Inledning
Bron över Öresund beräknas stå klar år 2000. Men ännu har inte beslut om nödvändiga landanslutningar fattats. Regeringen har under lång tid berett frågan om en s k citytunnel genom Malmö utan att ge besked.
Vid den tidpunkt då avtalet om en fast förbindelse över Öresund skrevs under var förutsättningarna och kraven på en koppling mellan övrig infra- struktur och bron annorlunda, men i avtalet fastslogs: "Det åligger Sverige och Danmark att var för sig i respektive stat anlägga nödvändiga järnvägs- och vägförbindelser från Öresundsbron till de befintliga järnvägs- och vägnäten." Idag står det klart att en citytunnel i Malmö är nödvändig för att de investeringar som gjorts i Öresundsförbindelsen skall ge största möjliga avkastning. Vidare resulterar en tunnel i ett effektivare transportsystem och betydande miljövinster.
Anläggandet av en tunnel beräknas ta cirka sju år. Om ett snart beslut kan fattas kommer antalet år mellan det att bron färdigställts och tunneln färdig- ställs kunna begränsas till tre år. Därmed begränsas också den tid varunder trafiksystemet kommer att uppvisa problem.
Öresundsregionen
Med beslutet om en fast förbindelse över Öresund skapas en helt ny region. En integration mellan Köpenhamn med omnejd och västra Skåne kommer på sikt att komma hela Skåne och även övriga landsändar till godo. Tysklands återförening, Östeuropas utveckling, Sveriges och Finlands EU-inträde har förskjutit tyngdpunkten norrut i Europa. Tillväxtpotentialen för Öresundsregionen är med de rätta förutsättningarna därför mycket stor. Mätt i köpkraft kommer regionen att bli Europas sjunde största. Med kortare transportsträckor, en hög kunskapsintensitet och kreativ miljö skapas en konkurrenskraft som är nödvändig i ett Europa där regionerna får allt större betydelse. Att i samband med Öresundsförbindelsen inte genomföra nödvändiga och konkurrensstärkande investeringar vore ett ödesdigert misstag.
Ett långsiktigt fungerande trafiksystem
För att regionen ska kunna växa i balans och för att gjorda investeringar ska ge största möjliga avkastning måste ett fungerande transportnät skapas i anslutning till själva bron. Detta gäller anslutningar såväl för biltrafiken som för kollektivtrafiken. Ett helhetsgrepp måste tas där olika trafikslag kompletterar varandra. Nuvarande utformning av kollektivtrafikanslutningarna är därför inte tillfredsställande.
Utan en tunnel kommer tågtrafik över bron att tvingas vända i Malmö, som blir en s.k. säckstation (se illustration). Detta leder till klart längre restider och ett minskat resandeunderlag. Dessutom tvingas tågtrafiken gå över Kontinentalbanan, genom tätbebyggda områden på en omodern och delvis enkelspårig järnväg, vilket leder till långtgående negativa miljöeffekter. Vidare förutsätter avtalet med Danmark en dubbelspårig järnvägsanslutning.
Minskade restider och större passagerarunderlag
Forskning har visat att just pendlingstiden är en avgörande faktor i en tillväxtregion. Efter en timmes resa från bostad till arbetsplats avtar pendlingsbenägenheten dramatiskt. Med en citytunnel kommer antalet tågresande personer med mindre än en timmes resväg till Köpenhamn att fördubblas. Antalet boende som får en kortare väg än två kilometer till närmaste station fördubblas till 133 000 personer. Den extra restiden det tar att passera Malmö Central minskar med tio minuter. Denna möjlighet att snabbt kunna förflytta sig inom hela Öresundsregionen och på mycket kort tid nå Kastrups internationella flygplats kommer att vara av stor betydelse för näringslivet i regionen. Vidare kommer ett ökat resandeunderlag att skapa kommersiella förutsättningar för fler förbindelser.
Med citytunneln underlättas skapandet av en gemensam arbetsmarknad som svarar upp mot moderna krav på möjligheter till arbetspendling och med ett ökat resande.
En helhetssyn på den spårbundna trafiken
Anläggandet av en citytunnel är ett unikt tillfälle att skapa en väl fungerande kollektivtrafikregion. Sammantaget beräknas kollektivtrafikresandet i regionen öka med 25 procent till följd av en citytunnel. Det kollektiva resandet mellan t.ex. Malmö och Lund kommer att öka med 13 procent. Med en koppling till Pågatågssystemet och tågförbindelserna till Trelleborg och Ystad kan en unik trafiklösning med kraftigt utökade resmöjligheter skapas. Utvecklingsbetingelserna i Skåne och arbetskraftens valmöjligheter stärks. citytunneln kommer därmed att underlätta spridningen av de positiva effekterna av Öresundsförbindelsen.
Citytunnelns betydelse för miljön
Valet av transportmedel i Öresundsregionen har även betydelse för miljön. Redan idag besväras regionen av höga halter luftföroreningar. Beräkningar i SOU 1994:78 gör gällande att de årliga utsläppen av en rad miljöfarliga ämnen kommer att minska avsevärt som resultat av en citytunnel. Ämne n Minskade utsläpp med tunnel
(ton år 2005)
NO2 19
CH 14
CO2 6 700
År 2005 beräknas det dagliga antalet tågresor över Öresund med en citytunnel till 20 300. Utan denna halveras antalet tågresor. Vidare avlastas Kontinentalbanan, som går genom tätbebyggt område, 75 procent av trafiken och blir i första hand en godstransportsträcka. Därmed behöver inte godstrafiken på Kontinentalbanan lågprioriteras till i första hand nattlig trafik, och en stor del av bullerproblemen kan därmed lösas.
Vi måste ta vår del av ansvaret för integrationen
På den danska sidan av Öresundsförbindelsen pågår stora satsningar för att integrera kollektivtrafiken och Öresundsbron. Båda länderna har ett ansvar för att en välintegrerad region skapas. Sverige kan inte avhända sig detta ansvar. Irritationen i Danmark över Sveriges oförmåga att fatta beslut i frågan om en citytunnel i Malmö blir allt mer påtaglig. Sverige måste visa sig seriöst ansvarstagande för utvecklingsförutsättningarna i regionen.
Finansiering
Citytunnelns kostnad har beräknats till 5 miljarder kronor. Regionen har åtagit sig att finansiera 20 procent av denna kostnad. Det är vår uppfattning att resterande 4 miljarder kan finansieras av brokonsortiet Svedab och av staten. Den statliga finansieringen kan åstadkommas genom en förlängd avskrivningstid på bron. Den nuvarande avskrivningstiden uppgår inte ens till 30 år, samtidigt som den beräknade tekniska livslängden överstiger 100 år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggandet av en citytunnel i Malmö.
Stockholm den 3 oktober 1996
Per Westerberg (m)
Gun Hellsvik (m) Bertil Persson (m)