
Pojkar är mer dataaktiva än flickor. Användningen av datorer skiljer sig åt. Pojkar spelar spel och är mer intresserade av tekniken. Flickor däremot har ett annat förhållningssätt och använder datorn mer som ett redskap, exempelvis för ordbehandling eller kalkyler.
Elever på studieförberedande program i gymnasieskolan har i större utsträckning tillgång till dator och kan ofta mer om datorer och dataanvändning än de som går de mer yrkesinriktade programmen. Detta är ett missförhållande som måste åtgärdas. Även om det inte skall överdrivas finns det en risk att en ny utbildningsklyfta växer fram. De som har relativt god utbildning och som snabbt kan tillgodogöra sig IT för att söka information och skaffa kunskap, medan de som har relativt lägre utbildning har sämre kunskaper om eller ovana att använda datorer och IT. Mot bakgrund av vad vi ovan nämnt om förändringar såväl i arbetsliv som samhällsliv kommer användandet av IT att bli allt viktigare för att kunna ta del av och vara delaktig i samhällsdebatten. Tillgången till information kommer att vara framtidens hårdvaluta. IT får inte leda till ett samhälle där ett fåtal har tillgång till information, makt och inflytande - då riskeras att en ny "dataklass" bildas.
Undervisningen om IT och datorer får inte delas upp i undervisning om data och datorer utan måste istället integreras i alla skolans ämnen. Datorer skall vara ett naturligt redskap för att söka och finna information och ny kunskap. Detta förhållningssätt är det naturliga, datorer är inte ett nytt kunskapsområde som skolan skall undervisa om. Tyvärr är det på många håll just så undervisningen bedrivs. Data blir ett särskilt ämne med egna undervisningssalar, datasalar. Vi anser istället att datorer skall vara en naturlig del i alla ämnen. Då behövs inte särskilda datasalar ej heller att data schemaläggs på speciella tider. Om ungdomar skall få ett naturligt förhållningssätt måste de ges möjlighet att använda tekniken som ett verktyg att skaffa kunskap och information på samma sätt som eleverna idag använder telefon och bibliotek. Då kan eleverna på ett naturligt sätt även se möjligheterna med att använda IT. Det förefaller märkligt att man inom skolan inte kommit längre i undervisningen, ingen lärare kommer på tanken om att ha särskild undervisning om användning av telefon och bibliotek. IT behöver avdramatiseras.
Skolan har mycket att lära av eleverna. Inom IT-området har många gånger eleverna bättre kunskap än lärarna. Undervisningen måste på ett bättre och mer naturligt sätt ta tillvara elevernas egna kunskaper inom IT-området. Genom samarbete mellan elever och lärare kan IT-användandet förbättras. Genom att kombinera elevernas kunskap om tekniken och lärarnas kunskap om pedagogiken kan synergieffekter tas tillvara.
Fortbildningen av lärare kommer inom detta område att vara en förutsätt- ning för utveckling. Många lärare har idag betydligt sämre kunskaper än eleverna om datorer. Lärare har ofta ett annat förhållningssätt än eleverna. Även lärarutbildningarna behöver förändras. Idag är det relativt ovanligt att blivande lärare får utbildning om hur man undervisar med hjälp av data. Datorer och IT är viktiga delar i undervisningen, inte ett utbildningsmål i sig. Denna insikt saknas påfallande ofta vid landets lärarhögskolor. Inte minst måste det inom lärarutbildningen fokuseras på att det finns olikheter mellan könen i att använda data, att användandet och kunskaper om data är ojämnt fördelade mellan olika "klasser". Skolan, och i synnerhet lärarna, har ett mycket stort ansvar för att inga nya klyftor i samhället uppstår vad avser tillgång och tillgänglighet till och kunskaper om att använda datorer och IT, så är detta inte endast kommer de redan kunskapspriviligerade till del. Centerpartiet anser att undervisning med datorer och IT måste uppmärk- sammas i lärarutbildningen mer än idag.
Datortek
Tillgången till datorutrustning är begränsad i flera skolor. Samtidigt finns det idag datortek i alla kommuner. Genom bättre samordning kan datorteken utnyttjas av skolan. Betydande samordningsvinster kan åstadkomma ett mer flexibelt utnyttjande av datortek. Vid inrättande av datortek etc bör det därför alltid sökas lösningar som möjliggör ökad tillgänglighet för en större grupp än de som direkt berörs av datorteken. Det kommer att behövas betydande investeringar för att bygga ut fungerande elektronisk infrastruktur inom skolan. Genom samutnyttjande mellan datortek och skola kan samordningsvinster göras. Skolans behov av modern datautrustning löses inte enbart med detta, men ett bättre samutnyttjande är eftersträvansvärt i kommunernas ansträngda ekonomiska läge.
