Dennispaketet i sin ursprungliga form saknade all trovärdighet, såväl ekonomiskt som miljömässigt. Paketet med sina motorvägsleder saknade folklig förankring. Finansieringen var otillräcklig och otillfredsställande. Med hjälp av en stark miljörörelse, en aktiv opinion och överenskommelse mellan centerpartiet och regeringen har Dennispaketet nu lösts upp.
I föreliggande proposition föreslås en bättre miljöinriktad trafiklösning där Österleden och Västerleden utgår. Det planerade vägtullsystemet med vägtullar utanför Ringen genomförs inte. Planer på regionala arbetsgivar- avgifter som finansieringskälla avfärdas.
Centerpartiet har under lång tid kritiserat de förslag till trafiklösningar som presenterades 1992. Vi kan nu konstatera att vår kritik var befogad och lett till framgång. För att få en optimal lösning återstår några viktiga delar som måste kompletteras.
När det gäller framtida trafiklösningar i Stockholm vill vi understryka vikten av att Österleden nu plockas bort. Det miljömässiga intrång som en Österled skulle innebära kan aldrig accepteras. Även kostnaden talar emot.
I propositionen anförs att Västerleden utgår och att denna skall prövas och värderas inom ramen för den normala infrastrukturplaneringen. Det är en framgång att Västerleden inte nu accepteras i trafiklösningen. Men skälen för Västerleden blir inte starkare av att leden ingår i den nationella infrastruktur- planeringen. Centerpartiets uppfattning avseende Västerleden grundar sig på att miljö- och trafikmässiga skäl talar emot denna. Vi anser därför inte att Västerleden kan accepteras. Av denna anledning bör riksdagen uttala att Västerleden inte skall komma till utförande och därmed inte skall ingå i det nationella stamvägnätet.
När det gäller Norra och Södra länken är det ett lokalt ansvar att ta ställning till de olika projektens lokalisering och utformning. I detta sammanhang måste en bred politisk överenskommelse lokalt och regionalt träffas. Alla politiska partier i regionen bör delta i överläggningar för att uppnå en sådan överenskommelse. I dessa överläggningar bör utgångs- punkten vara att en lösning av utformning, dimensionering och finansiering kan nås med bred politisk förankring i regionen.
Kostnadsskäl gör att det ånyo kan finnas skäl att ta upp frågan om dimensionering av Södra länken. När det gäller Norra länken föreslås extra medel på grund av anpassning till Nationalstadsparken. Det bör understrykas att Nationalstadsparken är unik till sin karaktär. Norra länkens lokalisering får därför inte innebära att denna inkräktar på Nationalstadsparken. En förutsättning för att staten framöver skall bevilja kreditgarantier är att miljökonsekvensbeskrivningar gjorts. Detta bör ges regeringen till känna.
Även när det gäller Yttre tvärleden kan motiven för denna ifrågasättas. Då Västerleden utgått finns skäl att pröva dimensionering och lokalisering. Vi anser att detta är en fråga som skall och bör hanteras av de regionala och lokala parterna. Riksdagen fattar inte beslut om enskilda projekts lokalisering och utformning. Det bör dock betonas att de lokala politiska parterna skall ha största möjliga inflytande över besluten. Vid beslut om större projekt är det av största vikt att breda politiska överenskommelser kan nås. Bred politisk acceptans för enskilda projekt ökar projektens legitimitet och folkliga förankring.
I propositionen berörs inte de särskilda problem som finns i Stockholms innerstad. Frågan om ett tredje spår och Centralbron måste lösas inom en snar framtid. Miljön i Gamla stan och på Riddarholmen är unik. Det finns en stor acceptans för en lösning där Centralbrons biltrafik läggs i tunnel och det frigjorda ytläget används för ett tredje spår. Trafikpolitiskt brådskar en lösning då kapacitetsproblemen är påtagliga. En statlig förhandlingsman måste snarast tillsättas för en förhandling mellan staten, Stockholms kommun och Stockholms läns landsting om en långsiktigt hållbar lösning. Detta bör ges regeringen till känna.
I detta sammanhang anser vi att en miljökonsekvensbeskrivning av ett nollalternativ av innerstadens trafik bör göras. Centralbron, ett tredje spår i ytläge samt övriga förändringar som planeras bör prövas i förhållande till ett nollalternativ.
Vi anser att kollektivtrafiksatsningarna i de trafiklösningar som diskuteras är bra i stora drag. Inom ramen för de lokala och regionala överläggningarna som nu bör äga rum bör även kollektivtrafiken tas upp. Ambitionen bör vara att förbättra kollektivtrafiken ytterligare, bland annat genom ett modernt spårvägssystem i Stockholms innerstad. Det är mer angeläget än planerna på T-bana mellan Hjulsta och Barkarby.
Turerna om finansiering av Dennispaketet har varit många. De ursprungliga vägtullarna skulle ha inneburit påtagliga negativa konsekvenser för hela regionen. Även förslag om regionala arbetsgivaravgifter hade inneburit nackdelar. För att bland annat styra ut genomfartstrafik från innerstaden anser centerpartiet att ett system med miljöavgifter för biltrafik in till Stockholms innerstad bör införas. Systemet måste vara enkelt och så automatiserat som möjligt. Det måste utredas hur ett sådant system kan fungera och det bör finnas kopplingar mellan utsläppsmängder/körsträcka i innerstaden och miljöavgiften. Detta bör ges regeringen till känna.
De tekniska och legala förutsättningarna skall nu utredas för miljöstyrande avgiftssystem. När det gäller val av teknik för nytt avgiftssystem anser vi att utformningen av systemet måste bli enkelt, lättförståeligt och integritetsbevarande. Detta är fullt möjligt att uppnå genom användning av befintlig, modern teknik. System med satellitövervakning behövs inte och är inte heller aktuellt. Betalningssystem med avancerad GPS-teknik ligger långt fram i tiden. Eftersom system med mijöavgifter måste kunna tillämpas från och med 2001 anser vi att ett enklare system måste väljas.
Vi delar regeringens uppfattning att detta kräver bred politisk förankring. Miljöavgifter på biltrafiken i Stockholms innerstad är nödvändig både för att uppnå förbättrad miljö och regional finansiering. Vi anser att det är av största vikt att detta kan lösas i god tid före den 1 januari 2001, från vilken tidpunkt aktuella projekt skall finansieras regionalt. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Västerleden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Centralbron,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöavgifter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional finansiering,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljökonsekvensbeskrivningar.
Stockholm den 11 juni 1997
Andreas Carlgren (c) Lennart Daléus (c)