Datorteken används idag endast på dagtid. Datorteken bör kunna vara öppna även under kvällstid. Allmänheten, företag och inte minst studieför- bunden skulle kunna få tillgång till avancerad utrustning. Studieförbunden kan ta ett stort ansvar för folkbildningsinsatser i syfte att undvika att nya kunskapsklyftor mellan generationer uppstår.
Arbetsliv och rättsordning
Den enskilda människans och företagens förmåga att utnyttja IT kommer i framtiden att vara en avgörande konkurrensfaktor. De som förmår att använda sig av detta kommer att ha komparativa fördelar.
Även arbetets organisation förändras med ökad användning av IT. Nätverk kan bli viktigare än fast organiserade strukturer. Flexibilitet i arbetsorgani- sationen med lösningar utifrån enskilda behov blir möjligt. Arbetsplatser kan göras mobila på ett helt nytt sätt, fler kan t.ex. välja att arbeta hemma, distansarbeta, eller ha "kontoret i fickan". Avancerade tjänster är möjliga att utföra även om man bor eller arbetar långt från centrum.
Centerpartiet anser att lagstiftningen bör anpassas till de nya kommunika- tionsmönstren så att inte denna positiva utveckling hindras. T.ex. distansarbete har tyvärr, trots att många talat om utvecklingspotentialen, inte fått det genombrott som man hoppats på. Till del beror det på att lagstiftning- en inte hängt med utvecklingen. Lagarna inom arbetsmarknadsområdet utformades under en tid då distansarbete var relativt ovanligt.
Till exempel är det, när det gäller försäkringar, oklart hur arbete i hemmet eller i så kallade telestugor skall betraktas. Om en person som arbetar hemma skadar sig under arbetstid skall då detta betraktas som en arbetsskada eller inte? Skall arbetsgivarens försäkring gälla, kan den gälla, eller är det en personlig försäkring som måste till? Samma problematik torde även gälla vid sakskada. Idag är det vidare relativt svårt att i självdeklaration kunna göra avdrag för arbete eller kontor i hemmet. Däremot är det betydligt enklare att göra avdrag för resor till och från arbetsplatsen, trots att det för samtliga inblandade parter, inte minst beaktat miljöbelastningen, torde vara bättre med distansarbete. Även vad gäller investeringar i datorer etc är det oklart om det helt betraktas som företagets eller om det kan ses som förmån och således beskattas.
Vid uppsägning på grund av arbetsbrist är rättsläget osäkert. De som distansarbetar kan komma att utgöra en egen turordningskrets. Problemet påtalades av 1995 års Arbetsrättskommission, s 36, där det föreslogs att: "Om arbetsgivaren har flera driftsenheter, fastställs en turordning för varje enhet för sig. Distansarbetande skall ingå i turordningen inom den driftsenhet som de tillhör organisatoriskt, om inte parterna kommer överens om annat." Även TCO framförde i sitt remissvar på regeringens utkast till lagrådsremiss att regeringen snabbt borde göra författningsändringar vad avser distansarbetarnas rättsliga ställning.
I takt med att den tekniska utvecklingen har den geografiska placeringen av arbetskraften fått allt mindre betydelse. Samtidigt är ett antal trygghetsbestämmelser i anställningsskyddslagen kopplade till geografiska driftenhetsbegrepp. Regeringen har uttalat ambitionen, proposition 1995/96: 125 Åtgärder för att bredda och utveckla användningen av informations- tekniken, att en utredning om tre år skall ge förslag om erforderliga författ- ningsändringar. Centerpartiet anser att en översyn även bör innehålla frågor angående skatteregler och försäkringsvillkor. Vidare anser vi inte att en tidshorisont om tre år, vilket regeringen föreslagit, är tillfredsställande. Regeringen måste prioritera detta område och återkomma med förslag snarast.
Sverige har högre tillåten säkerhetsgrad än flera andra länder vad gäller användande av krypterade meddelanden. Internationella kommunikationer med kryptering försvåras därmed. Det är angeläget att regler och tillstånd för sändande och mottagande av krypterade meddelanden belyses utifrån krav på såväl öppenhet som säkerhet och integritet för enskilda och företag.
Spridande av våld, pornografi och rasism
Under senare tid har det uppdagats hur Internet används för spridande av bland annat barnpornografi. Vi upprörs alla av de övergrepp som barn utsätts för i samband med dessa djupt kränkande och förnedrande brott som för de inblandade återupprepas varje gång bilderna distribueras vidare. Spridande av videogram, bilder etc av barnpornografi är nu föremål för utredning. Att kriminalisera innehav och spridning av dessa alster är förenat med stora svårigheter då det står eller kan stå i motsatsförhållande till grundlagsstadgad tryckfrihet. Vi utvecklar dock inte denna fråga i detta sammanhang.
Än svårare är det att komma åt digital spridning. Problem med att definiera vem som är straffrättsligt ansvarig kommer att vara betydande. System med ansvarig utgivare, motsvarande nuvarande bestämmelser i brottsbalken, förefaller ha begränsad räckvidd då det räcker att någon utanför landets gränser tillhandahåller materialet. Vidare kan det uppstå problem om det exempelvis lagts in stötande och kränkande bilder och information på någons hemsida utan dennes medgivande eller vetskap. Skall då den som anses stå bakom hemsidan i det fallet betraktas som ansvarig utgivare och därmed ha straffrättsligt ansvarig?
I en utredning, SOU 1996:40 Elektronisk dokumenthantering, föreslås ett system med ansvarig utgivare. Förslaget har mött stor kritik bland annat från Datainspektionen. Spridningen av barn-, vålds- och vanlig pornografi samt rasistiska budskap via databaser och Internet gör problemen globala och den nationella lagstiftningen har därmed begränsad räckvidd. Centerpartiet avvisar inte principen om ansvarig utgivare men anser det osannolikt att utredningens förslag når det syfte som avses. Centerpartiet anser därför att Sverige bör arbeta internationellt, i första hand inom EU, för att få till stånd internationella överenskommelser och konventioner inom området.
Ökad tillgänglighet och gemensamt adressregister
Tillgängligheten till nya tjänster och produkter, både sådana som redan finns och andra som kommer i framtiden, inom IT-området styrs av konkurrensförhållandena på marknaden. Utan geografiska och samtrafikmässiga begränsningar kan marknadens operatörer utveckla och tillhandahålla sina produkter snabbare och till lägre kostnad över hela landet. Universell multimediaservice får inte endast bli storstadsorienterad. God service och valfrihet måste gälla hela landet.
Enligt Centerpartiets mening skall den grundläggande teletjänsten innefatta en kvalitet som möjliggör kommunikation med ISDN-kapacitet, eller motsvarande. Denna möjlighet skall göras tillgänglig för alla på lika villkor, d.v.s. anslutningsavgiften skall vara densamma över hela landet. Centerpartiet har i annan motion föreslagit detta.
För kunderna är det bra att det finns olika konkurrerande operatörer. Någon statlig reglering utöver telelagen behövs i princip inte. Dock är det viktigt att staten tar ett ansvar och ser till att dessa nät finns tillgängliga på lika villkor för alla intressenter i hela landet. Principen om att "alla skall nå alla" måste gälla. Det är därför angeläget att olika operatörers nät knyts samman. Det finns olika alternativ för detta. Ett alternativ är att skapa ett gemensamt adressregister. Ett annat alternativ är att de olika operatörerna åläggs att synkronisera sina register, dvs. alla operatörer svarar för sina egna register men skall se till att användare utan problem kan kommunicera med varandra. Centerpartiet anser att det är av stort värde att få till stånd ett samlat adressregister. Riksdagen bör uppdra åt regeringen att återkomma med förslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgängligheten till offentliga handlingar - ett enhetligt elektroniskt rätts- och samhällsinformationssystem,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett EU-center för informationsteknik,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansutbildning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av och fortbildning för lärare,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om datortek,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansarbete,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kryptering,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella överenskommelser för att motverka spridande av våld, pornografi och rasism,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad tillgänglighet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gemensamt adressregister.
Stockholm den 7 oktober 1996
Kerstin Warnerbring (c)
Elving Andersson (c) Karin Starrin (c) Sivert Carlsson (c) Margareta Andersson (c) Kjell Ericsson (c)